Slovenija

VIDEO: 'Dobro vemo, da dela namesto profesorjev opravljajo asistenti in študentje'

Ljubljana, 10. 03. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če ima docent z doktoratom, ki je 20 let hodil v šolo, okoli 1000 evrov plače, je nekaj narobe," je poudaril predsednik SVIZ Branimir Štrukelj. Dodal je, da ima nizko plačo, čeprav je opravil levji delež namesto prejemnikov visokih izplačil in "mu je morda zato padlo nekaj drobiža".

Več videovsebin
  • Štrukelj: Gre za nesprejemljivo dvojnost
    03:44
    Štrukelj: Gre za nesprejemljivo dvojnost
  • Štrukelj: Politika zdaj le kuje vroče železo, ni pa ji do sistemskih rešitev
    01:35
    Štrukelj: Politika zdaj le kuje vroče železo, ni pa ji do sistemskih rešitev
  • 'Javna služba ne sme biti poligon za opravljanje biznisa'
    06:45
    'Javna služba ne sme biti poligon za opravljanje biznisa'
  • O izplačilih v Novem mestu
    01:10
    O izplačilih v Novem mestu
  • O delu asistentov
    01:16
    O delu asistentov
  • Ali imajo fakultete denar?
    01:39
    Ali imajo fakultete denar?

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimirja Štruklja so prejeli več pisem njihovih članov, ki so ogorčeni zaradi visokih izplačil nekaterih posameznikov.

Po njegovem mnenju gre za upravičeno ogorčenost, ki temelji na dvojnosti, ko se je večina zaposlenih v javnem šolstvu v zadnjih šestih letih odrekala prihodkom ter so se zniževale plače in drugi prejemki, medtem ko so si nekateri priviligiranci in posamezniki, ki so imeli dostop do denarnih tokov, še naprej izplačevali visoke prejemke.

Predsednik Sviz Branimir Štrukelj je na začetku dejal, da človek ostane sam, ko gre zares. Na novinarski konferenci ni bilo ostalih predstavnikov šolskih sindikatov.
Predsednik Sviz Branimir Štrukelj je na začetku dejal, da človek ostane sam, ko gre zares. Na novinarski konferenci ni bilo ostalih predstavnikov šolskih sindikatov. FOTO: 24ur.com
Treba je zavarovati kakovostno javno storitev. / ... / Primarna naloga javnega sektorja je, da opravlja storitve, ki so sprejete kot javno dobro. Branimir Štrukelj (Sviz)

Opozoril je, da so krizo plačali in jo še plačujejo delavci, zaposleni v javnem sektorju, hkrati pa so se povečale razlike med bogatimi in revnimi. Po njegovih besedah je kupna moč slovenskih učiteljev v šolskem letu 2013/2014 padla od 13 do 17 odstotkov, kar je drugi največji padec v Evropi, takoj za grškim.

Zniževanje stroškov pri izobraževanju ni nedolžno, je opozoril. Pravi, da je treba zavarovati kakovost v javnem izobraževanju. "To se dogaja, ker plačilo javnih uslužbencev ni ustrezno. Če ima docent z doktoratom, ki je 20 let hodil v šolo, okoli 1000 evrov plače, je nekaj narobe," je poudaril. Dodal je, da ima nizko plačo, čeprav je opravil levji delež namesto prejemnikov visokih izplačil in "mu je morda zato padlo nekaj drobiža".

Zavzema se za raziskavo vseh vprašanj, ki se sprožajo ob javni objavi zaslužkov, in hkrati posvaril pred rokohitrskimi predlogi političnih strank, ki kažejo, da si politika ne želi sistemskih rešitev. Po njegovih besedah je treba natančno preveriti finančne tokove po fakultetah, kdo je dajal soglasje za izplačila. Zanimajo pa ga tudi povezave med zasebnimi podjetji in s.p.-ji ter fakultetami.

Razlaga ministrice za izobraževanje v odhodu Slavke Setnikar Cankar, da njeni avtorski honorarji izhajajo iz naslova tržnih dejavnosti in ne proračunskih sredstev, ga ni prepričala. Po njegovih besedah je namreč nesprejemljivo, da privilegirani posamezniki javno izobraževanje in javni sektor nasploh jemljejo zgolj kot ozadje svojega zaslužkarstva. Če želijo to početi, naj ustanovijo zasebne fakultete, je dodal.

Podpira namen ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je napovedal, da se bo zavzel, da bodo javni uslužbenci, javni zavodi in organizacije v prihodnje podvrženi stalnemu pregledu, objavljanje plač, transferjev, prihodkov pa naj bi učinkovito preprečilo anomalije, kakršne so bile ugotovljene. V oči mu je padel tudi direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David, ki je od junija 2003 prejel okoli 346.790 evrov.

Glede domnevno nerazumljivo visokih dohodkov finančnega ministra Dušana Mramorja v času, ko je služboval na ljubljanski ekonomski fakulteti, je napovedal, da bo zadevo komentiral šele, ko bodo znana dejstva. Opozoril pa je, da bi moralo v primeru razkritja podobnih zadev kot pri Setnikar Cankarjevi priti tudi do enakih reakcij. Po Mramorjevih ocenah pa je odstop Setnikar Cankarjeve zaradi očitkov o visokih honorarjih napačen signal. "Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji. V tržni ekonomiji pač poskušamo razviti največjo možno kakovost in jo ponuditi trgu. Nismo več v komunizmu," je poudaril.

Na vprašanje, kako naj človek verjame, da fakultete nimajo denarja, pa je odgovoril, da težko. Obenem je nanizal, da fakultete nimajo denarja za peti letnik, da zaradi minusov znižujejo število predmetov. ''To kaže na dvojnost planetov, ki nimata nič skupnega,'' je dejal.

Ministrica je odstopila po objavi zaslužkov

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je pozval pristojne, naj raziščejo vse vidike zaslužkarstva nekaterih posameznikov v javnem sektorju. Pričakuje, da bo politika namesto politične histerije in rokohitrstva pripravila sistemske izboljšave.
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je pozval pristojne, naj raziščejo vse vidike zaslužkarstva nekaterih posameznikov v javnem sektorju. Pričakuje, da bo politika namesto politične histerije in rokohitrstva pripravila sistemske izboljšave. FOTO: Thinkstock
Če nekdo lahko na mesec opravi toliko, da dobi dvakrat več kot svojo plačo, potem dvomim, da je opravljena primarna naloga - kakovostno javno izobraževanje. Branimir Štrukelj (Sviz)

Po razkritju protikorupcijske komisije, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov, se je izkazalo, da je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar druga na seznamu največjih prejemnikov z naslova avtorskih in podjemnih pogodb. V 11 letih je poleg plače zaslužila še 636.069 evrov. Ministrica, ki je učitelje pozivala k brezplačnemu delu, je po objavi zaslužkov odstopila.

Zaradi velikega nasprotja med besedami in dejanji je odstop Setnikar Cankarjeve edina pot, je 6. marca poudaril Štrukelj. Takrat je dejal, da se mu zdi bistveno, da njen odstop ne bi pometel pod preprogo problema, ki je, da na univerzi očitno obstaja neka "elita oziroma kasta, ki je nadzirala tok denarja, v veliki meri javnih sredstev, po posameznih fakultetah in ga obračala v svoje žepe". Na drugi strani pa je "običajno univerzitetno ljudstvo životarilo in se ukvarjalo z resnimi problemi financiranja, tudi plač". Štrukelj zato upa, da se bo univerzitetno ljudstvo "zbudilo in s svojim aktivnim nastopom preprečilo, da bi se to nadaljevalo, kajti to je nedopustno".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
11. 03. 2015 13.01
+2
Kot je nekdo dejal, se ustvarja sistem kast in to na vseh področjih. Tudi "slaba banka" ima zaključeno skupino ljudi, ki si delijo mastne denarce, ostali ki delajo na slabi banki pa dobijo zalo malo. Sistem veze in poznanstev je zamenjal sistem kasta in kasta.
republika1919
11. 03. 2015 10.47
+1
ISTO oz ENAKO se dogaja v nasem zdravstvu!!!!
mogerad
11. 03. 2015 09.15
+1
a cerar je še "pošten"
SDS_je_poden
11. 03. 2015 10.44
-2
ONniON
10. 03. 2015 20.35
+4
najmanj revnih in socialno izključenih v evropi je na češkem , zanimivo ane
valjhunsinkajtimara
10. 03. 2015 23.35
-1
Mnimalna zajamčena plača je tam 300evrov... ne izkrivljaj podatkov.
Netajkun
11. 03. 2015 07.31
+0
Je pa povprečna 920 € , leta 2002 je bila pa 450 € . Napredujejo in so nas že dohiteli .
dule100
11. 03. 2015 07.45
+5
Jih pač ne vodijo komunisti ! Tam so z zakonom prepovedali ukvarjanje s politiko bivšim vodilnim funkcionarjem !
ONniON
10. 03. 2015 20.34
+3
štrukeljček
slovenc59
10. 03. 2015 20.03
+6
Glede na enormno stevilo ekspertiz, mnenj in ne vem cesa se, ki so jih spisali nasi strokovnjaki, bi moralo slovensko gospodarstvo pokati po sivih od lepih bilanc, nezadolzenosti in pozitivnih stevilk na racunih. Ker pa, ali ne vemo, da je tako in nam vsem lazejo, ali pa ni tako in so bili ti izdelki napisani, ce sploh, samo s tem namenom, da si je gospoda popravila stanje na TRR. Bolj verjamem, da je druga varijanta ta prava, kajti ne verjamem, da bi prodajali svojo butalsko pamet na tujih trgih. Kot je rekel nas nadfinanc minister, nismo v komunizmu, ampak v kapitalizmu,ampak kaj ko je ta najslabse vrste, kjer si eni jemljejo kolikor se jim zazdi , eni pa vedno potegnejo ta kratko! Ampak parole, kot jo je izrekel pred casom, ces da naj se malo potrpimo, pa poslusam ze zadnjih 50 let. Problem je, da bomo nekateri trpeli do smrti , enim je pa to prihranjeno , na posten ali neposten nacin.
komunjara 1
10. 03. 2015 19.44
+4
psi bodo svoje odlajali/al so pa ze....... ovce bodo svoje odblejale....... karavana bo nemoteno sla naprej
glava2
10. 03. 2015 19.25
+5
ma dej ŠTRUDELJ vrži se v smeti....
PolitKomisar`
10. 03. 2015 19.21
+5
Čas je da breme krize prevzamejo elite, na čelu z profesorji, raznimi sekretarji, ministri, poslanci ter tajkuni, Ter se osvobodi navadnega delavca, upokojenca, otroka in študenta!
VSEZNALECno1
10. 03. 2015 19.24
+4
Ja pa drugač volte za začetk....osvobajanje se začne pri sebi.....
VSEZNALECno1
10. 03. 2015 19.16
+2
A cerar je še? Poštenje, morala, strukovnost, etika......da se ni zgubu v mislih?
PolitKomisar`
10. 03. 2015 19.22
+4
glava2
10. 03. 2015 19.26
+4
Brtoljo
10. 03. 2015 19.14
+4
Moj bog, pa ravno on ima kaj za komentirat.... zakaj ga mediji sploh se jemljejo resno ?????????
mkug5g
10. 03. 2015 18.55
+5
kučanov zet nej pove kolk mu na mesec kapne
Krta?a 21
10. 03. 2015 18.41
+2
Strukeljcek, strukeljcek, ejejejej. Pa tako postenje. Pridejo pa dejstva na dan, so pa takoj bolniske pa amnezije....
komunjara 1
10. 03. 2015 18.11
+1
kustravi murgelski zet se zelo boji da bi se nasel kdo in obelodanil nagrade sindikalistov od politike za mesanje megle..... pardon d.r.e.k.a
CIGU MIGU
10. 03. 2015 17.44
+5
zanimivo je to da navadni ljudje to vemo že desetletja
kure bedne
10. 03. 2015 17.35
+8
Štrukelj in Semolič naj bosta pa raje kar tiho. Nastavljena in plačana sta od politike samo, da mešata zrak in serjeta klamfe. Vlečeta pa plače za NIČ.
Balki30
10. 03. 2015 17.12
+10
Ah djte no.600 jurjev se pa v 10 letih da zaslužt z nadurami v vsaki fabriki ejga.
Mb128
10. 03. 2015 16.41
+2
In vi g. Branimir Štrukelj ste sindikalist, glavni Sfizovec da se razumemo. Vprašanje je sledeče. Kako to,da ste na to opozorili šele sedaj, kje ste bili npr. januarja?! In tu je celotna poanta zakaj zganjate takšen halo!
batom@pinkponk.com
10. 03. 2015 17.05
+1
Mb128
10. 03. 2015 17.24
+2
Ne, nisem jih imel. Ampak sem skoraj 100% prepričan da jih je nekdo imel in vprašanje je zakaj so ti podatki prišli na dan danes in, če te že ta mesec tako moti, ti podatki niso priculjali na dan decemra lani?! Odgovor? Tukaj se ne gre toliko za dobrobit države. če sploh. Tukaj se gre zato, da ta človek očitno ni odobril ali vsaj podprl nečesa. In to je problem!
zorzul
10. 03. 2015 16.23
+22
Kako lahko nekdo z nadurami zasluzi 600k.Dajte no,saj nismo vsi telebajski.Banda je pokradla na fini nacin,na posten nacin.Bravo jaz bi tudi tako,potem bi pa uzaljno odstopil.Bravo vsa cast.Tako se dela,pa se ni treba nic skrivat po Dominikanski republiki.
Mr.Somebody
10. 03. 2015 16.30
-1
ne gre za nadure, gre za različna mnenja, ki so jih pisali za različna podjetja..
pingosok
10. 03. 2015 16.40
+7
Vseeno je,kako se imenuje in o čem se gre-na koncu gre v levi žep tko,ali tako.
jolbešpoš
10. 03. 2015 16.13
+9
Štrukelj bi bil tud na spisku, če ne bi v sindikatu na roke plačeval.
TheMafiaDon
10. 03. 2015 16.58
-2
a tako kot v SDS svečarje ki krožijo z avtobusi po vesoljni Sloveniji za svojega cesarja?