Slovenija

Seznam ogroženih živali se daljša: v Sloveniji ogroženih več kot 2.000 živalskih vrst

Ljubljana, 04. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob svetovnem dnevu živali svet poziva k humanemu ravnanju z vsemi živalmi. A divjim živalim se godi vse slabše, saj je na rdečem seznamu ogroženih vrst vsako leto več živali (pa tudi rastlin). Zdi se, kot da se ne bi zavedali, da pravzaprav škodimo sami sebi ...

Danes je svetovni dan živali, ki poziva k humanemu ravnanju z vsemi živalmi. Živali je prepovedano namerno, brez opravičljivega razloga ubijati, poškodovati, odvzeti iz narave ali vznemirjati, poudarjajo na Statističnem uradu. A žal smo vsak dan priče krutega ravnanja z živalmi. Številna zavetišča zaradi zapuščenih živali - predvsem mačk in psov - pokajo po šivih, tudi številne živali, ki imajo dom, so deležne vse prej kot prijaznega odnosa, trpijo pa tudi živali v divjini. Človek jim uničuje življenjski prostor, človek jih pobija za zabavo, zaradi delov telesa, človek divje živali zapira v premajhne kletke …

Orangutani
Orangutani FOTO: Reuters
Na rdečem seznamu Svetovne unije za ohranitev narave (IUCN) je uvrščenih 82.954 živalskih in rastlinskih vrst, skoraj tretjini, to je 23.928, pa grozi izumrtje - več kot v preteklih letih. V letih 1996/98 je bilo na seznamu ogroženih (ranljivih, ogroženih in kritično ogroženih) vrst 10.533 živali in rastlin.

Ob predstavitvi zadnjega seznama so opozorili, da so kritično ogrožene oz. "korak pred izumrtjem" kar štiri izmed šestih vrst velikih opic. Poleg vzhodne gorile - ena izmed njenih dveh podvrst je gorska gorila, so to še zahodna nižinska gorila, bornejski orangutan in sumatranski orangutan. Poleg tega so tudi šimpanzi in bonoboji oz. pritlikavi šimpanzi uvrščeni med ogrožene vrste.

Po podatkih Svetovnega sklada za divje živali so kritično ogrožene vrste: amurski ali sibirski leopard, črni nosorog, bornejski orangutan, vzhodna gorila, želva kareta, javanski nosorog, orjaška usnjača, gorska gorila, pangolin, saola (vietnamska vrsta, sorodna govedu), južnokitajski tiger, sumatranski slon, sumatranski orangutan, sumatranski nosorog, sumatranski tiger, vakita (vrsta pliskavke) in zahodna nižinska gorila.

K sreči so tu tudi zgodbe o uspehu, tako veliki panda ni več kritično ogrožen, a še vedno ostaja v skupini ranljivih živali. 

Vsem vrstam je skupno to, da imajo vse manj življenjskega prostora, škodijo jim podnebne spremembe in vse pogostejše vremenske ujme. Izjemno hudo je na Javi in Sumatri, kjer poteka izsekavanje in požiganje gozdov, tako da smo večkrat priča tudi zgodbam o ožganih orangutanih.

Slonom in nosorogom grozijo še divji lovci, ki jih pobijajo zaradi oklov in rogov, ki so cenjeni v nekaterih tradicionalnih medicinah. Zaradi krivolova se je število afriških slonov v Afriki v zadnjem desetletju zmanjšalo za več kot petino, kar je največji padec v zadnjih 25 letih, so ugotovili pri Svetovni uniji za ohranitev narave (IUCN).

Zastrupljeni sloni
Zastrupljeni sloni FOTO: Reuters

V morju živali ogrožajo odpadki, saj veliko smeti, ki jih pridelamo ljudje, na koncu pristane v oceanih. Problematična je plastika, v zadnjem času opozarjajo predvsem na mikroplastiko. Težava je tudi v pretiranem ribolovu, hkrati pa so morske živali velikokrat spregledane in premalo zaščitene.

Potem je tu še človekov pohlep in zabava. Nekatere živali - denimo gepardi - postanejo ujetnice bogatašev, ki ne vedo, kako še zapraviti svoj denar in se hvalijo z nakupom (nevarne) divje živali. Tem nelegalni trgovci preden pridejo v roke novih lastnikov povzročajo neverjetno trpljenje. Za primer lahko navedemo, da simpatičnim lemurjem na živo postrižejo zobe, da jih tako lažje obvladajo in seveda, da ne pogrizejo razvajenih lastnikov …

Posnetek je nazoren:

V Sloveniji bogata živalska pestrost, a tudi pri nas je veliko vrst ogroženih

Tudi v Sloveniji smo zabeležili že precej novic o krutem ravnanju z domačimi živalmi, pa tudi nekaterim divjim se ne godi ravno najbolje. Slovenija se lahko kljub majhnosti pohvali z biotsko raznovrstnostjo. Na Zemlji živi okoli dva milijona vrst živali, v Sloveniji okoli 15.000 do 20.000, od tega je 850 endemitov, tj. živalskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju Slovenije, navajajo na Statističnem uradu.

''Slovenija velja za 'vročo točko biodiverzitete', saj po pestrosti živega sveta sodi med prvih pet držav v Evropi. Podzemeljska favna Slovenije s človeško ribico, jamsko školjko in različnimi posebnimi hrošči sodi med najpestrejše na svetu. Postojnski jamski sistem je z okoli sto živalskimi vrstami najbogatejša podzemna jama na svetu, črni močeril (črna človeška ribica) pa je naš endemit, znan samo iz dveh najdišč belokranjskega krasa.''

Če izgine ena majhna žival, ima lahko to katastrofalne posledice, saj se podre naravni krog. Pomislite, kaj bi bilo, če bi izumrle čebele. Da se to lahko zgodi, kažejo primeri iz Havajev. Ameriške oblasti so prvič do zdaj kar sedem podvrst čebel, živečih na Havajih, uvrstile na seznam ogroženih živalskih vrst. Čebele so utrpele izgube zaradi krčenja življenjskega prostora, požarov in invazije neavtohtonih rastlin in insektov.

Po podatkih Statističnega urada je v Sloveniji ogroženih več kot 2.000 živalskih vrst. Težave so podobne kot v tujini - posegi v naravna območja, opuščanje košnje suhih travišč, paše, opuščanje visokodebelnih sadovnjakov, intenzivna kmetijska dejavnost z gnojenjem in kemičnimi škropivi, vnos tujerodnih vrst …

''Med ogroženimi vrstami so predvsem živali mokrišč, zlasti dvoživke, opažamo pa tudi upad travniških vrst, ki so ogrožene bodisi zaradi zaraščanja travišč ali pa intenzivne rabe travišč,'' so za 24ur.com pojasnili na ministrstvu za okolje. Na Statističnem uradu so dodali, da je ogroženih tudi 35 odstotkov vrst dnevnih metuljev. ''Favna slovenskih metuljev je sicer glede na površino države med najbogatejšimi v Evropi, saj šteje kar okoli 3.200 različnih vrst metuljev, a se je njihova populacija v zadnjih petindvajsetih letih zmanjšala kar za 60 odstotkov. Poglavitni vzroki so intenzivna raba travniških površin (baliranje trave še preden travnik zacveti), zaraščanje in izsuševanje.''

Med sesalci najbolj ogrožen ris

Ris
Ris FOTO: ZOO Ljubljana

Med sesalci je pri nas najbolj ogrožen ris, ki je v Sloveniji izumrl v 19. stoletju in je bil leta 1973 ponovno naseljen. Populacija se je hitro namnožila in prostorsko razširila, zadnja leta pa znova upada, predvsem zaradi parjenja v sorodstvu in zaradi tega lahko ponovno izumre. V državni strategiji ohranjanja risa je predvidena tudi možnost doselitve osebkov risa iz Slovaške in Romunije za gensko okrepitev obstoječe populacije, so pojasnili na ministrstvu za okolje.

Glede drugih ukrepov za zaščito divjih živali so na okoljskem ministrstvu povedali, da so ti odvisni od vzrokov ogroženosti. V primerih, ko je ogrožen življenjski prostor vrste, so ukrepi usmerjeni na zagotavljanje, ohranjanje lahko tudi obnovitev življenjskega prostora. V primerih, ko so vrste neposredno ogrožene zaradi nabiranja, lova, zadrževanja, potem se določajo pravila ravnanja ali popolno zavarovanje teh vrst.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
05. 10. 2016 17.10
+8
Zakaj raje kar ne pogledamo resnici v fris? Ta civilizacija, ki se je začela na sulicah rimskih kohort ob masakru v past zvabljenih driuidov na otoku Man je zavozila do kraja. Ni več sočutja, ni več obzirnosti. Samo še pohlep, denar. Gniloba na gnilobo.
NiVseRes
05. 10. 2016 08.48
-8
V sloveniji je ogrozenih 1.5 milijona ljudi..
100ub
05. 10. 2016 08.24
-4
Ogrožena vrsta pri nas je vsa politična srenja ki v habitatu ne bo preživela ko bo že pa malo ropota.
User1321823
04. 10. 2016 22.33
-1
ja preko 90 vrst jih je v slovenskem parlamentu
BURGA
04. 10. 2016 21.25
+1
Organizacije in posamezniki, ki se borijo za zaščito živali, bi se morali boriti za to, da se sprejme zakon, ki bo prepovedoval mučiti živali, katere ima človek zaprte doma v stanovanju in jih vodi na sprehode navezane na vrvico. Pa seveda vse tiste, ki so zaprte v kletkah. Navsezadnje je mučenje živali tudi to, da jih imajo zaprte v živalskih vrtovih. Moje mnenje je, da so najhujši mučitelji prav tisti, ki so jih polna usta ljubezni do živali.
Cofar
04. 10. 2016 20.54
+4
največja žival na planetu je človek. Profit, dobiček samo to je njegovo vodilo. To da bo človek do konca uničil planet... to človeka ne zanima. Važno da se živi za trenutnih 5 minut.
Diavolo 666
04. 10. 2016 19.21
-2
A med to vrsto ogroženih živali spadajo tudi politiki ter imigranti? Aja admin , pa hvala ker mi boš PONOVNO brisal post .
LeonKralj
04. 10. 2016 17.43
+2
Danes je svetovni dan živali. V čem se ta dan razlikuje od ostalih dni v letu? Poglejmo ... Tudi danes, enako kot vse dni v letu, govorimo, da živali niso predmeti pač pa čuteča bitja, ki imajo moralno vrednost, toda vsa naša dejanja govorijo ravno nasprotno, saj jih v resnici obravnavamo izključno kot predmete brez moralne vrednosti: vsako leto namreč trpinčimo in ubijemo preko 70 milijard kopenskih in 1 bilijon morskih živali le zato, ker nam je všeč okus njihovih teles in izločkov. Tudi danes, enako kot vse dni v letu, dajemo vedeti, da ni prav povzročati trpljenja in smrti živalim po nepotrebnem, toda 99,999% vsega trpljenja in smrti, ki jih zadamo živalim, zadamo povsem po nepotrebnem (nikomur namreč ni treba jesti mesa, mlečnih izdelkov ali jajc, da bi bil optimalno zdrav). Tudi danes, enako kot vse dni v letu, pozivamo k spoštovanju živali, a istočasno ohranjamo nedotaknjeno obstoječo diskriminatorno miselnost, ki zapoveduje popolno nadvlado nad njimi. Tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo številni "zagovorniki pravic živali", tako v Sloveniji kot širom sveta, prepričevali druge ljudi in jim lagali, da so lahko pravični v odnosu do ranljivih tako, da jih izkoriščajo bolj "humano", "prijazno", "sočutno", v "zmernih" ali "zmanjšanih" količinah. Tudi danes bodo "zagovorniki živali" barantali z interesi živali. In tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo resnične potrebe, hotenja in želje živali spregledane. V čem se torej 4. oktober, Dan živali, sploh razlikuje od ostalih dni v letu? V ničemer. Biti pravičen v odnosu do nemočnih lahko pomeni le eno: prenehati jih izkoriščati in postati vegan. Smo bodisi vegani bodisi izkoriščevalci živali. Tretja možnost ne obstaja.
Cofar
04. 10. 2016 20.55
+0
moje mnenje je da z jedenjem mesa ni nič narobe. Vprašanje je samo koliko mesa :) enkrat na teden ali na 14 dni je dovolj.
mare.florida
04. 10. 2016 17.31
-4
Pozabili ste napisat,da je tudi Slovenski rod ogrožen...posebaj zaradi levičarske politike,ki vabi Arabske migrante k nam.Hanžek že ve kaj mislim s tem povedat.
tron3
04. 10. 2016 16.27
+0
Pozabili ste še dodati, da tudi slovenski narod izumira, ali pa beži na tuje, zaradi genocidne politike aktualne Vlade!!! Namški Bayer se je že pohvalu, da bo čebele uniču, da ne bomo imeli več hrane!!! oziroma bomo uporabljali samo njihova semena, kjer bo na embalaži napisano, čim več posadi, da boš kmalu umrl!!!!
regrat29
04. 10. 2016 13.12
+22
"...Kaj je človek brez živali? Če bi jih iztrebil, bi umrl tudi sam zaradi globokega občutka samote v svoji duši. Vse, kar se zgodi živalim, se bo kmalu zgodilo tudi človeku. V svetu je vse povezano. ...Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, boste ugotovili, da denarja ne morete jesti..." (Cree Indijanec) Pa še kako res je to...
relos
04. 10. 2016 13.06
+8
Človek se na Zemlji razmnožuje po enakih krivuljah, kot se razmnožujejo rakaste celice v prizadetem organizmu. In smo v terminalnem stadiju. Edinemu inteligentnemu bitju pa to ni jasno...poglejte le spodnje komentarje.
darlok
04. 10. 2016 14.48
+6
Jap. Se strinjam. Vsak dan nas je kar 200.000 več na svetu. Se pravi, če pride do "katastrofe", kjer bi umrlo pol milijona ljudi (cunami, potres...), bi imeli enako število ljudi kot pred samo dvema dnevoma in pol.
santamaura
04. 10. 2016 11.38
+3
Iz krogov, ki so blizu vlade je slišati, da bi glede na to, da se bliža zima morali zaščititi klope in lubadarja, saj zna bit, da bi izumrli potem pa ne bi mogle več ljudi cepiti in dreves podirati
reclaimyourmind
04. 10. 2016 11.32
+7
Ta članek bi moral bit cel dan na naslovnici.
MareMare76
04. 10. 2016 11.36
+5
Principat
04. 10. 2016 11.10
-13
nikjer v svetu niso tako močno zaščiteni kot so v sloveniji mačke in psi , pa povprašajte ustavno sodišče , kdo je v priviligiranem položaju , oni dve prej omenjeni ali človek ,, pa sedaj mi ne gob , cajte , kakor rada komentira jelena z tednika
darlok
04. 10. 2016 14.46
+2
Vsekakor je človek v priviligiranem položaju. Kako so psi in mačke pri nas močno zaščiteni? Lahko malo bolje utemeljiš?
santamaura
04. 10. 2016 10.51
+10
Najbolj ogrožena vrsta pri nas so pošteni davkoplačevalci, ker so plenilci in mrhovinarji zaščiteni veliko bolje kot risi sli kočevski medved, ki gre pod šus, če namoči kremplje v medeno marmelado. Oni so zaščiteni z zakoni, sodišči in zbornicami. Oni bodo preživeli tudi če bodo avtohtoni davkoplačevalci izumrl, Bodo pač uvozili nove, samo jezika jih morajo naučiti slovenskega, da bodo razumeli, kaj piše na položnicahi
gulmor
04. 10. 2016 10.05
+13
Počasi bomo ostali sami v družbi virusov in bakterij.
ni_mi_vse_eno
04. 10. 2016 11.17
+1
Bakterijska rastna krivulja ima več faz. Lag faza, logaritemska faza (eksponentna rast), stacionarna faza in faza umiranja. V naravi je vsaki eksponentni rastni krivulji sledila faza umiranja zaradi pomanjkanja surovin. Našo eksponentno fazo napaja eksponentno črpanje nafte. Brez nafte kmet ne obdela 100 ha. Zato bodo lahko naši otroci stradali kruha.
hotchilipoper
04. 10. 2016 08.58
+6
Tudi slovenci so ogrožena vrsta
Tomvojo
04. 10. 2016 09.06
+11
wolfterier
04. 10. 2016 09.35
-7
24cursux
04. 10. 2016 08.50
-2
slika na naslovki je sigurno iz naših gozdov ja
wolfterier
04. 10. 2016 15.59
+0
kemuri
04. 10. 2016 08.49
+5
Tudi pri nas imamo težave s prekomerni pobijanjem živali v naravi . Samo lovce poglejte, izživljajo se nad divjadjo, ki jo itak že avtomobili pobijajo, pa strupi, pa lakota, pa med seboj se pobijajo, potem pa še lovci, lačni, ker nimajo denarja za to da bi si meso kupili v trgovini..lovci, ki jim je v nedeljo na gospodov dan, ko bi naj bil mir za vse, ljubo pobijat srne . Jaz razumem da nekdo ubije žival za hrano, da pa nekdo ubija živali iz veselja, pa ni drugo kot sadist.
Megaclite
04. 10. 2016 09.02
+3
Če bi poznal razmere, ne bi bedarij kvasil. Brez odstrela bi bilo srn in jelenjadi občutno preveč, ker skoraj nimata naravnih sovražnikov. Ko pa je ene vrste preveč se zopet zgodi neravnovesje v naravi.
Megaclite
04. 10. 2016 09.04
+5
Se pa strinjam, da so lovci posebna vrsta ljudi, tako kot policaji, itd. Veliko je lovcev, ki pobijajo iz golega veselja.
wolfterier
04. 10. 2016 09.37
+3
Kdor ubija za korist,je kriminalec,kdor ubija iz užitka je sadistični norec,kdor počne oboje,je lovec,nje...