Slovenija

Svet za zaščito živali ni prepovedal cirkusov

Ljubljana, 26. 11. 2010 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovni svet za zaščito živali je obravnaval vprašanje potencialnega mučenja živali pri gostovanju cirkusov v Sloveniji. A za prepoved se niso opredelili.

Pobuda za prepoved cirkusov z živalmi v Sloveniji ni prepričala Sveta za zaščito živali.
Pobuda za prepoved cirkusov z živalmi v Sloveniji ni prepričala Sveta za zaščito živali. FOTO: Jani Dolinšek

Strokovni svet za zaščito živali se je danes sestal na svoji 3. seji, ki se je je udeležil tudi kmetijski minister Dejan Židan. Razpravljali so o potencialnem mučenju živali pri gostovanju cirkusov v Sloveniji, vendar se za prepoved niso opredelili.

''Je pa ob tem zavzel stališče, da morajo biti na ozemlju Slovenije zagotovljeni določeni pogoji za živali, ki jih je potrebno nadzirati; in sicer ustrezni nastanitveni pogoji, primerna skrb za živali, ustrezna dresura vaje in učenja ter ustrezen transport po Sloveniji. Pri tem svet dopušča možnost, da je potrebno uvesti tudi certificiranje oziroma ustanoviti certifikatni organ,'' so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Svet, ki mu predseduje Erih Tetičkovič iz Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor, se je na prejšnji seji seznanil s pobudami in pozivi posameznih državljanov, da se gostovanje cirkusov z živalmi v Sloveniji prepove, saj naj bi po njihovih navedbah šlo v teh primerih za mučenje živali.

Člani sveta so se zato seznanili s strokovnimi podlagami s področja mučenja in dresure, ki jih je pripravila dvočlanska komisija, katero je imenoval svet. Na podlagi strokovnih mnenj se svet ni opredelil za prepoved gostovanja v Sloveniji, so sporočili z ministrstva.

Svet je obravnaval tudi predloge za spremembo nekaterih določil zakona o zaščiti živali, ob tem pa sklenil, da o spremembi zakona odprejo javno razpravo. ''Svet zato poziva zainteresirano javnost, da s svojimi pobudami sodeluje preko elektronskega naslova: zascita.zivali@gov.si, in sicer od 1. decembra 2010 dalje. Pripombe sprejema Strokovni svet za zaščito živali do 1. marca 2011. V marcu bo svet organiziral tudi javno predstavitev mnenj zaintereisrane javnosti,'' so še zapisali v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

screemer
27. 12. 2010 23.15
pa ni mi jasno od kod nam pravica da mučimo živali???
kubo
27. 11. 2010 04.22
Cirkusi in zivalski vrtovi so suzenjstvo za zivali in tisti,ki mislite drugace ste navadni.....Tudi v Lj ziv. vrtu je stanje katastrofalno in ni primerno.....ne morem iti tja in placati za obstoj suzenjstva in mucenja zivali....
JozaFric
26. 11. 2010 21.18
cirkusi so zakon. Vedno je zanimivo gledat, kako dreser pokori tigra, da je videt kot priden mucek.
elan5
26. 11. 2010 20.33
Ko bodo imeli čas člani tega društva,pa še se naj malo za deklico na Koroškem zavzemejo. Se mi zdi,da je za živali kar vredu poskrbljeno. Za ljudi se bojim. Za njih ni.
Das.StimmtNicht
26. 11. 2010 20.32
cirkuse z živalmi je treba ukinit!!!
DEMOKRAT007
26. 11. 2010 19.46
svet naj se zgleduje po znanstvenih raziskavah oxfordske univerze iz 1998, ki je ugotovila, da v cirkusih ne obstaja dokazov da so živali primerno zaščitene. slovenija naj se še danes pridruži švedski, avstriji, indiji, finski, izraelu, boliviji, singapurju in še mnogim državam ki so z zakoni prepovedali kakršnokoli uporabo katerihkoli živali v cirkusih.
prehlad
26. 11. 2010 19.39
NAJ SPREJMEJO ZAKON ,DA NAJ NEHAJO MUČIT IN NATEGOVAT SLOVENSKEGA ŽIVLJA.