Slovenija

FOTO: Türk navdušen nad igro nogometašev

Ljubljana, 19. 11. 2009 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Danilo Türk je sprejel slovensko nogometno reprezentanco in jim čestital za velik uspeh. Nogometaši pa so predsedniku podarili dres in se mu zahvalili za podporo.

Slovenski nogometaši so imeli dan po zgodovinskem uspehu, ko so se uvrstili na svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriški republiki, le malo časa za počitek. Po slavju na in pred stadionom v Mariboru takoj po tekmi so se preselili še v prestolnico, kjer jim je najprej čestital predsednik Danilo Türk, nato pa jih je pozdravila še množica navijačev v središču mesta.

Türk je čestital nogometašem, sam pa v dar dobil dres reprezentance.
Türk je čestital nogometašem, sam pa v dar dobil dres reprezentance. FOTO: Dare Čekeliš
Vsi skupaj ste izjemna športa ekipa in naredili ste ogromno za Slovenijo. Želimo vam veliko uspeha in želimo vam še enkrat povedati, da smo vam izjemno hvaležni za vaš dosežek, za to, kar ste naredili za Slovenijo. Predsednik Danilo Türk

"Danes Slovenija praznuje. Praznuje z vami in praznuje vašo zmago. Včeraj ste pokazali, kako se igra odličen nogomet. Vsakdo, tudi tisti, ki se na nogomet ne spozna, je lahko ugotovil tehnično dovršenost, borbenost, srčnost. Za vse to vam še enkrat čestitam in želim še veliko uspeha v nadaljnjem poteku SP. Danes z vami praznuje vsa Slovenija, pa tudi vsa svetovna športna javnost," je nogometaše nagovoril Danilo Türk in dodal, da mu je ruski predsednik Dimitrij Medvedjev posebej naročil, naj prenese njegove čestitke in navdušenje tudi nogometašem osebno.

"Dober nogomet že nekaj časa imamo. Imamo odlično ekipo in igralce, ki smo jim iz vsega srca hvaležni," je še dejal Türk.

Tudi Medvedjev je čestital naši izbrani vrsti.
Tudi Medvedjev je čestital naši izbrani vrsti. FOTO: Miro Majcen

Kapetan slovenske reprezentance Robert Koren je predsedniku države v zahvalo in spomin na uspeh podaril dres slovenske reprezentance. "V imenu NZS vam izročamo spominsko darilo in se zahvaljujemo za vso podporo. Mi se bomo oddolžili s promocijo Slovenije. Čestitam fantom za veličastno zmago," pa je ob predaji simbolnega darila dejal predsednik NZS Ivan Simič.

Čestitke zunanjega ministrstva

V svojem imenu in v imenu celotnega zunanjega ministrstva je reprezentanci iskrene čestitke izrekel tudi zunanji minister Samuel Žbogar. "Reprezentanca je ponovno dokazala, da Slovenija resnično zmore dosegati izjemne rezultate. Čeprav številčno majhna država, smo že večkrat pokazali in dokazali, da združeni in s skupnimi cilji lahko presegamo meje mogočega," je zapisal. Dodal je, da je sredina tekma zagotovo presegla meje običajnega športnega dogodka. Upa, da bo naša reprezentanca ta izjemen duh ponesla tudi v Južno Afriko, zagotovil pa je vso potrebno pomoč ministrstva.

'Hudomušen komentar'

Pahor se je po tekmi pošalil, da bi ga Rusi aretirali, če bi slovenski nogometaši zmagali že v Moskvi.
Pahor se je po tekmi pošalil, da bi ga Rusi aretirali, če bi slovenski nogometaši zmagali že v Moskvi. FOTO: Miro Majcen

Premier Borut Pahor je takoj po tekmi v slačilnici čestital slovenskim junakom, ki jim je, kot je obljubil, zloščil kopačke. Po tekmi je v izjavi za RTV povedal, da je vesel, ker slavi zmago na domačih tleh. Pošalil se je, da bi ga, če bi Slovenci zmagali v Moskvi, aretirali.

Za odzive na njegovo izjavo smo prosili predstavnike strank in zunanje ministrstvo. V Zaresu so zapisali, da se "tudi premier Pahor, ob dejstvu, da opravlja odgovorno funkcijo, ki terja vso resnost, lahko kdaj pošali". Po njihovem mnenju je treba izjavo razumeti kot "zgolj nekoliko hudomušen komentar". Podobno menijo na zunanjem ministrstvu in v LDS, kjer so dejali, da je premier to izjavil v eforičnem vzdušju po zmagi nad Rusi.

"V SLS s kontekstom te izjave nismo seznanjeni. A dopuščamo možnost, da v trenutkih take evforije marsikdo, tudi predsednik vlade, izjavi kaj, česar sicer ne bi smel in ni primerno, glede na to, da Slovenija poskuša z Rusijo še okrepiti diplomatske odnose," pa so zapisali v SLS. V SNS "več kot šaljivega komentarja premierja" niso želeli komentirati, saj "se nam ne zdi potrebno, da bi komentirali vsako izjavo premiera, še posebej, če le-ta usodno ne vpliva na življenje ljudi v Sloveniji".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sweet_Cocaine
20. 11. 2009 10.53
Turk je glumac. Se smo vidli da ne ve niti ene navijaške. Čisto prilascanje uspeha in štuljenje volilcem. Še šal si je gor dau, kr je vido, da ga ma Medvedjev. Borat je to dost lepse zaigral.
remember
20. 11. 2009 10.11
Spoštovani, danes me ta drugorazredna tema ne zanima. danes je petek in razmišljam, kje bom dobro jedel na državne stroške v soboto in nedeljo. Želim si, da bi mi moji podaniki to uredili v Gani. Tam bom lahko tudi lobiral za uspešne stike na področju primerjalne književnosti in zagotavljanju človekovih pravic za prebivalce, ki so stari med 9let 2meseca in 3 ure in prebivalce, ki so stari 67let 2 dni in 11 ur. Za danes bo to vse, to je dan, na katerega je lahko ponosen vsak prebivalec, ki stanuje na nadmorski višini 232m.
Rokinrol
20. 11. 2009 09.48
Jaz mislim,da bi bilo dosti boljše,če bi bil tiho.Kaj se sili.Izpadel je kot lolek.Pahor se trudi biti vsaj duhovit,čeprav mu to ne uspeva najbolje.
zidan
20. 11. 2009 09.13
Ej RADO 62 in podobni ali ste čisto "prfuknjeni". Turk je predsednik države, to spada v njegovo delo in če je še ljubitelj nogometa, samo pohvalno...... EJ moji slovenci, prav nikoli niste zadovoljni......
dubovcanka
20. 11. 2009 08.20
Vi ste tud eni kekci. Če jih pa ne bi sprejel, pa če ne bi prisel take tekme gledat, bi blo pa: kako so lahko takšni, da se ne zmenijo za takšen uspeh...mislim, da je Turk, glede na to da je bil v takih diplomatskih sistemih, se odlično odrezal, ko se je drl z nogometaši. Sicer so pa oni to sprovocirali, ko so mu spizdili mikrofon iz roke (ne vem ker točno in se je prvi začel dret) on pač ni imel druge, kot da nadaljuje. Kaj pa o oliki in odnosu do predsednika države?!
RADO62
19. 11. 2009 23.50
Ups... Sedaj se rojalist Turk spozna tudi na nogomet.... Sem milsil, da je ekspert samo za socialistične sisteme.... heh
Mido_1
19. 11. 2009 22.41
Vsak Slovence pravi SMO zmagal in ne SO (igralci) zmagal tud politiki ne zato ne glejte na to kot prilascanje neke zmage
badchelsea
19. 11. 2009 22.29
Brez zamere vendar turk nima pojma o športu, kaj šele o navijanju. Ko je v mariboru pel z navijači "šampijo-oni, šampijo-oni" se je tolk motu ko da ni nikol "pesmi" slišal pa jo majo naši pr vseh športih. Dajte no dajte. Kaj mešate nekaj svetega s politiko.
Marko Varga
19. 11. 2009 22.18
ampak propadli nogometaši tipa Pavlin pa vseeno služijo v SDS-u..
M-teorija
19. 11. 2009 22.14
ishtmail19.11.2009, 21:51 Kaj pa košarka?! Pahor:Janša = 2:0.
ishtmail
19. 11. 2009 21.51
Fuzbal je merilo uspešnosti vlade. Pod Janševo vlado nismo uspeli prit na SP, pod Pahorjevo pa. Pahor:Janša = 1:0. Slovenska politika - zdaj res preprosta.
simevlado
19. 11. 2009 21.36
organizírati -am dov. in nedov. (ȋ) 1. z uskladitvijo, sistemizacijo sestavnih delov narediti, da a) kaj kot celota dobro deluje, poteka si zadovoljen @zack12 ?
Marko Varga
19. 11. 2009 21.35
sreča v nesreči pa je sigurno,da imamo skoraj 100.000 brezposelnih in so lahko rajali do jutra..
razgledani
19. 11. 2009 21.21
RADO62
19. 11. 2009 20.58
Super, šli smo naprej... Ne vem pa kaj si pobira rojalist Turk zasluge tudi za ta uspeh al kaj.... Spet namerno mešajo politiko in šport.... heh
razgledani
19. 11. 2009 20.00
sama hvala-teleta
6-5
19. 11. 2009 19.57
Igraj kolo slovenija
djuko
19. 11. 2009 19.55
No, ko je ža tak vesel.... naj nam čičoline in piratke da med I. kategorijo...da bomo vsaj malo veselja lahk tudi zakonito meli...
bleem
19. 11. 2009 19.44
Tonček Balonček ... kdaj boš ti nehal težit po forumu in sam začel dejansko nekaj delat?
Tonček Balonček
19. 11. 2009 19.36
Psa enhajte nas že enkrat napenjati s tem fuzbalom, Humarjem itd., delajte že enkrat! Ali pa se prekvalificirajte v referente za proslave, komemoracije in obletnice, kakšnen 30. razred bi bil primeren za to dejavnost, kultutno-športni koordinator za duhovno oskrbo državljanov, to bi bilo pravo ime /prosto po dr. Virantu/ za sistematizacijo teh javnih uslužbencev!