Slovenija

Svetovni dan prosto živečih vrst: problematični predvsem nezakonita trgovina in sečnja dreves

Ljubljana, 03. 03. 2015 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S svetovnim dnevom prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst želijo Združeni narodi ozavestiti javnosti o pomenu biotske raznovrstnosti in prednostih, ki jih ta zagotavlja ljudem. Na svetovni ravni je še posebej problematično nezakonito pobijanje slonov, nosorogov in tigrov.

Danes je svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. Z njim želijo Združeni narodi ozavestiti javnosti o pomenu biotske raznovrstnosti in prednostih, ki jih ta zagotavlja ljudem. Tema letošnjega dneva je Zločin nad prosto živečimi vrstami je kriminalno dejanje.

Na ta dan je leta 1973 v Washingtonu 21 držav podpisalo Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (konvencija CITES), določbe konvencije so začele veljati leta 1975. Podpisnice konvencije CITES, med katerimi je od leta 2000 tudi Slovenija, si prizadevajo, da nobena prosto živeča živalska ali rastlinska vrsta v okviru mednarodne trgovine ni oziroma ne postane prekomerno izkoriščana ter s tem prispevati k ohranjanju biotske raznovrstnosti in k trajni rabi vrst, so zapisali na Agenciji za okolje (Arso).

Nezakonita trgovina in sečnja

Zasežena slonovina
Zasežena slonovina FOTO: Reuters

Biotski raznovrstnosti in trajnostnemu razvoju resno grožnjo predstavlja nezakonita trgovina s prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Mednarodno trgovino z njimi urejajo pravila, ki veljajo na svetovni ravni. V EU se konvencija izvaja enotno in pri tem sodeluje tudi Slovenija, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Na svetovni ravni je še posebej problematično nezakonito pobijanje slonov, nosorogov in tigrov. Podatki kažejo, da se je v zadnjih 10 letih število nezakonito pobitih slonov v Afriki podvojilo. V Južni Afriki strmo narašča tudi nedovoljeno ubijanje nosorogov, saj cena za nosorogovo roževino denimo presega 40.000 evrov za kilogram, kar je več od zlata in kokaina.

Samo v letu 2012 je bilo nezakonito ubitih približno 22 000 slonov. Leta 2013 je bilo zaseženih več kot 40 ton nezakonite slonovine. Porast trgovine s slonovino je zabeležen na Kitajskem. Nezakoniti lov na nosoroge se je močno povečal v južni Afriki. Z divjim lovom je bilo v letu 2013 ulovljenih več kot 1.000 živali, medtem ko je bilo leta 2007 ulovljenih 13 živali. Skupaj je bilo od leta 2010 v južni Afriki z nezakonitim lovom ulovljenih okrog 2.500 živali, kar znaša 80 odstotkov celotne populacije afriških nosorogov, so navedli na Arsu.

Sečnja v Amazonskem pragozdu
Sečnja v Amazonskem pragozdu FOTO: Reuters

Velik problem je tudi nezakonita sečnja. Ta naj bi po ocenah prispevala 30 odstotkov globalne trgovine z lesom. Zaradi nje pa se hitro krči tropski gozd v centralni Afriki, v Amazoniji in jugovzhodni Aziji. Podobno težavo predstavlja še nezakonit ribolov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
03. 03. 2015 12.46
-1
. a so ljudje tudi všteti" ..in zakaj ne
Jaoming
03. 03. 2015 08.14
-1
Jst sm za to da se 8.8. razglasi za dan muck v popku.
korintos23
03. 03. 2015 08.34
+4