Slovenija

Titova cesta bo!

Ljubljana, 25. 05. 2009 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po burnih polemikah, ki so se kresale glede poimenovanja ene od ljubljanskih cest po nekdanjem predsedniku SFRJ, je odločitev padla: Titova cesta bo.

Ljubljanski mestni svetniki so s 25 glasovi proti štirim in ob obstrukciji svetniškega kluba SDS sprejeli odlok o poimenovanju ulic v Ljubljani, ki predvideva, da se bo nova severna vpadnica imenovala Titova cesta.

Poskusi umika z dnevnega reda

Svetniški klub SDS je že ob sprejemanju dnevnega reda predlagal umik točke z dnevnega reda, kar pa so svetniki s sedmimi glasovi proti 21 zavrnili. V razpravi je nato Peter Sušnik (SDS) predlagal, da se ta točka preloži na eno od prihodnjih sej, kar so svetniki zavrnili s 13 glasovi proti 26.

Svetnik NSi Ignac Polajnar je poudaril, da ne želi razprav in odločanja o predlogu za poimenovanje vpadnice po Josipu Brozu Titu. "Tito je poosebljeni avtoritarni režim in takega spomina si ne želim," je pojasnil in napovedal, da predloga odloka ne bo podprl.

V MOL poleg preimenovanja ulice po Titu razpravljajo tudi o rebalansu proračuna. Izdatki v MOL naj bi se povečali za dobrih 37 milijonov evrov, na 342,3 milijona evrov.
V MOL poleg preimenovanja ulice po Titu razpravljajo tudi o rebalansu proračuna. Izdatki v MOL naj bi se povečali za dobrih 37 milijonov evrov, na 342,3 milijona evrov. FOTO: POP TV

Glasovanje proti je napovedal tudi Franci Slak (NSi), ki meni, da ni potrebe po poimenovanju ceste, ki je sploh še ni. Svetniški klub NSi je vložil dopolnilo, ki je predvidevalo črtanje drugega člena odloka o določitvi imena Titova cesta za novo severno vpadnico. Svetniki so dopolnilo zavrnili z 12 glasovi proti 23.

Prav tako so zavrnili dopolnilo svetnika Zelenih Slovenije Mihe Jazbinška o črtanju drugega člena odloka (osem glasov za in 24 glasov proti). O Jazbinškovem predlogu, da se v Titovo cesto preimenuje del Tivolske ceste, del pa v Bleiweisovo cesto, mestni svet ni glasoval. Prav tako niso glasovali o predlogu SDS, da se nova mestna vpadnica imenuje Ulica slovenske osamosvojitve.

Po Jazbinškovih besedah je treba Titovo cesto imenovati "z dostojnimi nameni in na dostojen način". Tito zasluži cesto, ne zasluži pa provokacije in manipulacije, ki se jo dela na Štajerski cesti, je poudaril Jazbinšek.

Dimitrij Kovačič (SDS) je sicer napovedal podporo dopolnilu svetniškega kluba NSi. "Tisti, ki so s tem želeli ustvariti klimo nestrpnosti in netenje sovraštva, bodo dopolnilo zavrnili," je ocenil. Če dopolnilo ne bo sprejeto, pa je Kovačič napovedal obstrukcijo svetniškega kluba SDS pri glasovanju o odloku. Kot je dejal, je predlog za poimenovanje v nasprotju z resolucijo EU o totalitarnih režimih.

Glasovanje proti je napovedal tudi Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo). "Vsi, ki boste glasovali za, boste dali mladim generacijam jasno sporočilo, da se zločin splača," je poudaril.

"Tisti, ki častijo morilca, diktatorja, zločinca in ne nazadnje tudi izkoriščevalca ljudi, naj se zavedajo, da lažejo pod zgodovinskimi dejstvi. Danes Ljubljana stopa korak nazaj v črno preteklost Slovenije. Postavili bomo spomenik morilcu, največjemu zločincu nad slovenskim narodom. Pravi spomenik Josipu Brozu Titu pa je že postavljen v Hudi jami," je poudaril Vrtovec.

Mlada Slovenija za presojo ustavnosti

V podmladku Nove Sloveniji, Mladi Sloveniji (MSi), so medtem zapisali, da so "razočarani, da večina v ljubljanskem mestnem svetu ni premogla osnovnega človeškega spoštovanja do žrtev Tita“, zato bodo naredili to, kar bi po njihovem mnenju moral storiti ljubljanski mestni svet: pokloniti se žrtvam Titovega režima.

Konec tedna bo delegacija MSi tako obiskala grob Angele Vode in "izrazila spoštovanje njenim prizadevanjem za pravice šibkejših ter prizadevanjem za boljšo in pravičnejšo družbeno ureditev“. Angela Vode namreč predstavlja vest Titu in njegovemu režimu, so prepričani v MSi, kjer še trdijo, da nekdanjega predsednika nista vodila "narod in njegova osvoboditev izpod oblasti okupatorja, ampak predvsem njegova bolestna ambicija po prevzemu oblasti, ki je slovenski narod pripeljala v bratomorno vojno“.

Županu MOL Zoranu Jankoviću MSi očitajo, da brani komunistično revolucijo.
Županu MOL Zoranu Jankoviću MSi očitajo, da brani komunistično revolucijo. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik podmladka Jernej Vrtovec se v izjavi hkrati zahvaljuje partizanom in pri tem dodaja, da ne omalovažuje partizanskega boja in prizadevanj za osvoboditev Primorske. Vendar pa, pravi, tega ni naredil Tito, ampak "naši narodno zavedni dedje in babice, ki so na oltar domovine žrtvovali svoja življenja, medtem ko je njihov samopostavljeni vodja užival v beograjskih palačah in si sebično polnil svoje žepe“.

"Tako kot pa smo že napovedali, bomo za zavarovanje človekovega dostojanstva vsem žrtvam Tita na Ustavno sodišče RS vložili zahtevo za presojo ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ulice,“ še obljubljajo.

Osnutek odloka

Mestni svet je na seji 20. aprila sprejel osnutek odloka, ki med drugim predvideva, da se bo po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu Titu imenoval del Štajerske ceste in nova mestna vpadnica, ki poteka od Črnuč do krožišča Tomačevo in mimo novega stadiona v Stožicah do krožišča Žale. "Zgodovinske resnice so napisane v različnih zgodbah, vendar pa se zgodovinskega imena in poimenovanja po taki osebnosti ne bi smeli izogibati," je komisija zapisala v obrazložitvi.

Razpravo in odločanje o osnutku odloka je obstruirala svetniška skupina SDS. Vodja svetniške skupine SDS Dimitrij Kovačič je dejal, da gre za vsiljevanje Titove ceste nekomu, ki tega ne želi oz. ki mu s tem povzročajo bolečino. Predlog je po njegovem mnenju izrazito ideološka in politična tema.

5000 podpisov proti poimenovanju ulice

Občina Brezovica je prejela predlog lastnika Poštne ulice Antona Plantariča, da se ta ulica preimenuje v Titovo. "Na Brezovici ne obstaja niti ena ulica ali cesta, ki bi spominjala na našo preteklost, zato menim, da je moj predlog upravičen in imam kot lastnik tudi lastninsko pravico do spremembe imena ulice," je zapisal Plantarič.

Mlada Slovenija (MSi), podmladek NSi, je pred sejo županu Zoranu Jankoviću izročila okoli 5000 podpisov proti poimenovanju ceste po "diktatorju" Titu. V MSi in NSi so prepričani, da predlog razdvaja slovensko javnost in da gre za kršenje človekovih pravic, na kar so opozorili tudi urad varuha človekovih pravic. Posebno akcijo pripravljajo tudi danes, podrobnosti bodo razkrili na dopoldanski novinarski konferenci. Poimenovanje ceste v Ljubljani po Titu pa so pozdravili v Mladem forumu SD in Mladih Krščanskih socialistih Slovenije.

Opozicijski svetniki so k členu, ki določa poimenovanje mestne vpadnice po Titu, vložili pet dopolnil. Svetniški klub NSi in svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) sta vložila vsebinsko enaki dopolnili, ki predvidevata črtanje 2. člena odloka. Svetniški klub SDS namesto imena Titova cesta za novo vpadnico predlaga ime Ulica slovenske osamosvojitve, Jazbinšek pa Štajerska cesta. Po njegovem predlogu naj bi se v Titovo cesto preimenoval del Tivolske ceste, del pa v Bleiweisovo cesto. Komisija je vsa dopolnila zavrnila.

Rebalans proračuna

Svetniki so sicer s 23 glasovi proti štirim potrdili tudi rebalans letošnjega proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je za 37 milijonov evrov višji od veljavnega proračuna in znaša 342,3 milijona evrov. Po rebalansu bo primanjkljaj znašal skoraj 27 milijonov evrov. MOL pa se bo letos lahko zadolžila za 31 milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arhimed_33
10. 07. 2009 22.00
TITO-NEPOZABNI HEROJ
vetlan
26. 05. 2009 21.00
Neurath, prav imaš, da je važna današnja problematika, vendar ne smeš tudi pozabiti..."dlje gledaš v preteklost, dlje vidiš v prihodnost", za to se pa moraš tudi malo zanimati, učiti se iz različnih virov in seveda uporabljatii možgančke, da razumeš,ne pa samo poslušati pravljice stare mame. Če se ne učiš na napakh, se zna zgodovina hitro ponoviti.
Neurath
26. 05. 2009 17.34
Res je sramota, da se v tej preljubi deželi nobeden ne ukvarja z resničnimi porblemi ampak za meglitev prav teh. Ljudje, dopovejmo si, da trenutna oblast ni zmožna reševati krize in zabrišimo čez prag parlamenta. Na zavodu je iz dneva v dan več ljudi, v javnem sektorju pa poležavajo in se režujo realnemu sektorju v obraz-torej tistim od katerih imajo kruh! Koliko časa boste še trpeli? Ste res tako omejeni in Friceljsko usmerjeni!? Je.ti m--ter pa Tito, koga briga zgodovina?!?!Živimo tu in zdaj!
RADO62
26. 05. 2009 15.59
pizdaxl
26. 05. 2009 15.58
tito je stereotip za jugoslavijo mi smo pa v Sloveniji
Jože Pernek
26. 05. 2009 14.50
unja1m 26.05.2009, 14:47 0 se pravi,tito je davna preteklost,maister je pa od včeraj?? kaki MAJSTER pa menda ja ne vodovodar
unja1m
26. 05. 2009 14.47
se pravi,tito je davna preteklost,maister je pa od včeraj??
M-teorija
26. 05. 2009 14.45
Prvo Borec25.05.2009, 16:30 9 Novi Slovenski izdajalci Malo me moti tisti "i" z malo začetnico.
zakretene
26. 05. 2009 14.21
Kanalizacijski kanal izmečka Tita
porka.malorka
26. 05. 2009 14.01
+1
gospakatja A letališče pa lohka po enmu pučniku al kaj
bozap
26. 05. 2009 12.06
Tito je neizpodbitno del naše pol pretekle zgodovine, zato ne vidim razloga, da ne bi po njem imenovali kake ulice, trga ipd. Sprašujem se zakaj smo jo sploh ukinili. Očitki, da je bil morilec, diktator itd. vsekakor drži, tako kot drži, da je za nas naredil veliko dobrega in da nismo živeli slabo. Če drugega ne, smo bili vsi zaposleni in imeli zato večjo socialno varnost, bili bolj solidarni - tudi na račun lastnega slabšega materialnega stanja, imeli rešeno stanovanjsko vprašanje - tudi kot mlade družine. Vprašam pa se tudi, ali ne bi bili mi vsi morilci v vojni in tudi neposredno po vojni (vojna pusti kup upravičenih in neupravičenih strahov na vsakem od nas - sovražnika vidimo takrat povsod - upravičeno ali pa ne). Tudi mi bi se verjetno še nekaj časa odločali "ali boš ti mene ali bom jaz tebe" - upravičeno ali pa ne. Vsekakor si Tito zasluži obeležje, ker je našo družbo vodil k večjemu blagostanju, nas učil slidarnosti. Mladim SDS priporočam naj se malce ohladijo, saj so preveč "smrkavi", da bi razumeli vse okoliščine. Naj se raje zazrejo naprej, kako bodo oblikovali družbo, ki bo zagotavljala vsem državljanom človeka dostojno življenje, kjer ne bo tako ekstremnega razslojevanja kakršno se dogaja sedaj, kjer se bogastvo ne bo kopičilo samo pri peščici direktorjev, lastnikov itd., ki so v večini pridobili premoženje vse prej kot z lastnim delom. Da bodo ustvarili družbo, kjer ne bodo imeli dobre plače samo poslanci, vlada, sodniki, zdravniki ipd. pač pa bodo lahko dostojno (ni potrebno bogato) živeli tudi vsi ostali smrtniki.
maneno48
26. 05. 2009 11.09
mombly odvisno kakšen imaš pedigre
cac528i
26. 05. 2009 10.53
-1
Druže Tito mi te kunemo!
Mawsyy
26. 05. 2009 09.50
To mnozicno psihozo namenjeno Titu bi blo resnicno zanimivo obdelat za kako doktorsko dizertacijo
gospakatja
26. 05. 2009 09.35
ok, ok, kaj pa če bi zraven kako ulico poimenovali tudi ulica 2000000000$ ali pa ceausescova ali pa hitlerjeva? lahko tudi ulica rudniških rovov ali ulica golega otoka. a res ne moremo stopiti iz preteklosti? pa saj ni nikjer ulic marije terezije ali francjožefove, pa so takrat ljudje jokali, kako da je bilo lepo. zakaj se moramo še o ulicah prepirat? ko je neko obobje mimo, je , pač, mimo! z ulicami ga ne bomo obudili. kako daleč pa naj sega nostalgija? ok, bilo je lepo, ko smo bili mladi! a tudi moja nona je bila pred 80 leti mlada ! a ima tudi ona pravico zahtevati ( ali pričakovati), da se ulice in trgi poimenujejo v junake njene mladosti? kje se to neha? pri pradedku, pri prapradedku? budimpešta in nekatera druga mesta imajo prakso, da se ob novem poimenovanju ulic staro ime le prečrta in spodaj napiše novo . tako je prav zanimivo opazovati kdo je bil v kakem obdobju "in", kdo pa "out". kaj če bi še mi pristopili k taki praksi. prav zanimivo bi bilo opazovati, kdaj se je k raznim velenjem pritaknilo titovo, in kdaj je izginilo. pa toliko pisateljev in slikarjev imamo, ki čakajo svojo ulico. mogoče pa imajo prav newjorčani s svojimi oštevilčenimi ulicami- tako se nikomur ne zamerijo in nikomur ne lezejo tja, kjer je temno!
ankosir
26. 05. 2009 08.09
Nihče ne slavi Tita zaradi vojnih pobojev, kot tudi ne slavimo Napoleona, ker je poklal pol evrope. Poleg grozodejstev ki jih prinese vsaka vojna pa sta imela ta dva tudi cel kup dobrih lastnosti. V prejšnji državi je bilo lepše in boljše živeti kot v tej, ki jo imamo danes. In to pogrešamo mi, ki smo za razliko od vas ta sistem živeli in ga lahko primerjamo med seboj. Vam, ki pa ste tako kritični do nekaj kar sploh ne poznate pa povem, da bi bilo bolje, da si ta del zgodovine preučite malo bolj ,saj boste z tem lažje primerjali dve nasprotujoči si ideologiji. In to začnite kmalu, vsaj vam bojo drugače ti novodobni "demokrati" okrali še teh nekaj vrednot, ki jih je ostalo. In še to........Koliko se je prej delalo in koliko se dela danes, pa res ni nobene primerjave. Vse razen trgovinskih kompleksov in bencinskih črpalk je bilo narejeno v prejšnjem sistemu.(pa še to so nam naredili "južni delavci", ker ste vi tako sposobni. Še sobe si ne znate prebelit.
ankosir
26. 05. 2009 08.08
Znate pa tlozit nekaj, o komur sploh nimate pojma ..IN TO MISLITE DA JE DELO. Po TITOVI Jugoslaviji je Slovenija podedovala 2,7 milijarde dolarjev, od tega smo jih pri končni bilanci iz deviznih rezerv nazaj dobili 800. milijonov dolarjev......Se pravi v 55. letih skupne države smo proizveli 1,9 milijarde dolarjev pufa. Danes ga imamo že 40. milijard evrov,in še vsako leto naraste vsaj za dve. Ne vem če je morebiti to zato ker toliko delamo?????
M-teorija
26. 05. 2009 07.18
Ranunculus25.05.2009, 14:47 O zločinih RKC ne bi govoril v pretekliku, ker se ti še vedno dogajajo. Spomnimo se samo zadnjih pedofilskih afer, kjer ni šlo za posamezne ekscese, temveč organizirana dejanja sistematičnega trpinčenja otrok, posebej invalidov.
sreckop
26. 05. 2009 07.17
+1
Naj bo samo naj pred imenom piše: cesta MORILCA TITA
bučar
26. 05. 2009 06.57
človek, ki je dal umoriti največ slovencev, je še vedno idol zablojencev... kam drvi ta svet?