Slovenija

'Dober odmev' na Türkove pobude

Ljubljana, 28. 05. 2009 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pozornost, ki jo je dobila pobuda predsednika države o razpravi o ustavnih spremembah v javnosti, kaže na to, da je tema zanimiva in vredna razprave, je prepričan Türk.

Turk
Turk FOTO: Miro Majcen

Pozornost, ki jo je pobuda predsednika republike Danila Türka za razpravo o ustavnih spremembah doživela v javnosti, po njegovih besedah kaže, da so razlaga, razumevanje in vprašanja o spreminjanju ustave zanimive teme, vredne razprave. Kot je na novinarski konferenci še dejal Türk, je lahko vloga predsednika republike pri tem koristna.

Ob tem je Türk pojasnil, da je iniciativa, ki jo je podal v svojem nastopu v državnem zboru aprila lani, naletela na "dober odmev", zato je v nadaljevanju opravil neformalna posvetovanja z ustavnimi in drugimi strokovnjaki. Kot je dejal, se je zavzel tudi, da bi "nova vlada dala ustrezno formalno pobudo za spremembo ustave". Po Türkovih besedah se je ta pobuda, ki jo je vlada sprejela, v zadnjih dneh in tednih tudi začela kristalizirati. Tudi v javnosti pa je bilo, kot je dodal, v zadnjih mesecih veliko idej o morebitnih dodatnih spremembah ustave. Med njimi je predsednik izpostavil zamisel akademika Tineta Hribarja in ideje predsednika SDS Janeza Janše, ki jih je predstavil na kongresu stranke.

"Na podlagi vseh teh izkušenj sem ocenil, da bi bilo lahko koristno, če kot predsednik republike ponudim možnost, da bi sodeloval in morda iniciiral nekaj neformalnih posvetovanj," pojasnjuje Türk. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da ta posvetovanja vključijo tako politične stranke kot tudi civilno družbene organizacije, strokovne organizacije in posamezne strokovnjake.

Türkovo pobudo podpira tudi premier Borut Pahor, ki ugotavlja, da je ustava živ organizem, ki mora prenesti potrebne spremembe, hkrati pa opozarja, da je k sleherni takšni pobudi treba pristopiti izredno preudarno.

Türk pravi, da pisnega odgovora na svojo pobudo, ki jo je poslal premierju Borutu Pahorju in predsedniku DZ Pavlu Gantarju, ni dobil, so bili pa številni komentarji. "So bili povedani s tako avtoritativnih mest, da verjamem, da razkazujejo razpoloženje, ki obstaja v strankah in v državnem zboru," meni Türk. Ta mnenja v celoti gledano "izkazujejo pozitiven odnos do mojih zamisli", je še ocenil.

Glede stičnih točk med Hribarjevo zamislijo in desetimi Janševimi predlogi ustavnih sprememb je dejal, da slednjih ni preučeval in da jih večina tudi ni na "taki stopnji izdelanosti, artikulacije in obrazloženosti, da bi se lahko govorilo o preučevanju". Hribarjeva zamisel pa je po njegovih besedah "popolnoma drugačne narave", saj predlaga razmislek o ustavi "s stališča neke potrebe države o prihodnosti".

Po njegovih besedah je v vsaki razpravi naravno, da imajo različni udeleženci različna mnenja, in je tudi to eden od razlogov, "da se poskušamo kar se da organizirano lotiti te tematike".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neurath
29. 05. 2009 14.33
Sory, sam men je ta Turk tok zoprn, da še komentirati ne morem!
Tonček Balonček
29. 05. 2009 14.01
Janša je inovator, le komu drugemu pri prišla na misel tako izvirna ideja, kot je spreminjanje nekih ustavnih členov. Genij pač, ampak to smo vedeli že prej, postalo je pa jasno, d abi bila par Turk-Janša idealen za nastanek 2. republike, v nadalejvanju mogoče celo kraljevine ali vsaj kneževine, prav elpo bi se slišalo, ko bi poročali, da je Elizabeta II. prišla na obisk k Janezu I., ki ji je prireil svečano večerjo na gradu Bokalce nad Ljubljano, tja pa je smel tudi bivši predsednik Turk.
Buena Vita
29. 05. 2009 07.29
POBUDA PREDSEDNIKA DEŽAVE,BIZGEC ŠE VE NE ,KAJ JE TO,KAJ ZA NA KRUH NAMAZAT POBUDA JE JANŠEVA IN HRIBARJEVA
strogoff
29. 05. 2009 07.26
W Država od *****!
Buena Vita
28. 05. 2009 21.24
Buena Vita
28. 05. 2009 21.23
JAH RDEČAKJI SO KOT ŽABA;;;KO JE VIDELA DA KOVAČ KONJA KUJE,JE ŠE ONA DVIGNILA NOGO-KRAK-TACO en tuli,vsi za njim
Uroš Palhartinger
28. 05. 2009 20.06
Wunderschön...
Jože Pernek
28. 05. 2009 19.07
slofbi 28.05.2009, 18:50 bojo ja !?
slofbi
28. 05. 2009 18.50
Joseff.G To naj pošlihtajo kar Veliki zmagovalci, ki so plesali po Tromostovju
Jože Pernek
28. 05. 2009 18.37
najprej spravit gospodarstvo iz dreka,šele potem se pa ubadat z drugo republiko
blaszs
28. 05. 2009 18.33
Ustavne spremebme so nujne a ne podpiram nobenega janševega predlogo ker so vsi butasti in bi bili samo v škodo državi ker so preveč populistični.
blaszs
28. 05. 2009 18.31
No ja ustavne spremembe že samo kakšne !!?? vsekakor sem za zmanjšanje sedanjega liberalizma in povečanje socializma.
LEGIOETRANGERE
28. 05. 2009 17.30
Kaj čete rdečkarji, pred tremi tedni ste tulili kot sestaradani volkovi na predloge Janše, sedaj pa pride TURK in priseka dve klofuti komunjaram in podpre Janšo. Odlično. !
Flamini14
28. 05. 2009 16.57
Türk bi sigurno rad več pristojnosti. On bo podpiral te spremembe, da se bo ljudstvo z njimi strinjalo, v zameno pa bo dobil še kakšno pristojnost več.
CKKPJ_Milko
28. 05. 2009 16.23
V ustavo bi rad zapisal da se ga osebno ustoliči za predsednika predsedstva socialistično komunistične države Slovenije brez ograničenja trajanja mandata. NAŠ TURK....na vsak hrib