Slovenija

Svet UKC Ljubljana predlaga razrešitev Hojkerja z mesta strokovnega direktorja

Ljubljana, 15. 10. 2015 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zakaj? Očitajo mu objektivno odgovornost zaradi dogodkov na nevrološki kliniki. "Medicinsko sestro je očitno lažje odstaviti kot zdravnika," je dejala predsednica sindikata Jelka Mlakar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hojker in Remškar si delita usodo
    01:06
    Iz SVETA: Hojker in Remškar si delita usodo
  • Iz 24UR: Ukrepi po primeru Radan
    02:24
    Iz 24UR: Ukrepi po primeru Radan
Hojker ne komentira odločitve sveta zavoda, ki predlaga njegovo razrešitev. Na očitke bo odgovoril. Dejstvo, da vodstvo po eni strani izpodbija poročilo o upravnem nadzoru, po drugi strani pa ga na podlagi istega poročila razrešuje, pa označuje kot "čudno anomalijo".

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je včeraj zvečer predlagal razrešitev Sergeja Hojkerja z mesta strokovnega direktorja. Očitajo mu objektivno odgovornost zaradi dogodkov na nevrološki kliniki, je povedal predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar. Svet je poleg tega razrešil Erno Kos Grabnar z mesta glavne medicinske sestre. O razrešitvi Hojkerja bo svet UKC glasoval potem, ko bo odgovoril na očitke. Za to ima na voljo 15 dni.

Upravni nadzor na nevrološki kliniki je bil odrejen potem, ko je v javnost prišla informacija, da je zdravnik Ivan Radan na nevrološki kliniki skrajšal življenje več bolnikom. A nadzor je pokazal tudi na druge pomanjkljivosti in nepravilnosti na kliniki.

Sergej Hojker
Sergej Hojker FOTO: POP TV
Erna Kos Grabnar, ki jo je svet UKC Ljubljana zaradi dogodkov na nevrologiji v sredo razrešil z mesta glavne sestre zavoda, sklepa o razrešitvi zjutraj še ni prejela. Aktiviral se je že sindikat zdravstvene nege, katerega članica je. Kot ugotavlja predsednica sindikata Jelka Mlakar, "je medicinsko sestro očitno lažje odstaviti kot zdravnika". "Ne morem govoriti o razlogih, ki so vodili svet zavoda k tej odločitvi, a neskladje med usodo glavne sestre in strokovnega direktorja je očitno. To je diskriminatorno, da glavni medicinski sestri niso dali nobene možnosti za pojasnila, strokovnemu direktorju pa," pravi Mlakarjeva. "V načelu ima delavec pravico, da na vsako odločitev poda obrazložitev, dodatnih pojasnil ali ugovor," še izpostavlja predsednica sindikata zdravstvene nege, ki napoveduje, da bo sindikat Kos Grabnarjevi stal ob strani.

Predsednica zbornice zdravstvene nege Darinka Klemenc pa je dejala, da v zbornici z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že pred meseci pozvala vodstvo UKC, naj zaradi dogodkov na nevrološki kliniki odstopi, a tega niso storili. Zato je svet zavoda začel z ugotavljanjem odgovornosti vodstva.

V okviru nadzora so UKC naložili 37 ukrepov, ki jih morajo v UKC uresničiti v različnih časovnih obdobjih - od dveh mesecev pa do enega leta. Svet zavoda je obravnaval tudi poročilo o uresničevanju teh ukrepov.

S poročilom so bili zadovoljni, saj se je vodstvo UKC po Glažarjevih besedah tega problema lotilo aktivno, naloženi ukrepi pa se izvajajo v skladu s časovnico.

Sicer pa je vodstvo UKC 14. septembra vložilo upravni spor zoper poročilo o izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki, ki ga je izvedla komisija v okviru ministrstva za zdravje. Za tožbo na upravnem sodišču so se odločili zaradi procesnih napak v postopku nadzora in nestrinjanja z nekaterimi ugotovitvami v poročilu. Po besedah v. d. generalnega direktorja UKC Andreja Baričiča pravzaprav niso imeli nobene druge pravne možnosti za izpodbijanje poročila.

Po Baričičevem in Glažarjevem mnenju ni sporno dejstvo, da UKC po eni strani izpodbija poročilo o upravnem nadzoru, po drugi strani pa na podlagi istega poročila razrešuje strokovnega direktorja in glavno medicinsko sestro.

Kot je dejal Baričič, se lahko tožba nanaša na nekatere elemente v upravnem nadzoru, ki se ne tičejo strokovnega direktorja. Glažar pa je dodal, da četudi upravni nadzor zaradi tožbe še ni pravnomočen, jih je vsebina poročila o nadzoru prepričala v Hojkerjevo odgovornost.

Baričič je tudi uradno potrdil, da se je prijavil za mesto generalnega direktorja UKC. O kandidatih bo svet odločal prihodnji teden. Glažar pa od prijavljenih kandidatov med drugim pričakuje, da bodo v svojih predstavitvah podali tudi rešitve na nekatere zahtevane ukrepe v upravnem nadzoru.

Baričič ni želel komentirati predloga za Hojkerjevo razrešitev, saj da to ni v njegovi pristojnosti. Je pa dejal, da v času, odkar je na UKC, ni imel s Hojkerjem nobenih težav.

O morebitni odgovornosti drugih vpletenih v zgodbo na nevrološki kliniki, denimo o odgovornosti strokovnega direktorja nevrologija Davida B. Voduška, svet ni razpravljal, saj po Glažarjevih besedah to ni v njihovi pristojnosti, pač pa v pristojnosti generalnega direktorja.

Baričič se tudi glede Voduškove odgovornosti ni želel opredeliti in pojasniti, kako bo ravnal, če bo potrjen za generalnega direktorja. Kot pravi, so to, če bi bil potrjen za direktorja, hipotetične konstrukcije, zato v tem trenutku na more napovedovati.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
19. 10. 2015 03.42
+1
mqislim da bi vsi pobasati svoje torbe in na cesto z njimi a ljubljančani ne dovolite ds odide Brecelj morate ga močno podpreti pa makar nekoliko na silo u bistvuBRANITI gs je potrebno A DRUGE pospremite do sodne palače in odprite im vrata da bodo z lahkoto vstopili in nati pa v arest in pika
nemojte
16. 10. 2015 19.38
+1
nemojte
15. 10. 2015 21.40
+3
našo kri dobijo za stonj za minimalne plače, pa prepričevanje, da smo lahko veseli, ker imamo službe.
Puppy
15. 10. 2015 19.22
+0
Končno!!!!!! Gremo dalje....še je treba popucat po ukc!!!!
wolfterier
15. 10. 2015 23.06
+3
Odpustili so medicinsko sestro.Bravo,zdaj pa še snažilko,nje...
perovskija
15. 10. 2015 10.01
-10
Dva največja nergača v SLO Erik Brecelj, Alma Sedlar
murinar
15. 10. 2015 12.38
+0
reaf
15. 10. 2015 19.17
+0
Za Almo ti dam +++, za Breclja pa en velik minus -
rde?kar
15. 10. 2015 08.45
+4
To pa ni vredu v bolnici pa bolni zdravniki .To bolezen pozdravi samo Matilda in to pod nujno.
truga
15. 10. 2015 08.45
+3
...reke po drzavi mocno narascajo in so tik pred razlitjem...podobno je s potrpljenjem naroda v drzavi...
Timy15
15. 10. 2015 08.39
+10
Že leta nazaj je znano,da je nujno potrebno vso vodstvo na UKC Ljubljana zamenjat.Pa čeprav paciantom povzročajo vedno večjo škodo,nič iz tega.In sedaj bi še odstranjevali take,ki tam nekaj naredijo in javnosti upajo vedno povedati resnico?To je absurt!
wolfterier
15. 10. 2015 23.07
+2
maajde
15. 10. 2015 07.51
+11
Največja zdravstvena ustanova v SLO, nekdaj svetovno poznan KC Ljubljana, še danes navidezno referenca ostalim bolnišnicam pri nas..... Pa si ne priznajo, da je od UKC ostal le še C Ljubljana. Tako je. Center Ljubljana. Center za zbiranje bele golazi, korupcije, zaslužkarjev. Vrednot človeških življenj, pri ljudeh, ki jim pravimo zdravniki, in ki bi morali najbolj ceniti ter spoštovati človeka, ni več zaznati. Zadnja leta se v medijih prebira le o barabiji, težavah, celo morilcih (?).... Kje je bilo nazadnje napisano kaj dobrega, o uspehih? Žalostno