Slovenija

Türk: Smo narod zmagovalcev

Vipava, 25. 04. 2010 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Odločitev za upor proti okupaciji je bila največja odločitev v dotedanji zgodovini Slovencev in je zahtevala odločilen prelom s preteklostjo," je v govoru na slovesnosti v spomin bitke na Nanosu dejal predsednik Türk.

Smo narod zmagovalcev, je dejal Türk.
Smo narod zmagovalcev, je dejal Türk. FOTO: POP TV

Zavest o nujnosti narodnoosvobodilnega boja ni bila nikjer na Slovenskem bolj jasna kot tu na Primorskem. Prispevek Primorske in Primorcev temu boju je bil izjemen, je v govoru na slovesnosti v spomin bitke na Nanosu dejal predsednik republike Danilo Türk.

"To dejanje, ta odločitev za upor proti okupaciji je bila največja odločitev v dotedanji zgodovini Slovencev in je zahtevala odločilen prelom s preteklostjo. Slovenski narod ni hotel – in tudi ni smel, če je želel preživeti – več prepuščati svoje usode odločitvam velikih," je še dejal predsednik države.

"Vsesplošni oboroženi odpor je sčasoma zajel vso Slovenijo, čeprav je bil soočen s kruto vojaško okupacijo, delitvijo ozemlja z bodečo žico in nasiljem nad civilnim prebivalstvom. Ta boj je bil pravičen in zmagovit. Slovenski narod je bil zato med narodi, ki so se med drugo svetovno vojno borili za pravično stvar, ki je bila tudi zmagovita stvar. Smo narod zmagovalcev in tega ne smemo nikoli pozabiti," je predsednik republike poudaril na Nanosu.

Brez partizanskega upora ne bi bilo take sedanjosti, kot jo živimo, je še poudaril Türk. "Partizanski upor proti okupatorju je bil odločilnega pomena za poznejšo zgodovino. Brez tega upora bi bil naš narod prepuščen volji in odločitvam drugih, narodova usoda pa bi bila popolnoma negotova. Z uporom pa je slovenski narod dokončno postal gospodar svoje usode in svoje prihodnosti. Vse, kar je bilo doseženega do osamosvojitve in po njej, ima svoj temelj v narodnoosvobodilnem boju," je poudaril Türk.

Slovesnost na Nanosu
Slovesnost na Nanosu FOTO: POP TV

'Da ne bodo nekdanji dogodki pozabljeni'

Zbrane sta pozdravila tudi župan občine Vipava Ivan Princes, ki je poudaril pomen prenašanja zgodovinskih dejstev na mlade, da ne bodo nekdanji dogodki in vrednote nikoli pozabljeni. Predsednik ajdovsko-vipavskega združenja borcev za vrednote NOB Božo Novak pa je spregovoril o pomenu te nanoške bitke.

Tradicionalna slovesnost, ki je na "sveto goro Primorcev" tudi tokrat privabila preko 2000 obiskovalcev, poteka v spomin na eno prvih bitk primorskih partizanov. Obenem pomeni prelom v partizanskem odporu proti italijanski okupaciji na Primorskem. 18. aprila 1942 se je na Nanos umaknilo 54 partizanov, ki so jih obkolile precej številčnejše italijanske sile. V osemurnem boju z 800 italijanskimi vojaki je bilo ubitih deset partizanov, 11 so jih ujeli in devet pozneje ustrelili, medtem ko se je preostalim uspelo prebiti iz obroča. Nanoška bitka je zelo odmevala po vsej Primorski in predstavlja začetek osvobodilnega boja ob zahodni meji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
26. 04. 2010 14.13
Neverjetno koliko Rupnikovega semena je še v Sloveniji!
godhead
26. 04. 2010 11.50
bravo gospod predsednik!
Tonček Balonček
26. 04. 2010 07.03
-1
Pa kakšen okupator neki, fašisti in nacisti so nas prišli zaščititi pred komunističnim nasiljem in namesto, da bi jim bili v tistih hudih časih hvaležni, da so vsaj oni imeli taborišča s pečmi, jih proglašamo za okupacijske sile. To je izkrivljanje zgodovine!
Osvald
26. 04. 2010 01.43
-1
Kdo sploh še ploska tem
erikferfoljo
26. 04. 2010 01.19
+1
VSTALA PRIMORSKA !!!! banda ljubljanska, če bi čakali na vas bi bila danes Italija do prekmurja !!!
buderus
25. 04. 2010 23.54
Türk - si pa pravi general po bitki, rojen 1952.......
bog-je
25. 04. 2010 22.00
Kako smo Slovenci narod zmagovalcev, če pa so nas komunisti masovno pobijali, obsojali, nacionalizirali. Mi smo narod poražencev.
bron
25. 04. 2010 22.00
KAJ SE JE SPOMNIL ZA 60 LET NAZAJ ZA VČERAJ PA NEVE RES KAKO SE LJUDJE Z DNEVA VDAN PREBIJAJO ZA SVOJE PREŽIVETJE. POZABLJA PA KAJ JE OBLJUBLJAL KO JE KANDIDIRAL ZA PREDSEDNIKA , DA BO PREDSEDNIK VSEH SLOVENCEV SEDAJ SE JE PA POSTAVIL NA ELITNO STRAN KATERO VNETO ZAGOVARJA. PA ČEPRAV JE NESPOSOBNA IMA PA LEPO ŠTEVILKO BRESPOSELNIH IN OPEHARJENIH OD VLADAJOČE ELITE.
am_staff
25. 04. 2010 19.39
Sužnji. Hlapci. Kam spada jugoslovanski Američan.
Shalinac
25. 04. 2010 19.03
Po komentarjih sodeč, morda, v naši domovino prihaja čas, da borbo v 2. svetovni vojni pogledamo z vidika konkurenčnosti, učinkovitosti in krvnega davka v primerjavi z ostalimi narodi in debato nekoliko razširimo. Se vprašamo o razmerju: koliko enot blaginje na umrlega je dobila ZDA in koliko YU oz. SLO. Se s spominom na RESNIČNO dogajanje in prešetevilne umrle za našo domovino začnemo obnašiti odgovorno do resnice in bolj prizadevno za lastno blaginjo in srečo, ker smo bili del svetovne tragedije s tako gromozansko velikim krvnim uložkom. Hočem reči le to, da smo tako velik krvni uložek premalo, zdaleč premalo unovčili in da ga začnemo sedaj toliko bolj unovčevat! Prvi korak do tega je RESNICA!!
Osvald
25. 04. 2010 17.39
Zanimivo da so ravno na Nanosu septembra 1927 ustanovili T.I.G.R organizacijo ki se je borila proti okupatorjem še ko so komunisti še sodelovali z Hitlerjem :razdelitev Poljske, ( Holodomor : ko je pomrlo od lakote do 10 mil ukrajincev ker so sovjeti prodajali vso žito nacistom) tigrovse so na koncu pomorili komunisti in jih potisnili na rob družbe skoraj da niso aredili izdajalce iz njih.
Tonček Balonček
25. 04. 2010 17.08
ggzz, par generacij s ezamenja in postaneš junak, Tito bo čez ene 50' let naš Napoelon, kriv smrti na desettisočev ljudi /Napoleon seveda nekaj stokrat več, bila je pač velika država/, v zgodovinskem spominu pa ostaja kot junak, veliki Francoz! Menda se ne bomo trkali po prsih z nekimi Majstri, Janšami, Bavčarji in drugimi marginalci!? Ti trije so se pred jumnaštvom vsi udinjali tujim narodom, JNA. Avstriji, Patriji ipd. Taki pač ne morejo biti junaki, že Meistra bi morali lustrirati! V bistvu gre za izdajalce, insajdereje!
Rasturam
25. 04. 2010 17.05
SAMOCENZURA Zakaj sploh ti komentiraš? Če pa vsi vemo, da si ULTRA ANTI SLOVEN,SKO NASTROJEN
stomater
25. 04. 2010 16.59
turk...napaka..še vedno smo hlapci...ma kaki hlapci..podložniki smo....ha
zbornaja@gmail.com
25. 04. 2010 16.57
Mislim, da bi bilo res nepravično kaj vzemati partizanom..Bli so na pravi strani, se borili za pravo stran... Mam pa problem, kaj se je dogajalo po vojni.Vsak partizan, ki se ne zna od tega distancirat je pač prevzel s tem nase tud to nesnago..
ggzz
25. 04. 2010 16.57
Ja, tudi Stalin je bil zmagovalec, pa to še ne pomeni, da ni pobil xy milijonov ljudi.
Luther
25. 04. 2010 16.47
Barabe so tudi duhovniki, župani, vojaki, filozofi, kulturniki, zdravniki, policaji, študentje, še enkrat duhovniki ... in kaj potem? So pa razlike med barabami. Nekateri so barabe za ''dobro stvar (svobodno Slovenijo) drugi (domobranci) so barabe za svojo rit in rit okupatorja. TO JE RAZLIKA:
visit0r
25. 04. 2010 16.45
me zanima kaj je türk delal takrat ???
Luther
25. 04. 2010 16.43
+1
Mona: pri nas pravimo, da kdor je Mona je MONA.
Luther
25. 04. 2010 16.42
mona133, je res MONA!!! Našu učbenuki nič več ne povzdigujejo partizanov, morda so jih včasih. Zdaj samo opisujejo zgodovinska dejstav. In dejstvo je, da če ne bi bilo upora okupatorju, Slovenije verjetno ne bi bilo več. Zagotovo pa ne bi obstajala v takem obsegu. Primorska in Istra bi bili italijanski. ljubljančani bi se danes hodili namakat v Italijo in Na hrvaško pa še kam. Nikakor pa ne v slovensko morje. Vsi, ki so proti priznanju zaslug partizanov za današnjo Slovenjo, so ali veliki ignorantje ali ....