Slovenija

Türk in Pahor se ne strinjata z ukinitvijo vojske

Ljubljana, 12. 02. 2010 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Türk vojsko v prihodnosti vidi kot manjše, visoko usposobljene in prilagodljive obrambne sile, medtem pa premier Pahor pravi, da je treba peticijo o ukinitvi vojske obravnavati preudarno.

Na peticijo tednika Mladina za ukinitev vojske, ki jo je do zdaj podpisalo že več kot 5900 podpornikov, sta se odzvala tudi predsednik republike Danilo Türk in premier Borut Pahor. Medtem ko prvi predlogom nasprotuje, drugi ugotavlja, da peticija posega v bistvo koncepta in ustroja nacionalne varnosti države, ki sta utemeljena v ustavi.

Slovenska vojska-1
Slovenska vojska-1 FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik za manjšo in visoko usposobljeno vojsko

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Türk dodaja, da peticijo v tisti meri, v kateri njena vsebina pomeni poziv k razpravi o prihodnosti Slovenske vojske, ocenjuje kot prispevek, ki naj omogoči predstavitev različnih pogledov na razvoj slovenskih obrambnih sil.

Spomnil je, da je v svojih javnih nastopih večkrat dejal, da Slovensko vojsko v prihodnosti vidi kot manjše, visoko usposobljene, premične in prilagodljive obrambne sile, ki morajo v svoji sestavi imeti takšno vrsto zmogljivosti v obsegu in strukturi, da bodo omogočile dopolnjevanje poklicne in pogodbene sestave.

Morebitne spremembe organiziranosti Slovenske vojske pa po njegovem mnenju ne bi smele ogroziti obrambne sposobnosti države, varnosti pripadnic in pripadnikov obrambnih sil kakor tudi ne pripravljenosti sistema za zaščito in reševanje za primere ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah širših razsežnosti.

Pahor za preudarno in odgovorno obravnavo peticije

Premier Pahor oblikovanje peticij šteje za legitimno izražanje pobud in mnenj v demokratično urejeni in razviti sodobni družbi. Vse to velja tudi v primeru peticije z naslovom Ukinimo vojsko.

Ugotavlja pa, da ta peticija posega v bistvo koncepta in ustroja nacionalne varnosti države, ki sta utemeljeni v slovenski ustavi, poleg tega pa je zagotavljanje nacionalne varnosti tesno povezano z uresničevanjem nacionalnih interesov naše države – tako življenjskih kot strateških.

Pahor meni, da mora politična oblast omenjeni peticiji kot izrazu volje dela slovenske civilne družbe ne samo prisluhniti, ampak jo je od vsega začetka dolžna obravnavati preudarno in politično odgovorno.

Mladina za prekvalifikacijo vojakov

Mladina, ki danes objavlja tudi stališči obeh predsednikov, je z zbiranjem podpisov pod peticijo Ukinimo vojsko! začela konec januarja. V peticiji uredništvo tednika in nekatere znane javne osebnosti predlagajo prekvalifikacijo vojaškega osebja Slovenske vojske po načelih mirovne in socialne politike.

Med drugim predlagajo, da naj bi del vojakov prekvalificirali v socialne delavce, ki skrbijo za starostnike, del pa v civilno zaščito. Prazne vojašnice pa naj se spremenijo npr. v domove za starejše in negovalne bolnišnice.

Za varnost in obrambo bi po predlogu skrbele posebej izurjene enote "gardistov" in policistov. 500 vojakov bi se udeleževalo mirovnih operacij, če bi te imele mandat Združenih narodov in bi udeležbo potrdil slovenski parlament.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Vovko
09. 04. 2010 11.45
kdor podpiše=izdjalc
nanita
15. 02. 2010 14.33
Nekateri komentarji tu gor mi gredo res na bruhanje. Prav tisti, ko najbolje pljuvajo po slovenski vojski so prvi, ki se pridružijo slovenski vojski, ko izgubijo službo ali pa jim propade s.p. mah sram naj vas bo
Abacus
15. 02. 2010 03.37
Desktop.Messiah 12.02.2010, 18:47 7 Vojsko je potrebno nemudoma razpustiti in nameniti denar za sanacijo okupiranih palestinskih ozemelj ter odpravo lakote v Afriki. Kdaj pa bodo vojsko opustile drzave kot so Sudan ,Iran ,Italija ,Hrvaska ,Srbija ,se celo 'nevtralna' Avstrija jo ima. No takrat pa bom tudi sam ZA...adijo do takrat!?!???
hot125
14. 02. 2010 20.00
Ta ideja je bolana,kakor tednik mladina,ki pa tako nima nobene teže,podporniki katere podpise so objavili,so pa tudi vse prej kot pa pravi Slovenci.
alexx4
13. 02. 2010 21.22
kubo, imaš ti vse po dilah pošlihtano....
Tonček Balonček
13. 02. 2010 13.56
Goky, pa se pač meči zaradi čudnih piskov, samo jaz tega ne mislim plačevati, sorry! ne mislim reševati budžeta, ki miliardo EUR daje za neke slaboumne tečaje in urjenja. Slovenci smo dokazali, da d Bavčarjemim in Janševim vodstvom lahko premagamo več kot 10x večjo vojsko, pa še zaslužimo zraven! A ima kdo kaj proti tem dejstvom? A mi bomo z neko rusko topnjako in petimi avioni ter 130 oklepniki parirali okupaciji? Kvečjemu z domobranci in belo gardo, na komuniste se ne zanesem! Tudi ti so imeli le ostanke nekega starega orožja, sam priseha na Hitlerjev rojstni damna je pa v soočenjih brez zveze!
TA_RDEC
13. 02. 2010 01.56
kaj pa če bi najeli BLACKWATER za vojaške potrebe?
kubo
13. 02. 2010 01.46
Mamo tok malo vojske,da ce nas kdo napade je isto kot,da nimamo vojske.....zapravljanje denarja v prazno... sem za ukinitev nasih tabornikov....,ker majo itak placo kot klosarji na cesti,ki beracijo....
Goky
13. 02. 2010 00.27
Pa še to. Mogoče si pred tem res malo pritegnjen vendar se zelo hitro sprijateljiš prav z blatom in sploh ne pomisliš, da bi se iz njega dvignil.
Goky
13. 02. 2010 00.24
Tonček se sprašuješ kdo bi se metal po blatu, da vidiš kako hitro padeš v blato, ko ti zažvižga nek čuden pisk 20 - 30 cm nad glavo. Kdor tega ni doživel res ne ve kako se pade v blato. Je pa zelo enostavno. Samo poskusit treba.
kleopatra-1
12. 02. 2010 23.43
Tonček, se strinjam!
manco-capac
12. 02. 2010 22.45
Nisem sicer militarist, ampak vsaj za zdaj vojsko potrebujemo. Vprašanje pa je kakšno. Sicer nam bo celo ob kakšni večji naravni nesreči red vzpostavljal NATO ali sile UN, tako kot na Haitiju.
srpko
12. 02. 2010 21.17
Še moj 13 letni sin ve: dokler bodo države in narodi - bodo tudi vojske. Sicer se nebi cufali s hrvati za 100 m meje.
Lyon313
12. 02. 2010 21.16
res ste neumni...ne morem verjet. Če nebomo meli vojske smo dead in the future...zdej pa mate slovenci neumni in naivni.. Pa kje vam je pamet. A mislite da se bo pol denar v kaj druga vlagal, haha pa kaj še. Naivneži
canelo
12. 02. 2010 20.48
Sej ne vem kdo je bolj prtegnjen tisti ki pišejo butaste komentarje ali jaz ker jih berem in se nato z njimi še obremnjujem?
Tonček Balonček
12. 02. 2010 20.38
Ne mi nakladad o pomoči voijske ob katastrofah! Če nimaš vojske imaš seveda mnogo bolj organizirano in opremljeno civilno zaščito, gasilce itd., saj tin ostane ogromni vipšek denarja. Vojska ni usposoblejna za reševanja in gašenje, ampak za uničevanje in rušenje, nekao velčja za opremo, vs eostalo je postranka dejavnost,, ker imajo pač oboleke, avtopark, čas in še kaj! Dejstvo je, da Slovensci nismo ne za vojsko, en za nogomet ne za še kaj drugega (v Olimpiji npr. imajo le še tri Slovence, košarko milim). Kar je slovenskih oficirjev v vojski,, gre za napol bolne ljudi, ki kje drugje sploh ne bi mogli delati!! Pa kateri normalni človek bi seleta 2010 na enk ukaz metal v blato in se plazil čez neke žice ter se "uril" za "misije"! Moraš tudi kot voja biti totalno obupan ali pritegnjen!
Uporabnik113189
12. 02. 2010 19.58
Desktop.Messiah12.02.2010, 18:47 Ja seveda. Potem pa bodo palestinci in afričani prišli branit suvereno Slovenijo, če bomo ogroženi. To je šele pravljica..še sami sebe ne morejo braniti in imajo totalen kaos, bodo pa drugim pomagali. Kakšne tablete jemlješ?
skydrol7
12. 02. 2010 19.56
ukiniti SV ? kaj pa je narobe s temi komentarji....ali bomo prosili za pomoc hrvasko ali srbsko vojsko v primeru naravnih katastrof ali pri napadu kakega proti sloveniji sovraznega elementa.... drzava brez svojih obrambnih sil je lahko samo copata brez vsake vrednosti in ugleda v svetu......
canelo
12. 02. 2010 19.53
x12345 dejo ukinit potem še šolo pa zdravstvo ker teli tud veliko denarja poberejo kaj če bi kr celo državo ukinili pa bi bili vsi psihologi pa bi se pogovarjali. Pa eni ste milo ampak res milo rečeno bolni v glavo.
x12345
12. 02. 2010 19.36
RES JE POTREBNO UKINITI VOJSKO. PA TUDI POLOVICO POLICIJE LAHKO TAKOJ UKINEMO, KER JE NE POTREBUJEMO. RABIMO LE VEČ EKIP ZA POMOČ IN REŠEVANJE OB RAZNIH NESREČAH !