Slovenija

Božične poslanice

Ljubljana, 24. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.S./P.M./N.Š.
Komentarji
0

Na božični večer bodo po vsej državi potekale polnočnice. Predstavniki slovenskih cerkva pa so zaželeli blagoslovljen božič in milostno leto 2005.

Na božični dan, 25. decembra, se spominjamo Jezusovega rojstva, ki je za veliko nočjo največji krščanski praznik.

Božič je najbolj priljubljen slovenski družinski praznik (Foto: Dare Čekeliš)
Božič je najbolj priljubljen slovenski družinski praznik (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Vsebina praznika je povezana s skrivnostjo Božjega učlovečenja. Božič je praznik luči, ker se začne dan ponovno daljšati. Je dan, ko naj bi se člani družine zbrali skupaj, večerjali in se obdarovali. V številnih domovih so na ta večer družine zbrane na božični večerji, po kateri jih veliko obišče slovesno polnočnico.

Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran
Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran FOTO:

Novi ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran bo maševal v ljubljanski stolnici, v svoji božični poslanici pa je zapisal, da se medtem, ko se komercialni božič skoraj zaključuje, krščanski šele prav začenja. "Zunanje praznovanje z bliščem se da sicer pričarati in s tem ustvariti neki virtualni svet, ki pa nima trajnega učinka v človeku," je v božični poslanici zapisal ljubljanski nadškof. Kot je dejal, je božična skrivnost mnogo globlja. Človek namreč ne hrepeni samo po nadomestkih in hibridih življenja, temveč po življenju samem, je še zapisano v poslanici slovenskega metropolita.

Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša
Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša FOTO: POP TV

Tudi škof evangeličanske cerkve v Sloveniji, Geza Erniša je poslal božično poslanico in v njej zapisal: "Stisnimo si roke v teh dneh, tako in drugače verujoči in neverujoči, vsi, ki v srcu dobro mislimo, kajti zato, da drug za drugega naredimo kaj dobrega nikoli ni prepozno." V poslanici je škof Evangeličanske cerkve dejal, da se zaveda, da božiča ne doživljajo vsi enako, kljub temu pa želi, da bi ga vsi doživeli, kot praznik medčloveške dobrote, miru, novega življenja in upanja.

Voščilo škofov

Mariborski škof Franc Kramberger bo maševal v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru že ob 21. uri ob prvi polnočnici, koprski škof Metod Pirih pa bo mašo daroval ob polnoči v konkatedrali in župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Slovenski škofje pa so v božični poslanici zapisali: Sveti oče nas je povabil in popeljal v leto evharistije. Skozi vse cerkveno leto, ki je pred nami, se bomo poglabljali v največjo skrivnost naše vere, v skrivnost Gospodove navzočnosti med nami pod podobo kruha in vina, so v svojem voščilu zapisali slovenski škofje.

Evharistija povzema in nadaljuje vso zgodovino odrešenja. Vanjo so zajeta vsa obdobja cerkvenega leta in vsi dogodki - tudi sveta noč in sveti dan Gospodovega rojstva, so še zapisali škofje. Vsem bratom duhovnikom, redovnikom in redovnicam, rojakom doma in po svetu ter pripadnikom drugih narodnosti in ver pa so zaželeli blagoslovljen božič in milosti polno leto 2005.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja