Tujina

Švedsko sodišče še enkrat zavrnilo Assangea

Ljubljana, 20. 11. 2014 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je tudi na drugi stopnji izgubil bitko s švedskimi organi, ki so zanj izdali zaporni nalog. Njegovi odvetniki se bodo pritožili še na vrhovno sodišče.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Prizivno sodišče na Švedskem je danes zavrnilo pritožbo ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea in potrdilo nalog za aretacijo, češ da mora biti glede obtožb o spolnih napadih zaslišan na Švedskem. Odvetniki Assangea, ki zahteva preklic naloga, se nameravajo pritožiti še na vrhovno sodišče.

Švedska je zaporni nalog za Assangea izdala leta 2010, ker sta ga dve ženski obtožili spolnega napada. Vse obtožbe sicer zanika. Njegovo pritožbo na zaporni nalog je že julija zavrnilo prvostopenjsko sodišče na Švedskem.

Assange je pozval švedsko tožilstvo, naj ga zaslišijo v Londonu ali pa zaslišanje izvedejo prek video povezave, a je prizivno sodišče v današnji razsodbi to zavrnilo.

Kot so pojasnili, je treba zaslišanje izvesti na Švedskem zaradi narave očitanih kaznivih dejanj, preiskave in dejstva, da bi tudi morebitno sojenje potekalo na Švedskem. Zavrnili so tudi Assangeovo trditev, da je dejansko že sedaj v hišnem priporu.

Assange se je 19. junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski. Boji se, da bi ga Švedska nato izročila ZDA, kjer mu grozi sojenje zaradi objav zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov na WikiLeaksu.

Švedskemu nalogu za aretacijo je sledil tudi evropski zaporni nalog in Velika Britanija napoveduje, da bodo Assangea aretirali in nato izročili Švedski, takoj ko bi zapustil poslopje ekvadorskega veleposlaništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skorumpiranpolitik
20. 11. 2014 17.48
+8
Švedsko trenutno vodijo desničarji in morajo po diktatu amerike assangeja zapreti.
zeleni_janez
21. 11. 2014 06.04
pravis, da rad lazes in govoris o drugih o katerih pojma nimas. drz se ti svojih rusov raj. svedska je pred dnevi priznala palestino. kaj si usa misli o tem vsi vemo. in ne rabijo zapret assangaprvo mu bojo dokazal posilstva in komaj po tem gre sedet zares. drz se raj rusov. kmal jih caka revolucija.
boris.a
20. 11. 2014 17.15
+4
kje ste zagovorniki demokracije ali je to evropa ali severna koreja
.jest
20. 11. 2014 18.12
-1
zeleni_janez
21. 11. 2014 06.10
??? si dobro ti?? sploh ves zakaj se mu sodi v svedski?? + clovek je izdajalec ki se skriva v rusiji. naj lepo fajn ostane v svobodni rusiji. ne vidim problema v tem. dejansko vsi ki imate radi ruse in njihov sistem pojdite tam in se ne vracajte..