Tujina

Svetovalec HDZ: Plačevali so mi 'na roke'

Zagreb, 06. 05. 2013 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji svetovalec HDZ je plačila na črno prejemal vse do Sanaderjevega odstopa. Vsakič se je moral podpisati na položnico in v knjigo izplačil. Šele po odhodu Sanaderja je podpisal pogodbo in je denar prejemal na osebni račun.

Sojenje bodo nadaljevali v torek z novimi pričami obrambe. Hrvaški mediji sicer ugibajo, da je razsodbo v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem moč pričakovati pred koncem poletja.

Nekdanji svetovalec generalnega sekretarja HDZ Mladen Lacković je na nadaljevanju sojenja v primeru Fimi-media na zagrebškem sodišču pričal, da je plačilo za svoje storitve več let prejemal "na roke". Potrdil je, da je vse do poletja leta 2009, ko je Ivo Sanader odstopil s položaja predsednika hrvaške vlade in HDZ, redno prejemal honorarje na sedežu HDZ v Zagrebu.

Nekdanji generalni sekretar HDZ Ivan Jarnjak naj bi leta 2005 odobril 3000 kun (400 evrov) mesečnega plačila za Lackovića, ki je bil svoj čas tudi pomočnik notranjega ministra in voditelj na Hrvaški televiziji (HTV). Po volitvah 2007 so Lackoviću mesečne honorarje podvojili.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Lacković je potrdil, da je denar prejemal od takratne blagajničarke HDZ Branke Pavošević, ki je med preiskavo razkrila beležnico, v katero je zapisovala vsa izplačila iz strankinih črnih skladov. Lacković je potrdil, da se je ob prejemu denarja podpisal na položnico in v "knjigo". Šele po odhodu Sanaderja je podpisal pogodbo in je denar prejemal na osebni račun.

Poleg Jarnjaka naj bi sodeloval tudi z nekdanjim tiskovnim predstavnikom vlade in HDZ Ratkom Mačkom, ki je obtožen tudi sodelovanja pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in ministrstev preko oglaševalske agencije Fimi-media. Denar naj bi končal v črnih skladih HDZ ali žepih posameznikov, tudi prvoobtoženega Sanaderja.

Nekdanji premier je danes na sodišču dejal, da predsednik HDZ nikoli ni odločal o plačilih za sodelavce in zaposlene.

Kot priča obrambe je danes govoril tudi nekdanji šef Sanaderjevih varnostnikov Davor Blažević znan po vzdevku Tiger. Zanikal je trditve nekaterih prejšnjih prič, ki so med drugim povedale, da je nekdanji premier zlorabil svoj položaj in je vladno letalo uporabljal v zasebne in družinske namene.

Zavrnil je tudi trditve obtoženega Mladena Barišića, ki je poudarjal svoje tesne povezave s Sanaderjem. Nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ je priznal kaznivo dejanje korupcije, ni pa se uspel dogovoriti glede višine kazni.

Blažević je še dejal, da s Sanaderjem nista bila v stiku, potem ko nekdanji premier ni bil več varovana oseba. Tožilstvo pa je predstavilo fotografije, na katerih Blažević izroča paket za Sanaderja njegovemu odvetniku konec leta 2011. Blažević je bil zaradi tega tudi suspendiran s policije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
07. 05. 2013 10.12
+2
Iste zadeve se dogajajo tudi pri nas, toda sodstvo je z njimi povezano zato tudi nobena zadeva ni razrešena, pač banana država......................
Ata_Smrk
06. 05. 2013 16.48
+2
Magarac svih magarca!
IzyVeliki
06. 05. 2013 15.47
+2
Zakaj že je ta članek pod "Slovenija"???
Ementalc
06. 05. 2013 15.36
+5
Slovenec-slovencu=pes
06. 05. 2013 15.43
+2
Dokler ga palčujejo je OK, ko ga bodo plačevali bo hudič. :)