Slovenija

'Dokaz, da Slovenija pripada civiliziranim državam'

Ljubljana, 12. 03. 2010 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni svetniki so zavrnili veto na zakon, ki uvaja nacionalni preiskovalni urad, ne pa so rekli tudi vetu na zakon o izbrisanih.

Zato pa so izglasovali veto na detektivsko novelo.

Nacionalni preiskovalni urad
Nacionalni preiskovalni urad FOTO: 24ur.com

Državni svet je z 12 glasovi in 17 glasovi proti zavrnil predlog za odložilni veto na dopolnitve zakona o policiji, ki jih je državni zbor izglasoval v ponedeljek. Predlog je podala skupina svetnikov, ker naj bi novela dopuščala možnost politizacije policije.

Prvopodpisani pod zahtevo za veto državni svetnik Rastislav Reven je v uvodu v razpravo opozoril, da je čudno že to, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje, medtem ko se pravna podlaga za njegovo ustanovitev določa šele v dopolnitvah zakona o policiji.

Moti ga tudi, da bo direktor urada odgovoren ministrici za notranje zadeve in ne direktorju policije. To po njegovem mnenju pomeni politizacijo policije. Zakon je po njegovem mnenju usmerjen v nedotakljivost direktorja NPU in daje možnost političnega izkoriščanja. Sicer pa meni, da mora vsak zakon biti dodelan, nedvoumen, česar za tega ne more trditi.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Goran Klemenčič je te pomisleke zavrnil. Zakon po njegovem mnenju direktorju urada daje določeno avtonomijo, a ga ne podreja ministrici za notranje zadeve. Zavrnil je tudi očitke o tem, da za delovanje urada v tem trenutku ni pravne podlage.

Veto na detektivsko novelo

Državni svet je sicer s 27 glasovi za in enim proti izglasoval veto na novelo zakona o detektivski dejavnosti, ki jo je državni zbor sprejel v ponedeljek. Predlagatelje veta v noveli moti določba, ki črta aktivno znanje slovenskega jezika s seznama pogojev za pridobitev detektivske licence.

Bogomir Vnučec, predsednik komisije DS za državno ureditev, ki je predlagala veto, je uvodoma pojasnil, da je komisija opozorila na kršitev 11. člena ustave, ki govori o tem, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina. Za tiste, ki nameravajo opravljati detektivsko dejavnost v Sloveniji, je po mnenju komisije nujno, da obvladajo slovenščino. Ko se črta pogoj znanja jezika, pa je kršena tudi pravica potrošnika, da komunicira v svojem lastnem razumljivem jeziku, je pojasnil Vnučec.

Ne tudi noveli o izbrisanih

Svetniki so zavrnili tudi veto na novelo zakona o izbrisanih, izid glasovanja pa je bil zelo tesen. Predlog je dobil 15 glasov za in le enega več proti.

Predlagatelji veta so med drugim opozarjali na morebitne finančne posledice sprejema novele, kar je danes v njihovem imenu ponovil svetnik Alojz Kovšca. Opozoril je, da bodo odločbe predstavljale podlago za odškodnine. Ob tem je še poudaril, da se je skozi leta povečalo tudi število t. i. izbrisanih, in sicer s 18.305 na 25.671, pri čemer pa po njegovih besedah ni zagotovila, da to število ne bo še naraslo. Prav tako pričakuje, da se bo glede na socialne razmere povečalo tudi število odškodninskih zahtevkov.

Državni sekretar Klemenčič mu je odgovoril, da nikomur nič ne podarjajo, pač pa ljudem zgolj odpirajo možnost, da se jim vrne, kar jim je bilo protipravno odvzeto. S tem zakonom se sodni postopki ne odpirajo, nihče pa po njegovih besedah ne more ljudem preprečiti, da bi vlagali tožbe.

V razpravi je predsednik državnega sveta Blaž Kavčič med drugim dejal, da nihče nima pravice nekomu odvzeti stalnega bivališča ali ga izbrisati iz registra stalnih prebivalcev. To je civilizacijska norma in sprejem tega zakona je kriterij, da Slovenija pripada civiliziranim državam, je menil Kavčič ter napovedal, da veta ne bo podprl.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrejček
12. 03. 2010 18.51
ja za ene 10-15 let slovenija več ne bo obstajala.Zakaj? zato ker prodajamo lastništvo tujim državam v šolah se ne uči več toliko slovensko več se uči angleško in nemško namesto da jih peljejo na exskurzije na ogled slovenskih lepot jih vozijo gledat tuje znamenitosti.Pa s tako vlado bo še hitreje namesto da dajejo denar državlanom ga oni pošiljajo v avganistan,albanijo itd kaj so nam pomembne te države saj nimamo kaj izvažat k njim edino pahorja če izvezemo sam bo bol slab kapital hehehe
dre1
12. 03. 2010 18.47
eno je pisanje in govorenje , drugo je realnost , dajte no pa civilizirana
periot
12. 03. 2010 18.34
Slovenija spada med najbolj nerazvite glede na vlado ki jo imamo potem na gnile zakone na sodsto ki je popolnoma zanič glede na nerešene primere ki se vlečejo mnogo let itd...
lila2140
12. 03. 2010 18.14
Dokaz, da Slovenija pripada civiliziranim državam Že dolgo ne več. Civiliziranost je po moje spoštovanje pozitivnih vrednot. Na žalost so naši civilizacijski dosežki v pasji riti Prijatelja. Torej - Slovenija, sram me je tvojih vrednot. Res.
Buena Vita
12. 03. 2010 18.00
BALKAN JE V LJUBLJANI,V VLADI
zahod.west
12. 03. 2010 17.55
Dokaz, da Slovenija pripada civiliziranim državam...ha, ha, ha, ..s temi balkanskimi rdečkarji vsepovsod?
12345s
12. 03. 2010 17.48
Direktor policije bo žrtvovan.
Uporabnik113189
12. 03. 2010 10.32
Svetniki naj rajši opozarjajo na privatizacijo in prilaščanje teles za darovanje organov državljanov Slovenije, ki se dogaja na njihov predlog. To me precej bolj skrbi kot politizacija policije. Tisti, ki so si ogledali zgodovino in preverili podatke bodo zlahka ugotovili, da so mafijo pomembneje izkoreninili šele takrat, ko je policija dobila kar visoka pooblastila. Ko se se trudili po demokratični poti uničiti mafijske šefe jim še nikoli v zgodovini ni uspelo. To je isto kot plevel. Čim kakšen mesec pozabiš preraste vse. Naša država je v stanju, ko ji mafijskih poslov posebej v parlamentarnih krogih in politiki preveč. Svetniki se očitno že bojijo za svoje riti, ker so tipični predstavniki "mutnih" kupčij.. Učinkovita policija je namreč velik problem za organiziran kriminal. V nekem filmu sem opazil dobro izjavo, naslova filma se ne spominjam več. Vprašanje slabega fanta proti dobremu je bilo naslednje. Kakšne je razlika ko gledaš v odprto cev revolverja ki se bo vsak hip sprožil? Ko premišljaš o tem vprašanju postane jasno, da je trenutek pred strelom vse bogastvo sveta nepomembno. Razlika ki ostane je samo tvoje dobro ali slabo ime in vprašanje vesti. Če ti to sploh kaj pomeni.
am_staff
12. 03. 2010 10.25
Vse državotvorne institucije so zelo občutljive na politizacijo. Zakaj to ne bi bila policija?
Samuellson
12. 03. 2010 09.57
Hocjo crtat aktivno znanje slovenskega jezika???? Neverjetnoooo. Bravo, podpiram veto.
zzzzzn
12. 03. 2010 09.47
hm okoli kresalove tako ali tako vse smrdi.. direktor policije na svoje mesto postavljen brez razpisa, NPU ustanovljen in že delujoč brez pravne podlage, direktor NPU-ja bo verjetno na svoje mesto postavljen podobno kot direktor policije (že ptički čivkajo, da bo to Kos), vsi odgovorni neposredno Kresalovi.. stavba NPUja najeta od prijatelja (kar dokazujejo fotografije iz poroke, saj tako dragih skupnih daril ponavadi ne kupujemo z neznanci), vpletenost njenih družinskih članov v primer baričevič, zavržna dejanja njene mame.. čudne okoliščine glede haciende - turistične kmetije.. in nazadnje še kresnice - oprane resnice, na njeni novi spletni strani, pod katerimi je bil sprva celo logo MNZja - skrajno moralno in etično je predvsem to, da poleg dejstev o njeni nevpletenosti v primer baričevič - smrt dolgoletnega prijatelja njenega partnerja - visijo spodnje hlačke s srčki... in še bi lahko naštevali, tako da.. etc, etc..
jacfive
12. 03. 2010 09.06
politizacija politike? Grozna reč.
vetrolov
12. 03. 2010 08.51
seveda, samo tako bodo lahko koalicijski tajkuni še naprej nedotakljivi...............bo ministrica odločala !
Peter Kralj 1
12. 03. 2010 08.49
ZMERAJ SAMO JOKANJE! KJE SO V R E D N O T E??????????????????
Vinni
12. 03. 2010 08.45
Jap politizacija politike je nevarna.... LOL
Ulikses
12. 03. 2010 08.43
čakte samo malo....politizacija politike al policije?!! dejte malo preverit, preden pišete štroncade...