Slovenija

Ministrstva so včasih preveč optimistična pri črpanju sredstev

Ljubljana, 30. 03. 2011 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SVLR se strinjajo z ministrstvom za finance, da se razkorak med izplačanimi sredstvi in povračili iz proračuna EU letos spet povečuje. Ob tem so dodali, da se je ta razkorak v zadnjih letih že občutno zmanjšal.

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan
Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan FOTO: POP TV

V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko pravijo, da so v okviru črpanja sredstev EU v zadnji četrtini 2010 razkorak med izplačili iz državnega proračuna in povračili iz EU uspeli zmanjšati z 400 milijonov evrov na skoraj 200 milijonov evrov. Priznajo pa, da se je ta razkorak letos spet začel povečevati. "Če ne reagiramo takoj, smo v nevarnosti, da se razkorak spet poveča na razsežnosti, ki so z vidika nacionalnega proračuna nesprejemljive“. Neodzivnost ministrstev pri posredovanju zahtevkov pa neugodno vpliva na neto položaj državnega proračuna do proračuna EU, ki je bil v mesecu februarju že negativen, še pravijo na SVLR.

Zato ves čas opozarjajo ministrstva, naj pripravijo zahtevke za povračilo sredstev, ministrstva pa, da so tudi s posebnim dopisom pozvali, naj pripravijo omenjene zahtevke.

NA SVLR so še navedli, da je uspešnost črpanja evropskih kohezijskih sredstev z vidika izplačil iz državnega proračuna in vračil iz EU iz leta v leto boljša. Med letoma 2007 in 2008 ni bilo povračil, v letu 2009 jih je bilo za 3,5 milijona evrov, v letu 2010 za 33,2 milijona evrov, v letu 2011 pa kar za 93,6 milijona evrov, so pojasnili.

Na SVLR pravijo tudi, da ministrstvo za finance v prvih mesecih v letu ne posreduje zahtevkov za plačilo na Evropsko komisijo in je tudi zaradi tega zaostanek trenutno višji. Ključno pa se jim zdi, da so ta vračila na koncu izvedena.

Ob tem so še opozorili, da je včasih tudi načrtovanje ministrstev glede izplačil nerealno. "Načrtovanje kljub stalnim opozorilom ostaja nerealno oziroma preveč optimistično“. V januarju in februarju letošnjega leta je bila zato realizacija povračil iz proračuna EU le 45-odstotna.

Kot je znano, je ministrstvo za finance vlado opozorilo, da so nekatera ministrstva prepočasna pri izstavitvi zahtevka za povračilo sredstev iz EU. Ministrstva so pripravila za 42 milijonov evrov zahtevkov, zaostankov pa je 232 milijonov evrov. Največji zaostanki so na SVLR, ministrstvu za gospodarstvo in ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
30. 03. 2011 12.00
DarhVader 30.03.2011, 11:21 Pa ne samo ministrov, tukaj so še poslanci, pa občine, ki za sabo potegnejo ogromno količino nepotrebnih birokratov in še in še. Glede na št. prebivalstva v Sloveniji imamo državni aparat 3x prevelik.
DarhVader
30. 03. 2011 11.21
preveč imamo ministrov, ki samo meglo mešajo naredijo pa nič...polovico bi jih morali ukiniti in tako bi mnogo prišparali