Slovenija

'Spoštovanje, zaupanje, prioritete'

Ljubljana/Zagreb, 26. 11. 2008 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Türk je ob prvem obisku na Hrvaškem dejal, da za Slovenijo ni vprašljivo napredovanje Hrvaške k EU. Sodelovanje med državama je ocenil kot dobro, lahko pa bi bilo boljše.

Predsednik republike Danilo Türk je prvič, odkar je decembra lani prevzel položaj, na obisku v sosednji Hrvaški. Spremlja ga novi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je za svoj prvi obisk v tujini izbral prav Hrvaško, medtem ko se bo prihodnji teden v Bruslju ob robu zasedanja Severnoatlantskega sveta srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Türk se je v Zagrebu srečal s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem in po srečanju z njim dejal, da v Zagreb ni prišel s posebnimi diplomatskimi pobudami, saj bo o tem razmislila nova slovenska vlada. Sta se pa z Mesićem strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, a bi lahko bilo še boljše.

Stipe Mesić in Danilo Türk sta se doslej srečala dvakrat.
Stipe Mesić in Danilo Türk sta se doslej srečala dvakrat. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil Türk, je njegovo načelno stališče glede odprtih vprašanj, da je za njihovo urejanje relevantno intenziviranje odnosov in sodelovanja, tudi z obiski, kot je njegov današnji. Mesić pa je menil, da je odprta vprašanja treba reševati strpno in s pogajanji, po potrebi pa tudi ob posredovanju tretje strani. Po Mesićevih besedah je dvostransko sodelovanje dobro, vendar ozračje med državama ni v skladu s tem zaradi dnevnopolitičnih potreb. Strinjala sta se, da današnje srečanje ustvarja kontekst za lažje in konstruktivnejše urejanje odprtih vprašanj.

Türk je povedal, da sta se z gostiteljem dotaknila tudi vprašanja meje in ob tem poudaril, da se je treba pri urejanju tega vprašanja držati pravila "uti possidetis juris" – torej da je treba upoštevati, da morajo teritorialne razmere ostati takšne, kot so bile ob nastanku držav, vse dokler vprašanje meje ne bo dokončno urejeno.

Odnose med Slovenijo in Hrvaško so v minulih letih, še posebej vsako poletje, zaznamovali incidenti na spornih območjih ob meji, še posebej na levem bregu Dragonje, ki pa jih je bilo letos – čeprav so v Sloveniji septembra potekale parlamentarne volitve – precej manj. Odnosi s Hrvaško tokrat tudi niso bili med glavnimi temami predvolilnega boja.

Slovenski predsednik je poudaril temeljna načela, ki naj bi vodila sodelovanje Ljubljane in Zagreba v prihodnje. "Posebej bi poudaril princip vzajemnega spoštovanja, kar omogoča, da se odnosi na določenem področju dobro razvijajo. Poudaril bi tudi krepitev zaupanja med državama, ki bo lahko boljše in ga moramo izboljšati. In posebej bi poudaril prioritetnost naših odnosov za obe državi. Smo sosednji državi, za katere je prav, da pripisujeta druga drugi prioritetnost v pogledu splošnega mednarodnega sodelovanja." Dodal je, da upa, da bo nova slovenska vlada razvila bogate in intenzivne stike s hrvaško vlado.

Predsednik Türk se je sešel tudi s premierjem Ivom Sanaderjem in predsednikom sabora Luko Bebićem.

Pogostejša srečanja med slovenskimi in hrvaškimi predstavniki na vseh ravneh s ciljem reševanja odprtih vprašanj in popestritve sodelovanja so pomembna posebej v času, ko Hrvaška vstopa v zaključno fazo pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, sta poudarila Sanader in Türk. Sklenila sta, da tradicionalno prijateljski odnosi med narodoma in med državljani ponujajo trden temelj sodelovanja hrvaške in slovenske države v izgradnji skupne evropske prihodnosti, so v sporočilu za javnost zapisali na hrvaški vladi. Omenili so tudi pomen, da v omenjenem procesu sodelujeta tako vlada kot opozicija ter da je potrebno obdržati intenzivnejšo komunikacijo na vseh ravneh, vključno s parlamentarno.

Hrvaški mediji navajajo podatke iz raziskave ljubljanskega Mirovnega inštituta, da so novice, povezane s Hrvaško, med najbolj spremljanimi v informativnih oddajah slovenskih televizij. Hrvaške teme Slovence zanimajo takoj za novicami iz EU, ZDA in Iraka.

Kot so sporočili iz hrvaškega sabora, sta Türk in Bebić na srečanju izpostavila potrebo krepitve odnosov med Slovenijo in Hrvaško ter da se je potrebno pogovarjati odprto in prijateljsko o vseh odprtih vprašanjih. Kot so zapisali, je Bebić potrdil, da "Hrvaška z ničemer ne prejudicira razmejitve med Hrvaško in Slovenijo", ter dodal, da "neurejena mejna vprašanja niso nikoli bila ovira za vstop katerekoli države v EU".

Slovenski predsednik bo celodnevni obisk v Zagrebu sklenil na svečani večerji pri predsedniku Mesiću, katerega je povabil na uradni obisk v Slovenijo.

'Izjave, ki umirjajo napetosti'

Novi zunanji minister Samuel Žbogar je za prvi obisk v tujini izbral Hrvaško.
Novi zunanji minister Samuel Žbogar je za prvi obisk v tujini izbral Hrvaško. FOTO: Dare Čekeliš

Do Türkovega obiska prihaja le nekaj dni po tem, ko je v Sloveniji v petek zaprisegla nova vlada premierja Boruta Pahorja. Mesić je v ponedeljek za hrvaški radio glede obiska ocenil, da od nove vlade v Ljubljani prihajajo izjave, ki "umirjajo napetosti", potem ko so od bivšega ministra Rupla "vedno slišali sporočila, ki so zvišala napetosti med državama".

Odkar je prevzel položaj, se je predsednik Türk dvakrat srečal s hrvaškim kolegom, in sicer februarja na neformalnem sestanku na Otočcu ter maja ob robu srečanja predsednikov srednjeevropskih držav na Ohridu. Na Otočcu sta predsednika pozvala k sodelovanju in dialogu med državama ter k nadaljevanju že doseženega pri reševanju dvostranskih vprašanj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
27. 11. 2008 21.02
4evecviček kaj ti oskrbnik danes ni dal banane pa si malo spet nastrojen? a opičjak sa istoka?
Naja10
27. 11. 2008 19.41
g. Tjurk je diplomat in ve kako stopati v ogenj, upam da to znanje prenese še na koga. Zelo bi bilo dobro da vzame v šolo še g. Pahorja. Žal je ta prvo napako že naredil (s svojo glavo..... ) bomo videli če ima prav, če bi bil že iztreniran v diplomaciji bi žejne peljal čez vodo in vsi bi bili zadovoljnji. Treba je skrbeti za narodov blagor, ne pa blagor posameznikov!!!!!!!!!. Vse pohvale g. Tjurku
Buena Vita
27. 11. 2008 17.12
seveda so dobri,zato pa hrvatje prodajajo slovensko zemljo dejmo še mi njihovo,če ima ta vaš ATA-TURK JAJCA
Buena Vita
27. 11. 2008 16.16
đetrb110 ne bodi preveč žalosten,to so samo levaki,vse so že zdavnaj zafurali,mladina mora prit,in mladina mora kaj narest, aaaaampak,to mora se zgoditi zelo hitr
4evercvicek
27. 11. 2008 15.16
cry baby cry...
peterb110@gmail.com
27. 11. 2008 14.37
Tudi ta Turk je en lolek (vceraj je naredil pozitivno potezo,ko ni imenoval nesposobnega Rupla za poslanika, danes je moral naredil zato tri negativne...) \"Odnosi s hrvatarji so dobri\" ..HA,HA,HA,...in spet sajenje rozic, lepih nasmeskov....pa trepljanje po ramah....ista zgodba ze 17let ....Hrvatje pa imajo se kar okupirano in si lastijo Slovensko zemljo........malo lepih laznivih, zahrbtnih besed s strani juznakov pa nasi takoj pocepnejo Katastrofa !!!! .....JA PA IMAMO SPET ZAL BUTALCE NA VLADI BREZ NARODNE HRBTENICE !!! Zalostno, pa sem ze mislil da je ta predsednik kaj boljsi
bučar
27. 11. 2008 12.28
ko bi le tam ostal.......... če so to bili dosedaj dobri odnosi, pol lahko še marsikaj pričakujemo od braće...
icosani
27. 11. 2008 10.17
Glavno da bratje hrvatje vedno delajo vse po reglcah.. So vedno za dogovore,vedno žrtve,vedno bogi.. Še bolj pa nikoli nič krivi! Celi svet je proti njim,še najbolj pa Naša Prelepa Slovenija.. Ma znjimi se nimaš kaj dogovarjati! To je pokazal že Tuđman ko je spustil tanke iz vijašnic...
dikofriko
27. 11. 2008 08.23
Manjka nam odločnih ljudi, kot je bil general Maister....Spet popuščamo in bežimo. Nikoli ne bomo dosegli svojo pravico. Sem potrt. Naši vnuki ne bodo imeli zakaj biti ponosni na nas. Naši dedje so nam vsaj nekaj priborili, mi pa bomo vse zapravili. Sram naj bo našega predsednika !
zogby
26. 11. 2008 21.43
Samo nekaj to ni res da še nikoli ni politika vplivala na vstop v EU,saj Francija držala Veliko Britanijo zunaj med 1966-1973 kar je bila deGaullova politika!!!!
Buena Vita
26. 11. 2008 20.31
ZATO SO JO NA tOMISLAVOVEM TRGU SKRILI
Buena Vita
26. 11. 2008 20.30
zakaj ga ne povabijo kam kaj je taka PERSONA NON GRATTA
Skynet
26. 11. 2008 20.06
Učas se mi je zdel biuši predsednik Drnovšek malo prmaknjen v glavi zdaj, ko pa vidim tega Turka se mi je pa Drnovšek kar fajn biu. Od Turčina do sedaj nismo ničesar še vidl razno lepega besedičenja... Drnovšek si je dal saj cvetje na glavo in odšel med smrtnike oz. državljane.
bučar
26. 11. 2008 20.02
šel je v zagreb gledat na uro..................
Eh jaz sem pa že mislil da je Turk šel v Zagreb fizično obračunavat z Mesičem,ker je ta tako manjši od Turka.
Buena Vita
26. 11. 2008 19.57
HEJ,BO RES TREBA PRPRAUT OZIMNICO, MA ZA KEJ VEČ KOT ENO ZIMO,
zakretene
26. 11. 2008 19.41
Morda sta se z Mesičem pogovarjala o tem, kako jima gre Rupsi na živce, ker jima je po prstkih hodil...
rozi77
26. 11. 2008 19.32
PA TAKŠEN PREDSEDNIK KAR ZNA JE EDINO TO DA ZNA UMIRJENO IN PREFINJENO LAGATI IN SE SPRENEVEDATI NAM SLOVENČKOM KI VSAK DAN DELAMO DA SE LAHKO SPREHAJA PAČ KJE SE MU LJUBI NA DAVKOPLAČEVALSKI DENAR!!!!ŠE DO ZDAJ NI DAL V JAVNOST KOLIKO JE ŽE ZAPRAVIL !!!!!
Presskiller
26. 11. 2008 19.30
Sm že mislo da bo Turk napovedal vojno, sm mel že ozimnico pripravljeno
Presskiller
26. 11. 2008 19.22
Ste videli Mesičev rep in roge, poglejte boljše