Slovenija

Türk o sodelovanju v regiji

Novi Sad, 20. 06. 2009 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski predsednik Türk je v Novem Sadu s predsednikoma BiH in Srbije spregovoril o odnosih med državami in o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja.

Predsednik republike Danilo Türk je imel ob robu dvodnevnega 16. vrha predsednikov srednjeevropskih držav v Novem Sadu več bilateralnih srečanj. Med drugim se je sestal s češkim predsednikom Vaclavom Klausom in z gostiteljem, srbskim kolegom Borisom Tadićem, so sporočili iz urada predsednika republike.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters

Türk se je danes sestal s češkim predsednikom Klausom, črnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, predsednikom predsedstva BiH Nebojšo Radmanovićem in slovaškim predsednikom Ivanom Gašparovičem. Prvi dan obiska v petek pa se je srečal s poljskim kolegom Lechom Kaczynskim, italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in s Tadićem.

Klaus je predsednika republike na daljšem neformalnem srečanju seznanil z vtisi iz češkega predsedovanja Evropski uniji. Posebej se je zadržal pri izkušnjah z vrhunskih sestankov EU s Kitajsko, Rusijo, Japonsko, Pakistanom in Jordanijo. Pogovarjala sta se tudi o prihodnosti Unije, Lizbonski pogodbi in najnovejših rešitvah glede irskega pristopa k tej pogodbi.

O razmerah v regiji

Türk in Napolitano sta govorila zlasti o sodelovanju med državami Srednje Evrope in o skupni energetski politiki EU. Ob tem sta izmenjala informacije o prizadevanjih obeh držav za razvoj plinovodov v Evropi. V pogovoru sta se dotaknila tudi evropskih institucij ter bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo.

Türk in Vujanović pa sta spregovorila predvsem o razmerah v regiji. Govorila sta tudi o poteku gospodarskih projektov, ki so bili predmet pogovora med njunimi srečanji v zadnjih mesecih, zlasti o projektih sodelovanja obeh držav pri razvoju planinskega turizma v severni Črni gori. Ocenila sta, da se ti projekti uspešno razvijajo, potrebno pa bi bilo razviti finančno sodelovanje za njihov nemoten razvoj, so sporočili iz urada predsednika republike.

S predsednikom predsedstva BiH Radmanovićem se je predsednik pogovarjal o vizumski liberalizaciji za državljane BiH v odnosu do EU, ki jo Slovenija podpira. Radmanović je ob tem zagotovil, da je BiH izpolnila vse potrebne pogoje. Spregovorila sta tudi o odnosih med državama in o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Za BiH predstavlja energetika eno od glavnih usmeritev v prihodnje, to pa je tudi možnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, sta se strinjala predsednika.

Na srečanju s slovaškim kolegom pa je Türk Gašparoviču čestital ob vnovični izvolitvi na položaj predsednika. Njun pogovor je bil sicer posvečen predvsem stanju in posledicam gospodarske krize v obeh državah, s posebnim poudarkom na razvoju socialnega podjetništva, ukrepih za ohranitev delovnih mest, spopadanju z brezposelnostjo, stimuliranju bank h kreditiranju gospodarstva, ukrepih za pomoč mladim družinam in skrbi za ohranjanje socialnih transferjev.

Spor med Slovenijo in Hrvaško

Kaczynskega je na srečanju s Türkom zanimalo stanje v sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško, poljski predsednik pa je Türka povabil kot gosta na vrh predsednikov držav Višegrajske skupine, ki bo septembra v poljskem mestu Sopot. Sogovornika sta govorila tudi o nadaljnji širitvi EU, Kaczynskega pa je zanimal še pogled predsednika Türka na reformo Varnostnega sveta Združenih narodov.

Predsednik republike in njegov srbski kolega Tadić pa sta v daljšem pogovoru ocenila sodelovanje med državama in zlasti pohvalila uspešen razvoj gospodarskih odnosov. Poudarila sta pomen vizumske liberalizacije za približevanje Srbije EU, srbski predsednik pa se je ob tej priložnosti zahvalil Türku za pomoč, ki jo Slovenija daje v tem pogledu.

Predsednika sta ugotovila, da je prišel čas, da se odnosi med Slovenijo in Srbijo dvignejo na novo raven in da se v tem kontekstu pripravi tudi uradni obisk predsednika Tadića v Sloveniji, ki bi imel poudarjeno gospodarsko vsebino. Govorila sta še o sodelovanju držav na področju kulture, o vprašanjih nasledstva nekdanje Jugoslavije ter o stališčih Srbije glede Kosova, so še sporočili iz urada predsednika republike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fonzika
21. 06. 2009 16.15
tam dol naj ostane,drek balkanski
Buena Vita
21. 06. 2009 10.45
RDEČA ZVEZDA MA MI KI IMAMO SLOVENIJO RADI,NE JOKAMO ZA NOBENO JUGO-PRČVARNICO
Buena Vita
21. 06. 2009 10.43
red_star
21. 06. 2009 10.18
dj ne prbijite k bi vsi najraj sli nazaj v staro jugo...sam k veste da to ni mozno se pol tle neki prsite...bedni ste ze res. pluvate po narodnosti k ste ubistvu kr mal fouz...vi bi tut radi mel smisu za humor a ne? :) vem, vem...sej bo...ne se sekirat
Buena Vita
21. 06. 2009 10.09
PA BI POTEM LOHKA RAZLIČNI TURČINI KLAMASTILI PO JUŽNI REPUBLIKAH PO MILI VOLJI
Buena Vita
21. 06. 2009 10.08
v dolini kolpe so še vedno vikendi,katerih temelje so zgradili iz nagrobnikov uničenih pokopališč ko se je ta del dokumentacije izročal arhivu slovenije,so današnje komunistične elite alla cvikljn izmislile afero fotokopirnih strojev,ker so se teh dokumentov ustrašile,in ne vedo kje so vse spravljeni NO,TO OSEBNO ZELO ZELO ZAMERIM JANŠEVI VLADI ,ZATO KER V ŠTIRIH LETIH NI DOVOLJ TRUDA VLOŽILA V OBVEŠČANJE SLOVENSKE JAVNOSTI,IN NI DOVOLJ STORILA DA SE RELEVANTNI PODATKI OBELODANIJO
Buena Vita
21. 06. 2009 10.01
YES Xspot brez veliko truda,samo kulturo potrebujejo--pa bodo vsi bežali za nami,komunjare kulture ne premorejo,premorejo pa laži in zavajanja, pri teh zadevah pa zavezništev ni to je enako kot so komunjare krivile hitlerja za poboje poljakov-visokih oficirjev pa so vse poti peljale in prepeljale svet k stalinu,h komunjaram,,,stalin je krvolok kristalne noči
Buena Vita
21. 06. 2009 09.56
KAJ JE ŠEL PROSIT SRBE NAJ SKRIJEJO DOKUMENTE KI PRIČAJO O GROZODEJSTVIH KOMUNJAR NIČ NEBO TURČINE;,,SRBI ZA DENAR VSE PRODAJO,IN TO VEČKRAT TUD TI IMAJO KOPIRNE STROJE ZATO SE NE BAT,,,,SLOVENCI BODO ZVEDELI RESNICO,TAKO IN TAKO---PA ČE PO TREPALNICAH SKAČETE
Leandra
21. 06. 2009 08.23
Tehnologija, visoki tehnološki procesi, razvoj in Katarina Kresal, Golubič, Pahor,Turk to je tako kot bi Bosanski Ajzponarji vozili Space Shutle..
jezek-teka-teka
21. 06. 2009 06.05
Želim vam lepo nedeljo in obilo počitka, kajti jutri v ponedeljek bo spet borba za kos kruha ... uuuuuu ...
jezek-teka-teka
21. 06. 2009 06.04
Ježki priporočamo na vse zgodaj v nedeljo : FALUS Forte ... če imate drisko ... al pa ne ... NEW & STRONGER !! V vseh lakarnah po SLOVENIJI !! Držte se ...
djdj
21. 06. 2009 05.58
Naj raje poskrbi za Slovence in njihov Izvoz izdelkov Slovenskega porekla.
matej962
21. 06. 2009 03.53
Ali jim je obljubil pomoč pri pristopnih pregovorih z EU tako kot Hrvaški. Oni pa se zahvalili in prosili samo naj jin Slovenija ne pomaga rad bi čim prej stopili v EU, ker je pomoč Slovenije predraga.
Xspot
21. 06. 2009 00.08
Levica se obnaša kot fašisti, desnica kot levičarski skrajneži,... Težko je to razumeti ter opazovati, v kontekstu zgodovinskih naukov, potem pa graditi neke produktivne odnose ter se zanašati na neke analize. V takih okoliščinah, pomaga le zdrava, kmečka pamet. Namesto socialnega podjetništva, bi se bolj splačalo razvijati pravo, stabilno podjetništvo, ki sloni na ogromnem, dobro organiziranem trgu. Visoka tehnologija, visoka dodana vrednost in turizem, bodo vlekle regijo iz krize. Vendar Jugoslavije ni več in tudi ni treba, da je. Z bratstvom in edinstvom se mora začeti ukvarjati ves svet, mi pa lahko začnemo razvijati prijateljske in kulturne vezi ter poskrbimo, da nas ne bodo več preganjali duhovi preteklosti. Pri tem je dobra osnova že to, da razumemo jezik in običaje drug drugih, poleg bogate tradicije, kar vsekakor olajša sodelovanje. Treba se bo navaditi, da ima vsak narod svojo perspektivo, kar ni ovira, da bi združili poglede tam, kjer imamo skupne cilje. Za svojo narodno identiteto pa bo moral poskrbeti vsak narod sam ter tako samozavestno nastopati, v še veliko večjem, Evropskem prostoru. Vidite, da gre vse skupaj, brez vsakršnega nasilja ali odpora do resnice, brez nepotrebnega objemanja in strahospoštovanja... Temu se reče, da se na napakah nekaj naučimo, pa zato ne zavržemo ničesar, kar je bilo v vseh teh stoletjih dobro in je še danes stabilen temelj, ki lahko vsem prinaša korist. Sicer pa nam predsednik ne pove veliko, obetajo se zelo dinamični časi.
mr.bean
20. 06. 2009 22.31
mr.bean lažljivo..hahahah Izet... ja ja ehheheh...(sta buljiš krawo jedna) faca...
Dior..
20. 06. 2009 22.25
mr.bean lažljivo..hahahah Izet...
Dior..
20. 06. 2009 22.18
Neprovjereno: Uhapšen Ratko Mladić i skriven u Tuzli! 15/06/2009 15:00:00 Veličina slova: Ratni zločinac Ratko Mladić je uhićen i nalazi se na sigurnom mjestu u Tuzli, tvrde beogradski mediji. Službenih potvrda tih informacija nema, a beogradski tisak kaže kako će biti javno priopćeno da je Mladić uhićen na neutralnom terenu i onda će biti prebačen u Haag. Na taj način će Srbija sa sebe da skine odgovornost pred međunarodnom zajednicom za skrivanje Ratka Mladića – tvrdi se u Beogradu. Na ove informacije reagirao je Rasim Ljajić, šef srbijanskog tima za suradnju s Haškim tribunalom. On je kazao da Ratko Mladić još nije lociran i dodao da se nada da će do kraja godine završiti u haaškom zatvoru Sheveningen. Božidar Delić, član Odbora za sigurnost Skupštine Srbije izjavio je da ga ne bi iznenadilo da je već uhićen. - Ne bi me to čudilo, mislim da se samo čeka i bira najpovoljniji trenutak za izručenje Ratka Mladića Haagu – kazao je on i dodao kako osobno nikada ne bi dozvolio da Mladić bude uhićen. Odgovor MUP-a TK na pitanje da li poduzimaju ikakve aktivnosti u vezi sa objavljenom informacijom je da: policija nema informacija da se Mladić krije na području kantona.
fonzika
20. 06. 2009 20.50
on samo troši
Meri.m
20. 06. 2009 19.33
Prvo Borec
20. 06. 2009 19.00
Bolje obisk v bivših Ex-Yu republikah, kot pa obisk Kitajske z sklopu Janeza Janše z njegovo kurtizano in izlet na kitajski zid z našim denarjem. Vem, da bo več koristi napravil Turk, kot pa Janez Janša s Kitajsko.