Slovenija

Türk s fakultete, Peterle iz Strasbourga?

Ljubljana, 09. 11. 2007 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V primeru izvolitve bi Türk zapustil fakulteto, Peterleta pa bi v evropskem parlamentu nadomestil Kokalj.

Izmed dveh predsedniških kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, bo eden v nedeljo zagotovo izvoljen za predsednika republike. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj se v primeru njegove izvolitve zgodi z njegovo zdajšnjo funkcijo.

Türk s prekinitvijo delovnega razmerja ne bi imel težav

Bo Danilo Türk še predaval na Pravni fakulteti?
Bo Danilo Türk še predaval na Pravni fakulteti? FOTO:

Da Danilo Türk v primeru izvolitve najverjetneje ne bo imel večjih težav, je potrdil dekan Pravne fakultete v Ljubljani Rajko Pirnat. Po njegovih besedah bo Türk v primeru izvolitve fakulteto najverjetneje obvestil, da je bil izvoljen za predsednika republike, takoj zatem pa bo stekel običajen postopek o sporazumni prekinitvi rednega delovnega razmerja.

Po Pirnatovih besedah fakulteta Türku pri tem seveda ne bo delala težav, bo pa imela nekaj težav sama, ko bo morala za Türkovo mesto profesorja mednarodnega prava najti primerno zamenjavo. Po Pirnatovih besedah pri tem nekoliko računajo na ustavno sodnico Mirjam Marjeto Škrk, ki naj bi se ji kmalu iztekel mandat in je prav tako strokovnjakinja za mednarodno pravo.

Bi Peterleta v Evropskem parlamentu nadomestil Kokalj?

Bo Lojze Peterle ostal evropski poslanec?
Bo Lojze Peterle ostal evropski poslanec? FOTO:

Nekoliko bolj zapleten bi bil postopek, če bi bil na mesto predsednika izvoljen Lojze Peterle. V Peterletovem volilnem štabu so pojasnili, da bi v tem primeru v skladu s prvim odstavkom 17. člena zakona o volitvah v državni zbor, ki ureja tudi prekinitev mandata evropskega poslanca, Peterletovo mesto v evropskem parlamentu zasedel naslednji poslanec z evropske liste NSi, ki je dobil največ glasov. V tem primeru bi bil to Anton Kokalj.

Bolj skrivnostna sta bila kandidata, kaj bosta delala v primeru, da ne bosta izvoljena za predsednika. Bosta še naprej opravljala svoji dozdajšnji funkciji? Türk je odgovoril, da o tem še ne razmišlja, saj je prepričan, da bo zmagal. Enako je odgovoril tudi Peterle.

Ker pa je Kokalj trenutno poslanec v državnem zboru, bi se po besedah pravnega svetovalca državnega zbora Mira Cerarja ta moral odločiti, katero od funkcij bo opravljal. "Če bi se odločil, da postane evropski poslanec bi njegovo mesto prevzel nadomestni poslanec, v nasprotnem primeru pa bi njegovo mesto v evropskem parlamentu prevzel naslednji z evropske liste NSi," pravi Cerar. Naslednja bi bila zdajšnja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 11. 2007 18.04
Očitno tega Peterlta plačujemo za delo v EU parlamentu, vsak mesec redno prejema tisto bedno mezdo za svoje delo plus vse enormne stroške za ločeno življenje, potovanja, dnevnive utd., Turkeje pa tudi mnogoživka, kar v eni službi je, kao na dopustu, penzionist-rentnik OZN-a, pogodbenik in ekspert, profesor in še kaj, denar jima leti z vseh vetrov, zato sta pa tako zaskrbljena nad ljudmi, ki živijo s 300 ali 500 EUR na mesec. Vse skupaj je do konca bolno in morbidno! Prosim lepo!! Pa koga skrbi njunn materialni položaj?? Ne nas "za***ava*!"