Slovenija

Türk: Delal sem za Slovenijo

Ljubljana, 06. 11. 2007 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danilo Türk je trditve Lojzeta Peterleta in MZZ, da je leta 1991 v Ženevi predstavljal Jugoslavijo, označil za popolno neresnico.

Danilo Türk in Lojze Peterle
Danilo Türk in Lojze Peterle FOTO:
V soočenjih predsedniških kandidatov se je pojavila informacija, da je Danilo Türk v času osamosvajanja poleti 1991 bival v Ženevi, kjer je predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice oziroma v Podkomisiji za manjšine. Informacija je točna. Ministrstvo za zunanje zadeve

Predsedniški kandidat Danilo Türk je v času osamosvajanja Slovenije leta 1991 predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice oziroma v Podkomisiji za manjšine, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). S tem so pritrdili trditvi predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, ki je Türku očital, da ga tedaj "ni bilo zraven", medtem ko so nekateri "nosili svoje glave v torbah".

Slovenska vlada je 30. junija 1991 Türka pooblastila za vzpostavljanje stikov s predstavniki mednarodnih organizacij v Ženevi. Pooblastilo je bilo povezano s pričakovanjem, da bo Türk "opustil svoje delovanje v delegaciji oziroma predstavništvu Jugoslavije, s katero je bila Slovenija v vojni", so sporočili z MZZ.

Sporočilo MZZ o dejavnostih Türka med osamosvajanjem je po mnenju tedanjega ministra za informiranje in evropskega poslanca Jelka Kacina "nedostojen poseg v volilno kampanjo". Kot je Kacin pojasnil, Slovenija takrat ni bila mednarodno priznana, zato je Türk ni mogel predstavljati, ga je pa slovenska vlada tedaj pooblastila, da v Ženevi zastopa interese Slovenije. Za evropskega poslanca je problematično tudi, da je minister Dimitrij Rupel kaj takega "storil dva meseca pred nastopom vodenja sveta za splošne in zunanje zadeve v imenu predsedujoče vlade".

Na vprašanje, zakaj se ministrstvo kot vladna služba vmešava v predsedniško tekmo, je tiskovni predstavnik Gregor Šuc za 24ur.com dejal, da so v odzivu ''želeli le predstaviti dejstva''. "Ne gre za vključevanje ministrstva v predvolilno kampanjo, temveč gre za pojasnilo," je zatrdil Šuc.

Türk: Delal sem za Slovenijo

Danilo Türk je pojasnil, da je bil v Ženevi po dogovoru s tedanjima ministroma Jelkom Kacinom in Dimitrijem Ruplom ter da je delal v imenu Slovenije. "Nisem pa bil noben delegat Jugoslavije, ampak sem bil strokovnjak za človekove pravice," je poudaril Türk.

Predsedniška kampanja se pred drugim krogom volitev zaostruje
Predsedniška kampanja se pred drugim krogom volitev zaostruje FOTO: POP TV

Kot je še povedal Türk, je bil v omenjenem času v Ženevi kot ekspert OZN član Podkomisije za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin, člani omenjene komisije pa so bili takrat in tudi danes neodvisni strokovnjaki, plačani s strani OZN. Zelo jasno je poudaril tudi to, da je takrat delal za Slovenijo, zato ne razume neprofesionalnega odnosa zunanjega ministrstva, ki je podalo nekompetentno in neresnično trditev.

Vse kaže, da se je nekomu v želji, da bi na predsedniških volitvah zmagal Alojz Peterle, zameglil razum. Danilo Türk

“Od zunanjega ministrstva je nekorektno, da posega v predvolilno tekmo, še posebej, ker sem v tistem času užival popolno zaupanje tega istega ministrstva in zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je tudi zdaj na tem položaju. Konec koncev sem bil pozneje imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v OZN," je v odzivu povedal Türk in pojasnil, da je bil član omenjene podkomisije do leta 1992, ko mu je potekel mandat.

Danilo Türk je še pozval zunanje ministrstvo, naj preneha z vmešavanjem v kampanjo, saj to ne bo veliko pomagalo spremeniti javnega mnenja, ki je trenutno po njegovih besedah prepričljivo na njegovi strani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (645)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
08. 11. 2007 17.40
Ker so komunisti po marksistični mitologiji bili v drugi svetovni vojni na "zmagovalni" strani je vsakršna nadaljna diskusija o povojnih pobojih in nasprotovanju rdečkarjev samostojni Sloveniji, neutemeljena. Saj komunisti ne morejo bit krivi za sto miljonov mrtvih, če so pa proti Hitlerju zmagali. Saj ni mogoče, da je nekdo kriv, če se pa bori za lumpenproletariat. Saj tudi če se ribiča preživele žrtve spomnijo, da je pobil stotine ljudi. On je nedolžen! Za vse so krivi "klerofašisti" in Vatikan. Kaj ne vidite. Ravnokar bo Vatikan napadel!!!! Groza vam rečem. Da se bo treba držat vsaj nekaj božjih zapovedi. Kaj takega!! Pa to je huje kot srednji vek. Pa še abortus nam bodo prepovedali, pa čeprav tako radi seksamo brez gumice. JOOOOOOJ.
exim@t-2.net
08. 11. 2007 15.14
unknown1: pa ti veš, da Peterle govori 5 jezikov? Pa ti veš, da ima tako veliko ime v Evropi, da se politiki na parketu EU ne morejo načuditi, odkod je Slovenija "vzela" Tuerka? Pa ti veš, da parket EU še vedno strmi nad dejstvom, da imamo v Sloveniji še vedno komunajzarje in morilce lastnega naroda? Pa ti veš, da je treba vrniti, kar si ukradel? Ne, ti vsega tega ne veš, posebej te je pa očitno strah, da boš razkrinkan. In očitno tudi nisi gledal včerjašnjega domunetarca Otroci iz Petrička. Tudi moški, s katerimi sem gledal ta dokumentarec, smo imeli rdeče oči. Zato, pššššššššššššššt!
mister.bisex
08. 11. 2007 10.29
spoštovani bralci teh nekaj vrstic, veste, nobena skrajnost ni dobra, ne leva in ne desna. je pa res, da je leva pač bolj naklonjena sociali, nižjemu sloju prebivalstav, pravzaprav naj bi bila in da imamo že desno usmerjeno vlado. tudi to je res, da predsednik republike pač nima prav posebne besede, pa vendarle. turk je priznan diplomat in odličen govorec. tekoče, ampak tekoče govori kar nekaj jezikov in verjetno je, da bi nas odlično zastopal, še posebno v času, ko bo slovenija prevzela krmilo evropske unije. verjetno pa je tudi, da bi peterle še večjo besedo dal cerkvi in s tem vatikanu. ste pomislili, da bi lahko izgubili domala vse gozdove, najverjetneje bi prišel spet papež, seveda za naš denar, belogardisti bi tako dobili nezaslužene pokojnine itd. bodimo resni, premislimo in resnično bi lahko končno izbrali nekoga, ki nam bo v ponos. seveda pa opravičilo vsem, ki trdite, da sem strankarski. ne in nikoli. sem previden in poskušam biti pravičen. pa srečno :)
xxmitja@email.si
07. 11. 2007 21.43
Ne vem kdo je koga izdal leta 42 ko se je klanjal hitlerju. Če nebi bilo saj vemo koga, tudi jugoslavije nebi bilo, kaj šele slovenije. Vsi bi zdaj šprehali nemško.
Prvo Bore
07. 11. 2007 21.20
TRN V PETI a veš da se strinjam s teboj !! LOL Seveda je izdajalec za vsekega klerikalnega Slovenca, za nas pa je normalenčlovek , ki je boljši od vašega klerikalskega Peterleta, ki si je že zapravil svojo priložnost, ker po EKC statistiki je 42 procentov kristjanov, ampak izgublja njihove glasove. Komunisti so pa bili zlati fantje, proti tem klerikalcem LOL
TRN V PETI
07. 11. 2007 20.45
Turk ne more bit predsednik. On je izdajalec. Tako kot vsi komunisti.
Matej Rojc
07. 11. 2007 19.58
TURK ZA PREDSEDNIKA ...RITOLIZCEV KOT JE PATERLE PA NE MARAM.. eNKRAT JE ZA BELE DRUGIČ JE ZA RKC ..KJER JE PAČ VEČ ZA GRABIT
johndoe35
07. 11. 2007 19.51
PETERLE ZA PREDSEDNIKA ...RITOLIZCEV KOT JE TURK PA NE MARAM.. eNKRAT JE ZA RDEČE DRUGIČ JE ZA ZELENE ..KJER JE PAČ VEČ ZA GRABIT
brainiac
07. 11. 2007 17.39
..... in svetovno znani orgličar je nosil "glavo v torbi"! tisti ki smo zares nosili glavo v torbi leta '91, smo danes pri 40 tih na borzi dela. Rupli in Peterleti so "malo tu in malo tam, menjavali politične barve in veselo "jadrajo"še naprej!
Variatio delectat
07. 11. 2007 17.38
Prav, Vitostar. Žal pa Turkova ključnost pozicije v tujini bolj diši po nečem drugem, kot želite prikazati. To sem že zapisal: Tudi njemu se je osamosvojitev samo zgodila, strategi osamosvojitve pa so žal imeli premalo usposobljenga kadra za vse te pozicije - in v sili hudič muhe žre. To je vse.
pusicat
07. 11. 2007 17.14
Peterle je aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni - povzemam njegovo izjavo, normalno ,da ni bil v prvih bojnih linijah zato pa ni prav da pljuva po drugih, ki so pač v danem trenutku bili na ključnih mestih izven naše lepe domovine in jih malo manj kot okarektirizirati kot narodne izdajalce. Proisim vas, da nekatere zadeve ne jemljete preveč osebno. Kar se tiče pa Karla Maya bi pa na omenjene dogodke kvečjem lahko napisal drugi del tv novele Kje so gadje.....
paulinepu
07. 11. 2007 17.08
Še niste opazili, da bomo volili samo predsednika države. Pa toliko besd, prepričevanj, natolcevanj, zavajanj je bilo v komentarjih zapisanih (za oba kandidata). In tukaj (kot sem na hitro opazila) prevladujejo moški. Je kaj uspeha? Lepši današnji in jutrišnji dan vam vsem skupaj želim.
Variatio delectat
07. 11. 2007 16.40
Hudo, jaz sploh nimam toliko časa, da bi lahko zares aktivno sodeloval na teh forumih. Nekateri moji "frendi" tu nabijajo že dva dni in skoraj dve noči :) Najbolj hecen od vseh pa se mi zdi matej.rojc, ki ves čas edini dosledno tipka Pater-le. Kaj mu to pomeni, sploh ni važno, očitno pa se mu to zdi ful inteligentno in zabavno. Je kot kak triletnik v peskovniku in res je hecen, moram reči. Vitostar je nazadnje povedal prijetno neumnost in človek si ne more kaj, da ga ne bi komentiral. Implicitno je izjavil, da med vojno predsedniki vlad letajo po bojiščih ali nekaj takega. Strašna modrost, še Karl May je bil strateško tehtnejši. Logika t.i. NOB. Ali se že kdaj odigral kako računalniško igrico in zmagal? Dvomim, če nisi imel neskončno življenj. Da boš štekal, sovražnik vedno uničuje najodgovornejše in če mu to uspe, zmaga.
pusicat
07. 11. 2007 16.02
Euro -predlagam ,da voliš papeža, on ne laže in ne greši ! Kar se pa tiče človeka o katerem med narekovaji govoriš je pa samo odraz tvoje temačne duše in klerofobije. Vparašaj aktivne udeležence v osvoboditveni vojni za Slovenijo, kje je bil tvoj kandidat Peterletek - naj javno pove če si upa! ( v bunkerku ), v primeru polomije, rep med noge in v varne kraje.Aktivni udeleženci natanko vemo kje je kdo bil oz. so bili želvljaki v neprebojcih , i se danes na veliko širokoustijo kaj so vse naredili za svojo dopmovino" Vatikan". Hvala bogu, da ni vojna trajala dle kot je, kajti zgodovino nekajdnevne vojne tako predrugačiti in si jo prikrojiti pa presega vse razumne meje. O Turku pa lahko povem, da je človek, ki se nima česa sramovati, pikic na svojemu priimku pa si prav tako ni sam nadel. Lep pozdrav tebi in podobnim somišljenikom.!
euro
07. 11. 2007 15.15
Človek ki javno laže ko hoče prikriti svoje grehe, se umakne v tujino ko je domovina ogrožena, sodeluje z agresorjem namesto da bi bil zvest domovini, ne upošteva slovenske abecede, mu ni za zaupati vodenja države in poveljevanja slovenski vojski.
Emil Kvar
07. 11. 2007 15.04
MINISTER ZVER POZIVAM VAS DA SPREMENITE NAČIN UČENJA NAŠE ZGODOVINE IN DA NOVODOBNE NEVEDNEŽE SEZNANITE Z PRAVO ZGODOVINO IN NE TO, KI USTREZA NEKI STRUKTURI OBLASTI.
Emil Kvar
07. 11. 2007 14.57
otroci QISLINGOV razmislite malo, kje bi bila Slovenija če bi znagali fašisti in Nacisti in kakšna bi bila, če bi pustili, da bi nas osvobodili zavezniki brez odpora NOB. Znano je dejstvo, kako so si zavezniki razdelili Evropo, vendar če TITO ne bi pokazal moči in vstopil v Trst bi tudi Koper bil danes v Italiji. To dejstvo poznajo vsi zgodovinarji. Saj takrat zavezniki niso hoteli nove vojne z močno Jugoslovansko vojsko. Nadaljna usoda Trsta pa je zgodovina, ki nam je znana. Takratno Jugoslovansko vodstvo tudi med vojno ni hotelo izkrcanja zaveznikov v Istri, ker je vedelo,kaj se lahko zgodi po vojni. Zato tudi razmislite zakaj smo bili pod okriljem Jugoslavije.
moose1@email.si
07. 11. 2007 14.50
cvilite, cvilite tiktak-tiktak v nedeljo ob 19.00 se dobimo bebčki (pardon) belčki pa da vas čujem joly_c,manjakrajnc, bluzer, temacni, lahka(luser)konjenica, passion - zmenjeno?
Emil Kvar
07. 11. 2007 14.37
jolcy_c ti v prejšnih komentarjih, govoriš o nekih pobegih v tujino med osamosvajanjem, to po vsej verjetnosti misliš na Turka. Turk je bil takrat diplomat s strani zveznega ministrstva za zunanje zadeve SFRJ zaposlen v OZN in ne fuflat nekaj brez veze. Vemo pa kje je bil PUČNIK ko je počilo v Sloveniji. Kolikor vem je bil takrat v Nemčiji.
doki007@email.si
07. 11. 2007 14.36
sej ni čudn ,...sej je janša blatu tut drnovška ,....petrle se pa po njem zgleduje ,....!!!!