Slovenija

'Poklukar je spisal in predstavil najbolj verodostojen program'

Ljubljana, 11. 07. 2019 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
37

Člani sveta UKC Ljubljana so za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice izbrali Janeza Poklukarja, aktualnega direktorja jeseniške bolnišnice. K njegovemu imenovanju mora soglasje podati še minister za zdravje Aleš Šabeder. Če ga bo dobil, bo štiriletni mandat Poklukar nastopil 1. avgusta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Novega direktorja čaka veliko dela
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Novega direktorja čaka veliko dela
  • Iz 24UR: UKC bo vodil Poklukar
    02:38
    Iz 24UR: UKC bo vodil Poklukar
  • Iz SVETA: Poklukar novi direktor UKC
    02:26
    Iz SVETA: Poklukar novi direktor UKC

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji seji za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice izbral Janeza Poklukarja, dosedanjega direktorja jeseniške bolnišnice. 

"Poklukar je spisal, poslal in predstavil najbolj verodostojen program. Prepričal nas je z vrsto točk tega programa, med drugim s tem, da ima zategovanje pasu svoje meje in da se namerava usmeriti na trg, da ustvari prihodke tudi tam," je po soglasni odločitvi sveta zavoda o primernosti Poklukarja za novega prvega moža UKC v izjavi za medije povedal predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Kot je še dejal, jih je Poklukar prepričal tudi s svojimi izkušnjami. Splošna bolnišnica Jesenice je namreč kot prva zaključila finančno sanacijo in po Golobičevih besedah posluje pozitivno in je zgledno urejena. "Je seveda bistveno manjša kot UKC, ampak zgled, ki ga velja aplicirati tudi na našo največjo bolnišnico," je še dejal.

Svet zavoda mora o svoji izbiri še uradno obvestiti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je danes in v petek službeno v tujini, so pojasnili na ministrstvu. Golobič pričakuje, da bo Šabeder podal svoje soglasje v prihodnjih dneh.

Poklukar pričakuje podporo ministra Šabedra

Odločitev sveta UKC Ljubljana je komentiral tudi Poklukar. Dejal je, da je imel svet zavoda zagotovo težko delo. Glede na to, da v njem večino predstavljajo člani ustanovitelja, se pravi ministrstva za zdravje, in da so odločili soglasno, pa računa, da bo dobil tudi podporo ministra Šabedra. 

Favorit za prevzem vodstva UKC Ljubljana naj bi bil po neuradnih podatkih Janez Poklukar.
Favorit za prevzem vodstva UKC Ljubljana naj bi bil po neuradnih podatkih Janez Poklukar. FOTO: POP TV

Že po svoji predstavitvi pred člani sveta pa je glede glavnih izzivov, ki ga čakajo kot direktorja UKC Ljubljana, povedal, "da je glavni potencial UKC njegov visoko usposobljen kader in da bo treba z zaposlenimi najprej najti ustrezne rešitve na nivoju procesov v enotah in med enotami". Vzpostaviti bo treba tudi ustrezen nadzor v vseh enotah in se zavzemati za večjo transparentnost poslovanja predvsem med samimi klinikami, je poudaril.

Izpostavil pa je, da se bo kot direktor vsekakor naprej seznanil s perečimi problemi v UKC, med drugim tudi s področjem otroške srčne kirurgije, internistične prve pomoči in infekcijske klinike.

Kot je dejal, se vidi kot človeka, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali na UKC.

Izpostavil je tudi, da je ključnega pomena izboljšanje dialoga z ZZZS in ministrstvom za zdravje za boljše sodelovanje in dejanskim upoštevanjem kolektivnih pogodb na obeh straneh.

Na vprašanje, kako bi se kot direktor UKC lotil problema čakalnih vrst, je Poklukar odgovoril, da so čakalne vrste širši problem, ne samo Slovenije, pač pa cele Evrope. Računa pa na to, da bodo z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje, med drugim tudi na področju nagrajevanja zaposlenih, v UKC lahko dosegli večjo učinkovitost.

Kot je še dejal, odločitev, da kandidira za direktorja UKC Ljubljana, ni bila lahka, a je v tem videl priložnost in izziv. Kot je dejal, pet let vodi jeseniško bolnišnico, eno od 15 bolnišnic v sanaciji, kjer je bila ta bolj ali manj uspešno izvedena. So ob koncu finančne sanacije, za bolnišnico so pripravili srednjeročne, pa tudi dolgoročne načrte. V kandidaturi za UKC je tako videl priložnost in izziv, da poskusijo tudi v UKC Ljubljana narediti podobno zgodbo.

Žepič se za kandidaturo ni odločil

V največji slovenski bolnišnici z več kot 8000 zaposlenimi so novo vodstvo iskali po odhodu Šabedra na čelo zdravstvenega resorja konec marca. Od takrat je krmilo začasno prevzel Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike. Slednji se na razpis za vodenje UKC s polnim mandatom ni prijavil. 

Kot je spomnil danes v izjavi za medije ob robu predaje novega reševalnega motorja Reševalni postaji Ljubljana, je ob nastopu funkcije v. d. dejal, da bo razmislil o prijavi na razpis, če bodo izpolnjeni določeni pogoji. A ker do tega ni prišlo, se za kandidaturo ni odločil.

Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana danes izbirajo novo vodstvo največje slovenske bolnišnice.
Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana danes izbirajo novo vodstvo največje slovenske bolnišnice. FOTO: Bobo

Tako bo nadaljeval delo na pediatrični kliniki, kjer je poslovno vodenje prevzel pred dobrim letom, je potrdil. Naloge poslovnega direktorja je sicer opravljal tudi v času vodenja UKC. "Izzivov in problemov je na pediatrični kliniki še veliko, zato nas tudi na tem področju čaka veliko dela. Se pa veselim dela z novim generalnim direktorjem, ker mislim, da bova uspešno sodelovala," je še dejal Žepič.

Kdo so med povabljenimi na današnji razgovor?

Za razliko od Žepiča sta se na razpis prijavila nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan in nekdanji župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Na današnji razgovor so bili po neuradnih informacijah vabljeni še sekretar v generalnem sekretariatu vlade Mihael Babič, doktor znanosti s področja informatike Matjaž Bevk in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar. Slednji je veljal za favorita, o čemer smo v preteklih dneh že poročali. 

Prijave na razpis je svet zavoda ocenil kot kakovostne, saj se je nanj prijavilo več kandidatov z izkušnjami za vodenje javnih zdravstvenih zavodov.

Kot že rečeno, novega direktorja UKC Ljubljana čakajo številni izzivi. Poleg nadaljevanja sanacije in izboljšanja poslovanja bo moral novi generalni direktor oziroma direktorica krmariti med različnimi interesi zaposleni, med njimi tudi na programu srčne kirurgije. Predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik je pred dnevi namreč napovedal sodelovanje z beograjskim Inštitutom za kardiovaskularne bolezni Dedinje.

Da vodenje UKC Ljubljana ni lahka naloga, kažejo tudi pretekle izkušnje, saj so se vodstva menjala precej pogosto. Če bo Poklukar dobil soglasije ministra, bo tako že 15. človek na čelu ustanove in osmi v zadnjih desetih letih. Mandat sicer traja štiri leta, direktor pa je po poteku mandate dobe lahko znova imenovan za ta položaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 07. 2019 10.32
+11
Jaz samo to vem, da je UKC ogromno pridobil, bolnica Jesenice pa ogromno izgubila. Ampak... da bi le v red spravil ta naš ljubljanski UKC. V tem primeru bi si zaslužil medaljo za pogum in hrabrost. 🤗
AlternativeFacts
12. 07. 2019 10.22
-3
'Poklukar je spisal in predstavil najbolj verodostojen program' .....@Super, lahko si oddahnemo, imamo strokovnjaka ki zna spisati verodostojen program...Sedaj pa po starem naprej......
SenecaLucius
12. 07. 2019 09.54
+14
Torej se vendarle da izbrati nekoga zaradi strokovnih referenc in ne samo na podlagi članstva v neki stranki...
kr--en
12. 07. 2019 09.09
+16
Če je res tako sposoben kot pravijo nekateri, potem si lahko samo želimo, da mu pustijo delat svoje delo.
Pan1
12. 07. 2019 07.56
+38
Jesenice je porihtal. Upam, da mu uspe v UKC. Bojim se pa, da bo imel težko delo. Vso srečo za pogum, znanje očitno ima
jakec1575
12. 07. 2019 09.14
+21
V UKC je veliko več egov z lastnimi vrticki in politicnimi vezami, ki ne bodo popustili. To je dobro namazan stroj kjer par tisoc ljudi izredno dobro zivi na racun vseh ostalih, ki placujemo to blagajno. Imajo vile, sopirijo se z voznim parkom in objavljajo svoje poduhovljene slike z dopustov.
maršal Broz
12. 07. 2019 07.39
-12
Še dvajset minut, pa se začne pljuvanje iz kletnih prostorov štaba SDS iz Terstenjakove.
Vitruvio
11. 07. 2019 19.20
-17
Bon videli kaj bodo rekli desnosučni pravljičarji .
ivanveliki
11. 07. 2019 21.13
+11
Misliš reči kaj bo rekli "desnosučni zemljariči".
luna.3
11. 07. 2019 18.50
+82
Poštenjakar, ki ima hrbtenico. Dobro za UKC, škoda za jeseniško bolnico.
TOX6
11. 07. 2019 18.47
+27
Bravo Pokljukar, prevzemi še policijo danes so spet Italijani prijeli 48 nezakonitih migrantov par metrov čez mejo. En drug Pokljukar in Marijučo lažno trdita delajo dobro?????
Vitruvio
11. 07. 2019 19.21
-2
MladostNiNorost
11. 07. 2019 20.08
-9
ce pa vidijo vsepovsod to temo in grde levicarje..
gara?86
11. 07. 2019 18.30
+51
Bravo Janez, pokaže tem morostarjem ko se opravla posu. ČESTITKE!!!
Kau?SelektorMojster
11. 07. 2019 18.28
+21
Fajn gre nasa bolnca v 3 p m . Ce on gre....
hopcefizelj
11. 07. 2019 18.20
+86
Vse čestitke Poklukarju, da si upa stopiti v drek UKC-ja. Ne bo mu lahko, vse te ljubljanske egote v red spraviti, sicer pa je on človek z veliko začetnico👍
resslovenka
11. 07. 2019 18.03
+96
Izreden poštenjak. Človek s srcem. Ne vem, kako se bo spopadel z vso nabrano nesnago v UKC, vem pa, da ga bodo zaposleni v bolnici Jesenice zelo, zelo pogrešali. Sedaj bodo odšli od tam mnogi, ki so tam vztrajali zaradi njegovega pozitivizma in čuta za sočloveka. Škoda. Želim mu vse dobro. Ne bo mu lahko.
ivanveliki
11. 07. 2019 21.17
+18
Res mu ne bo lahko.Prihaja v zverinjak,kjer je veliko interesov tako notranjih kot zunanjih (izjava TV špikerice).
mity79
11. 07. 2019 17.57
+70
Gorjanc pokaž kako se dela pošteno in zaveži gofle tem pošvedrancem. 💪
FIGEC
11. 07. 2019 17.54
-40
Nič bat, ne bo dolgo. Naša vlada ima pregovorno nesrečno roko pri izbiri kadrov in tudi tega je izbrala ona. Razpredanje na koncu članka o tem, če bo tam še drug mandat je tako popolnoma brezpredmetno. A nekaj je gotovo. Če je bil izbran ima gotovo jako razvite vratne mišice. S tistimi se kima...
resslovenka
11. 07. 2019 18.06
+35
Zelo se motiš. On je človek z jaz-om in ne kr ena figura. Saj pravim, politika pa...sej vemo, povsod ima lovke, ki dušijo.
korintos23
11. 07. 2019 18.06
+13
če ima on razvite vratne mišice potem imaš ti *itne. hahahaha
0OO7
12. 07. 2019 09.25
-2
Ti pa vijug tam, kjer jih je pričakovati, itak nikoli nisi imel...(brez hahahaha, ker se mi smiliš)
Uporabnik1385495
11. 07. 2019 17.53
+51
Dobra izbira.Najboljsi med prijavljenimi,pa tudi sicer sposoben,sploh pa je veliko pokazal ze ba Jesenicah.
bojer
11. 07. 2019 17.48
+30
Menda ima največ "masla" UKC LJ, če mu uspe to zmanjšati, je dobro delo skoraj opravil, potem krivulja navzgor in to je drugi del dobre zgodbe. Samo še ponovno zaposlenega se mora izogibati.
Polis123
11. 07. 2019 17.41
-21
Malo porazdeliš "odgovornost", zaščitiš lastno rit, pa še stolčki ostanejo zaradi MEGLE! 🙂
igy02
11. 07. 2019 17.38
-21
Slabši od semenarja ne more biti.
Puppy
11. 07. 2019 17.29
+31