Slovenija

Türk: Sodeloval bom z vsemi

Ljubljana, 12. 11. 2007 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./M.K./STA/S.L./J.V.
Komentarji
137

Po zadnjih podatkih je Danilo Türk prejel 68,23 odstotkov glasov. Zmagovalec si želi dobrih odnosov z vsemi.

Sinoči je bilo v volilnem štabu Danila Türka veselo
Sinoči je bilo v volilnem štabu Danila Türka veselo FOTO: Dare Čekeliš

Delni neuradni izidi, ki jih je na svoji spletni strani objavila Državna volilna komisija (DVK) kažejo, da je Danilo Türk prejel 68,23, Lojze Peterle pa 31,77 odstotka. Preštetih je 996.274 glasovnic, od tega je veljavnih 986.945. Na DVK so za 24ur.com povedali, da so končali tudi s preštevanjem glasovnic, ki so prispele po pošti.

Mandat zdajšnjega predsednika Janeza Drnovška se izteče 22. decembra. Dan pozneje bo na novo delovno mesto prišel Danilo Türk, ki bo takrat lahko tudi imenoval svoje svetovalce oziroma svetnike za različna vprašanja, šefa kabineta in generalnega sekretarja urada. Drnovškovi ekipi namreč poteče mandat.

Drnovšku po koncu mandata pripada stalni protokolarni naziv bivši predsednik, pet let po izteku mandata pa tudi posebna pisarna, svetovalec in administrativni sodelavec. Drnovšek se bo tako najverjetneje preselil v zdajšnjo pisarno nekdanjega predsednika Milana Kučana. Če se Drnovšek ne bo zaposlil ali se namerava kmalu upokojiti, lahko še eno ali, izjemoma, dve leti dobiva plačo oziroma 80-odstotno nadomestilo plače.

Peterle je prepričan, da je izgubil zato, ker so ljudje glasovali proti aktualni vladi Janeza Janše, vendar podpredsednik SDS Milan Zver pravi, da ta ocena ni realna. Kot pravi Zver, je Peterele izgubil v tekmi osebnosti in ne političnih strank. “Očitno je bila ta podoba v figuri Türka bolj prepričljiva,” je prepričan Zver.

Türk bo s prevzemom petletnega predsedniškega mandata 22. decembra nasledil Janeza Drnovška in postal tretji predsednik samostojne Slovenije. Uradni izidi predsedniških volitev bodo sicer znani predvidoma v ponedeljek, 19. novembra, ko bodo prešteli tudi vse glasovnice, ki so prispele iz tujine.

V pogovoru za 24UR je Türk dejal, da med predsednikovanjem pričakuje dobro sodelovanje z vsemi in upa, da bo dobro sodeloval z vsemi strankami v Sloveniji. "Razumem, da se med kampanjo dogaja marsikaj, vendar iz tega ne mislim delati nobenih zaključkov. Računam na dobro sodelovanje," je odgovoril Türk na vprašanje o sodelovanju z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, ki je zadnje dni kampanje objavil izjavo o delovanju Türka v času osamosvajanja Slovenije leta 1991.

Čestitke Danilu Türku

Premier Janša se je že vrnil z obiska na Kitajskem in izrekel čestitke novoizvoljenemu predsedniku Slovenije.
Premier Janša se je že vrnil z obiska na Kitajskem in izrekel čestitke novoizvoljenemu predsedniku Slovenije. FOTO: Reuters
Peterletov poraz na desnici spet sproža špekulacije o ustanovitvi nove stranke. Franci Vovk, ki je na zadnjem kongresu Nove Slovenije kandidiral proti sedanjemu predsedniku stranke Andreju Bajuku, odkrito priznava, da možnost nove stranke obstaja – tudi zaradi nedeljskega volilnega rezultata. “Mislim, da je to potreba na desnici, da se naredi neka nova stranka. Razlogi, ki jih je sam Peterle izpostavil – upor proti nekaterim odločitvam vlade – še bolj potrjujejo potrebo, da se na desni politični strani naredi neko spremembo,” je dejal Vovk, ki meni, da je še prezgodaj govoriti o tem, kdo bi novo desnosredinsko stranko vodil. Peterle namigov o novi stranki v nedeljo ni potrdil.

Novoizvoljenemu slovenskemu predsedniku sta že čestitala premier Janez Janša in predsednik Janez Drnovšek. Janša je izrazil željo po sodelovanju pri delu za blaginjo Slovenije. "Volitve so čas, ko ljudje povedo, kaj si želijo in suvereno izrazijo svojo voljo," je še zapisal Janša, ki bo sicer izid volitev komentiral v torek.

Türku je čestital tudi minister za zunanje zadeve, Dimitrij Rupel. "Ob izvolitvi za predsednika Vam želim veliko uspeha pri opravljanju pomembne funkcije, ki Vam je bila zaupana,“ je zapisal minister Rupel.

Tudi predsedniška kandidata Darko Krajnc in Mitja Gaspari sta že čestitala novoizvoljenemu oredsedniku. V izjavi za javnost je Krajnc zapisal, da zmagovalcu želi uspešen mandat in veliko modrosti pri opravljanju novega dela. "Upam pa, da bo imel dovolj energije in bo prekinil igro preteklosti v kateri sta se oba kandidata znašla tik pred nedeljskim drugim krogom volitev ter dejansko presegel delitve med Slovenci,“ je zapisal Krajnc.

V imenu vse katoliških škofov in vernikov je Danilu Türku čestital tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran ter mu zaželel 'uspešno izvrševanje visoke in odgovorne službe'. Ob tem je Uran poudaril, da je visok odstotek glasov, ki jih je predsedniški kandidat SD in Zares prejel, zavezujoč za prihodnost, saj je povezan z velikimi pričakovanji.

Katoliška cerkev pričakuje, da 'bo dr. Türk na osnovi izkušenj, ki si jih je pridobil na odgovornih mestih v dosedanjih službovanjih, prispeval k dvigu politične kulture v Sloveniji in da bo tudi položaj Katoliške Cerkve v naši državi primerljiv s položajem v sosednjih evropskih državah.'

Türk bo s prevzemom mandata konec decembra postal tretji predsednik samostojne Slovenije.
Türk bo s prevzemom mandata konec decembra postal tretji predsednik samostojne Slovenije. FOTO: Reuters

Čestitke Türku pa prihajajo tudi iz tujine. Tako je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dejal, da upa na odlično sodelovanje s Türkom, še posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Poleg Barrosa sta Türku čestitala tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemška kanclerka Angela Merkel. Fischer je ob Türkovi zmagi prepričan, da bosta predsednika odlično sodelovala in skrbela za prijateljske povezave med državama tudi v prihodnje.

Medtem pa je deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Heider novoizvoljenega predsednika posvaril pred tem, da bi predsedovanje Slovenije EU zlorabil za internacionalizacijo koroškega vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel ter si prizadeval za pravno nasledstvo po Jugoslaviji. To bi bil 'zgodovinsko in politično gledano popoln nesmisel, ki ga zastopajo včerajšnji komunisti,' je Haider zapisal v izjavi.

Odzvala sta se tudi hrvaški predsednik in premier Stipe Mesić in Ivo Sanader, ki voljo slovenskih volivcev spoštujeta in novoizvoljenemu predsedniku čestitata. Sanader je ob tem opozoril, da je odprta vprašanja, ki med državama še vedno ostajajo, treba reševati v prijateljskem vzdušju, ne glede na to, kdo je slovenski predsednik.

Mesić pa je v čestitki Türku med drugim zapisal, da so obstoječi nesporazumi med državama rešljivi, njihovo premagovanje pa v interesu obeh držav in celotne regije. Hrvaški predsednik si želi čimprejšnjega srečanja s slovenskim kolegom, s katerim bi lahko izmenjala tudi mnenja o mednarodnih odnosih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G18
13. 11. 2007 20.54
kr neki:S:S mogu bi peterle zmagat!!!
tisk
13. 11. 2007 20.45
zavedno.slovenc, "Državljani moramo biti nagrajeni za uspeh, ki ga dosega država." "Država" ni kar nek osebek, ki je produktiven in konkurečen. Ekonomski napredek je posledica produktivnosti gospodarstva oziroma ljudi! V kolikor ljudje niso produktivni, se to ne bo odrazilo v višjem GDP. Ne moreš samo doma čakati, da bo GDP zrasel in potem zahtevati viišjo plačo. Viš jo plačo lahko zahtevaš, ko si TI bolj produktiven!!!!! Vzami odgovornost in usodo v svoje roke in ne zahtevaj, da se okoristiš na račun tistih, ki ženejo Slovensko gospodarstvo (in GDP v tem primeru) naprej!
tisk
13. 11. 2007 20.34
"Slovenci moramo nujno razviti medgeneracijsko sodelovanje. Tako bomo lahko za socialo namenili manjši delež BDP in poskrbeli za ranljive skupine." ????? "ranljive skupine" so kdo???? in kdo bo to določil? kar jaz mislim, da je ranljiva skupina ni nujno, da misliš tudi ti. tako, da je popolnoma pristransko odločati o tej zadevi. in prav zato država ne bi smela imeti prstom pri teh odločitvah. "medgeneracijsko sodelovanje" ... a s tem misliš, da ena skupina podpira/subvencionira drugo? se pravi, da bi jaz kot mlad človek morala podpirati starejše? In gdaj bom začela skrbeti zase??? kdaj bom dobila "dovoljenje" od države, da pričnem investirati v sebe in skrbeti za sebe? ali bom samo potem zahtevala od države, da zopet najde enega mladega človeka, kateri bo moral skrbeti za mene? Naj vsak poskrbi zase in prevzame odgovornost za svoja dejanja!
politik70
13. 11. 2007 13.58
zavedno.slovenc to je priznanje za slovenijo ne za vlado butelj! Poleg tega je predsedovanje določeno vrsto let v naprej in stem nimamo nič ne levi še manj pa smotani (desni)
zavedno.slovenc@email.si
13. 11. 2007 13.28
Slovenijo čaka predsedovanje EU. To je za vlado veliko priznanje. Desne vlade povsod po svetu pa škripljejo na sociali. Slovenci moramo nujno razviti medgeneracijsko sodelovanje. Tako bomo lahko za socialo namenili manjši delež BDP in poskrbeli za ranljive skupine.
m_stevens
13. 11. 2007 13.27
vse kar je tuje je pri nas boljše...vse kar nam še treba je izvolitev sd-ja in barbike pahorja,ki nima izoblikovanega lastnega mnenja pri niti eni stvari...bravo ovce,vsaka vam čas kam pošiljate našo slovenijo
politik70
13. 11. 2007 12.54
zavedno.slovenc a plačo bi pa ti tut večjo a? Nč ne bo. Plača se bo povišala samo nasprotnikom janševe vlade! Razen če se na šverc ne udeležiš demonstracij.Polti bomo pa mal čez prste pogledal . 0.5 boš dobu!
zavedno.slovenc@email.si
13. 11. 2007 12.25
Glede plač se strinjam. Pričakujem čimprejšnjo korekcijo, ker jo BDP dovoljuje. Državljani moramo biti nagrajeni za uspeh, ki ga dosega država.
doki007@email.si
13. 11. 2007 12.15
zavedno.slovenc ,......... SAMO V ITALIJI MAJ EVROPSKE PLAČE ,...... NE KOT PR NS ,...KI SO NA POL BALKANSKE ,.....!!!!!
zavedno.slovenc@email.si
13. 11. 2007 10.44
O Janezu Janši imam pozitivno mnenje. Do stanja, ki ga čutimo vsi državljani, je privedel razvoj. Vedno se plače usklajujejo z zamikom. Pri uvedbi evra, pa je tako kot je bilo v Italiji, ko so ga oni uvedli. Pol leta so bil trgovine skoraj prazne, potem so pa trgovci ugotovili, da je bolje, če jim posel cvete in imajo ljudi v svojih trgovinah.
malasutra@gmail.com
13. 11. 2007 10.31
pa naj janša odstopi. itak bi bil že skrajni čas, preden nas do konca zavozi.
doki007@email.si
13. 11. 2007 10.29
ZAVEDN.SLOVENC ,..............da ti jest povem ,........dr.TÜRK pozna velik diplomatov državnikov celega sveta ,......zato bo lahko velika opora našemu janši ,.....ki je pa še zelen ,.......!!!!
zavedno.slovenc@email.si
13. 11. 2007 10.23
Kako nam bo všeč sodelovanje me Türkom in Janezom Janšo? Čaka nas polletno predsedovanje EU. Naši vrli možje bodo dnevno na očeh svetovne javnosti.
malasutra@gmail.com
13. 11. 2007 10.22
exim, victoriusos, kdaj, KDAJ se bosta soočila z realnostjo? kdaj bosta (v svoje dobro) dojela, da so razni fundamentalizmi (verski, politični) mimo? ljudje želimo moderno, v prihodnost naravnano družbo. ne zanimajo nas ne posegi cerkve v politiko in v naša zasebna življenja ne potvarjanje zgodovinskih dejstev ne poveličevanje izdajalcev iz druge svetovne vojne. to se nam preprosto upira. v tem ni perspektiv. dojamita že poanto, če ne, vaju bo požrlo od znotraj.
Tonček Balonček
13. 11. 2007 10.14
Po mojem se bo Peterle po končanem mandatu v Bruslju umaknil iz politike, saj v Sloveniji nima možnosti, še v lastnih vrstah ga ne marajo. Mogoče se bo Ubacil" v kakšne emdnarodne organizacije ali pa šel za veleposlanika, samo prosim ne v Vatikan ali Argentino ali na Dunaj!
doki007@email.si
13. 11. 2007 10.08
JA FOLK ,....PEDRLETA LJUDJE NE MARAJO ,.........!!!!! LEPO SE JE DOKAZALO TO NA VOLITVAH ....!!!!!!
Eastman
13. 11. 2007 09.53
exim saj enkrat boš prebolel. Peterletov rezultat je porazen, če niso bili sposobni nabrati več glasov od protikandidata imajo pač nesposoben, kljub temu da naj bi imeli blazno sposobno vlado z izjemnimi posamezniki. Le kje so sedaj bili?
Tonček Balonček
13. 11. 2007 09.27
Milan Kučan je septembra prejel npr. nagrado humanist 20. stoletja za leto 2006, ki jo podeljuje Mednarodna liga humanistov (ILH). Teh nagrad je kolikor hočeš! V Sloveniji je npr. filmskih nagrad ene trikrat toliko kot filmov, da ne govorim o gledališču npr.
exim@t-2.net
13. 11. 2007 09.05
Tako je, victoriosus! Sem pa tudi mislim, da se bodo lenuhi bolj repenčili, glede na rezultate. Očitno jim postaja jasno, da so glasovali proti Sloveniji. Ko je evforija mimo, se vidijo rezultati. Ste poslušali komentarje g. Tuerka. Nič ne bo narefdil za male "človečke", ki so ga izstrelili v orbito, delal bo po navodilih Kučanovega klana. To pa ni OK za Slovenijo, to vemo vsi!
doki007@email.si
13. 11. 2007 09.03
BAJUK JE PA DOBU ZARADI """" ZNANJA """",.....OJ HAHAHAHA !!!!