Slovenija

16.000 evrov izplačal petim dedičem?

Komenda, 05. 09. 2011 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B./Š.Z./STA
Komentarji
76

Komendski župan Tomaž Drolec naj bi denar izplačal dedičem po Andreju Mejaču iz lastnega žepa, "ker država ni uspela denacionaliziranega vrniti v celoti". Potrdil pa je nakup zemljišča, ki ga je z občinskim odlokom spremenil v zazidljivega.

Ves čas sem govoril izključno o izplačilu odškodnin denacionalizacijskim upravičencem in nikoli nisem izplačeval odškodnin, kaj šele podkupnin, nikomur, posebej pa ne uradnim osebam ali osebam, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo. Nikoli nisem uporabil besede podkupnina, ker podkupovanja nikoli ni bilo, pač pa so to uporabili tisti, ki mi želijo škodovati. Župan Tomaž Drolec

Nikoli nisem nikogar poskušal podkupiti, niti nisem o tem nikoli razmišljal, vsa namigovanja v tej smeri pa pomenijo grobo žalitev mojega dela, je na današnji novinarski konferenci zagotovil župan občine Komenda Tomaž Drolec.

Po njegovih trditvah v pisni izjavi vedno zagovarja konstruktivna mnenja in poteze, "zlonamernost, ki veje iz objave izseka posnetka, pa me je osupnila. V omenjenem primeru je namreč šlo za odločitev, da izvensodno razrešimo težave okoli pridobitve soglasij za gradnjo z denacionalizacijskimi upravičenci, kar sem na seji (občinski, maja letos, op. a.) tudi pojasnil in v sproščenem jeziku dodal še nekaj metaforičnih pogledov na delovanje naše države. Denacionalizacijskim upravičencem smo na njihovo zahtevo izplačali odškodnino, zaradi katere so dali soglasje h gradnji objekta in omogočili njegovo realizacijo."

V primeru posnetka pogovora z občinskimi svetniki na temo izgradnje Podjetniške cone Komenda, v katerem je omenjal plačilo v višini 16.000 evrov, je tako po njegovih besedah šlo za odločitev, da izvensodno razrešijo težave okrog pridobitve soglasij denacionalizacijskih upravičencev in omogočijo realizacijo projekta. Z morebitnimi preiskavami dela občine še ni seznanjen, se jih pa veseli, saj je prepričan, da bodo še enkrat verificirale zakonitost in transparentnost dela občine. Vsi dosedanji pregledi delovanja namreč niso pokazali nepravilnosti, vrata občine pa ostajajo odprta vsem, ki imajo nalogo, pristojnosti in znanje za nadzor njihovega dela, je povedal.

Komendski župan Tomaž Drolec trdi, da ni nikoli podkupoval nikogar, "zato je takšna obdolžitev več kot hud madež na moje delo".
Komendski župan Tomaž Drolec trdi, da ni nikoli podkupoval nikogar, "zato je takšna obdolžitev več kot hud madež na moje delo". FOTO: POP TV
Z zadevo se ukvarjajo na tožilstvu, policiji in na protikorupcijski komisiji.

Delo na projektu poslovna cona Komenda je bilo po njegovih besedah vseskozi podvrženo pritiskom javnosti, državnih ustanov in različnih interesnih skupin. "Za njegovo uresničitev res niso bila dovolj samo 'prijazna pisma', ampak smo s tehtnimi argumenti, jasno vizijo, energijo, delovno vnemo in predvsem edinstveno uresničitveno možnostjo projekta uspeli zagotoviti stabilno prihodnost za našo občino." Prepričan je, da bodo morebitni pregledi uresničevanja projekta pokazali, da so "črni madeži", ki mu jih želijo nekateri pripeti, le "pregovorna slovenska nevoščljivost".

Denar naj bi izplačal petim dedičem po Andreju Mejaču, in sicer iz lastnega žepa, "ker država ni uspela denacionaliziranega vrniti v celoti". Dokumenta, ki bi potrjeval izplačilo 16.000 evrov iz lastnega žepa, nima. Da se je pri tem "počutil kot mafijec", je v posnetem pogovoru povedal, ker tega ni do zdaj še nikoli počel in se mu je način zdel nenormalen. Sredstva za izplačilo je sicer imel še od obrti, ki mu je dve desetletji cvetela, sicer pa sta s soprogo lastnika hiše z večjim zemljiščem, parcele v Barbarigi in okrog sto kvadratnih metrov velikega stanovanja v starem delu Ljubljane.

Na vprašanje je Drolec potrdil, da je v preteklosti kupil neko zemljišče in ga z občinskim odlokom pozneje spremenil v zazidljivega, vendar je to storil kot eden "izmed stotih". Hkrati je zatrdil, da še nikoli od nobenega občana ni vzel provizije ali da bi v še kakšnem primeru segel v lastni žep, da bi omogočil kaki projekt. "Ker mu je kar nekaj medijev in fizičnih oseb z lažnimi navedbami ter žaljivimi obdolžitvami povzročilo osebno in politično škodo," je Drolec za zastopanje v zvezi s tem postopkom danes pooblastil odvetniško družbo Čeferin.

Ne namerava odstopiti

Občina Komenda je še pred nedavnim štela manj kot 5000 prebivalcev, tako da je bila plača župana Tomaža Drolca okoli 1600 evrov neto.

Poleg tega je zavrnil poziv nekaterih občinskih svetnikov, da naj zaradi izgube politične kredibilnost odstopi. Komendski svetniki Vid Koritnik, Matija Zadrgal, Aleš Marinko, Pavel Šmid, Danica Zmrzlikar, Klara Berlec, Štefan Kern in Mihaela Poglajen namreč ugotavljajo, da "slovensko, še najbolj pa komendsko javnost pretresajo razkritja medijev o domnevno koruptivnem in etično spornem poslovanju župana Tomaža Drolca, ki je, po lastnih priznanjih, občinske posle namenjal prijateljem in zaščitnikom. Krona vsega pa je županovo priznanje, da je pri vsem za dosego ciljev podkupoval tudi državne uradnike."

Zavedajo se, da preiskava še poteka in da je vsakdo nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana, a hkrati menijo, da je župan izgubil potrebno politično legitimnost. "S svojimi dejanji in priznanji je pokazal, da ne loči pravnih norm županovanja od nepravnih oziroma da si svoje poslanstvo, za katerega je prejel mandat občanov, razlaga po svoje." Zato pričakujejo, da bo župan Tomaž Drolec "ob političnem bankrotu in izgubljeni kredibilnosti med ljudmi sledil moralnim in etičnim normam, ki veljajo v evropskih demokratičnih državah in nemudoma odstopil s položaja".

16.000 evrov dal iz lastnega žepa?

Župan Drolec naj bi 30. maja, ko je na občinski seji priznal, da je za občinske posle podkupoval uradne osebe – tudi na ministrstvih, govoril o lobiranju za okoljsko soglasje za pozidavo kmetijskih zemljišč v poslovni coni Komenda in o domnevnem podkupovanju neznanih uradnih oseb. Zatem je potrdil, da je uradnike podkupil s 16.000 evri, a ne občinskega, temveč lastnega denarja. Zasebnemu podjetju naj bi dal poldrugi milijon poroštva in prekoračil pooblastila. Včeraj je dejal: "Nikoli nisem podkupoval uradnikov, na to niti pomislil nisem. Lastnih 16.000 sem dal petim fizičnim osebam, denacionalizacijskim upravičencem, zato da smo lahko dobili soglasja in nadaljevali postopke za izgradnjo trgovine v Centru Komenda."

Pred soglasjem je bilo potrebno okoljevarstveno dovoljenje

Okoljevarstvena soglasja sicer izdajajo na okoljskem ministrstvu, natančneje na agenciji za okolje. Kamniška upravna enota pa je leta 2009 vodila postopek izdaje gradbenega dovoljenja za gradnjo infrastrukturnih objektov za potrebe poslovne cone dva, za širitev že obstoječe cone. Investitorki sta bili komendska občina in družba Poslovna cona Komenda. Poslovna cona dva je presegala površino 50.000 kvadratnih metrov, zato je bilo treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, ki je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.

Investitorki sta za predvideni poseg pridobili okoljevarstveno soglasje agencije z dne 13. maja 2009, vendar samo za del v lokacijskem načrtu predvidene poslovne cone, so sporočili z kamniške upravne enote, kjer so investitorkama 29. julija 2009 izdali gradbeno dovoljenje za gradnjo komunalne infrastrukture v delu poslovne cone, za katero je bilo pridobljeno okoljevarstveno soglasje in za gradnjo zadrževalnika na izvzetem območju, kar je bilo skladno s pravnomočnim okoljevarstvenim soglasjem.

Poslovna cona Komenda
Poslovna cona Komenda FOTO: POP TV

Gradnja infrastrukture poslovne cone je tako predvidena v dveh etapah. Gradnja infrastrukture na izvzetem delu poslovne cone, ki je na jugozahodnem delu predvidene cone, je predvidena v drugi etapi in ni bila predmet gradbenega dovoljenja z dne 29. julija 2009. Za gradnjo komunalne infrastrukture v drugi etapi bosta investitorki morali pridobiti posebno gradbeno dovoljenje, ob pogoju, da bo prej pridobljeno pravnomočno okoljevarstveno soglasje.

Skladno z zakonodajo se pogoji v okoljevarstvenem soglasju štejejo za projektne pogoje, ki jih je vsak investitor pri gradnji dolžan upoštevati. Izpolnitev pogojev pa upravni organ ugotavlja v postopku izdaje uporabnega dovoljenja, v katerega je vključeno tudi ministrstvo za okolje in prostor, so še pojasnili na upravni enoti.

Izjava župana Tomaža Drolca

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 09. 2011 13.48
Jaz sem pa mislil, da se to dogaja le na avstrijskem Koroškem ali kje na Bavarskem!
cupofmarja@email.si
06. 09. 2011 13.35
Pa kdo u SLO na visokem stolčku je še pošten.......
Travar
06. 09. 2011 13.32
Ta pravna država je farsa... kako dolgo boste ovčice še mirno gledale?
Pazi
06. 09. 2011 13.06
Če ne bi bilo res, bi mislil da je komedija. Pa dajte ljudje iz Komende, peljite ga nekam v belo. Jaz bi ga in to takoj. Pa dela se norca iz vas, potem pa tudi iz nas. KOMENDA - KOMEDIJA
Oleander
06. 09. 2011 13.03
Jah, tisto je res dal 16.000€, ampak sedaj jih je dobil pa 160.000€, da bo lepo tiho. Dober biznis, ni kaj!
Hitri78
06. 09. 2011 12.56
Tale župan KOMENDE pa je kot mati TEREZIJA iz svojga žepa za dobre občane komende daruje 16000 eur --- NE SE NORCA DELAT ha,ha,ha
nenasedajte
06. 09. 2011 11.09
Očitno mu je NEKDO krepko pristrigel krila, tako, da se možakar je iz revolucionarja spremenil v šlapeka, ki se je javno podelal v hlače in trosi neumnosti. Na koncu ga bodo razglasili za neprištevnaga in umaknili iz javnih funkcij.
Tonček Balonček
06. 09. 2011 10.01
Ja pred par dnevi ste pa piosali: "Če se Tomažu kaj naredi, gremo na cesto tko, kod pa smo šli za Janša, ki je večji problem!! Sej en slovenc,k se upa raskrit,v kakšni bedni državi živimo!!!BRAVO TOMAŽ KAPO DOL!!!!!" Kaj je zdaj, naj ga podpiramo ali kamenjamo? A ej elvak ali poštenjak? Da vemo ukrepat!
cyklon
06. 09. 2011 09.48
A tale drolčev ata prihaja iz vrst LDS-a?Potem ga pa taaaakooj pustite pri miru!....,kajti njegovo poslovanje je pošteno,zakonito in ,kar je najpomembneje, TRANSPARENTNO !!!!
tronkodak
06. 09. 2011 09.40
Nedolžen je kot jagenček, preden ga obdelajo mesarji in dajo na hladno, da se meso ne pokvari. Verjetno je bil pritisk prevelik. Itak je to normalna stvar za nas in cel svet. Dokler družba ne bo dozorela in začela take ljudi odrivati. Predlagam, da mu ministrstvo za finance povrne 16.000 €, da človek in njegova družina ne bo lačna. Karitas naj mu pod nujno dostavi paket pomoči, da bo do nakazila denarja lahko kaj skuhal. Rdeči križ naj mu priskrbi odeje in oblačila, da bo lahko hodil v službo. Gasilci naj ga vsak dan pospremijo v službo, da ne bo revež preveč shujšal od skrbi za preživetje. Dobri ljudje naj pa začnejo zbirati prostovoljne prispevke - poštenemu človeku je potrebno pomagati. Še dobro, da so med nami taki poštenjaki kot je ta župan. Veliko več jih sicer ne rabimo, ker potem bomo pa res globoko v riti.
cupofmarja@email.si
06. 09. 2011 09.36
Pošteno so ga prestrašl, da je obrnu ploščo........ mogoče je pa zdj kej on zaslužu nazaj, da je tiho.....:-)
KARENTIP
06. 09. 2011 09.30
Škoda, da se je podelal v hlače. Bolje bi bilo, če bi nadaljeval, bi se vsaj domine začele podirati
RICHard32
06. 09. 2011 09.20
Tale Drolc mi deluje kot da mu manjka kar nekaj kolesc v glavi. Sicer pa prihaja iz vrst LDS, kjer je laž tako vsakdanja rutina.
resslovenka
06. 09. 2011 08.20
Prav smešena se mi je zdela njegova razlaga v včerajšnjih Odmevih. Kot da se norčuje iz samega sebe. Milo rečeno tragikomično.
Tonček Balonček
06. 09. 2011 08.12
Če bi govoril kaj čez Jaanšo, bi rekli, da je popolnoma neverodostojna priča!
Andrej Zorman
06. 09. 2011 07.36
Gradnja trgovskega centra v komendi pa stoji... hm, hm
asan
06. 09. 2011 07.29
Več ali manj je to praksa vseh županov v Sloveniji ,župan gre v občinsko blagajno vzame denar in plača,kot iz svojega žepa.
Komentator2000
06. 09. 2011 07.16
Kolk je pa za ta pravni nasvet plačal?
Samo Dolhar
06. 09. 2011 00.11
Ko preberem prvo izjavo, in jo primerjam z sedanjo ugotovim le to, da je le donat bolj učinkovit
saintjozef
05. 09. 2011 23.55
jaz pa božiček