Slovenija

Hrvati o arbitraži: prepričani so, da bodo njihovi argumenti prevladali

Haag, 02. 06. 2014 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija in Hrvaška sta v Haagu začela ustni del arbitraže o meji med državama. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pričakuje razsodbo, ki bo usklajena z mednarodnim pravom. Slovenska ekipa pa pravi, da je prvi dan obravnave minil brez presenečenj.

Pred arbitražnim sodiščem v Haagu se je danes začela ustna obravnava s predstavitvijo hrvaških argumentov o reševanju spora o kopenski in morski meji s Slovenijo. S predstavitvijo svojih argumentov je začela Hrvaška. Slovenija bo prvič na vrsti v četrtek, postopek pa bo trajal do naslednjega petka.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v Haagu dejala, da od arbitražnega sodišča pričakuje razsodbo, ki bo usklajena z mednarodnim pravom. Kot je spomnila, sta se Hrvaška in Slovenija zavezali, da bosta spoštovali odločitev sodišča. 

Pred začetkom obravnave je Pusićeva dejala, da se začenja zadnja faza zelo pomembnega postopka. "Glede na to, da hrvaška država, vlada in narod pripisujejo velik pomen postopku in avtoriteti institucije (arbitražnega sodišča), je moja navzočnost dokaz in potrdilo tega," je dejala.

Na vprašanje, ali bo končna zavezujoča razsodba lahko poslabšale dobrososedske odnose med Hrvaško in Slovenijo, je Pusićeva odgovorila, da že dejstvo, da sta se državi skupaj odločili za mednarodno arbitražo, kaže, da se državi strinjata v velikem številu tematik, vključno s tem, da je spor treba urediti. "Vsekakor menim, da lahko samo pomaga našim odnosom," je dejala.

"Kakršna koli bo odločitev arbitražnega sodišča, ne glede na to, ali bo v skladu z voljo Hrvaške ali ne, jo bomo sprejeli. Enako velja tudi za Slovenijo," pa je dejal premier Zoran Milanović.  Milanović je pojasnil, da so vloge in pravila v arbitražnem postopku jasno in natančno določena, ter da se ve, kdo odloča in kje je treba odločitve sprejeti.

Karl Erjavec in Vesna Pusić
Karl Erjavec in Vesna Pusić FOTO: Reuters

Hrvaška prepričana v uspeh

Tiskovna predstavnica hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve Danijela Barišić je dejala, da je Hrvaška na nastop pred arbitražnim sodiščem dobro pripravljena, prepričani so, da bodo njihovi argumenti prevladali.

Hrvaška stališča javnosti niso poznana, a ne glede na razplet, Zagreb v nobenem primeru ne bo na izgubi, pa pravi svetovno znani hrvaški strokovnjak za pomorsko pravo Budislav Vukas: "Treba je razumeti, da se takšna sojenja običajno končajo s kompromisom, a izgubili ne bomo ničesar. Kopenska meja je večinoma določena, na morju pa že zdaj velja režim, ki ladjam omogoča nemoten prehod. Ne glede na to, kako bo sodišče rešilo vprašanje slovenskega stika z odprtim morjem, to Hrvaški ne bo predstavljalo težav."

Brez presenečenj za slovensko stran

Prvi dan ustne obravnave je minil brez presenečenj za slovensko stran, je povedala slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik. "Danes smo poslušali zagovor hrvaške strani. Lahko povem, da za nas ni bilo presenečenj. Njihov zagovor je potekal po naših pričakovanjih," je s sedeža Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu povedala Drenikova. Slovenska ekipa se je po končanem prvem dnevu že sestala na sestanku.

Kot je pojasnila Drenikova, bodo "pregledali današnjo hrvaško argumentacijo in se dogovorili, ali bo treba našo argumentacijo, ki jo imamo v veliki meri že pripravljeno, kako spremeniti, da se odgovori še na nekatera vprašanja, ki jih je Hrvaška izpostavila".
 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
03. 05. 2015 02.30
Za vse to sploh nimam besed. Če bi se dogajalo to v kakšnem drugem času, bi bilo kar nekaj naših politikov proglašenih za narodne izdajalce, ljudi, ki so prodali narodno ozemlje in podpisali sramotne dokumente. Stvar je zavožena že v izhodišču s tistim trenutkom ko je šla na arbitražo. Hrvška država ne more izgubiti tudi če bi želeli, njihove meje nikoli v zgodovini niso segale do tja kjer so danes. Najbolj noro je pa to, da sploh niso plačevali za Osim. Naša država pa je samo vprašanje koliko bo izgubila, vse ali samo polovico. Tisti trenutek ko bo odločeno, bodo te meje postale mednarodono priznane in stvar je zaključena. Žal ni res da so meje samo v glavah, so še kako resnične in tudi v prihodnosti ne bodo izginile. Lahko se zgodi celo, da bodo znova še kako nadzorovane.
Balki30
02. 05. 2015 18.39
+1
Ma dobil bomo celo istro...pa par otokov...prašte jelinčiča...pa to.
DAEMONIUM
02. 05. 2015 16.09
Nprmalno da bodo hrvatje zmagali in nasi bodo kmalu placevali odskodnino za prost prehod in zeveda na Morski meji bo hrvaska kontrola ki bo pregledala ladjo kaj se vozi cez hrvasko morje v slovenski lavor!
kure bedne
03. 06. 2014 15.38
+1
Seveda bodo Hrvati zmagali, če imamo pa pri nas same nesposobneže in skorumpirance.
Transformerji
03. 06. 2014 14.04
+2
Če bomo delovali tako, kot naš pravosodni sistem, potem smo že izgubili .....
Mb128
03. 06. 2014 11.21
+3
Kaj pa naj rečejo drugega? A ste mogoče pričakovali, da bodo izjavili da bodo arbitražo izgubili?! Glede na to, da so na začetku politične krize zaradi Liniča kaj drugega razen te izjave sploh ni bilo za pričakovat. Počakajte samo da poletna sezona mine in potem bo veselo .
BobbyP
03. 06. 2014 10.16
+2
Tudi, če hrvati ne bi imeli nobenega argumenta, je za njihov uspeh dovolj že Kahel Ehjavec.
majo2
03. 06. 2014 08.10
+8
Glede na ekspanzijske težnje Hrvatov skozi zgodovinska obdobja,ki jih je zelo podrobno v svoji knjigi povzel Psunjski, ni kaj za pričakovati. Hrvati v primeru,da jim odloćitev sodišča ne bo pogodu le te ne bodo spoštovali.
MARK AUREL
03. 06. 2014 08.14
+10
Saj niso še nikoli nič dogovorjenega in podpisanega spoštovali.
User792410
03. 06. 2014 07.58
+12
Pri brskanju sem slučajbno natelel na tole nadvse zanimivo mnenje Ustavnega sodišča glede arbitraže : //"Ob določitvi poteka meje na morju se bo arbitražno sodišče moralo opredeliti tudi do obalnega območja. Prav na območju bivše cone B STO je namreč meja najbolj nedoločena, zato bo moralo arbitražno sodišče določiti potek meje originarno. Načelo uti possidetis iuris bo v tem primeru podrejeno pravilom in načelom mednarodnega prava (točka a 4. člena Sporazuma), torej konkretno Osimskemu sporazumu ter londonskemu memorandumu s specialnim statutom kot sestavnim delom memoranduma. Občina Piran je od XIII. stoletja obsegala tudi katastrski občini Kaštel in Savudrijo,[9] ki sta bili leta 1947 z odlokom Vojaške uprave jugoslovanske armije oddvojeni. Po razpustitvi STO bi morala biti vzpostavljena civilna politična upravna enota Piran v omenjenem zgodovinskem okviru, s 7. členom navedenega specialnega statuta pa je bila prepovedana delitev civilnih administrativnih enot. Pri razlagi Osimskega sporazuma in z njim povezanih aktov arbitražno sodišče ne bo moglo prezreti temeljev teh mednarodnopravnih dokumentov. Jugoslavija je leta 1954 dobila cono B STO s tem, da je cona A STO s slovenskim etničnim prostorom in preko 140.000 naših rojakov pripadla Italiji.[10] Ob dejstvu, da sta bila na celotnem ozemlju STO uradna jezika le italijanski in slovenski, bi ob upoštevanju teh okoliščin morala biti razmejitev prejšnje cone B STO drugačna. Republika Slovenija bo morala to ustrezno opredeliti pri vsebini spora po drugem odstavku 3. člena Sporazuma. Pri takšni širši opredelitvi območja, na katerem naj arbitražno sodišče določi potek kopenske meje, pa ni omejitve, kot je posebej poudarjeno v 25. točki mnenja."// V bistvu sem zelo vesel,da sem našel nekakšno potrditev,da je moje razmišlanje,ki sem ga napisal spodaj med komentarji o tem,kaj bi moralo biti za arbitražno sodišče bistveno,da razsodi v našo prid,pravilno !
deathbite
03. 06. 2014 12.10
-4
škoda, da nisi med strokovnjaki na sodišču!
hirajem
03. 06. 2014 14.02
-7
User792410
03. 06. 2014 15.33
+2
hirajem ali ti,glede na to,da je iz mojega zapisa jasno,da sem vanj prenesel dobesedni prepis ocene možnosti naših arbitrov,ki ga je podala naša najvišja uradna institucija,želiš povedati,da ustavni sodniki nimajo pojma o čem razglablabljajo in kakšna stališča zastopajo ???
hirajem
03. 06. 2014 17.21
-1
helter skelter
03. 06. 2014 07.44
-5
Če izgubimo, bo to še ena zmaga slovenske levice.
Sputnik
03. 06. 2014 06.17
-2
v to sem prepričan tudi jaz ker naših obtožencev noben več ne jemlje resno niti doma kaj šele v tujini in potem že v slabem štartu igra izgleda po cimetovo: slabo smo začeli potem pa malo popustili
slayer2
03. 06. 2014 05.38
+1
Pelal nas bodo žejne čez vodo,kot vedno!!!
pogan
03. 06. 2014 04.51
+3
vsak ki zna šteti do 5, ve da nas bodo hrvati nate.g.nili again!!! ce bi bilo obratno bi hrvati dobili pol slovenije, predno binam dovolili iti v EU! pa upam da kahl dobi na volitvah to kar mu pripada, da gre na smetišče politike... da ne bo prišel v parlament, to bi bil uspeh....
darcs
03. 06. 2014 02.34
+0
ni večjega naivneža od njega kot tudi dvoličneža
hirajem
03. 06. 2014 00.53
+1
Največ kar se lahko izpogaja je kondomnij torej pas v katerem imata obe državi pravice in taka razsodba bi pomenila zmago za Slovenijo. Stik Slovenije z mednarodnimi vodami pa je neuprašljiv, to Slovenija že ima in ga bo vedno imela, nima pa stika teitorijalnega morja z mednarodnim morjem in ga tudi po tej arbitraži ne bo dobila!
Niko Cigler
02. 06. 2014 22.39
+14
Glede na sposobnost nase zunanje politike bomo kmalu zgubili tudi Ljubljano, Khhorrl pa nas bo farbal kako je bil uspasen, da nismo zgubili se Maribora in Celja.
hladni_tus
02. 06. 2014 23.55
-7
uh, ti imaš očitno pogosto nočne more ...
mbslo
02. 06. 2014 22.20
+14
Z vstopom Hrvaške v EU smo Slovenci ostali brez Piranskega zaliva in LB. Hvala Slovenski politiki!
BELOOBOOOG
02. 06. 2014 22.25
+13
Če bi bolo obratno, nas hrčki tolk časa ne bi spustil v EU, dokler jim ne bi vrnili celotne Istre, njihovi politiki so res pokvarjeni, vendar imajo nacionalno pripadnost, za kar pa naši politiki še slišal niso.
GR.GO.
03. 06. 2014 00.35
+3
Sej Istro so jim naši komunisti sami dali. Kaj bodo danes blejali, naj jo vrnejo?
alenexxx
02. 06. 2014 22.03
-13
eni majo prave komplekse na hrvate pa še nikol niso bli tam....ne mešat politike pa navadne ljudi...tisti ki hodimo na hrvaško obalo nimamo nobenih problemov znjimi oni pa so veseli našega denarja....oni se smejejo takim slovencem,pejte na kak otok na hrvaški pa zapičite zastavo in se začnite dret "tukaj je slovenija".....ne da tle po forumu pametujete ko pa zagusti hitr rep pod noge
Karantanija
02. 06. 2014 23.31
+7
mbslo
02. 06. 2014 21.50
+22
Od leta 1918 je Slovenija izgubila po krivdi slovenskih politikov skoraj več kot polovico svojega zgodovinskega ozemlja.!
hladni_tus
02. 06. 2014 23.56
-4
popolnoma napačna predpostavka, ki nima nobene zveze z realnostjo
felix59 drugič
02. 06. 2014 21.45
+19
Nikoli NE verjemi hrvatu! Gleda te v oči in ti laže.Zgubiti res nimajo kaj , saj so nam v vsakem primeru tako rekoč ukradli našo zemljo , torej tudi če se meja premakne v hrvaško ozemlje bodo v plusu. Našega ozemlja NE bomo dobili nikoli več nazaj.
alenexxx
02. 06. 2014 22.13
+4
nevem kaj so ti krivi hrvati uprašaj se raje kdo vodi tako slabo politiko pri nas kjer je bol pombne stranke kot nacijonalni interesi....raje prodat slovenijo kot pa skupi z drugo stranko držat,na hrvaškem use stranke skupi držijo ko se gre za zunanje zadeve to lahko pri nas samo sanjaš
hladni_tus
03. 06. 2014 00.01
-2
felix, tebi so res nekaj ukradli .. a ne zemljo, ampak pamet :)
felix59 drugič
03. 06. 2014 00.51
+4
Preštudiraj kje so potekale meje SRS l. 1948 in kakšno svinjarijo je naredi Kardelj , pa boš doživel ledeni tuš!!!!