Slovenija

Svobodni sindikati bodo ob ukinitvi malice udarili

Ljubljana, 30. 08. 2012 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZSSS nasprotuje ukinitvi polurnega odmora za malico med delovnim časom in na to gleda kot na napad na plače. Hkrati trdi, da delodajalci zaposlene obravnavajo le kot strošek. Na drugi strani pa GZS meni, da predlagana reforma trga dela ne zagotavlja izhoda iz krize.

ZSSS - 4
ZSSS - 4 FOTO: Blaž Garbajs

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pravi, da ostro nasprotuje predlogu, da se 30-minutni odmor za malico ne bi več štel v delovni čas, in bo to pravico branil z vsemi sredstvi. "Plačani 30-minutni odmor mora ostati. Izgovor, da bo odmor še naprej, a ne bo plačan – točno vemo, kam pelje," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Delodajalci so po njegovih besedah že izračunali, da bi z ukinitvijo plačanega 30-minutnega odmora privarčevali okoli 800 milijonov evrov. "Delavce in delavke jemljejo kot čisti strošek," opozarja Semolič.

Predlog, da se odmor za malico izvzame iz delovnega časa, je del izhodišč za prenovo zakona o delovnih razmerjih, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo. Predloga zakona, ki ga trenutno usklajuje koalicija, javno še ne razkrivajo, ga bo pa predvidoma 7. septembra obravnaval ekonomsko-socialni svet (ESS).

V ZSSS nasprotujejo tudi predlagani ukinitvi dodatka na delovno dobo, saj da bi to pri nekaterih pomenilo tudi za 15 do 20 odstotkov nižje plače. "To je točka, kjer morajo nosilci teh idej razumeti – odgovorili bomo z vsemi sredstvi, da se to ne zgodi," poudarja Semolič.

Izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko je dejal, da predlog ukinitve plačanega odmora za malico razumejo kot neposreden napad na plače. Ljudje bodo imeli nižje plače oz. bodo, da bi ohranili plačo, delali dlje, kar bo povečalo intenzivnost dela in posledično vplivalo na zdravje delavcev, pričakuje. Boji se tudi, da bi bil to prvi korak k ukinitvi regresa za malico ter pozneje tudi potnih stroškov.

Politiki naj se spomnijo predvolilnih obljub, poziva Zorko, in se vprašajo, ali bo delavec priznan kot človek, ki prispeva k razvoju države, stabilnosti in rasti, ali bo zgolj predmet ali številka, ki naj bi služila interesom posameznikov in večanju njihovega bogastva.

Dušan Semolič med spomladanskim protestom.
Dušan Semolič med spomladanskim protestom. FOTO: 24ur.com

"Ustvarja se le negativno vzdušje"

Sindikalni predstavnik v Iskri Avtoelektriki Dejan Sirk je povedal, da so zaposleni v podjetju razočarani nad predlogom, da se ukine plačan odmor za malico, in so se pripravljeni bojevati proti temu. Vladi predlaga, naj se raje osredotočijo na vlaganje v razvoj, inovativnost, zaposlene, kar bi podjetjem prineslo več dodane vrednosti. Z jemanjem delavcem se v podjetjih ustvarja le negativno vzdušje, ki dolgoročno pomeni propad podjetij, je prepričan.

Predstavnik sindikata v družbi Mura in partnerji Dušan Kuplen je opozoril, da je odmor nujen, predvsem v delovno intenzivnih panogah. Za ohranitev odmora so pripravljeni tudi dlje časa stavkati.

V ZSSS se sicer zavzemajo za nekatere spremembe delovne zakonodaje. Tako je po Semoličevih besedah treba odpraviti anomalije in urediti negotove oblike dela, urediti področje agencijskih delavcev. So tudi za večjo prožnost, ki bi omogočila lažje prilagajanje pri potrebah po delavcih v časih, ko je dela manj, in sicer menijo, da bi morala takrat vstopiti država prek zavoda za zaposlovanje.

Strinjajo se tudi s spremembami pri postopkih prekinitve razmerij, če so ti zapleteni in dolgotrajni, mora pa biti zaščiten postopek, v katerem se ugotavlja materialna resnica, pravi Semolič.

Zavzemajo se tudi za spremembe pri definiciji minimalne plače, ki da je krivična za tiste, ki delajo ponoči, ob praznikih ipd.

Dobra se jim zdi sprememba, da bi bila plačilna lista izvršilni naslov v primeru, ko delavec ne bi dobil plače, tako da mu ne bi bilo treba na sodišču tega dokazovati. Predlog zakona naj bi predvideval, da bi lahko delavec izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi, če mu delodajalec dvakrat zapored ali v obdobju šestih mesecev v dogovorjenem roku ne bi izplačal plače in/ali prispevkov za socialno varnost.

Ob vseh predvidenih spremembah pa je najpomembnejše to, pravijo v ZSSS, da se zagotovi delovanje pravne države. "Vsi ti pogoji in vse, kar bomo še napisali, bo megla, če se ne bomo lotili glavnega vzroka problemov, ki je v nedelovanju pravne države," meni Semolič.

S predlogi ni zadovoljna niti gospodarska zbornica

Gospodarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije FOTO: POP TV

Z vladnim predlogom reforme trga dela pa ni zadovoljna niti Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). "Brez dosledne in učinkovite reforme trga dela, ki bo povečala njegovo prožnost in zmanjšala stroške, ni mogoče pričakovati učinkovitega izhoda iz krize," je zapisalo predsedstvo GZS, ki ocenjuje, da predlogi v izhodiščih ne prinašajo želenih sprememb in ekonomskih učinkov.

Nasprotujejo konceptu enotne pogodbe o zaposlitvi, saj da je administrativno zahtevna, preveč vezana na posameznega delavca, nič pa na poslovno stanje delodajalca. Enotna pogodba poleg tega zmanjšuje možnost sklepanja pogodb za določen čas in uvaja novo obveznost izplačila odpravnine ob prenehanju tovrstne pogodbe.

Na delodajalca se prenaša tudi precejšen strošek vključevanja delavcev v ukrepe na trgu dela, pravijo v GZS, saj predvidena, do 24-urna tedenska odsotnost delavca, ki je pri delodajalcu v odpovednem roku, prinaša bistveno višjo obremenitev delodajalca kot sedaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
01. 09. 2012 09.02
Anica Bele, ti si prava "butara". Vlada je sita in nažrta, zato dela slabo. Sprašujem kako naj fizični delvec dela težaška dela brez hrane?. Verjetno imate tako debelo rit, da jo ne spravite na stol in od tam črpate 24 urno moč, da lahko delate.
janez6bb
31. 08. 2012 09.38
+6
NAJPREJ ČRNO NA BELEM KDO JE ODNESEL IZ SLOVENSKI BANK 6 MILIJARD NATO ČRNO AN BELEM KDO JE ODTUJIL IZ SLOVENIJE, PO PODATKIH DURSA ZA 1, 6 MILIJARDE EVROV POTEM PA BO TUDI SLOVENSKA RAJA PREMIŠLJEVALA O VARČEVANJU DO TAKRAT PA NAJ PADEJO VSI PREDLOGI KATEREKOLI VLADE. BOMO ŠLI PA NA REFERENDUM 3X NE ČE BO TREBA, ŠE 2.
Anica Bele 1
31. 08. 2012 09.19
-3
Saj SIT in NAŽRT ne moreš delati,al pa zelo teško,ker hrana poleni delavca. To je prava REŠITEV, kdor JE,ne DELA DOBRO in takih ne RABIMO. Vlada dela dobro.
JanezNovakJohn
31. 08. 2012 08.55
+4
TUDI MALICE SO DIM, KI ZAKRIVA NESPOSOBNOST VLADE, DA BI USTAVILA ROPANJE IN PROPADANJE FIRM TER POMANKANJE VIZIJE, KAKO POGNATI GOSPODARSTVO. V VLADI SO AMATERSKI AMATERJI
kameltrajbar
31. 08. 2012 08.19
+6
....še plačljivost uporabe WC-ja v službi...se nakaplja...:)))).. ...o novih delovnih mestih..vspodbudah...ali karkoli...to pa ne obvladajo?????
janez6bb
31. 08. 2012 08.18
+9
direktor cpl-ja dolžan delavcem nekaj plač, sam se pa vozi z x6 oznako M:) BOLANO, kam gre ta svet?
Darko32
31. 08. 2012 08.00
+3
Predlog za ukinitev malice je pokazal, da z reformo zagotavlčjanja produktivnosti tile res nimajo veze. NAmreč malica in pavze med delom se točno vedo zakaj so. Res pa je, da nekateri to izrabljajo in hodijo iz pisarn okrog. Če gledamo recimo kar enega delavca ali delavko za šivalnim strojem 8 ur aktivno in 36 ur na teden me zanima kdo bo potem imel korist od tega predloga. Nihče. Tukaj bi bilo potrebno narediti red tako, da se že končno začne obravnavati ocena tveganja na delovnih mestih in vzame vse negativne vplive na končni izračun obremenitev. Odpraviti korupcijo in podkupovanja, katera so n ajvečji strošek dela. Iz ttega naslova lahko podjetja v Sloveniji privarčujejo 500 mio€, ker bodo odpravili črne fonde, saj jim nebo potrebno prirejati podatkov.
bingo 1
31. 08. 2012 07.51
+9
Gospodje če bi imel plačo kot v Nemčiji ne bo me skrbela pač nič malica---------bingo x Ljubljana-----------
zombie 1
31. 08. 2012 07.47
+3
Samo da ne bodo org. štrajka v soboto!!! Tako kot so že enkrat!!!
robek35
31. 08. 2012 06.33
+8
Ukinitev malice ,minulo delo vse to nas bo vodilo še v večjo krizo, Najprej so bili na udaru Sociala kao vozijo se z BMW, Nato javni sektor znižanje plač nato se jim pridruži še skupina upokojencev okoli 30 tisoč kao da jim je potrebno znižat ker tako niso nč delali Sedaj smo na vrsti mi delavci kao uničujemo kapital z malico minulim delom potnim stroškom itd, SLO bo padla se v večjo krizo Veste zakaj si denar od EU ne sposodijo,ja tega denarja ne morejo za sebe vzet ampak bi bil namenjen za sanacijo drzave se pravi za izplačijo pokojnin itd
lepota in zdravje
31. 08. 2012 04.47
+6
Sindikati,dajte se že enkrat spravit na evropske delavske plače,kot pa na to malico
tony_abcde@yahoo.com
31. 08. 2012 00.06
+13
Skrajni čas bi bil, da sindikati nekaj konkretnega naredijo, ker vse skupaj zgleda kot da samo zrak mešajo.
LIGASWISS
31. 08. 2012 03.02
+2
Popolnoma se strinjam,na žalost je interes kapitala postal tako močen da ga sindikati niso sposobni spremeniti
lnterReflections
31. 08. 2012 00.01
+9
Slavoj Žižek (priznan med evropskimi intelektualci) meni, da v Sloveniji v parlamentu nimamo prave levice in so edina prava levica sindikati. In še kako prav ima:).
blazter
30. 08. 2012 23.48
+7
Obtožnica zoper premierja Janeza Janšo in odvetnika Francija Matoza zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve v škodo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar je po navedbah Večera pravnomočna. Članek na 24 ur. Kopiran en del Taki nas vodijo.........
blazter
30. 08. 2012 23.40
+12
Pa kaj jamramo . Naša samoizvoljena vlada pač ima podporo na strani tistih ,ki ne delajo nič in si polurni odmor vzamejo kadar hočejo. Pa še takrat kradejo. Imamo politike ,ki so obtoženi, dokazano jim je poneverjanje, pa jih ni sram. Zakaj? Ker smo p..... . Treba je iti skupaj na cesto. In to čim prej. Ker denarja imajo po moje še samo do konca leta. S povečanim jemanjem nam. Teško živijo p..... S 3000 evri vsemi ugodnostmi in dodatki, poceni prehrano, zastonj telefoni ,računalniki, popusti vsepovsod ,ker so pač elita. Nimam slabe plače, ampak je odvisna od potrošnika. In vsak mesec je nižja. Delam pa enako ali več. Stresa in pritiskov je itak veliko več. Potem pa naj še dlje ostanem, v službi ,ker sem malical? Otrokom pa rečem ,da sem pozneje doma zaradi tega ker sem v službi jedel sendvič.!?
tali?ni tom
30. 08. 2012 22.54
+8
ko tako žulijo te naše neverjetne gospodarstvenike te nesrečne malice ki jih odirajo in spravljajo na beraško palico predlagam sledeče: ZA POIZKUSNO DOBO SE ODPOVEJMO TEM PREGREŠNO DRAGIM SENDVIČEM IN ČE V ROKU ENEGA LETA SLOVENIJA NE PRIDE IZ KRIZE IN TI "VRLI" GOSPODARSTVENIKI IN S.P. IN OSTALI "STROKOVNJAKI" TEGA KALIBRA NER POPELJEJO SLOVENIJE IZ KRIZE JIH VSE NAMESTIMO Z KRAVATO NA ULIČNE SVETILKE !!!! a se upajo it v to??? verjetno ne ker ni v sloveniji že dolgo ne problem v delavcu in v njegovi plači ki uglavnem tudi pri najbolših ne preseže minimalne zahodne (nemške verjetno po kateri se vsi tako zgledujete) minimalne plače ampak v popolni nesposobnosti in pohlepu ker 99 in še kak procent ni prigaralo svojih podjetij ampak jih je ukradlo pod pretvezo demokracije in to je glavni problem v sloveniji! zanima me zakaj za vraga ti nesrečni delodajalci vztrajajo tle v sloveniji če jih tako odirajo delavci z 600 evri pa smo v neki drugi švici ! naj grejo v francijo delat pa v ameriko , tam jih sindikat povoz po celi črti ko je stavka pr ns pa se še hecamo zaenkrat ! skratka sramotno je da se tle preganjajo o malici namesto da bi lovili posel ! dejstvo pa je tudi da manj ko bo denarja dobil delavec , manj bo zapravljal in na koncu je spet problem v podjetjih ki nimajo komu prodat , v tujino pa pridejo redki , ostale smeti se pa prodajajo doma ali zaenkrat na balkan ! ko tam dobijo boljšo robo ki jo bojo bolje nardili bolj plačani in bolj zadovoljni delavci ne vem nekje v nemčiji,avstriji,italiji bo ta slavna gzs spet jokala kako da nesrečni so pogoltni "kapitalisti tipa slovenija" !!! in spet bo kriv delavec !
izbriši mi profil admin
30. 08. 2012 22.39
+3
Larifari - spet se kao borijo, pa spet ne bo nič - ostalo bodo pa mirno sprejel - kot naprimer dodatek na delovno dobo - barabe pokvarjene - vsi ven iz sindikatov - jaz že ne bom več podpiral podkupljenih sindikalistov !!!!!!! dost mi je blo ! sam minus !!!!
26277
30. 08. 2012 22.21
+2
Semulič skini se in bejži v penzijo,zadosti si zaj...EN STAVEK-ČE BI VSAK DELAL NA SVOJEM DELOVNEM MESTU ODGOVORNO IN POŠTENO, NE BI BILO TEGA SRANJA V SLOVENIJI,PREDVSEM NA VODILNIH POLOŽAJI,BREZ ZAVAJANJA DELAVCEV.POVEJTE ENO IME ,KI JE ODGOVARJALO NA VODILNIH POLOŽAJIH,TO VSE POVE.LEVI IN DESNI PREDVSEM TI,KI ZAGOVARJATE POŠTENOST SE MALO ZAMISLITE,NE BOSTE VEČ DOLGO ...
scipio
30. 08. 2012 21.34
+0
Ja malica nas pa res pokonc drži, semolič. Ja a smo res že vsi izgubili kompas, da ne ločimo več kaj nas živi in kaj ne. Če bi bila plača za 22x (10 + 5 ) = 330 Eur višja, bi bili natanko na istem, pa če ne bi bila malica všteta tako kot je danes. Pa še sem prištel tidtih 5 eur za žemljo in klobaso in tud 20 Eur na uro ne zasluži vsak. važno je le to, da proizvajaš izdelek ali storitev, ki je za kupce toliko zanimiv, sa so za uro njegove izdelav in ostal režije pripravljeni plačati kolikor pač stane in da tebi, i to prizvakjaš, to znese vsaj v nulo ali pa bolje v nulo in kolikor je inflacija. Ker drugač je bolje da se ne greš nič in da raje opazuješ ptice in metulje in pajke, ki ti predejo po želodcu, ker ti malce itak ne bo noben plačal, boš pa lahko stal na ulici z menažko v roki na socialno golaževo juho.
HooplaToopla
30. 08. 2012 21.34
+10
Udariti je treba po mizi in zahtevati še zajtrk, kosilo in večerjo. Če ne pa štrajk. Ali pa revolucija, če štrajk ne bo zalegel.