Slovenija

Sviz se bo pridružil stavki javnega sektorja

Ljubljana, 12. 09. 2011 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Splošni stavki v javnem sektorju se bodo v primeru sprejetja znižanja plač pridružili tudi člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Udeležili se bodo tudi shoda pred DZ.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Danes je glavni izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) odločil, da se bo sindikat pridružil splošni stavki javnega sektorja, če bo DZ sprejel dopolnila interventnega zakona, s katerimi naj bi znižali plače v javnem sektorju. 54 članov odbora je soglasno odločilo, da se bodo pridružili napovedani splošni stavki javnega sektorja, saj so člani nezadovoljni s predlogi, ki po njihovem mnenju neupravičeno znižujejo plače javnih uslužbencev. "Razporeditev bremen reševanja krize je v naši državi izrazito nepravična", je po današnji izredni seji dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Glavni odbor Sviza se bo v torek v času zasedanja matičnega odbora DZ, ki bo odločal o sprejemu dopolnila k noveli zakona o interventnih ukrepih in znižanju plač javnim uslužbencem, udeležil tudi protestnega shoda pred DZ. Shoda, ki se bo začel ob 12.30, se bodo udeležili tudi predstavniki drugih sindikatov javnega sektorja.

Tudi v konfederaciji sindikatov javnega sektorja se namreč zaradi predloga za znižanje plač v javnem sektorju pripravljajo na morebitno stavko, predsedstvo konfederacije pa se je namreč v četrtek preimenovalo v stavkovni odbor. Če bo odbor DZ za finance potrdil predlog parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo za znižanje plač, bodo še isti dan določili datum začetka stavke. Predlogu nižanja plač nasprotuje tudi pogajalska skupina dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Regionalni odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je namreč preteklo sredo sprejel predlog, naj odbor DZ za finance kot matično telo v predlog novele interventnega zakona vnese dopolnilo, po katerem bi javnim uslužbencem znižali plače za en plačni razred. Premier Borut Pahor pa je po četrtkovi seji vlade napovedal, da bo vlada izdelala izhodišča za varčevanje v javnem sektorju med letoma 2012 in 2013.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 09. 2011 12.59
Marinič je pa poslanec brez izobrazbe, zgolj zaradi velikeka zaupanja volilcev. Takšnih je premalo! Gre pa seveda za permanentno izobraževanje, med mandatom s eje naučil pčačevcati položnice in odklepati nabiralnik. Upam, da no še dolgo predstavnik večine poštenih Slovencev!
finec
13. 09. 2011 12.38
Preverite koliko otrok učiteljev dela v šolah, čeprav nimajo dokončane izobrazbem, medtem ko odlični diplomanti delajo kot fizični delavci v skladiščih. Vprašajte se zakaj noben imžiner ne gre iz prosvete nazaj v gospodarstvo, seveda potem bi bilo konec srečnih dni brez odgovornosti, da o delu, kjer izšpolniš delovni dan s 4 urami po 45 minut, sploh ne govorimo.
llaall
13. 09. 2011 11.26
resslovenka&pinakolada. ....se podpišem pod vajin post! v slogi je moč, zato vas lepo lepo prosim, da nehate obtoževati drug drugega ker je to samo voda na njihov mlin.njihov-sej veste...to so tisti,ki so resnično KRIVI za nastalo situacijo.
tirolec
13. 09. 2011 09.27
Psi lajajo - karavana gre dalje....Slovenci se itak nič ne naučimo..., saj nam tumpajo pamet sami taki Semuliči in njemu podobni...Štruklji, ki se zbudijo vsake toliko časa...., da burijo duhove in netijo prepire med nami Slovenci-delavskim razredom...zbudite se!
resslovenka
13. 09. 2011 09.14
Res je zanimivo brati poste nas dragih slovenceljnov. Kako smo eni oh in sploh, kako so drugi naši zajedalci. Mislim, da tako stanje duha naši politiki zelo usteza. Dokler se obdelujemo med seboj, se jim res ni česa bati. Halooo? A res nikmur ne potegne, da je le v slogi moč? Še naprej bodo eni kradli in bogateli, drugi pa bomo vse revnejši in vse bolj nezadovoljni. Ker mi "navadni" pravega problema nočemo in ne želimo prepoznati.
nemarx
13. 09. 2011 08.14
Trdim, da bi povprečen Slovenec s srednješolsko izobrazbo in z dobrimi delovnimi navadami, lahko zamenjal vsakega drugega profesorja na osnovni ali srednji šolo, pa bi bili rezultati izobraževanja celo boljši kot so sedaj, tako slabe, predvsem pa lene profesorje imamo. Enako trdim za povprečnega zdravnika, ki samo predpisuje zdravila iz kataloga farmacevtskih multinacionalk, o diagnostiki pa nima pojma, kaj šele, da bi zašil kakšno vreznino, vse se pošilja v bolnišnice, tam pa zopet večina samo špancira, 2 uri dela z bolniki pa je zanje že presežek. O sodnikih pa ne bom zgubljal besed, ker večina kljub zakonom dela še vedno po partijski direktivi. Ta "elita" se vedno dvigne v štrajk, kadar jim kdo želi znižati plače, ker slabo delajo-so neproduktivni. Na koncu moram vseeno povedati, da še imamo dobre profesorje in tudi odlične zdravnike in kirurge, ampak ti so povečini tiho in vestno opravljajo svoj poklic, saj za to so se izobraževali, ne pa za zganjanje revolucionarnih idej.
flamengo
13. 09. 2011 08.04
Kaj lahko naredi kučmanov zet?
punca08
13. 09. 2011 07.58
tistim delavcem ki so napredovali v nazive...nazive vzeti in bi spet prišli na normalne plače
punca08
13. 09. 2011 07.57
tile naši sindikalisti so presneto dobro plačani, bi lahko več naredili, ne pa da se sam gugajo na stolih
punca08
13. 09. 2011 07.56
ene ritke so tile sindikti....ko je bila druga oblast so za vsak drek skakali pokonci...sedaj pa čakajo do zadnjega in se potem kitijo, kot da bi ne vem kaj storili. Mah, ste eni še zablendirani...res!
zuppo
13. 09. 2011 07.50
vABLJENI VSI KATERI SE STRINJATE NE SMEMO DOVOLIT TEGA KER SMO ŽE TAKO IN TAKO V RITI SEBI NAJ ZNIŽAJO PLAČE IN ZATEGNEJO PAS , JE ŠE DRUGIH MOŽNOSTI KAKO PRIVARČEVATI !!
izbriši mi profil admin
13. 09. 2011 07.30
čisto izsiljevanje --- drugače pa - čestitke sindikatu, ki je pravi sindikat ---- SEMULIČ - UČI SE - PODKUPLJIVA DUŠA !
Darko32
13. 09. 2011 07.12
Če gledamo iz vidika krize je najbolj potrebno znanje pri zagonu neke proizvodje. Torej so šolniki tisti, ki največ kristijo v krizi. Nekdo, ki študira v javni upravi kako bo še do kosti obral človeka, ki že itak nič nima je obsojeno na dvojni propad. Če tega ni v službi je 3 krat pozitivna računica.
Diotima
13. 09. 2011 06.51
... pa kaj zdaj šolniki jamrajo - itak je 70% mladih, ki pride iz teh šol brezposelnih; torej, če bi se šli po pravilih iz realnega sektorja, so šolniki povsem neuspešni, zato jih odpistiti ali totalno znižati plače ...
lepota in zdravje
13. 09. 2011 06.43
Nič zmanjšati plače, samo kakih 20.000 na cesto pa bo.Javne službe so v večini paraziti države
Frane Šajn
13. 09. 2011 06.35
PREOBŠIREN DRŽAVNI APARAT NAJ PLAČA TISTI ,KI GA JE USTOLIČIL, VENDAR IZ SVOJEGA ŽEPA NE NA NAŠ RAČUN. REORGANIZACIJA , KI JE VEČ KOT NUJNA , JE ZGLEDA PREZAHTEVNA STVAR ZA TRENUTNI IQ PREDPOSTAVLJENIH. VZAMEŠ RAJE VSAKEMU NEKAJ PA GRE. O SVETA PREPROŠČINA!
skodelica kave
13. 09. 2011 05.35
neboooo šooooole
Tomaž Škof
13. 09. 2011 05.17
nedajte se!vsi imamo iste želoce!tuuuuuudi tisi ko dobijo229e!
Tomaž Škof
13. 09. 2011 05.15
za 4 %!men je vgospodarstu država znižia najmanj za500! e ! lopovi !pomagat vam pridem štrajkat!
RB123
13. 09. 2011 01.13
Ja itak.. mi pa bomo vodili stavko proti javnim uslužbencem, ki visijo na mailih in pošiljajo bedarije naokrog in nič ne delajo.