Slovenija

Brez dogovora, a premik naprej

Ljubljana, 03. 05. 2012 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladna stran je sindikatom ponudila nov paket ukrepov na področju izobraževanja. Štrukelj pravi, da je bilo z vladne strani prvič začutiti resno pripravljenost za iskanje rešitev v smeri ohranitve kakovostnega javnega šolstva. Vlada je medtem zavrnila zadnji sindikalni predlog glede plač javnih uslužbencev.

S pogajanji je popoldne nadaljevala tudi podskupina za standarde in normative v šolstvu.
S pogajanji je popoldne nadaljevala tudi podskupina za standarde in normative v šolstvu. FOTO: B.G.

Vlada je zavrnila zadnji sindikalni predlog, v katerem sindikati pristajajo na 8-odstotno znižanje plač, saj da na manj kot 10-odstotno znižanje plač vlada ne more pristati. V petek se bo sestala celotna pogajalska skupina o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, ki jo na vladni strani vodi minister za delo Andrej Vizjak, na sindikalni pa vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj. To naj bi bil tudi zadnji dan pogajanj, je dejal minister Senko Pličanič in izrazil upanje, da se bodo tudi kaj dogovorili. Posebej pa se bo vladna stran sestala še s tistimi sindikati javnega sektorja, ki ne stavkajo.

Vlada pri znižanju plač ne more popustiti

Manevrskega prostora pri plačah praktično ni, saj vlada pri znižanju plač ne more popustiti. Kot je pojasnil minister Pličanič, pa so nekatere druge možnosti, pri katerih bi pogajalci lahko prišli skupaj. "Upam, da se bodo sindikati zavedli situacije in sklenili dogovor, da to končamo in gremo v druge projekte, ki nas čakajo in ki jih v treh tednih pogajanj nismo mogli začeti, pa so tudi pomembni za našo državo in za to, da pridemo iz krize," je dejal Pličanič.

Z rebalansom proračuna se sredstva ministrstvu za pravosodje in javno upravo znižujejo za 20 milijonov evrov, kljub temu pa minister Senko Pličanič ocenjuje, da bodo delo opravili normalno.

Vlada na mizo položila nov predlog

Vladna stran je sicer danes predstavila nov približevalni predlog, ki pa po besedah državnega sekretarja Aleša Živkoviča ostaja v okviru predvidenega prihranka slabih 200 milijonov evrov v letu 2012. Vlada torej pri plačah in regresu po njegovih besedah ne more več popuščati, predlagali pa so spremembe glede povračila stroškov za prevoz na delo in morebitno nižanje vplačil premij za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Sindikalna stran naj bi se dokončno do tega predloga opredelila v petek na zaključnih pogajanjih, vendar po Štrukljevih besedah ne gre za približevalni predlog, saj je tak predlog vlada že pisno ponudila sindikatom. Kot novo je izpostavil le polovično znižanje vplačil premij za dodatno pokojninsko zavarovanje, kar bi v celoti pomenilo 9- namesto 10-odstotno znižanje plač, pri čemer načrtovani prihranek pri plačah ostaja enak.

Manevrskega prostora pri plačah praktično ni, saj vlada pri znižanju plač ne more popustiti, pravi minister Pličanič.
Manevrskega prostora pri plačah praktično ni, saj vlada pri znižanju plač ne more popustiti, pravi minister Pličanič. FOTO: Miro Majcen

"Zakon ne bo preživel postopkov, ki bodo sledili po sprejemu"

Štrukelj pa meni, da tak zakon ne bo preživel postopkov, ki bodo sledili njegovemu sprejemu. Po njegovem mnenju je najbolje, da poslanci zakona ne izglasujejo, "kajti to bo končalo tako na mednarodni organizaciji dela kot pri Evropski komisiji in bo verjetno predmet referendumskega odločanja". Ob tem je opozoril še na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ k zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki so spisane na 48 straneh, kar, kot je dejal, govori o kakovosti tega zakona.

Zakon je unikum, ker je v enem zakonu urejena vrsta vprašanj, ki se nanašajo na veliko drugih zakonov, je na očitek odgovoril Pličanič. Pripombe zakonodajno-pravne službe DZ so po ministrovih besedah nomotehnične narave, kar "se da hitro uskladiti". Kot je pojasnil, je zaradi hitenja pri pisanju zakona prišlo do nekaterih nedoslednosti.

Danes sem gospodu Štruklju odgovoril: poglejte katerokoli človeško dejavnost, industrijsko dejavnost. Osnovni princip je, da se z manj naredi več. Produktivnost se čisto povsod zelo povišuje, saj vsem podjetjem zmanjšujejo stroške in se optimizirajo. Žiga Turk

Nadaljevanje pogajanj o spremembah standardov in normativov v šolstvu

Popoldne pa so se nadaljevala pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov v šolstvu. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je po pogajanjih dejal, da s strani sindikatov novih približevalnih predlogov ni bilo, ministrstvo pa je sindikalni strani predložilo velik in uravnotežen paket na področju vrtcev, osnovnega in visokega šolstva ter znanosti, ki se "približuje interesom druge strani". Turk poudarja, da celoten paket v izobraževanje, znanost in kulturo prinaša dodatnih 40 milijonov evrov.

Po njegovih besedah tako vrtec za drugega otroka ostane v 70 odstotkih brezplačen, za tretjega otroka pa je brezplačen v celoti. Prav tako se ne spreminja čas, ko sta z otrokom iz višje starostne skupine sočasno vzgojiteljica in pomočnica, tudi nobena šola se ne bo spremenila v podružnično. Osnovnim šolam, ki imajo podružnice, pa se za vsako podružnico poveča normativ za knjižničarja in svetovalnega delavca. Interesnih dejavnosti učitelji ne bodo vodili zastonj, kot je bilo predlagano, ampak bo delo plačano in sistematizirano znotraj normativov učne obveznosti, tudi število otrok v razredu v osnovni šoli ostane pri 28. V znanost in visoko šolstvo vračajo oziroma, kot je dejal minister, dodajajo 20 milijonov evrov.

Vladna stran vztraja pri združevanju šolskih okolišev in pri normativu, da je najmanj 24 otrok v razredu.

Varčevanje v šolstvu
Varčevanje v šolstvu FOTO: Thinkstock

Brez dogovora, a premik naprej

Štrukelj je povedal, da je bilo danes z vladne strani prvič začutiti resno pripravljenost za iskanje rešitev v smeri ohranitve kakovostnega javnega šolstva, čeprav je ostalo nekaj ključnih stvari še odprtih, zlasti pri vrtcih.

"Pri vrtcih je ostala sočasnost znižanja v prvem starostnem obdobju taka kot je bila. Še vedno se ne umika normativa za heterogene oddelke, ki je za nas tudi s strokovnega stališča zelo pomemben, imajo še zahtevo po povečanju števila otrok v obeh starostnih skupinah, se pravi še dodatni otroci," opozarja Štrukelj.

Država naj bi privarčevala tudi z znižanjem nadomestil za potne stroške, kjer pa je vlada v zadnjih dneh nekoliko popustila sindikatom. Najprej so zahtevali, da se javnim uslužbencem za prevoz na delo z zdajšnjih 15 odstotkov cene goriva prizna le 4 odstotke, zadnja vladna ponudba pa je 7 odstotkov. A policijski sindikat tudi na to ne pristaja. Kot pravijo si mnogi policisti stroškov prevoza ne bodo več mogli pokriti.

Po njegovem mnenju so na vseh točkah pri vrtcih ostali neusklajeni. Poleg tega so nasprotovali dvigu normativa za čistilke na tisoč kvadratnih metrov. To se jim zdi povsem nesprejemljivo, ker bodo "tepene" pri vseh ukrepih, ki se tičejo regresa, potnih stroškov, dodaja Štrukelj.

Bili pa so pripravljeni na usklajevanja glede normativov, ki se vežejo na učno obveznost učiteljev pod pogojem, da se to umakne iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ. Nasploh si Štrukelj želi, da se iz zakona umakne vse, kar se tiče standardov in normativov v šolstvu.

"Kaže, kot da ima minister 40 milijonov evrov v kovčku. Jaz ne vem, kje jih je dobil, vse kar je danes bilo o številkah rečeno, je bilo, da bi se na raziskovalni dejavnosti in visokem šolstvu znižanja zmanjšala za 20 milijonov evrov, pri čemer je naša stran opozorila, da je to korak v pravi smeri," pravi Štrukelj.

Pred poslopjem državnega zbora pa so se zbrali študentje, profesorji in delavci AGRFT, ki so v protest proti varčevalnim ukrepom na področju visokega šolstva brali Hlapce Ivana Cankarja

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (716)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caps1
04. 05. 2012 06.40
+5
Folklora za rajo! Štrukelj zet od Kućana se pogaja s figo žepu.. Ko bo Janković spet na oblasti bo šlo vse gladko, delavci pa bodo dobili manj, kot jim ponuja sedanja vlada.. Medijski stroj pa bo zalaufal in nam bo plasiral kako je to super in boljše kot prej.. In če bi bilo to dobro za vse slovenske finance, bi temu ploskal ampak žal bo to dobro samo za ciperske račune.. Žal..
Tonček Balonček
04. 05. 2012 07.18
+2
A biti zet od Kučana je pa res oteževalna okoliščina?!! Zakaj? Bi moral biti zet od Alojzija Urana? In zakaj bi moral biti šef sindikata reven in ne bi smel biti v nadzornih svetih? A Lahovnik je pa lahko v Mercatorju glavni nadzornik, saj tudi ni nikoli delal v gospodarstvu? Kako pa JAnša lahko koordinira protikrizne ukrepe, saj v življenju razen Komunističnega manifesta ni prebral niti ene knjige o ekonomiji, dokazal je, da ne obvlada niti procentnega računa
srebrnibreg
04. 05. 2012 14.35
+1
Zakaj pa ni šlo vse gladko pri lanskih reformač, če je to res.
Buena Vita
03. 05. 2012 23.40
+3
v javnem sektorju dosežejo nekateri celo 60 dni dopusta,čisto normalni dopust javnegasektorja znaša 36 dni potem pa semulič klanfa o enakosti, v realnem sektorju so srečni če imajo 21 dni dopusta,če gasploh dobijo plačanega
blue33
03. 05. 2012 23.50
+6
ne na pamet delam 20 let v JS, pa imam največ dopusta, pa niti približno 30 dni, joj kake pobiraš, saj ni čudno da je tako
Buena Vita
04. 05. 2012 00.00
-3
eeee,kje pobiram,iz evidenc objavljenih na straneh vsem dostopnim, tako ne govorit da vse povprek lažemo,ne govoriti da so v javnem sektorju pridni,v kopru je 5 zaposlenih samo v mlaki odzadaj za luko ki gledajo kako rastejo žabe in ptiči, jaz jih vidim najvej v gostilni
Buena Vita
04. 05. 2012 00.02
+2
opa,mala-pomalo,na univerzi v kopri je zaposlena pupa ki ima delovno mesto;ZA STIKE Z JAVNOSTJO, GREVA JO VPRAŠAT KAJ DELA,''' NIČ,POVE,VČASIH DVIGNEM TELEFON IN ODGOVORIM
super_man
04. 05. 2012 00.26
+6
DR.Che
04. 05. 2012 01.03
+5
JAVNI SEKTOR JE PREVELIK ODPUŠČANJA NAJ SLEDIJO NA VELIKO! Spoštovanim policistom in vojakom pa povem naslednje ko boste enkrt na strani naroda in vlade takrt bodo tudi ludje vam pripisali več denarja. Pa poglejmo kaj počno policisiti v veliki meri ustavlajo za prehitro voznjo iščejo pijane voznike in podobno tako da delavcu od unih 600e vzamejo se polovico ko pa je kak pretep pa jih ni blizu, to so začitniki elite manj jih je bolje je! Drugače pa ko bodo izenačili oz uskladili te stopnje bodo nekateri celo na bolšem kot sedaj kljub znizanju! Semolič je pa tud primerek zase brani javni sektor in gospodarstvo super! DOSEDAJ ZGLEDA SE NI DOJEL DA MORA NAJPREJ GOSPODARSTVO USTVARITI DA POTEM JAVNI SEKOTOR LAHKO OPERIRA SPLOH ČE JE ENA TRETINA SLO V JAVNEM SEKTORJU!
Buena Vita
03. 05. 2012 23.38
-2
če bi komunisti bili pametni in delovni bi slovenija bila dvojna švica,tako pa so komunisti navadni lenuhi in požeruhi in je slovenija čisto na repu revščine
blue33
03. 05. 2012 23.52
+2
če bomo revni in ničesar ne bomo imeli, nam vsaj vlada ne bo mogla krasti
Buena Vita
04. 05. 2012 00.03
+2
M_teorija
03. 05. 2012 23.14
+11
A nimamo fajn vlado! Zaradi nje bo večina državljanov postala poceni delovna sila. Tako nemški in nasploh zahodni kapital ne bo rabil iskati najnižje stroške nekje v Indiji in na Kitajskem, ampak jo bo imel kar na pragu, v Sloveniji. In ko nam tuj kapital pripelje zastarelo tehnologijo se bo vlada trkala po prsih in kazala na vlaganja zaradi njihovih zaslug.
lnterReflections
03. 05. 2012 23.17
+7
Slovenija ne izdeluje avtomobilov (če ne štejemo Revoz), izdeluje samo gume za avtomobile, vžigalne tuljave za avtomobile, itd. Nemci pa sestavljajo avtomobile. Torej mi delamo samo dele, da oni lahko sestavijo avtomobile. Spet smo hlapci!
Erin Straus
03. 05. 2012 22.11
+7
pravilno da je janez odšel tudi na podaljšan dopust, 100x boljše kot pa da bi se dogovarjal z sindikati, sploh policijskem, ki imajo tko že plače hudo prevelike ,nekateri tudi nad 3500€ z potnimi stroški,plačana kosila,plačani razni športi, plavanje,pikado,nogomet in seveda tenis!! nekdo je postal pohlepen! razen tega pa jih je 40% preveč na cestah!!!! plus da komandirji sitnarijo ,da morajo pisati kazni in dosečti mesečno kvoto!!! lahko noč!
Tonček Balonček
03. 05. 2012 22.26
+4
AJz sem zato, da ostane an dopusti ves mandat!
gregor153
03. 05. 2012 23.08
+7
Katastrofa. Na 24 ur je bilo. Policist začetnik 650€ + vsi dodatki = 1300€ + 1000€ za potne stroške!! Poleg tega imajo te dodatke vsi saj so variabilni del plače.
wizeman
04. 05. 2012 15.26
Tonček, tudi jaz. Na neplačanem, seveda....
wawer
03. 05. 2012 22.07
+10
Vsi na dopustu potem so pa glasni kako bi oni praznike ukinjali. Sam gobec jih je.
fobija
03. 05. 2012 22.21
+10
Saj real sektor komaj doseže 28 dni na leto dopusta, oni pa so si nastavili 30 dni za začetnike in pol smo enakopravni po produktivnosti, pa še gnara več "dobijo" in se čudimo, da ima slovenija tak vozni park, vsake 3-4 leta menjavajo avte staro za novo, ker imajo garant dogodek, pa dopusti v tujini, ne v Slo. gorah
hanoveranec
03. 05. 2012 22.35
+1
šolniki pa 2 meseca dopusta... na kozlanje mi gre.......
guncelj
04. 05. 2012 07.39
+3
šolniki nimajo 2 meseca dopusta ampak enako kot vsi zaposleni v kateremkoli sektorju. Od 24 do 32 dni (odvisno od diplome, delovne dobe, števila otrok itd.). 2 meseca pa imajo učenci počitnice. Ne mešaj ti dve zadevi. Šolnik mora z doprinosom opraviti vse ure, ko so učenci na počitnicah med šolskim letom, pa niso nič krivi, da imajo učenci toliko počitnic. Takšen je pravilnik, ki ga pišejo na ministrstvu in ne učitelji. Pišete kar nekaj v 3 dni, brez poznavanja zakonodaje in prakse. Čista propaganda!
lnterReflections
03. 05. 2012 22.01
+19
NETO ZUNANJI DOLG EUR (EVRO) Mesečna 28.02.2001 719 28.02.2002 -1536 28.02.2003 -2502 29.02.2004 -1890 28.02.2005 -846 28.02.2006 1162 28.02.2007 3387 29.02.2008 6933 28.02.2009 10169 28.02.2010 10653 28.02.2011 10710 29.02.2012 11937 Vir: Banka Slovenije 2004 - 2004: 2605 EU milijonov presežka 2004- 2008: 7719 milijonov EU primankljaja 2008-2011: 5004 milijonov EU primankljaja Iz tega lahko vidimo, da je največ neto zunanjega dolga naredil Majer, tako za njim Pahor, Drnovšek pa je delal presežke. It tega lahko zaključimo, da se je gospodarstvo 2004-2008 delalo s pomočjo tujega kredita, v letu 2008-2012 pa je Pahor moral vzeti pa še malo kredita,da reši podjetja, ki jih je Majer ustvaril s kreditom. Tisti, ki mi boste dali minus, ga dajte raje Banki Slovenije.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 22.28
+10
Te podatke je temi dal Forum21! Kje imaš pa Jankovića, ki ni poplačal podizvajalcev?
fobija
03. 05. 2012 23.34
+0
Oni so se odrekli plačilu, on je hotel plačati, pa niso hotli vzeti, tako se pravilno reče, Tona.
madaja
03. 05. 2012 21.52
+3
kje so pa strici iz ozadja,nič se ne javljajo
Tonček Balonček
03. 05. 2012 22.28
+4
madaja
03. 05. 2012 21.28
+2
niti sindikati niso več kar so bili
korintos1
03. 05. 2012 21.29
+1
madaja
03. 05. 2012 21.31
+12
TRUMPP
03. 05. 2012 21.38
+1
madaja jaz bi pa rad videl sirove štruklje.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 21.39
+3
TAko dorosrčne in razumevajoče vlade niam vsa država, brabo Janša, lepo se imej na dopustu!
madaja
03. 05. 2012 21.41
+2
kurz ni slaba ideja pa še uresničljiva je
korintos1
03. 05. 2012 21.47
-1
wizeman
04. 05. 2012 15.30
+1
Madaja, Štrukljeva plača je irelevantna. Saj se ne pogaja zase....
Buena Vita
03. 05. 2012 20.48
+11
ŠTUKLJ SE LOHK POSTAVI NA TREPALNICE,PLAČE BODO ŠLE DOL,DRŽAVA NIMA DENARJA IN GA KMALI TUD NEBO IMELA,70 TISOČ LJUDI JE V TREH LETIH ODŠLO V TUJINO DELAT,
kaktus11
03. 05. 2012 20.56
+8
Kaj pa je to 70 000 saj ji je še 160 000 doma-brez dela !!!
Mr.JanHara
03. 05. 2012 21.07
+2
kaktus11
03. 05. 2012 21.11
+3
Saj ko se plače znižajo jih bo šlo ven še 50 000 !!
korintos1
03. 05. 2012 21.13
-5
a tisti iz borze? Ravno toliko je lenuhov prijavljenih.
leila123
03. 05. 2012 21.23
+6
leila123
03. 05. 2012 21.24
+10
pazi kaj govoriš o ljudeh ,ki nimajo zaposlitve!!da ne bo tebe doletelo to da boš ustal brez službe!!!
korintos1
03. 05. 2012 21.26
-1
zakaj, kdo od mladih bi pa še fizično delal? Visoke šole končujejo expres in hajd na borzo, tuji delavci pa delat. Strokovnjake rabi Slovenija, ne pa Simčiče.
leila123
03. 05. 2012 21.27
+5
korintos ja ko je pa tolko prostih delovnih mest..mislim halooo!!!
Tonček Balonček
03. 05. 2012 21.31
+3
Najbolj pridni so bili v komunizmu in delovnih taboriščih, nihče ni bil brez dela! Pa kako naj ti našo "lenuhi" in "nesposobni" dobijo delo, če ga pa eš Virant in BAjuk nista, pa jeej prvi ekspert za službe, Bajuk je bil pa finančni ekspert svetovnega formata! Najbolj zanimivo pa je, da nihče en dojame, da je trg dela v primerjavi s populacijo analogen avtobusu ali letalu. Vkrca s epač recimo 100 potnikov, ostali ap čakajo ali gredo domov, ni večjih letal!!
korintos1
03. 05. 2012 21.31
-5
prostih delovnih mest je kar dosti, samo nič več v JU in JS. Privatniki pa delavce rabijo, papirje si sami rihtajo. Saj bo, življenje je še pred tabo.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.37
+0
Balonček, kam je šel Ivan na dopust? Vidva sta praviš stara kamerada, povej, da narod ve, kod hodi naš Ivan
leila123
03. 05. 2012 21.39
+4
korintos no potem se pa toplo priporočam da me seznaniš s prosti delovnimi mesti saj mam pa kar nekaj prjatlov, ki ne dobijo službe
Tonček Balonček
03. 05. 2012 22.05
+0
NA morje, v tople kraje je odšel Ivek. A ti povem še kraj lokacijo? Zakaj te zanima, te skrbi, da ne bi dobil sončarice, bi mu dostavil osvežilne napitke, bi mu brisal pot z glave in čela? Zagotavlam ti, d anoč in dan razmišlja o tem, kako je 2. maj popolnoma nepotreben praznik! Zdaj bo preizkusil, kako ej, če te cel teden ni!
lodz68
03. 05. 2012 22.23
+3
fučka se meni za vlado,glavno da tonček piše komentarje....
fofnudl
03. 05. 2012 20.46
+11
Vladar pravi: "Kmalu vas lahko vse odpustimo in kupimo robote, ki bodo delali namesto delavcev." Sindikalist odgovarja: "Stroji vam ne bodo plačevali davkov, vi boste pa ljudem kljub vsemu dajali socialno pomoč!"
antiXfashizmXeuXgso
03. 05. 2012 20.51
+4
korintos1
03. 05. 2012 21.03
+3
Mr.JanHara
03. 05. 2012 20.44
+6
Tale Štrukelj je kot italijanski tank. Ena prestava naprej in šest nazaj! Ni časa obračati!
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.46
+11
Mr.JanHara
03. 05. 2012 20.49
-3
antiXfashizmXeuXgso
03. 05. 2012 20.52
-1
korintos1
03. 05. 2012 21.04
+2
a ti misliš da ima naša vlada kuplungo? Vraga, to je avtomatik, v breg bolj slabo, po bregu pa kot hudič.
kaktus11
03. 05. 2012 21.09
+4
Mr.JanHara
03. 05. 2012 21.12
-3
Srebrnemu sem očital kuplungo. Ta rdeč mislte, da je vlada kot Wartburg, cvajtakter, k nisi smeu z mašino bremzat, k bi zaribala.
korintos1
03. 05. 2012 21.14
+1
Mr.JanHara
03. 05. 2012 21.17
-1
Tudi na automatiku je treba znati ročico menjalnika uporabljati!
korintos1
03. 05. 2012 21.21
+1
poskusi eden veliki skuter, potem boš videl kaj je vožnja.600 kub. cm. sedaj že nekaj let vozim motor BMW, to je pa sinfonija. Sem pa skoraj vse probal.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.39
+0
Motorja pa nisem nikoli imel, vedno samo ,,eksotika,, avtomobile. Pa bi pasal en Triumpf iz 40 let, ala Marlon Brando iz filma The Wild one.....
korintos1
03. 05. 2012 21.45
+2
e stari moj, sem v klubu 100.000. Kar lepi kilometri so se nabrali. Najlepša vožnja je pa še vedno Šibenik-Dubrobnik po jadranski magistrali rano zjutraj, ali pa proti večeru, in to sedaj, ko borovce začutiš že na daleč.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.48
+0
Do ,,šibedaha,, sem še prišel, dalj pa ne. Verjamem pa, da je to poseben občutek, sploh vožnja po magistrali ob večernih urah poleti, ko je okoli 23 prijetnih stopinj....
korintos1
03. 05. 2012 21.53
-1
tudi Bosna dušo dala, ob Tari, Uni, Drini, Srbija Zlatibor, Ohrid v Makedoniji in ostala Evropa. Eni uživajo tako, mi drugi pa tako. Važno da nam je fajn.
NightWishFan
03. 05. 2012 20.11
+8
Iščem prijazno punco, imamo svojo hišo in službo email nightwishfan12@gmail.com.......
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.16
+6
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.21
+6
Melita Župevc,Svetlana Makarović,Majda Potrata,Breda pečan...
NightWishFan
03. 05. 2012 20.23
+4
Mr.JanHara
03. 05. 2012 20.26
+3
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.31
+0
BaGr67
03. 05. 2012 20.34
+3
NightWishFan
03. 05. 2012 20.37
+1
BaGr67
03. 05. 2012 20.41
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.41
+7
Kaj pa poslanka madžarske manjšine Požončeva? Ona je tako smrčala v parlamentu, da je bilo joooj
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.43
+0
HAJDUK...a je to una ta bulasta..k smrči??
NightWishFan
03. 05. 2012 20.43
+2
Hajduk, kaj misliš da tudi v postelji vedno tako smrči? :/
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.44
-1
Mr.JanHara
03. 05. 2012 20.52
+2
NightWishFan
03. 05. 2012 20.53
+1
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.54
-1
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.54
Kje je pa Gangrena666? Da ni človek izdihnil, že en teden ga nisem opazil tukaj gor
NightWishFan
03. 05. 2012 20.54
+3
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.57
+3
Imaš klimo, solarij, savno, jacuzzi? To ni kar tako, kot 50 let nazaj, si imel Tomo Vinkoviča pa so vse h tebi letele........
NightWishFan
03. 05. 2012 21.00
+4
Itak Hajduk imam vse, solarij brezplačno na vrtu okopavanje, 100% boš ratal-a rjav-a :D
.MOSSAD.
03. 05. 2012 21.01
+1
Ti nisem ga nič zasledil...kwa pa vem...upam da ga ni zvil..pa to
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.02
+5
Pojdi si eno iz bivše sovjetske zveze naročit, resno. Tukaj boš dobil kakšno z dvema otrokoma, te bodo še mulci pretepali.
.MOSSAD.
03. 05. 2012 21.03
+0
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.05
+3
To je resnica, saj imaš motor pa se magari zapelji do Moldavije, Gruzije, Ukrajine.
NightWishFan
03. 05. 2012 21.06
+2
Hajduk imaš veze kako in kaj priti do njih?
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.09
+3
Vem, da to urejajo pri nas ženitne posredovalnice. Drugače pa res pojdi na izlet v te države. Jaz sem varoval bordele, in sem marsikaj videl, a babe iz kupleraja ne vzemi, ker imajo vedno kake ,,kolege,, iz raznih držav, in so potem težave. To greš kar v te države direktno, drugače so pa to prav organizirani izleti z avtobusi v te države, saj imaš net pa malo poglej.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.09
+3
To se ne gre zame, njega to zanima, Ave korintos
NightWishFan
03. 05. 2012 21.11
+3
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.12
+1
Se nam je zgodilo, da so prišli zvodniki iz Švice v nočni klub, ker je lastnik lokala jim pobral babnice. Pa niso bili Švicarji, ampak ,,naši,, bivši ,,bratje,, ki tam živijo. Takih fac še Kusturica Emil ne najde za v film
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.14
+2
Saj to je tvoj problem, koga boš ženil, kaj pa briga sorodnike in sosede. Moji ženi je tudi kdaj nerodno da sem njen mož, pa kaj če. Takle mamo.....
korintos1
03. 05. 2012 21.17
+3
Kerume pozdravljen. Zakaj pa bi moral iti ravno na vzhod, saj je pa jug poln še boljših mačkic. Pa kaj bo MOSSO z babo. Židje so že itak bolj majhen narod, potem so ga še obrezali, in ga je prekleto malo ostalo.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.18
+2
Ni za MOSSO ta, ampak za Nightwisha. No, lahko gre pa tudi na jug pogledati, ampak a ni nekaj najlepšega, da ima tujko, vsaj se ne bo dosti pregovarjal z njo, ker ne govori našega jezika
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.20
+2
No, roko na srce, moji soprogi je večkrat nerodno ob meni. Saj je takoj videla, da nisem zadihtan, če sem na plus 35 stopinjah hodil okoli v kravati in obleki. Naj se vidi, kdo je uspešen
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.23
+2
Človek mora biti vedno dobre volje, in za hece, sploh pa v teh časih....
BaGr67
03. 05. 2012 21.25
+0
Mr.JanHara
03. 05. 2012 21.26
+1
korintos1
03. 05. 2012 21.28
+1
eni se odločijo za forum, drugi za ženske, tretji pa vsakega pomalo in gurni kume.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.29
+2
Črna obleka in rdeča kravata...... Jaz sem bil vedno posebnež, ki se ni dosti brigal za mnenja drugih
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.30
+1
Korintos malo preganjamo čas tukaj gor, boljše, kot pa da delamo nekje v svoj minus. Saj vidiš kakšna je situacija, še pol leta pa pokojnin ne bo, tole nič dobro ne kaže.....
korintos1
03. 05. 2012 21.37
+3
ko več pokojnin ne bo, potem tudi vlade ne bo. Živim na vasi, nisem brezvezno zapravljal, in se tega ne bojim kot blokarji. Vedno sem rad delal, in še sedaj v penziji dosti postorim.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.41
+2
Kaj pa bomo, ko se valuta Evro sesuje? Sem prepričan, da se bo sesula, le zdaj so malo tiho o tem
Mr.JanHara
03. 05. 2012 21.45
+2
Bomo plačevali s fižolčki, kot v otroških letih!
korintos1
03. 05. 2012 21.49
+3
sedaj pa že malo paničariš. Samo nekaj držav ima Evro, pa klub temu tudi v ostalih ljudje dobro živijo.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.49
+1
Samo, to se lahko res zgodi, tale Evropa je na trhlih temeljih, tole mi diši konec 80. let pri nas, ko je Marković izvajal neke finančne salte, ki so bile že vnaprej obsojene na fiasko
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.51
+0
Španija, Italija, Grčija, Madžarska, Portugalska, Romunija, bolgarija, Velika Britanija....... itd......itd POLOM
korintos1
03. 05. 2012 21.56
+1
je tisto Markovič izvajal, potem smo lepo marke kupovali, in zelo ugodne kredite najemali. 1 Dinar : 7 DEM. To je bila veselica.
korintos1
03. 05. 2012 22.00
+1
zakaj polom? Vozil sem dva dno po Romuniji skozi Transilvanijo do ukrajinske meje. Hrana dobra, postelja čista, kaj pa rabiš za potepanje. Bolgarija isto, Turčija in Grčija isto, Slovaška, Češka, Poljska pa tudi ni nekaj ekstra. Vozim po magistralnih cestah in spoznavam tam živeče ljudi. Slovenija je zakon. V Nemčiji je šnicil isti kot v Albaniji, samo 5x dražji.
stajerc3
03. 05. 2012 20.01
-2
štrukl nabij se na jj kolac
.MOSSAD.
03. 05. 2012 19.58
-1
Štrukelj...ostriži se da nauš..strašil..boge tičke...pa to
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.03
+3
To bi bil pogrom za bolhe in uši..... Holokaust
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.13
+0
HAJDUK...evo mene VOY...me je skenslu...baraba Ps.Vse najboljše,še na mnoga leta naj ti "sablja" opleta...pa to
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.15
+3
Sem vedel, da si ti. Sicer vidim prvič ta tvoj nick, ampak iz komentarjev sem predvideval da si ti. Mene so samo enkrat zbrisali, pa to......
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.17
+0
Mene so...ne štejem več -MOSSAD -MOSSAD001 -Fenomenalno -***
BaGr67
03. 05. 2012 20.22
+2
MOSSAD. Še mal pa bo ejga.. a ne!Se ne boš mogu zadžat ejga!
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.23
+1
Mene so takrat zablokirali, pa sem tudi na Osvajalcu bil zablokiran
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.48
+2
So vaju že z razlogom. Bo trebalo premisliti pred pisanjem.
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.53
+2
Takrat smo se tukaj gor borili PROTI Družinskemu zakoniku, in sem preveč močne streljal pa so me izbrisali. Ivan bi jih tožil, sem prepričan
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.55
+2
.MOSSAD.
03. 05. 2012 20.55
+0
HAJDUK....se je bilo vredno boriti...smo jh poštiml
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.00
+0
Srebrni ti si bil kulturen, jaz sem take ven metal, da dobro, da me ni antireligija izsledil in v zrak vrgel. Počakaj če bodo sindikati zahtevali referendum, bom še minimalno 2 računa odprl in podpiral vlado. Minimalno 4000 tisoč postov bo, ko bodo prave tematike
srebrnibreg
03. 05. 2012 21.14
+3
hajduk- ravno to je ena zadeva, katera me pri vas desničarjih moti in jo vedno govorim. Registrirate se pod več nicki samo, da lahko pritiskate več minusov in , da izgleda koliko vas je. To je zame nesmiselno početje in tudi nepošteno. Tega jaz ne bom naredil nikoli.
korintos1
03. 05. 2012 21.23
+1
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.24
+2
Hecal sem se, jaz imam le ta nick, no pa žena ga ima, a ona ne piše sem gor. Le enkrat je posegla v debato, med mano in VOY em
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.27
+1
Itak bi pa iz mojega vrstnega reda besed, takoj razbrali, da sem jaz. Ker ne pišem po vrstnem redu, ampak tako, kot mi pade na misel tisti trenutek.
korintos1
03. 05. 2012 21.28
+2
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 21.31
+1
Ne, saj veš, da smo mi zavezniki. VOY je napisal, to je komad zate ,,Neču žene, neču brak,, in sam pazi da soproga ne prebere. Ona je pa samo napisala AHA
korintos1
03. 05. 2012 21.38
+3
moja ima več delovne dobe v zakonu kot naš MOSSO življenja. Ko z nekom tako dolgo živiš, potem več ne rabiš na nič paziti, ker se taka dva v dušo spoznata.
.MOSSAD.
04. 05. 2012 07.19
korintos...Loh sem ti Fotr...vprašanje je ....če sem?!
P3CO
03. 05. 2012 19.58
+7
A je kdo prijavil, ker se je naš JJ nekje izgubil?
srebrnibreg
03. 05. 2012 20.15
+2
Pobegnil je pred Avstrijskimi sodniki. Zakaj le.
srebrnibreg
03. 05. 2012 19.55
+11
A ministri ne spadajo pod JU, ker si niso hoteli sprejeti davek na dohodek žez 60 tisočakov na leto ali pa njim ni treba šparat?
Huey
03. 05. 2012 19.41
+14
Štrukelj je človek ki mu je treba sodit za veleizdajo slovenskega delavskega razreda!! Delavka za trakom naj crkne za 400 evrov plače s polletno zamudo, zato da bodo Štruklovi gospodje uživali ob mastni plači in surfali po netu da prej mine šiht?? Lepo vas prosim no...a je kej čudnega da je SLO na podnu??
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 19.45
+22
Je, huey, še veliko huje je da pri nas dobivajo socialno pomoč, tisti, ki ne znajo slovensko in ki ne želijo delati. To je zame VELEIZDAJA NACIONALNIH INTERESOV. Tega v tujini ne boš videl, tam je avtohtoni prebivalec GOSPODAR, ne pa mevža in mila jera pritepencem iz vseh vetrov
hanoveranec
03. 05. 2012 19.48
+7
podpis........... res je to nefer do slovencev........ edino kar znajo znajo volit?
EricCartman
03. 05. 2012 19.49
+19
zakaj pa delavci ne grejo na demonstracije? Tak je v naši preljubi Sloveniji sama fovšija. Vsi bi morali demonstrirat pa it na ulice pa bi se mogoče začelo na boljše premikat, tako pa ti voluharji parlamentarski samo jemljejo pa še bolj bodo
prašek
03. 05. 2012 19.52
+4
Eric , to je pa tisto , kar naši desnosučni guruji komentiranja ne razumejo. Če vladi uspe , da zatre izobražene , bo z lajkoto utišala tudi neizobražene delavce pri strojih !!!!!!!
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 20.01
+11
Prašek delavcev ob strojih je na žalost čedalje manj. Pozdravljen
Huey
03. 05. 2012 20.02
+18
Prašek in kompanija, lep pozdrav. Ampak delavec postaja jezen...in bo enkrat vzel pajser v roke in spucal pijavkarsko nesnago...tega se pijavke še ne zavedajo...
hanoveranec
03. 05. 2012 20.05
+8
podpis....... že vidm Praška, kako bo laufu u gozd.... aahahahahahahahaha
Nowotny
03. 05. 2012 20.27
+6
jaz mam že dva pajsarja prštimana!... ziher je ziher
fobija
03. 05. 2012 20.36
Kdo bo več izgubil, vprašanje je zdaj, ne?
Mirsad Miro Muharemovi?
03. 05. 2012 19.41
+7
za mene predsednik vlade ni legitimna oseba,to je že dejal predsednik države,to ve več kot milion volilcev,in vendar ta šl+evder se je urinil na stranska vrata.....
HAJDUK-1911
03. 05. 2012 19.46
+9
Ti bi Miro moral biti predsednik vlade. Garantirano bi že gledali AC Milan na Stožicah. DobAr dan
hanoveranec
03. 05. 2012 20.07
-3
Nowotny
03. 05. 2012 20.28
homcan
03. 05. 2012 20.33
+2
tvoj predsednik je alija ,a je to tako težko skaspirat
TRUMPP
03. 05. 2012 19.36
+6
Janez ti si car. Jaz že dolgo trdim, da tebi nihče nič ne more. Živel 3. maj praznik dela.