Slovenija

SVIZ grozi s stavko, vlada odgovarja, da so obtožbe neutemeljene

Ljubljana, 14. 06. 2012 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada omejuje podaljšano varstvo v osnovnih šolah. Gre za kršitev stavkovnega sporazuma, pravi Štrukelj. Če vlada tega iz varčevalnega zakona ne umakne, bodo stavkali, pravi. Tokrat zagotovo na stroške države.

Ministrstvo je 11. junija izdalo pravilnik o šolskem koledarju, v katerem je v petem členu vneslo alinejo, ki posega prav na področje normativov in standardov. Sindikate je zmotilo krajšanje podaljšanega bivanja do 15.45. Pravijo, da gre za hudo kršenje dogovora, zato se morda pouk letos ne bo začel 1. septembra.
Ministrstvo je 11. junija izdalo pravilnik o šolskem koledarju, v katerem je v petem členu vneslo alinejo, ki posega prav na področje normativov in standardov. Sindikate je zmotilo krajšanje podaljšanega bivanja do 15.45. Pravijo, da gre za hudo kršenje dogovora, zato se morda pouk letos ne bo začel 1. septembra. FOTO: B.G.
Tega ne bomo dopustili in bomo to vprašanje zaostrili do skrajnih možnosti, ki jih imamo na razpolago. Branimir Štrukelj, SVIZ

Sindikat vzgoje in izobraževanje opozarja, da vlada poleg združevanja in ukinjanja srednjih šol z novimi pravilniki omejuje podaljšano varstvo v osnovnih šolah. Otroci bodo tako imeli zagotovljeno varstvo le do 15.45, medtem ko je trenutno varstvo zagotovljeno od 16.00 do 16.30, pravijo. S spremembami pravilnika o šolskem koledarju vlada nedopustno krši podpisani stavkovni dogovor in sporazum, menijo v Svizu. Zahtevajo takojšen umik pravilnika, v nasprotnem ne bodo podpisali socialnega sporazuma, jeseni pa bo stavka.

'Gre za najvišjo kršitev našega dogovora!'

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, pravi, da gre za najvišjo kršitev s strani vlade. "Vlada ne obvešča nikogar! V zameno za umik smo bili pripravljeni znižati plače, zdaj pa poskuša država del normativov skriti v pravilnike. Zaposleni učitelji se počutijo zelo ponižane, ker se tako ravna z njimi," pravi in dodaja, da jih pri socialnem sporazumu v takem primeru ne bo več zraven. Če vlada tega iz varčevalnega zakona ne bo umaknila, bomo, pravijo v sindikatu, stavkali. Če bodo šle stvari tako tudi dalje, pa bodo jeseni morda celo prestavili začetek pouka. "Če druga stran krši dogovor, pomeni, da mora plačati stroške stavke," je še prepričan Štrukelj.

Ministrstvo je 11. junija na spletni strani objavilo osnutek pravilnika, ki je v javni obravnavi, so poudarili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.
Ministrstvo je 11. junija na spletni strani objavilo osnutek pravilnika, ki je v javni obravnavi, so poudarili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. FOTO: Reuters

Kot je na novinarski konferenci pojasnila predsednica glavnega odbora Jelka Velički, so bili z vlado dogovorjeni, da ta iz zakona o uravnoteženju javnih financ umakne vse spremembe normativov in standardov v vzgoji in izobraževanju. Vse spremembe pa bi pozneje uskladili s socialnimi partnerji v okviru socialnega sporazuma. "Verjeli smo, da bo res tako," je dejala. Ministrstvo je 11. junija na spletni strani objavilo osnutek pravilnika o šolskem koledarju, v katerem je v petem členu vneslo alinejo, ki po mnenju sindikata posega na področje normativov in standardov. Veličkijeva dodaja, da gre za krajšanje podaljšanega bivanja do 15.45.

Po njenih besedah so prepričani, da jih bodo starši pri zahtevi o umiku teh sprememb podprli, saj si težko predstavlja, kako bodo starši, ki delajo do 16. ure, prišli v šolo po otroka petnajst minut pred zaključkom svojega delovnega dne. Sprašujejo se tudi, ali je na vidiku morda še kak pravilnik, v katerem bo ministrstvo, kot je še dejala, poskušalo "poletno popestriti že podpisani dogovor".

Ministrstvo je 11. junija na spletni strani objavilo osnutek pravilnika, ki je v javni obravnavi. Zadostovalo bi, da bi sindikat sporočil svoje pripombe ali prosil za pojasnila, ampak očitno je ubral pot zaostrovanja namesto reševanja problemov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Vlada odgovorila, a sindikati z odgovorom niso zadovoljni

Vlada se je na očitano že odzvala, a z njihovimi pojasnili se v Štrukljevem sindikatu ne strinjajo.

VLADA: "Ni res, da bi se šole zaprle ob 15.45. Do 15.45 bo trajalo podaljšano bivanje, nato pa bo šola organizirala dopolnilne (interesne) dejavnosti, upoštevajoč potrebe šole in staršev. Za dopolnilne dejavnosti prejme šola denar, učitelji so za to plačani. Za otroke in starše se ne spremeni nič."

SVIZ: "Ni res, da bi v SVIZ trdili, da bodo šole zaprte. Vprašali smo se, kaj pomeni, da se podaljšano bivanje konča ob 15.45, in izpeljali sklep, da učenci po 15.45 ne bodo mogli biti več v podaljšanem bivanju, ker je to časovno zamejeno, kar prej ni bilo. Kot možno alternativo temu sklepu smo predpostavili pričakovanje ministrstva, da bomo po 15.45, ko bodo otroci zagotovo še v šoli, ker starši ne morejo priti ponje tako zgodaj, delali zastonj. Predvidevajmo, da nas bodo z ministrstva pozvali, da delamo brezplačno kot kulturniki na državnih prireditvah. Interesne dejavnosti s podaljšanim bivanjem nimajo nikakršne zveze in to ministrstvo dobro ve!"

VLADA: "Ni res, da se spreminjajo normativi in standardi. Urniki odpiranja in zapiranja šol so nespremenjeni, spreminja se organizacija pouka znotraj teh ur, kar ni spreminjanje standardov. Zakonodaja ministrstva ne zavezuje, da v zvezi s šolskim koledarjem in z mrežo šol išče soglasje sindikata."

SVIZ: "Ni res, da se ne spreminjajo normativi in standardi. To je plehko sprenevedanje ministrstva. Iz Zakona za uravnoteženje javnih financ je bil na podlagi stavkovnega dogovora med sindikati javnega sektorja in vlado umaknjen tisti del 68. člena, ki je govoril o plačevanju podaljšanega bivanja, ker je šlo za normativ. In to normativ, ki neposredno prizadeva zaposlene v podaljšanem bivanju, starše in njihove otroke."

Ministrstvo je komentiralo tudi očitek, da minister ne podpiše pogodb za najbolj izpostavljene funkcionarje sindikata. "Gre za pogodbe, ki omogočajo sindikalnim zaupnikom, da v rednem delovnem času opravljajo sindikalno delo. Pogodbe, ki so bile omenjene na novinarski konferenci, zadevajo šolsko leto 2012-2013, začnejo torej veljati 1. septembra 2012 in minister jih je že podpisal," pravijo. Sindikati so odgovorili: "Če je minister res podpisal pogodbe, se mu za to zahvaljujemo, vendar o tem do tiskovne konference nismo bili obveščeni."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagermeister1
15. 06. 2012 09.35
+2
to današnje šolstvo ni niti približna slika šolstva iz pred 20 do 25 let nazaj in je veliko slabše..........imam otroka v 5 razredu OŠ in niti pol toliko ne delajo kot smo delali mi...............v petem razredu delajo neke predstavitvene plakate , v šolo nosijo volno in jih učijo plest ,itd................matematiko , slovenščino , angleščino pa doma učimo starši , ker so v šoli samo na hitro obdelali snov.................poleg tega se pouk začne ob 7.45h in konča ob 12h , tako da je učiteljica v šoli dobre 4.5 ure na dan.............dejstvo je tudi ,da je v šolah zaposlenih veliko učiteljev ,katerih program oz. predmet je bil ukinjen že pred leti ( primer učitelji nemščine ) in sedaj dobesedno mešajo zrak...................veliko učiteljev po šolah je takih ki bi že zdavnaj lahko odšli v penzijo pa so še vedno zaposleni , delajo praktično nič , plača pa je veliko večja kot bi bila penzija in to ni pošteno niti prav da se to dogaja............................podpiram to da se šole združijo in da se sprejme pravilnik , ker enkrat je potrebno narediti red.............razumem pa učitelje in ravnatelje da so proti tem spremembam , ker imajo sedaj zelo lepe pogoje in zelo dober standard življenja , kar pa ne pomeni , da jih podpiram ker jih ne !
labcon
15. 06. 2012 09.19
+1
Saj Milosevic je tudi vedno vse obljubil...(podobnost z našo vlado je zgolj slučajna ).
AUD
15. 06. 2012 07.44
-5
SVIZ je že vključil učitelje na forum,da blatijo vse povprek.Samo ena kritika na učitelje kolikšen delovni urnik imate na teden 40 nikoli in kakšno plačo prejemate to JE SRAMOTA.
Slava_Rusiji
15. 06. 2012 04.44
+0
KlubPravilnoPretepenihŽena
14. 06. 2012 22.15
+2
poročil se bom z La Toyo prihodnost je na dlanu... gremo- akcija-kader 69
Buena Vita
14. 06. 2012 21.10
-8
naj nezaposlenim materam vzamejo vrtce,naj te luzerske matere pazijo svoje otroke doma,itak so samo po bifejih ,pijejo kavico in kadijo drage cigarete, in bo vsega dovolj,prostora za otroke,za zaposlene družine in podaljški nebodo sporni,
MERDE-AVE-MERDE
14. 06. 2012 20.21
+18
In kje so ključna novinarska vprašanja: - Zakaj država ne pomaga gospodarstvu, kot to počno v Evropski skupnosti - majša obdavčitev dela -Zakaj gre toliko denarja v koruptivne posle - TEŠ in destine drugih -Zakaj se država ne odzove na smetarsko poslovanje naših dveh bank, NLB in NKBM. Stotine milijonov v zasebne žepe, zdaj pa še Šuštaršičev blef s Co-Co / verjetno je mislil kokain Zakaj država ne odreagira na dokazane kraje posameznikov, jim odvzame vse -In zakaj država ne izključi politikov, ki prejemajo ogromne podkupnine? Če bi to uredili, bi lahko tudi navadni ljudje še računali na državo, tako pa vemo, da nas TA država meče na smetnjak zgodovine
Uporabnik565636
14. 06. 2012 20.27
+2
Vse kar si nastel, je politika vpletena. Jaz ne bi upal posebej, da se bo tu popucalo.
23345
15. 06. 2012 16.53
to so bile samo predvolilne obljube belogardista in njegovih klonov. Kaj se še niste naučili da belogardist samo laže in podtika, do gdaj boste verjeli temu prevarantu ? vsem tistim, kateri ste volili diktatorja vam privoščim, da bi pod njegovo palico kri scali, prav vam je.
nenasedaj
14. 06. 2012 19.26
+20
Gospodje iz SVIZ-a. Ja vaša reakcija je še kar ostra, napoved stavke upravičena, vendar močno pogrešam bistvo odgovora na Turkove neumnosti, ki jih zdaj mlati že dober mesec. Zahtevamo, da Turka takoj vržete iz vlade, saj preprosto ne ve, kaj govori. Jaz bom dodal - zgolj bere Kaplarjeva navodila. Kako morete dopustiti, da človek z dokazanim enoumjem pelje naše šolstvo , naše otroke vobdobje nacistične vzgoje, kjer bo eden odločal o vsem in se bodo otroci učili zgolj dioktatorska navodila. Ne samo jaz, mnogo vam jih bo stopilo v podporo.
marjanka9
15. 06. 2012 08.58
+4
titovka
14. 06. 2012 17.58
+16
hahahaha, kako vas je janša zopet nate-gnul hahahaha!!!
delfin11
14. 06. 2012 18.05
+6
KDAJ PA NI NATEGNIL?? A JE KDO ,DA GA NI??
silvy63
14. 06. 2012 18.25
+12
Nič ni nategnu! ZNA SAMO LAGAT, PA ČIST NIČ DRUZGA!!!
titovka
14. 06. 2012 18.40
+12
ne , ne, ne, jaz sem vedela, da jih bo...in jih je...hahahahaha....takrat, ko jih je hotel okrog prinesti ko jim je podtaknil malo upokojensko reformo bi morali iti na referendum a ne podpisati primerje!!!!!!
marjanka9
15. 06. 2012 09.01
+5
Čakajte, to je šele uvod. Poletje bo še vroče. Julija, ko bomo šli vsi na počitnice, učitelji, starši in otroci, bodo vrgli ven še kakšno enoumje.
zile78
14. 06. 2012 17.38
+13
vazno da se duhovnike ne sme slatati
titovka
14. 06. 2012 17.59
+2
delfin11
14. 06. 2012 17.21
+7
ON je rekel ..NI RES IN PIKA...kaj pa vi veste...saj vas več ne potrebuje ..ON je šef in basta...no ja saj nas ni nit potreboval.ko prišel za šefa...kdo pa še upošteva izid volitev...
lnterReflections
14. 06. 2012 16.57
+9
BRAVO! Tako se dela s tistimi, ki "eno govorijo, drugo delajo" !
leila123
14. 06. 2012 16.48
+30
Ja to se pa zgodi če verjameš Janšistu!!
titovka
14. 06. 2012 17.59
+3
janez6bb
14. 06. 2012 16.45
+17
KAKŠNA STAVKA, KAR REFERENDUM NA VARČEVALNE UKREPE; NI DRUGE.POL PA 44x ZA NE, PA ŠE ENKRAT NE ZA POLITIKO, ki nas bo prodala bankirjem.
medo357
14. 06. 2012 16.30
-16
Naloga šole in učiteljev je učenje, izobraževanje otrok. Varstvo otrok pa je dodatna dejavnost v šoli ali zunaj nje, za katero ni potrebna visokošolska izobrazba, učiteljska plača in njihove nadure. Po mojem mnenju proračun ni dolžan zagotoviti celodnevno varstvo otrok. Če pa so otroci v varstvu, je pa seveda dobrodošlo, da se tudi čas primerno porabi, npr.. za dodatne dejavnosti, krožke ali pisanje nalog in učenje. Za te dejavnosti pa je treba plačati oziroma najti sponzorja.
nogomet12
14. 06. 2012 16.36
+10
orangensaft
14. 06. 2012 16.43
+17
lepo je drugim kratiti pravice, ki si jih ti, recimo, imel, a ne? ne le, da ti niso bili nevoščljivi vseh krožkov, še vzpodbujali so te. in ti bi, zdaj, to rad odvzel drugim, a ne? in kaj porečeš na razne predloge staršev, ki želijo, da se otroke v šoli zaposli z delom in igrami do poznega večera? poznam več staršev, ki so podpisovali peticije, da naj bo telovadnica odprta do 7. ure zvečer. pod učiteljskim vodstvom, seveda. a so za to krivi učitelji, da morajo po cele dneve pazit na mularijo? in ne le to. to bi morali početi zastonj? iz veselja in ljubezni do dela? slovencem se je res že skisalo in so zgubili kompas. ampak res.
preverjen55
14. 06. 2012 16.15
-10
ja pa kaj ta Štrukelj se sam skriva in sestankuje z Kučanom po Ljubljani, če bi rad imel dokaz lahko uredimo original posnetek.
nogomet12
14. 06. 2012 16.18
+6
BaGr67
14. 06. 2012 17.47
+9
Alahko enkrat Kučana spustite,ker nima čisto nič pri tem!Admin glede na žaljive komentarje,ki se tu pišejo o raznih palčkih in komunajzerjih je bil moj nula proti temu"očitno ti ... ah BZ..
janez6bb
14. 06. 2012 15.58
+25
Dejansko pa se dogaja prav to, pred čemer je v jeseni leta 2009 v Bruslju svaril nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz: če bodo POLITIKI še naprej poslušali BANČNI LOBI in ne bodo ukrepali, jim bodo lastniki in vodilni menedžerji »bank, ki so prevelike, da bi lahko padle«, kmalu spet nastavili pištole na sence in davkoplačevalce čaka nov BANČNI ROP.˝ jst bi predlagal slovencem, ki tako navijajo za varčevalne ukrepe itd, da nase prevzamejo za 1.8 milijarde slabih kreditov nlb-ja, ker jst jih ne bom, nisem se pufal pa tut plačeval ne bom_ ČAS JE ZA DRŽAVNO NEPOKORŠČINO
JezekTekaTeka38
14. 06. 2012 16.01
-3
janez6bb
14. 06. 2012 17.14
+3
hehehe, jao :) a to je vse kar premoremo:) iq<0
Rde?iAlarm
14. 06. 2012 15.56
+7
tipično za ablast ded naj hodi na šiht baba pa naj doma smrkavce mirka pa ne rabiš vrtcev,podaljšanega bivanja v O.Š. posledično tudi manj vzgojiteljic in učiteljic ,ki tepejo vaše otroke tako bo država in vi prišpararali in vsi bomo živeli lepo
sava27
14. 06. 2012 16.07
+6
in bi bili nasi otroci neizobrazeni in nespostljivi tako kot ti.
sredina je pot
14. 06. 2012 16.33
+3
in kar naenkrat postane slovenija zahojena država, kjer bo cela familija šparala da bo lahko en član šel na počitnice v tujino-dejstvo
Uporabnik565636
14. 06. 2012 20.28
+4
Koliko pa je takih dedov, ki zasluzijo dovolj, da je baba lahko doma?
090794
14. 06. 2012 15.49
-13
saj učitelji tako začnejo štrajkati čez en teden in bodo reci in piši 10 TEDNOV NE BODO NIČ DELALI, KER SO POČITNICE IN ZA NEDELO-ŠTRAJK-POČITNICE BODO DOBILI ŠE NADPOVPREČNO SLOVENSKO PLAČO!!
anamarija77
14. 06. 2012 17.15
+7
kalimeri
14. 06. 2012 15.32
+10
in potem ko bodo otroci zaradi ukrepa države sami doma bo staršem za vrat dihala socialna, češ, da jih zanemarjajo.