Slovenija

Turkov odgovor na pozive k odstopu: Sviz ni tisti, ki izbira ministre

Ljubljana, 09. 10. 2012 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./B.G./U.Z./STA
Komentarji
637

SVIZ ministra Žigo Turka poziva, naj prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo. Če tega ne zmore, pa naj odstopi in pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji, pravijo. "Resor obvladujem," jim odgovarja Turk.

Sindikat zaposlenih v vzgoji in izobraževanju (Sviz) bo počakal, kaj bo s proračunom za leti 2013 in 2014, v primeru odpuščanj pa bodo delovna mesta, kot pravi glavni tajnik Branimir Štrukelj, branili z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi, kar pomeni, da bo predlagal splošno stavko v izobraževanju, znanosti in kulturi.

"Ker ne prenesemo vsega in glede na ogorčena sporočila, ki so jih predstavniki glavnega odbora prinesli od tam, kjer so, je bilo jasno, da je edino, kar je možno storiti v tem trenutku, pozvati ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka k odstopu," pravi Štrukelj. Dodaja, da je to prvič v 20 letih, da je najvišji organ tega šolskega sindikata zahteval odstop enega od "izvršilnih funkcionarjev slovenske države".

Sviz Turka poziva, naj prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo, v nasprotnem pa naj odstopi in pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji.
Sviz Turka poziva, naj prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo, v nasprotnem pa naj odstopi in pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji. FOTO: B.G.

Kot je poudaril, je Turk med 40.000 člani Sviza izgubil vso kredibilnost in nima nikakršnega zaupanja med zaposlenimi. Omenil je kar nekaj razlogov, ki so jih vodili k tej odločitvi. "Sodu je izbilo dno dejstvo, da je v vladni proračunski razpravi pristal na tako brutalna znižanja sredstev za kulturo, znanost in izobraževanje, ki pomenijo tako rekoč instrument za to, da neka skupina ljudi postane civilizirana družba. Poleg tega je ta poseg iz za nas povsem nerazumljivih in nesprejemljivih razlogov globlji in večji kot kjer koli drugje," pravi Štrukelj.

Ker ne najdejo pravega odgovora, zakaj so ti posegi v omenjena tri področja tako globoki, Štrukelj sklepa, da so to "verjetno nujni nastavki, ki so potrebni za ustanovitev druge republike", kajti racionalnih argumentov za tako ravnanje v sindikatu po njegovih besedah niso našli.

Dosedanje ministrovo šestmesečno ravnanje je doseglo vrh s petkovo tiskovno konferenco, ko je sporočil, kakšni bodo posegi na vseh področjih, ki bi jih moral sam braniti in so zgolj zadnja kaplja čez rob v njegovem neustreznem ravnanju, neustreznem odnosu do zaposlenih in njegovih "čudnih izjav, ki jih je posredoval orodju, ki mu rečemo Twitter", še doda Štrukelj.

Če bo vlada zahtevala dodatno znižanje plač, bo SVIZ med članstvom izpeljal glasovanje, na katerem se bo slednje opredelilo o vprašanju, ali so pogajanja o znižanju plač sprejemljiva ali se jih zavrne v celoti. SVIZ pa od vlade zahteva, da takoj prepreči odtekanje denarja iz države na tuje račune in poišče način, kako vrniti denar, ki je v davčnih oazah. Zahtevajo pa tudi, da vlada vrne davek na dobiček podjetij na raven pred znižanjem.

SVIZ je tudi podprl namero Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), da v primeru odpuščanj v pogajanjih o spremembah delovnopravne zakonodaje kategorično nasprotuje kakršnemu koli znižanju višine odpravnin ob prenehanju delovnega razmerja iz poslovnih razlogov, skrajšanju rokov odpuščanja, skrajšanju časa prejemanja in znižanju nadomestil za čas brezposelnosti in premiku starostne meje, ki varuje starejše delavce. Če bosta zakona sprejeta kljub našemu nasprotovanju, bo SVIZ začel postopek za naknadni zakonodajni referendum.

Začenjajo priprave na protestni shod

Da je bila osrednja točka današnje seje stališče do napovedanih znižanj mase plač v letih 2013 in 2014 ter odpuščanj v javnem sektorju, je potrdila tudi predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički. "Razprava je bila burna, saj so članice in člani glavnega odbora izrazili veliko jezo ter ogorčenje nad izjavami obeh pristojnih ministrov v zadnjih dneh v medijih," je dejala in opozorila, da se ne strinjajo "z rušenjem načina življenja, ki so ga gradili zadnjih dvajset let".

Zato je bil eden od pomembnih sklepov na seji, da bodo v Svizu začeli priprave na protestni shod, na katerem bodo "izrazili vso jezo in vse, kar čutijo ob posegih vlade". Za te namreč menijo, da so nepremišljeni in da bodo pustili veliko globokih poledic. Kako bodo protestni shod organizirali, pa se bodo natančno opredelili po seznanitvi s proračuni za omenjeni leti, je dodala.

Minister Turk odgovarja Svizu, da obvladuje svoj resor, zato ne bo odstopil.
Minister Turk odgovarja Svizu, da obvladuje svoj resor, zato ne bo odstopil. FOTO: Blaž Garbajs

Turk pogreša konstruktivnost sindikata

Na izjave Sviza se je odzval tudi minister Žiga Turk, ki pravi, da Sviz ne izbira ministrov, mora pa biti konstruktiven in iskati rešitve. "To konstruktivnost sem do zdaj pogrešal. Sicer mislim, da ta resor obvladujem," pravi.

Napovedanim protestom in morebitni stavki ne nasprotuje. "Dokler stvari ostanejo v mejah legitimnosti, jim niti ne moremo nasprotovati, a ne pričakujemo, da se bo našel na cesti kakšen denar."

Je pa prepričan, da bi bilo mogoče situacijo rešiti tudi brez odpuščanja. "O tem se bomo morali pogovarjati in sindikat bi naredil dobro potezo, če bi bil konstruktiven," meni Turk, ki ima o plačah učiteljev svoje mnenje. "Tisti, ki delajo slabo, imajo predobre plače, tisti, ki delajo dobro, pa imajo slabe plače."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inred
10. 10. 2012 14.40
+0
Kako bodo zdaj nekomu vzeli in drugemu pridnejšemu dali ??? Kondom na glavo in ravnatelju v rit rinit !!! Kdo drug bo pa o tem ocenjeval :))))
štajerc komentar
10. 10. 2012 14.37
+3
Ponovno ponavljam!!! Ukinimo prelivanje javnega denarja v zasebne žepe (šole, fakultete, vrtce, ...) pa ga bo za vse dovolj!!!
dule100
10. 10. 2012 13.53
+1
Kaj ko bi malo Štrukel primaknil tem ubogim šolnikom ! Saj je imel SVIZ lani 3,1 MIO Eur prihodkov. Veliko jih je spulil od obubožanih šolnikov !
prpa24
10. 10. 2012 12.36
+9
Ponovno ena od novic STA. Osebno, mi je bila bolj všeč ista novica na TV SLO, ki je imela naslov "SVIZ: Vladni posegi so očitno nujni nastavki za drugo republiko". Tudi tam so morali naslov zamenjati v: " .. SVIZ ni tisti, ki izbira ministre". Res je gospod Žiga žaga Turk: SVIZ ne izbira ministrov (sicer vi ne bi bili izbrani), ima pa vso pravico, da zahteva njihov odstop. Predvsem takrat, ko iskanje rešitev ni več konstruktivno, ko vlada ne posluša, ne sliši,. (Spominja na znane govore: Ne čujem dobro). O vašem obvladovanjem resorja pa govori stavek: ne pričakujemo, da se bo na cesti našel kakšen denar. Vsa pogajanja ministrov s sindikati JS so bila in so le pesek v oči, mlatenje prazne slame. Ministri (Turk, Vizjak, Pličanič,. ) si podajajo kljuke, prihajajo s slabo pripravljenimi zakoni,.. in se pretvarjajo, da obvladujejo resor. Tudi na področju gospodarstva ni nič drugače. Tam si kljuke podajajo drugi ministri (Vizjak, Žerjav, Černač, Bogovič). Janševa vlada (on sam s strici iz Amerike, Šušmaršič, Gorenjak,?) pa melje, pripravi proračun s prilogami "kako odpuščati iz poslovnih razlogov", povišati DDV,.. Vlada melje, privatizira,.. in na poti v primitivni kapitalizem uničuje socialno državo, javni sektor,.. ob spremembi zakonodaje bo iz ustave izbrisala besedo socialna in napisala: Slovenija je kapitalistična država. Janša je DRŽAVNI DOLG klestil na račun celotnega dolga, kjer so se namesto države enormno zadolževala podjetja , zasebniki in gospodinjstva. Celotni bruto zunanji dolg je v svojem prvem mandatu povečal za okroglih 25 milijard! Več kakor vsi drugi skupaj. In zdaj bi tako kot je prihvatiziral gospodarstvo, uničil še javni sektor (privatne bolnice, šole,..). Šoltes je dejal, da gre za nekoliko preveliko demonizacijo javnega sektorja, in dodal, da če se bo vse preneslo na trg, to lahko pomeni tudi manjšo dostopnost predvsem šolstva in zdravstva in še večje razslojevanje bo očitno. Cilj bo dosežen. Ali ni že Miloševič začel z geslom: "Diverzifikacija naj bo!"  Sindikati ne pošiljajte pisem Janši in pričakujete, da ga bo srečala pamet, da bo omogočil poštena pogajanja. In razslojevanje je že tu, tukaj in zdaj je in se bo nadaljevalo, če se ne pripravite na štrajke in referendum-e. Združite se z vsemi civilnimi organizacijami in vsi na demonstracije pred vladno palačo. Vsi na referendum proti SDH,.. nedomišljenim reformam in istočasno organizirati referendum za odpoklic vlade, poslancev,..  Nove volitve, nova vlada in nova zakonodaja je nujnost, če želimo ohraniti Slovenijo kot socialno državo
prašek
10. 10. 2012 12.01
+3
A to govorimo o tistem ministru , ki ne ve kaj praznujemo 8. februarja ????
K1ssMyAss.
10. 10. 2012 12.04
+2
...vprašaj ga, kdo praznuje 20.aprila....
prašek
10. 10. 2012 12.11
+1
Zato hoče zatret šolarje , ker osnovnošolčki to VEDO !!!!!
M_teorija
10. 10. 2012 12.30
+1
Ja baje, da se res ni zastonj šolal. Menda je tudi njemu župnik pomaga. Zato pa je pisal tako lepe pesmi. Tako, da Primčeva nima toliko zaslug pri tem!?
dule100
10. 10. 2012 13.57
Ej ej Praško moj ! Je pa hudo kaj ? Od bolečine se marsikaj zamegli !
ironi
10. 10. 2012 11.53
+5
G.Štrukelj, naj sam sebe zamenja. Danes beremo, čigava je DELAVSKA HRANILNICA, od sindikatov, ki naj zagovarjajo delavstvo, a to je, na kantu. Okoli 250.000 € si delijo vodilni glavnih sindikatov v Sloveniji od dobička "delavskih hranilnic".- A hranilnice so družbena lastnina, ki še ni vrnjena.- Kaj počne sedanja vlada, ki za to gotovo že dolgo ve in kriminalisti. Potem se pa sprašujemo, zakaj propadajo Banke in da jih moramo dokapitalizirati, kot ustreza plenilcem iz levih sindikatov in raznim Dimičkam. IN beremo tudi, kako ZARESOVCI planirajo "haranje" po PS in njo stanko, kar ni slabo, da se znebimo Jankoviča, ki je vzor za plenjenje družbene lastnine v Sloveniji. A dela se -experta z sinovoma vred, a do danes ga je polcala vladajoča elita iz enostrankarskega sistema. Državljani ocenjujemo, da se je enostrankarska elita "uštela", kar potrjujejo z medijskim molkom.
tron3
10. 10. 2012 11.51
+4
Nič hudga če SVIZ ne izbira ministre, jih bo pa ulica, kmalu se Vam to ortodoksni zgodilo!
K1ssMyAss.
10. 10. 2012 09.53
+9
dule100 10.10.2012 08:22:35 -6 Praško Šajtrgo si že nabavil !? ****************************** Ne vem če bodo šajtrge dovolj, ko bo treba konec jeseni 2012 voziti gnoj iz vladne palače na cesto...
kameltrajbar
10. 10. 2012 09.44
+9
...noče odstopit in noče....nenadomestljiv......:)))))...referendum!!!!
Inred
10. 10. 2012 09.36
+4
Kaj zdaj vse v isti koš mečeš !!! Saj se ve kje je treba znižat. Primer : Dve učiteljici na osnovni šoli učita isti predmet. Ena je stara 48 let in druga 35 let, prva je imela možnost dviga plače glede na dodatna izobraževanja itd. Druga je pa imela možnost dodatnih izobraževanj, brez dviga plače. In ne začnimo govoriti katera bolj pridno dela...aja...razlika vas zanima !!! 48 letnica ima 1900 eur neto, ja prav ste slišali, 35 letnica pa 995 eur neto. Pa to ni izmišljotina. To je svinjarija, samo tastari naj vzamejo !!! To je brez malice in potnih stroškov... lp
korintos1
10. 10. 2012 09.56
+1
Za staro ti verjamem, ta mladi pa boš malo dal zraven, čisto malo!
Inred
10. 10. 2012 14.30
+1
Ti pokažem plačilno listo, mail mi napiš in ti pošljem, pametnjakovič !!!
Inred
10. 10. 2012 14.32
+3
Mislite, da imajo vse prfokse in prfoksi bogovske plače !!??? Minili so tej časi, samo dol bo še šlo, povsod !!!
korintos1
10. 10. 2012 09.20
+9
Ej ježek, ko sereš po komunistih Udbi in rdečih, potem to pada na tvojega častilca Majerpašo. Nekaj drugo si izmislita z MOSSOTOM!
JanezNovakJohn
10. 10. 2012 09.10
+8
Janez janša:»Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi sprejemala odločitve, je boljše, če se jih ne loteva, odstopi in mesto prepusti drugemu.«
nogomet12
10. 10. 2012 09.45
+3
JanezNovakJohn
10. 10. 2012 09.09
+6
Kapital sprejema demokracijo dokler ta ne posega v profit. Nato je kapital pripravljen demokracijo ukiniti. In JJ to načelo globoko spoštuje.
santamaura
10. 10. 2012 08.59
+14
Turkov odgovor na pozive k odstopu: Sviz ni tisti, ki izbira ministre Tisti ki izbira ministre je tisti, ki ga volivci niso izbrali
M_teorija
10. 10. 2012 08.56
+4
Ni čudno, da nekateri mislijo, da se v JS nič ne ustvarja, če vidijo v njem takšne, ki bolj rušijo, resetirajo kot pa ustvarjajo!?
štajerc komentar
10. 10. 2012 08.51
+6
Če bi javni denar porabili za javne zavode bi ga bilo dovolj oz. še preveč za vse. Dokler se pa preliva v zasebne žepe pa ga žal ne more biti dovolj. Če prevedem na šolstvo, to pomeni, da se naj z javnim denarjem financirajo javne šole, zasebne pa nam ostanejo zasebne in se tako tudi financirajo. Želel bi odgovor ministra ali bo znižanje plač doletelo tudi zaposlene v zasebnih šolah, če jih že financiramo z javnim denarjem????
korintos1
10. 10. 2012 09.27
-3
Zasebne šole obiskujejo otroci bogatunov in župnikov, zato jim daj lepo mir, ker ti so naša bodočnost.
M_teorija
10. 10. 2012 08.27
+8
Zaenkrat je Žiga dokazal le, da zna proizvajati krokodilje solze!? Le kje so tiste ideje, da bi se prodajalo tistim, ki že vse imajo, pa maker WC račke!?
M_teorija
10. 10. 2012 08.25
+7
Očitno ga Ži ga, še vedno ža ga!?
prašek
10. 10. 2012 07.50
+16
Eno lepo jutro želim na obe strani Rubikona ! SVIZ je edini naš sindikat , ki ne popušča ! In prav je tako ! Štrukelj , imaš na razpolago še najmočnejše orožje ; referendum ! Posluži se ga in bomo volivci povedali , kaj si mislimo o Janševih pritiskih !
dule100
10. 10. 2012 08.22
-9
liskub
10. 10. 2012 08.29
-7
Štručelček se upira saj se boji za svoj položaj ki mu še kako odgovarja.
iGURT
10. 10. 2012 06.22
+11
naj prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo. Če tega ne zmore, pa naj odstopi in pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji
pika50
10. 10. 2012 08.23
+6
No, po tej logiki bi morali porezati plače tudi v zdravstvu - zaradi primera Nekrep (in verjetno še koga). Če bomo razmišljali tako, potem lahko kar ukinemo plače - vsem.