Gospodarstvo

Svea korak bližje državni pomoči?

Zagorje ob Savi, 11. 06. 2013 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan Zagorja ob Savi meni, da je Lesna industrija Svea naredila pozitivne premike pri prošnji za odobritev državne pomoči. S pomočjo bi po njegovih besedah ohranili 180 delovnih mest in preprečili socialno bombo.

Župan Matjaž Švagan
Župan Matjaž Švagan FOTO: Dare Čekeliš

Izredna seja občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi, na kateri so obravnavali informacijo o stanju v Lesni industriji Svea, je po oceni tamkajšnjega župana Matjaža Švagana spodbudila nekatere pozitivne premike. Po njegovih besedah je bil namen seje presekati pat položaj, ki je nastal med lastniki Svee in vlado glede odobritve državne pomoči.

Švagan je dejal, da bi državna pomoč pomenila dolgoročno ohranitev delovnih mest v Svei, s čimer bi se občina Zagorje ob Savi izognila hudi socialni bombi, zaradi katere je v negotovosti 180 delovnih mest. Veseli ga, da gredo zdaj stvari v pravo smer oziroma v korist delavcev Svee, občine in slovenske lesne industrije, ki jo je vladna koalicija v svoji koalicijski pogodbi označila za eno strateških panog.

Potrebujejo okoli pet milijonov evrov

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič pa je tudi vesela, da bo vlada v naslednjih dneh odločala o nadaljnjih korakih glede odobritve državne pomoči Svei, ki se s težavami sooča že od leta 2011. Klopčičeva je povedala, da so državo zaprosili za kratkoročno posojilo ali za poroštvo za čas izdelave programa prestrukturiranja v višini 1,3 milijona evrov. Za izvedbo prestrukturiranja pa bo potrebnih 3,6 milijona evrov.

Po njeni oceni je današnja izredna seja občinskega sveta podprla prizadevanja za ohranitev delovnih mest in lesnopredelovalne ter pohištvene industrije. Od predstavnikov vlade pričakuje, da bodo skupaj našli hitro rešitev za Sveine težave.

Delavec
Delavec FOTO: POP TV

Svoje deleže bodo podarili

Po pogovorih, ki jih je med koncem tedna opravil državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič, so se lastniki Svee odločili za poroštvo države, odpovedali so se tudi svojim lastniškim deležem. Lastniki so bili namreč pri sanaciji družbe povabljeni, da sodelujejo z denarnim vložkom ali se umaknejo iz lastništva.

Zaposleni v Svei, ki so družbeniki hčerinske družbe Svea Inženiring, so tako podpisali izjavo, da so pripravljeni brezplačno prenesti svoje deleže na novega družbenika, ki ga bo v primeru odobritve državne pomoči za čas priprave programa in izvedbe prestrukturiranja Svee določila vlada.

Za brezplačni prenos poslovnega deleža v Svei Inženiring se je odločil tudi Regionalni center za razvoj.

Kljub tem pozitivnim premikom pa se stavka v Svei, ki se je začela v ponedeljek, nadaljuje do preklica. Delavci so že v petek napovedali stečaj družbe, če država do četrtka ne bo odločala o državni pomoči Svei. Zahteve stavkajočih delavcev pa so izplačilo že zapadlih terjatev iz naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robin Gunner
13. 06. 2013 17.28
+0
evo spet denar iz zepa davkoplacevalcev za ohranjevanje neprofitabilnih in neperspektivnih podjetij. upam da se zavedate, da boste zaradi tega imeli manj denarja v denarnici, in da od tega ne boste imeli nic. svea izdelke ne boste imeli zaradi tega ceneje vsi drzavljani ki vam bo drzava vzela denar iz zepa. ce bodo sploh kdaj naredili profit vam ne bodo dali nicesar nazaj. to se pocne samo zato da umetno ohranjajo posle ki bodo propadli v prihodnje. in spet bomo dobil kejsno miljonsko kazen se za placat, ker preferiramo dolocena podjetja, ostala pa propadajo, hkrati pa z temi dejanji brisemo konkurenco (ki ponudi nizjo ceno in kvalitetnejse storitve), vse samo zato da se zagotavlja monopole.
jankomat
12. 06. 2013 23.02
-2
ja ,ko so se borili proti cementarni ,nobenega ni skrbela socialan bomba.sedaj pa švagan joka za sveo,ki stalno dobiva državno pomoč.saj delavci niso krivi,pa tud švagan je prav da se bori.se pa vidi,da se je šlo za privatizacijo,saj imamo sveo,pa sveo inženiring.sedaj ko ni več od česa jemat,bodo dali deleže nazaj,da bo država dala denar,čez nekaj let,če se bo svea rešila ,bodo pa zopet glavni!!in si bodo vzelideleže nazaj!!
Mr.Somebody
12. 06. 2013 11.17
+1
Če je v minusu je to samo iz dveh razlogov: - nespametno zadolževanje v preteklosti - enostavno nimajo več dovolj prometa da bi pokrival svoje tekoče stroške V nobenem primeru nebi smel bit upravičeni do državne pomoči. Matr k da smo še vedno v jugi, use bo država plačevala rešvala, me zanima zakaj so v Bruslju tako tiho ko Slovenija vsak mesec zmeče miljone eurov v privatne firme in tko krši enega od osnovnih pravil EUja o prepovedi državnih pomoči podjetjem
Mb128
12. 06. 2013 10.02
+7
Ja, včeraj MLM, danes SVEA, jutri.... A se samo jaz sprašujem kako sploh, če sploh naše gospodarstvo še funkcionira?!
faganel
11. 06. 2013 22.51
+15
Hmmm, tragično za zaposlene ... ampak vseeno, to podjetje je imelo lastnike, ki so po slabem vodenju (mogoče celo načrtnemu izčrpavanju) podjetja, svoj delež brezplačno (!!!) prenesli na državo in sedaj naj spet ona (torej mi vsi) rešujemo to? Lepo vas prosim ....
jaja2
11. 06. 2013 22.24
+2
Švagana pa res ne razumem.. Ko pa s pomočjo Eko kroga uničuje Trboveljsko cementarno, ki posledično množično odpušča delavce, je pa vse v redu??
24 cenzur
11. 06. 2013 22.49
+4
Oni so uničili sami sebe v želji po velikih dobičkih za vsako ceno. Švagan, Eko krog (ki jih omenjaš) pa so samo dosegli to, kar bi se že zdavnaj moralo.
DuskoDugousko
11. 06. 2013 22.53
+3
lojzi246
11. 06. 2013 20.18
+38
Važn je, da se rešujejo banke, da bojo še naprej dajale tajkunom visoke kredite, ki jih nikol ne vrnejo. Mi v Zasavju smo pa tku pozablen od države in od Boga. Najboljš da nas zbrišejo z zemljevida.