Slovenija

VIDEO: Dejan Židan svari, da je vse skupaj videti kot načrtna sabotaža javnega zdravstva

Ljubljana, 04. 10. 2017 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet UKC Ljubljana ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije, s čimer vodstvo ostaja na svojih mestih. Zdravstvena ministrica medtem ne odgovarja na vprašanja o tem, ali bo predlagala zamenjavo članov sveta. Se je pa odzvala koalicija - tako Dejan Židan kot Karl Erjavec se namreč strinjata, da je treba svet zavoda poklicati na odgovornost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdravstvena ministrica po seji brez odgovora
    02:50
    Iz 24UR: Zdravstvena ministrica po seji brez odgovora
  • Zdravstvena ministrica: Vodstvo UKC ni ustrezno reševalo problema otroške srčne kirurgije
    02:25
    Zdravstvena ministrica: Vodstvo UKC ni ustrezno reševalo problema otroške srčne kirurgije
  • Predsednik sveta UKC LJ: Komuniciranje z javnostjo ni bilo najbolj primerno
    01:27
    Predsednik sveta UKC LJ: Komuniciranje z javnostjo ni bilo najbolj primerno
  • Karl Erjavec meni, da je zdaj na potezi ministrica za zdravje
    00:43
    Karl Erjavec meni, da je zdaj na potezi ministrica za zdravje
  • Dejan Židan: Ekscesi se dogajajo, a jih je potrebno takoj sanirati
    00:44
    Dejan Židan: Ekscesi se dogajajo, a jih je potrebno takoj sanirati
  • Iz SVETA: Nista odstopila
    01:32
    Iz SVETA: Nista odstopila
  • Iz 24UR ZVEČER: Cevc o zapletih na otroški kardiologiji
    04:41
    Iz 24UR ZVEČER: Cevc o zapletih na otroški kardiologiji
Predsednik sveta Tomaž Glažar je pojasnil, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer.
Predsednik sveta Tomaž Glažar je pojasnil, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer. FOTO: POP TV

Več mesecev je javnost zgrožena nad razprtijami, ki vladajo v ljubljanskem kliničnem centru. Še posebej je zaskrbljujoče stanje na otroški kardiologiji, zato je zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pozvala k odstopu, a se vodstvo za to ni odločilo.

Žogico so nato podali svetu UKC Ljubljana, ki pa se je na zadnji seji odločil, da ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Predsednik sveta Tomaž Glažar je pojasnil, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

Predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomaž Glažar je po torkovi seji sveta zavoda povedal, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Kot je dejal, je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

"Ves čas se je svet zavoda pri obravnavi tematike srečeval z vprašanjem stroke. Glede na nedvoumno mnenje strokovnega sveta lahko ugotavljamo, da se program otroške kardiologije strokovno odvija prav," je po seji sveta dejal Glažar. Tako člani sveta UKC o odgovornosti vodstva za program otroške kardiologije "ne bomo glasovali, ker na osnovi strokovnega sveta ni potrebe", je dodal Glažar. Po njegovih besedah niso pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih.

Ministrica vztraja pri oceni, da vodstvo UKC ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije

Ministrica Kolar Celarčeva pa tudi po torkovi odločitvi sveta UKC Ljubljana, ocenjuje, da vodstvo UKC ni ustrezno reševalo tega problema.

''Še vedno ocenjujem, da UKC Ljubljana ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije, ki se vleče od leta 2012. S svojim ravnanjem je v jasnost po nepotrebnem vneslo negotovost in nezaupanje tako v zdravnike kot v delovanje celotnega UKC Ljubljana,'' je poudarila ministrica. "Kot veste, je strokovni odbor UKC obravnaval to tematiko in podprl strokovno direktorico UKC Ljubljana, svet zavoda pa je na včrejašnji seji to mnenje obravnaval, ni pa odločal o odgovornosti strokovne direktorice."

Zdravstvena ministrica na vprašanja, ali bo zamenjala člane sveta, ni odgovarjala.

Nadaljevala je, da mora biti delovanje v dobrobit pacientov. "Naša prioriteta je, da poskrbimo za bolnike, s tem namenom je bil ustanovljen projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani kirurg Igor Gregorič. Verjamem, da je to pravi način, da se razreši ta problematika v dobro bolnikov," je dejala Kolar Celarčeva v izjavi medijem.

Kolar Celarčeva je sicer v preteklosti že pozvala vodstvo UKC k odstopu zaradi stanja na področju otroške kardiologije po tistem, ko so v javnost prišli podatki (tudi s strani vodstva UKC) o domnevnih nepravilnih zdravljenjih in napačnih diagnozah otrok v tem programu. A se ne generalni direktor Andraž Kopač ne Pfeiferjeva nista odločila za odstop.

Koalicija ostra do neukrepanja sveta UKC

So se pa na sporočilo sveta UKC Ljubljana, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije, ostro odzvali koalicijski partnerji. Ministrico Milojko Kolar Celarc so pozvali, naj presodi o pristojnosti in odgovornosti članov sveta.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem še pred današnjim vrhom koalicije ocenila, da se vsi člani sveta UKC jasno zavedajo svoje odgovornosti, ki jo imajo za delovanje UKC, za zdravstvo in za bolnike. "Če bodo ocenili, da niso usposobljeni opravljati svoje funkcije, pričakujem, da bodo to nemudoma javno razgrnili in temu ustrezno ravnali. Zato, da lahko potem njihovo delo začnejo opravljati ljudje, ki bodo kompetentni in bodo imeli to odgovornost ter drznost, da se določene poteze potegnejo oz. argumentirajo, zakaj se ne," je dejala Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali bodo torej člane sveta zavoda oziroma predstavnike vlade v svetu odpoklicali, je odgovorila, da je treba pogledati, kakšne so njihove pristojnosti, njihovo imenovanje in odpoklic. Dodala pa je, da je za to vprašanje za pristojno ministrstvo za zdravje.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.
Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da je na potezi ministrica za zdravje, ki je zahtevala tako ravnanje sveta zavoda, zdaj pa naj presodi, ali so člani sveta ravnali v skladu s svojimi pristojnostmi ali ne. Erjavec je dejal, da se ne bo spuščal v polemiko glede pristojnosti sveta UKC, a je spomnil na trditve predsednika sveta Glažarja glede tega.

Če pa imajo pristojnost v zvezi z razrešitvijo vodstva zavoda oziroma odločanjem o odgovornosti vodstva, se Erjavec strinja, da je treba svet zavoda poklicati na odgovornost.

Bolj oster pa je prvak SD Dejan Židan, ki je bil nad dogajanjem v svetu zavoda, kot je dejal, zgrožen. Vse skupaj po njegovem mnenju izgleda kot načrtna razgradnja javnega zdravstva ali skoraj kot načrtna sabotaža javnega zdravstva. "Ekscesi so se, se in se bodo dogajali. Ampak ko se ugotovijo, jih je treba čim prej ali takoj sankcionirati," je poudaril v izjavi novinarjem pred koalicijskim vrhom, na katerem si želi odpreti tudi to temo.

Svet zavoda se namreč po Židanovih navedbah ne odzove na nedopustno dejanje, "ko je zaradi slabega delovanja verjetno umrl en ali morda več otrok". S tem po njegovem mnenju ljudi odvračajo od javnega zdravstva, po drugi strani pa to pomeni erozijo sistema. Če ekscesov ne obravnavajo pravočasno, ljudje po Židanovem mnenju ne zaupajo več v politični sistem.

Židan je bil oster tudi do ministrice in do SMC. "Ministrica za zdravje in stranka, ki jo je nastavila, na ta način spodkopavata lastno državo. Ljudje bodo postali apatični," je bil oster prvak SD.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hladnavoda
05. 10. 2017 16.47
Cerar in SMC vse bolj odajata vonj po mrhovini. Zato se SD in DeSUS že pripravljata na volitve s trganjem trupla.
johanca123
05. 10. 2017 16.03
+1
Kadar se ta Židan oglas je vedno tko kot bi eden v socialističnem bloku potegnil vodo v skretu!
Transformerji
05. 10. 2017 11.53
Svoje komentarje bom zaključil s tem: načrtna sabotaža javnega zdravstva se dogaja že nekaj let - dokaz: prav noben minister še ni rešil te mafijske godlje. Drugi dokaz: Milojka je obljubila, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno - realnost je pa taka, da se to neprestano povečuje za vse enako ne glede na plači, enak znesek prispevajo vsi, ki so ga sklenili. Zanimivo: nekoč je bilo to PROSTOVOLJNO dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sedaj je pa očitno kar obvezno! Tisti, ki nikoli ne hodijo k zdravniku, bodo začeli razmišljati, za 300 evrov na leto, da bodo raje denar hranili in šli v privatne ambulante!
Transformerji
05. 10. 2017 12.14
Začeli bi lahko razmišljati tudi o tem: da so razna zdravila, ki jih lahko dobiš samo na recept, zeleni ali pa beli, da jih lahko sam plačaš, brez recepta. To so zdravila, ki jih redno uporabljaš.
resslovenka
05. 10. 2017 09.45
+1
Saj človek ne more verjet, kako se pri nas odvijajo stvari. A je to red? Ne, to je anarhija. Ker če bi veljal pravni red za vse, potem ne bi bili priča temu čemur smo. Položaje bi zasedali moralni ljudje. Sedaj mi priča sprenevedanju, pometanju pod preprogo in bolnemu populizmu. Povsod!
resslovenka
05. 10. 2017 09.46
Uporabnik113089
04. 10. 2017 21.54
+9
Državo je treba postaviti na povsem novih temeljih. Vsem politikom, lobistom, predstojnikom, "strokovnim" direktorjem...... 1.000 eur. pokojnine in naj dajo mir...Mlade pa na položaje, pa ne preko "ustnih" izpitov a la farmacevtka....
-BZ-
05. 10. 2017 09.25
delat naj se spravijo ti ''strokovnjaki'' samo bi nekaj zahtevali pa politizirali, ...od njih in njihovega ''znanja'' pa nobene koristi v zdravstvu...
-BZ-
05. 10. 2017 09.26
Slovenija je ena velika polomija javnega sektorja: druga ne znajo ko zahtevat,požrešnost se nikoli ne konča, ko neki otroci, ko jim daš malo sladkega...naj si prislužijo dodatne sladkarije s svojim delom, ki ga prodajo na trgu, ne pa z izsiljevanjem države
Principat
04. 10. 2017 21.21
+14
zdaj pa že tako pametujete ,, pa kdo operira - ministrica ? , a je ministrica ,,,,,, ? NE , zdravniki samo izsiljujejo in delajo vrste in potem vse na ministrico ,, ja kateri minister je pa do sedaj kaj dosegel ,, imamo dobre in vrhunske zdravnike , ampak tiszi lobistični in povrh še Kuštrin so vsa nesnaga v zdravstvu ,, preveč lepo imajo postlano , da bi kaj spreminjali ,, če tako prek rame pogledamo je zdravstvo monopolna dejavnost ,, pa bojo stavkali ali pa si izmišljevali "tiho stavko" bili so ministri iz panoge z znanjem in NISO NAREDILI ČISTO NIČ , razen za sabo so puščali razdejanja ,, potem pa še tu zastrupljojoči DESUS , seveda vi tega vse ne poznate , ustvarja največjo kratersko jamo za konsenz pozitivnim zaključkom ,, še bojo ti sra.... ta stranka je naredila toliko slabega za državljane in z njeno incijativo so pokojnine v 10 letih padle za skoraj 20 % in vsaki minister za zdravstvo je moral prestati test DESUSA , če ne pa stalno metanje polen ,, desus mora zapustiti teater v slovenski politiki ,,
Uporabnik113089
04. 10. 2017 21.56
-2
Ministrica je tista ki naj bi bila glavna. Če ni kos nalogi naj ostopi! Kaj pa je naredila med triletnim mandatom? Le razsulo zdravstvenega sistema.
Madeni
04. 10. 2017 21.05
+2
cela država kriminal orožje v roke in t+razgnati to d-rhal..
bojer
04. 10. 2017 20.43
-2
Usta do ušes! Ali so čakalne dobe "na kraj večnosti" res vredne smeha? Tako zgleda naše zdravstvo. Ministrica pa samo nasmeh, vrste ostajajo, direktor, ki generira zgubo tudi, strokovna direktorica tudi, naslednji ostaja strokovni svetovalec na področju, da bo še večja "štala". Že Machiavelli je "vedel", da smo vredni svojega vladarja......
vox populi
04. 10. 2017 20.32
+5
Zakaj ta ministrica enostavno ne predlaga no bolje določi zakonsko, da Slovenec rojen in živi se pravi od 1 minute dalje naj mesečno PLAČA 80% lastnih dohodkov (nimam pameti in ne vem kako naj 1 urno živo bitje) in tudi ne človek z minimalno plačo cca 500€ plača zdravstvu 80% dohodkov in nato pridno, umirjeno, ponižno čaka na 1, 2, ali celo 3 letno čakalno vrsto?????!!!!! In ne pozabit tukaj so dajatve, davki, komunala, elektrika, voda, hiša, gretje edino kar lahko izločimo je hrana in voda. Saj se da živet brez tega. Ostane zrak. Samo škrge bo potrebno nastavit. Ta že išče nove dajatve in starih obljub o čakalnih vrst nikdar ni rešila in še vedno se rešuje probleme na osnovi teh namišljenih čakalnih vrst. Tukaj ni za verjet da ubogi slovenski narod ima same strokovnjake katerih briga samo švicarska plača in ostalo Ma mi lahko kdo pove kako ti Švicarji živijo brez dela . Res da imajo banke
ich123
04. 10. 2017 20.29
-2
Ha, ha, ha........kar ste izvolili to pa imamo in prav imajo, da nas nategujejo !!!! Ker smo bebast narod !!!!!!!!!!!!!!!!!
Principat
04. 10. 2017 20.13
+12
ta gospa ( miša ) bi rada bila najlepša , trdi da je najbolj pametna , preveč samovšečna z velikim nepremagljivim egom , vnašalka kaosa za ceno , da ne omenjam , požrešna za denar kot celo njeno rodbinsko drevo , vse bazira na osnovi iz preteklosti ,, to je le še uvod ..........................................
Verbena
04. 10. 2017 20.04
+9
Ljudstvo dopušča , da se norčujeta iz vsega , vendar , vsaj pri vprašanju zdravstva postanite že 1 x resni in odgovorni !!! ...kajti , vse se lahko popravi , napake pri zdravljenju pa ne ...zato , imejte vsaj toliko empatije do ljudi , ki rabijo zdravstveno pomoč !!!
johanca123
04. 10. 2017 19.58
+4
Dejan Židan že ve, je strokovnjak za pujse!
staridida
04. 10. 2017 20.08
+1
SKRIPT
04. 10. 2017 19.51
+1
Rosean ti si bolnik,zacni zbirati podpise kot vili
NiVzdevka76
04. 10. 2017 19.47
+3
Zapret odgovorne v zapor! O tem se pogowarjamo!
Skunk Works
04. 10. 2017 19.47
-1
V tej deželi pa ni zdravo biti bolan......vsak si je sam kriv, saj vidite kakšno zdravstvo imamo....torej: Ne bodite bolani.....
mallonge
04. 10. 2017 19.42
+3
Toti Židan je razcepljena osebnost; samo žep ima dvojen in skupen.
SKRIPT
04. 10. 2017 19.37
+1
Zidan sd naj bo tiho,izgulil je teran,sedaj pa se zelje,prava zguba sd dela tisto kar ukaze sds
Kalymero
04. 10. 2017 19.36
+9
Kakršna ministrica, takšno zdravstvo. Je pa res, da bi lahko njeno sliko dali na škatlico od cigaret.
NiVzdevka76
04. 10. 2017 19.32
+3
Poliwat jih z gnojnico, dokler ne odstopijo......