Slovenija

Svetla ali siva prihodnost Nove Gorice? 'Od sonca in lepega vremena se ne da preživeti'

Nova Gorica, 15. 09. 2017 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
22

Ob okrogli obletnici priključitve Primorske njeni matični domovini in na dan, ko so pred 70. leti postavili temeljni kamen za gradnjo Nove Gorice, na tem koncu vrvi od slavnostnih dogodkov. Najmlajše slovensko mesto se je v 70. razvilo v svojevrstno stičišče narodov in kultur, a kako (če sploh) je od takrat razvijalo svoje potenciale in kakšna je njegova pozicija v Sloveniji in svetu?

Na novo narisane meje so po drugi svetovni vojni zahtevale svojevrstno prilagajanje prebivalcev zahodnega dela Slovenije oziroma Jugoslavije. Ker je po uveljavitvi pariške mirovne pogodbe severna Primorska ostala brez upravnega, gospodarskega in kulturnega centra, je zrasla zamisel za novo središče Goriške. Okoliški prebivalci so pljunili v roke in začeli graditi mesto, novo Gorico, ki je razcvet doživela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Okrogle obletnice so navadno dober razlog za oziranje v preteklost, za obračune z njo. A 70. rojstni dan nekega mesta je moč izkoristiti tudi za pogled naprej, v prihodnost. Za odgovore na vprašanja, kam se neko območje še lahko razvije, s katerimi izzivi se sooča, kje poiskati rešitve za težave, s katerimi se sooča Nova Gorica. Kako je torej mesto, ki ga je bolj kot karkoli zaznamovala meja, izkoristilo svoje potenciale, če sploh? "Položaj obeh Goric je danes strateško precej manj izražen kot v preteklosti, ko sta se tukaj srečevala vzhod in zahod," pravi Marjan Pintar, direktor Soških elektrarn (SENG). "Takrat so se tu ustvarjala številna delovna mesta. Ko je nekdanja meja počasi izgubljala svoj značaj, so razlike izginjale, s tem pa tudi številne okoliščine, ki so poganjale razvoj na obeh straneh," dodaja.

Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine, sicer pa Solkanka, ki je Primorska še ni izpustila iz krempljev, je enakih misli: "Nova Gorica ima podobne težave kot ostala slovenska mesta - velikokrat se ne ve, kdo oblikuje strategijo razvoja in kolika sama občina prisluhne raznim pobudam. Tu je lepo živeti, če le nisi odvisen od potencialov, ki se ne izkoriščajo,« pravi. "Mesto je prepoznavno skozi mit o "malem Berlinu", čeprav obe Gorici seveda nikoli nista bili podobni nemški prestolnici in njeni situaciji. Presežek je Nova Gorica našla zgolj v igralniškem turizmu, ta jo je naredil prepoznavno v širšem prostoru, a vprašanje je, koliko se prebivalci mesta s podobo, ki prinaša zaslužek in ekonomsko stabilnost, lahko poistovetijo."

Da je predvsem gospodarstvo tisto, ki bi moralo na svojih plečih nositi razvoj mesta, pravi tudi Branko Marušič, zgodovinar in letošnji častni občan Nove Gorice, ki je mestu posvetil svojo poklicno pot, prihodnji razvoj kraja pa pospremil z besedami: "Nova Gorica seveda ne more postati satelit Gorice, ubirati mora svoja pota, ki naj iščejo vire, iz katerih se bo mesto napajalo v danostih prostora in časa. Pomembno vlogo pri razvoju bi moral igrati turizem, naslanjajoč se tudi na drobno gospodarstvo."

Zgodovinar Branko Marušič, letošnji častni občan Nove Gorice.
Zgodovinar Branko Marušič, letošnji častni občan Nove Gorice. FOTO: Sašo Tušar

'Služb za mlade diplomante ni že desetletja'

Nova Gorica je imela po podatkih Statističnega urada leta 2015 11,2-odstotno brezposelnost, nekaj pod slovenskim povprečjem torej, med brezposelnimi je bilo več žensk kot moških. Pomanjkanje strategije razvoja turizma, izobraževanja, predvsem pa pomanjkanje novih stanovanj in delovnih mest Širokova označuje za največje izzive, s katerimi se danes spopada mesto: "Od sonca in lepega vremena se pač ne da preživeti in v Novi Gorici služb za mlade diplomante ni že desetletja." Da se prebivalstvo počasi, a zanesljivo izseljuje, kažejo tudi statistični podatki.

Ustanavljamo zavod za turizem, s katerim povezujemo Novo Gorico, Brda, Vipavsko dolino in del Krasa. Stremimo k uvajanju sodobnih prijemov na področju turizma, ki vključujejo tudi čezmejno povezovanje. Skupna čezmejna promocija goriškega prostora lahko pomeni veliko dodano vrednost. Matej Arčon, župan MO Nova Gorica
Novogoriški župan Matej Arčon zatrjuje, da občina ne drži križem rok in da je njihov pogled usmerjen v prihodnost. V kratkem si obetajo pridobitev statusa posebne ekonomske cone v čezmejnem goriškem območju, ki bi za izbrano področje omogočala določene davčne ugodnosti. Tako bi v mesto privabili pomembne gospodarske družbe. "Izzivi so tudi pri preseganju birokratskih ovir na področju čezmejnega sodelovanja, pri uveljavljanju trajnostne mobilnosti in na področju stanovanjske politike. Skupaj z republiškim in občinskim stanovanjskim skladom načrtujemo v prihodnjem obdobju izgradnjo 70 novih stanovanj, večinoma za mlade družine," dodaja.

Marjan Pintar, eden vidnejših primorskih gospodarstvenikov, kot nujno izpostavlja identiteto, ki jo potrebuje Nova Gorica, ter sodelovanje, brez katerega se stvari nikoli ne bodo premaknile: "Mesto, ki je nastalo zaradi meje in se ob njej tudi razvilo, potrebujejo identiteto, ki pa je ni tako zelo preprosto zgraditi. Priložnost bi kazalo iskati v sodelovanju s sosednjo Gorico, bi pa morala svoj del odgovornosti za razvoj prevzeti Evropska unija. Tudi igralniški turizem, ki je mestu vtisnil neizbrisen pečat, bi se moral povezati z drugimi segmenti, ne more vključevati samo mesta, ampak tudi ostala področja. Podeželje, kulturno dediščino, gastronomijo, priložnosti je ogromno."

Potencial je z gospodarskega vidika zagotovo precejšen, pove Lavra Peršolja Jakončič iz družbe Hit, enega glavnih "igralcev" v Novi Gorici. "Veliki poslovni sistemi, ki so uspeli zdržati tržni ritem, pomembno sooblikujejo poslovni utrip mesta. Tudi tuj kapital je že prepoznal prednosti in možnosti uresničevanja poslovnih izzivov na tem trgu, vedno več je na Goriškem namreč podjetij, ki jih ustanavljajo lastniki iz tujine, največkrat prav iz Italije."

Sodelovanje mest z obeh strani meji bi moralo biti samoumevno, se strinjajo sogovorniki.
Sodelovanje mest z obeh strani meji bi moralo biti samoumevno, se strinjajo sogovorniki. FOTO: Sašo Tušar

Nova Gorica – evropska prestolnica kulture leta 2025?

Eden od načinov brisanja mej in povezovanja bo morda uspešna kandidatura obeh Goric za naziv evropske prestolnice kulture 2025. Za zdaj je ideja še v povojih, a dvoma, da bi naziv in dogajanje, ki bi mu sledilo, mesti zapisalo na evropski zemljevid, ni. "Če bo obema Goricama uspelo realizirati načrt, bi bil to bil dosežek, ki bi mesti visoko povzdignil. V tem delu Evrope so se po letu 1990 razmere temeljito spremenile. Srednja Evropa je le še spomin. Z razširitvijo  Evropske zveze je povezovanje držav v Evropi dobilo nove vsebinske poudarke. Mednje sodijo tudi taka tematska dogajanja, kot je leto evropske kulture," pravi Marušič.

Tudi tako bo Nova Gorica (vsaj za kulturnike) mesto, v katerem je lepo živeti in delati. A kakšna je v resnici njena prihodnost? Barvita in perspektivna ali siva in mračna?

Ano Kržišnik Blažica, dramaturginjo v SNG Nova Gorica, je v mesto zanesla poklicna pot in o življenju v tem delu "sveta" ima le pozitivne vtise: "Kvaliteta življenja tu je precej visoka, na voljo so številni športni in kulturni objekti, veliko zelenih površin. Tudi bližina Italije daje mestu poseben medkulturni značaj. Je pa res, da obstaja še veliko možnosti za nadaljnji razvoj, razprodaja velikih podjetij, če omenim le en vidik, mu ne gredo prid," oriše en vidik predstavnica mlajše generacije.

Strateški položaj ob meji smo izgubili, Slovenija se vse bolj centralizira in gradi na osi med Mariborom in Koprom, z Ljubljano v središču vsega. Že samo to so dovolj veliki izzivi za Novogoričane in okolico. Marjan Pintar, direktor SENG

"Človeka, ki se želi naseliti v Novi Gorici, mesto sprejme veliko bolj odprto in prijazno, kot večina drugih slovenskih krajev," pravi Marjan Pintar. "Razlog je najverjetneje v tem, da je v mladem mestu večina ljudi od nekod priseljenih. Pogoji za življenje tu so odlični, na kar vplivajo varnost in izjemna geografska lega. Mesto niti slučajno ni sivo in pusto, lepo je zaživel prenovljeni center mesta in kar kliče po nadgradnji." 

Priložnosti za to, da se bo Nova Gorica trdno zasidrala na zemljevid Slovenije in ne nazadnje tudi Evrope, je ogromno, od mesta, ki leži na meji, bi takšno pozicijo tudi pričakovali. A od besed do dejanj je velik korak, včasih prevelik.

"Sama bi si želela več vonja po prihodnosti. Manj poudarjanja obeh vojn in več spoznavanja bolečine drugega, ki v tem prostoru sobiva. Želim si, da bi prostor spoznal vrednost multikulturnosti in bogastva kulturne dediščine, želim si manj premikanja kamnov po Sabotinu in več razumevanja, da je sodelovanje med obema mestoma pogoj, da se regija lahko razvije naprej. Nujno je poiskati več posluha za mlade, ki bi jim s tem omogočili vračanje v regijo," na izzive prihodnosti opozori Kaja Širok.

Želja in besed je veliko, dela, da bo moč vse to doseči, pa tudi. "Rojstni dan Nove Gorice bom pospremil z željo, da bi naše mesto našlo pot za vztrajni in stalni napredek, da bi zbudilo iz sna še nekaj tistega, kar nepoznano in zato tudi neizkoriščeno čaka v naših srcih in rokah," ob okrogli obletnica njemu tako ljubega mesta zaključuje zgodovinar Marušič. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fakrze
16. 09. 2017 08.51
+0
Beda od mesta..u 20 letih posadili par vrtnic naredili dve plasticni krozni in trg k ni podobn nobeni reci etto ti razvoj mesta..
johanca123
17. 09. 2017 17.50
+3
Še precednik Pahor je od tam pobegnu pred laskavim naslovom mona stoletja
johanca123
15. 09. 2017 17.44
+1
Vrzotarji pač!
fljfo
15. 09. 2017 18.07
+1
pepikrlinca
15. 09. 2017 22.23
+0
kdor kvaka naj vrzote ne postavlja tja kamor ne sodijo
TNT4U
15. 09. 2017 15.24
+8
Popolnoma se strinjam z "deratizacijo". Pintar ni nikakršen "gospodarstvenik", sedanji župan pa v življenju ni počel drugega kot živel od političnih funkcij. Svoje sposobnosti pa sta itak pokazala v praznem besedičenju. Dejstvo je, da je občina brez rešitev, brez prihodnosti, brez ciljev, za vodenje javnih zavodov postavljajo sebi enake tako, da napredka enostavno ne more biti. Javni zavod za turizem in "moderni prijemi", bla bla bla ... - Nova Gorica po 70 letih nima ene same zadeve po kateri bi bila prepoznavna - to je rezultat teh "modernih prijemov".
pepikrlinca
15. 09. 2017 22.24
+2
saturnsky23 saturnsky23
15. 09. 2017 12.04
+17
Politično, umetno mesto, nabasano z večinsko južne brače vse polno oficirjev JLA, carinikov, z zelo malo Slovenskega življa, ki je srečno, da je od te nesreče odmaknjeno po okoliških vaseh. Prostorsko izčrpano za nadalno pozidavo, hvala komu?
SKRIPT
15. 09. 2017 13.37
-11
flexi22
15. 09. 2017 20.05
+4
imaš prav marsi v katerem lokalu je uradni jezik jugo .ali pa je lokal za italjane slovenci niso zaželjeni
BUONcaffee
15. 09. 2017 11.56
-1
Tudi Trst hrani dosti Slovencev.
Svalbard
15. 09. 2017 11.37
+0
Mel ste možnost volit Luka za župana pa ste ga fsral!
fljfo
15. 09. 2017 18.08
+3
Ta je le ZLjev satelit....Pa tako se je izdajal za neodvisnega...bruh
pepikrlinca
15. 09. 2017 22.25
+2
LazniviZares
15. 09. 2017 10.37
+3
Polovica Novogoricanov in okolicanov dela v Italiji in od tega dobro zivi druga polovica pa je z italijo drugace povezana ...trgovine ,restavracije, crpalke....in od tega spet dobro zivi. Italija hvala da nam to omogocas...In hvala prednikom da niso meje postavili zahodneje ker potem bi morali v sluzbo v udine ali pordenone...
BUONcaffee
15. 09. 2017 11.55
+3
Ja, dosti jih dela v Italiji. Italija jim daja kruh.
supergigi
15. 09. 2017 10.18
+11
Razen klime, je vse skupaj obupno, z županom vred. Dobro, da je toliko zelenja v mestu, da malo popravi grdo arhitekturo.
deratizacija
15. 09. 2017 10.06
+33
Eno samo nakladanje! V Novi Gorici sta v razcvetu le prostitucija, gemblanje in prodaja drog. Tuji podjetniki (iz sosednje Italije) odpirajo družbe pri nas predvsem zaradi ugodnejše davčne stopnje in davčnih špekulacij. Župan s svojimi strokovnimi službami ni sposoben zagotoviti razvojnega programa občine. Njegov domet je leporečenje in zapravljanje občinskega denarja za veselice in nesmiselne projekte. Mladi izobraženci ostajajo v Ljubljani ali odhajajo v tujino, nenormalen pa je priliv nekvalificirane delovne sile s področja bivše Jugoslavije. Dobesedno balkanizacija Nove Gorice. Državni monopolist Pintar pa bi morda raje vsaj enkrat kot direktor SENG najprej razmišljal o svojih in šele nato o izzivih občanov Mestne občine Nova Gorica.
Die einemaister
15. 09. 2017 10.16
+16
Nova Gorica sploh občina je vse vedno stavila na HIT, ko so ga praktično uničili, ni sedaj več enega priliva v občino, še manj pa v privatne žepe, Arčon župan ,večni študent, ki se ga na žurkah rad napije,ter ga dobiš kdaj ležati pijanega na kakšni klopci, to je župan res alfa in omega
pepikrlinca
15. 09. 2017 22.26
+5
vstajnik1941
15. 09. 2017 08.41
+9
Čudovito mesto tale Nova Gorica in seveda tudi Gorica. Sreča je da niso vsi ljude tam taki kot je instagram precednik!
Kajtimar
15. 09. 2017 08.18
+19
Se v Gorici še kaj dogaja? Arčon je osebni satelit Gorizie v mestu brez razvoja in ideje veže na prišepetovalca iz Italije. Mesto bo tako spušilo..Seveda je za to odgovoren predvsem on sam.