Slovenija

Švagan obiskal Lafarge

Trbovlje, 20. 11. 2007 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cementarna Lafarge, ki trdi, da z izpusti nevarnih snovi ne krši zakonov, je začela pilotski projekt monitoringa izpustov.

Švagan je v skrbeh za svoje zdravje in zdravje vseh prebivalcev Zasavja, zato je obiskal trboveljsko cementarno
Švagan je v skrbeh za svoje zdravje in zdravje vseh prebivalcev Zasavja, zato je obiskal trboveljsko cementarno FOTO: POP TV

Župan Zagorja Matjaž Švagan, ki je danes obiskal trboveljsko cementarno Lafarge, je skupaj s članoma uprave družbe Božom Černilo in Markom Pircem izrazil podporo pilotskemu projektu regijskega spletnega monitoringa izpustov, kar naj bi pripomoglo izvedbi nadaljnjih ukrepov za zmanjševanje vplivov na okolje. Omenjeni projekt je prvi tovrstni v Sloveniji, so sporočili iz Lafarge Cementa, kjer so oktobra odprli razžveplevalno napravo.

Predstavniki Eko kroga so državo pozvali, naj o presežnih vrednostih v Zasavju obvešča ljudi.

Ob obisku je Švagan podprl civilna prizadevanja za zmanjševanje vplivov na okolje v Zasavju in poudaril, da nikakor ne stoji za društvom Eko krog, ki je trboveljski cementarni pred tednom dni očitalo preseganje vrednosti težkih kovin in izpustov.

Presežek živega srebra in talija

Uvedba alternativnih goriv je neizogibna, trdijo v cementarni
Uvedba alternativnih goriv je neizogibna, trdijo v cementarni FOTO: POP TV

Prejšnji teden smo poročali, da so meritve pokazale, da Cementarna Lafarge v zrak izpusti enkrat večjo od dovoljene količine živega srebra, še vedno pa gre v zrak tudi preveč talija. V Lafarge so pojasnili, da pri velikih obratih kot je cementarna, merijo tudi emisijske koncentracije, ne le emisijskih količin. Ker so prve v mejah normalnega, Lafarge, trdi, da ni v prekršku.

V cementarni zadovoljni z županovim obiskom

Tudi s stališč obvez, ki jih je Slovenija sprejela z uvedbo okoljske zakonodaje, je uporaba alternativnih goriv korak k zmanjševanju negativnih okoljskih učinkov sodobne družbe, saj pomaga ohranjati primarne vire energije in zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov. Član uprave družbe Lafarge Božo Černila

Člana uprave trboveljske cementarne sta Švaganu pojasnila, zakaj je za podjetje pomembna pridobitev okoljskega dovoljenja in uvedba alternativnih goriv v proizvodni proces. Švagan je namreč konec oktobra sklical izredno sejo občinskega sveta, kjer je ostro nastopil proti souporabi alternativnih goriv v cementarni in njegov predlog so zagorski svetniki tudi podprli.

Po besedah Černila je uvedba alternativnih goriv neizogibna, če želi Lafarge Cement ostati uspešno in konkurenčno podjetje, saj cenejša in za okolje nič bolj obremenjujoča alternativna goriva uporablja vse več cementarn v Evropi, med drugim tudi Salonit Anhovo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inexslo@hotmail.com
20. 11. 2007 15.23
jaz se peljem najmanj 3x dnevno mimo cementarne, potlej lahko pričakujem resne zdravstvene probleme in ž. dobo 75-15 let!!!!!! fajn j to zrihtan