Slovenija

Šušteršiča še vedno mika finančno ministrstvo

Ljubljana, 25. 01. 2013 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janez Šušteršič, ki je odstopil kot minister za finance, bi ministrstvo še vodil, če bi se za to pokazala prava priložnost. Še pred odhodom bo v DZ poslal predlog uvedbe davka na sladke pijače, prihaja pa tudi davek na loterijske srečke. Največji uspeh v času ministrovanja pa je po njegovem mnenju ustavitev zadolževanja.

Finančni minister Janez Šušteršič je včeraj podal odstopno izjavo.
Finančni minister Janez Šušteršič je včeraj podal odstopno izjavo. FOTO: Damjan Žibert

Finančni minister v odstopu Janez Šušteršič upa, da bo politika kmalu našla rešitev za nastale razmere in bo oblikovana vlada s trdnim mandatom za reforme in ukrepanje. Sam je pripravljen še naprej voditi finančno ministrstvo, a ne za vsako ceno.

Ocenjuje, da je treba narediti še veliko stvari, s katerimi bi se rad ukvarjal tudi sam, če bo za to možnost. Želi si namreč trdne podpore v parlamentu.

Pričakuje, da se bo parlament že prihodnji teden seznanil z njegovim odstopom, s tem pa bo premier Janez Janša dobil možnost, da za vodenje finančnega ministrstva pooblasti nekoga drugega. "V tem vmesnem času se bomo trudili, da delo ne bo povsem zastalo in bo novi finančni minister lahko takoj nadaljeval delo," je dejal.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da bi vodenje finančnega ministrstva prevzel Janša, je odvrnil, da bo imel zelo zahtevno delo.

Šušteršič je sicer stranki DL, katere član je, svetoval, da bi oba strankina ministra v vladi odstopila pred marčno sejo državnega zbora, vendar pa je bilo večinsko mnenje v stranki drugačno, zato sta ga skupaj z ministrom za pravosodje in javno upravo Senkom Pličaničem tudi sprejela in odstopila v četrtek.

Prihajata še davka na sladke pijače in loterijske srečke

Še pred odhodom pa je Šušteršič pripravil predlog zakona o davku na sladke pijače. V razpravo ga bo poslal prihodnji teden, napoveduje pa še poseben davek na loterijske srečke. Sicer je najpomembnejša naloga ministrstva nadaljevanje dejavnosti pri ustanavljanju slabe banke.

Dejavnosti za ustanovitev slabe banke bi morale biti zaključene v treh mesecih, nato pa bi lahko stekli postopki za čiščenje bilanc. Ministrstvo je vladi že posredovalo predloge imen za neizvršne direktorje slabe banke, vsi trije predlagani pa prihajajo iz tujine, a imen ni želel omenjati.

Glede predlogov imen za nadzornike v holdingu državnih podjetij pa je dejal, da ne gre za najboljšo izbiro. Po njegovih besedah nekateri sicer imajo dobre reference, a želi si bistveno kakovostnejši nabor.

Slovenija se bo morala letos zadolžiti še za okoli tri milijarde evrov.
Slovenija se bo morala letos zadolžiti še za okoli tri milijarde evrov. FOTO: Thinkstock

Luknjo zaradi nespremenjenega DDV bodo zapolnili z novimi davki

Pojasnil je, da je v proračunu za letošnje leto treba zagotoviti še okoli 60 milijonov evrov prihodkov, ki so izpadli s tem, ko je bil zavrnjen predlog povišanja stopnje DDV za določeno blago in storitve. Deloma naj bi to luknjo pokrili s poviševanjem trošarin na pogonsko gorivo, del pa z uvedbo davka na sladke pijače. Oba ukrepa naj bi prinesla po 20 milijonov evrov. Prav toliko pa naj bi prinesel še davek na loterijske srečke, ki naj bi jih obdavčili z deset odstotki.

Na ministrstvu ne razmišljajo več o zvišanju trošarin na električno energijo, napovedal pa je tudi sestanek z gospodarstvom na temo obremenitev zaradi dviga cen elektrike.

Ustavitev zadolževanja največji uspeh

Šušteršič je sicer kot enega od svojih največjih uspehov v svojem enoletnem službovanju izpostavil obrat na področju javnofinančnega primanjkljaja in zaustavitev trenda zadolževanja.

Po trenutnih ocenah ministrstva naj bi proračunski primanjkljaj lani dosegel 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), javnofinančni primanjkljaj naj bi znašal 3,2 odstotka BDP, po evropski metodologiji ESA 95 pa štiri odstotke BDP. To je po njegovih besedah tisto, kar se je od Slovenije tudi pričakovalo.

Likvidnost proračuna je po Šušteršičevih navedbah brez težav zagotovljena do junija, ko zapade večji obrok starega posojila. Do takrat pa bo treba najti rešitve.

Pri tem sicer niso vključena sredstva za dodatne dokapitalizacije bank. Šušteršič težav zaradi tega ne vidi, saj naj bi do njih prišlo ob ali kmalu po prenosu slabih terjatev na slabo banko, torej enkrat sredi leta.

Donos do dospetja na slovenske državne obveznice se je sicer zvišal, a ne dramatično, je dejal in ocenil, da se še vedno nahaja v območju, ko bi bila izdaja obveznice možna. Slovenija sicer letos potrebuje okoli tri milijarde novega zadolževanja.

Izdaja obveznice se mu tako zdi mogoča, vendar pa je treba najti odgovore na vprašanja vlagateljev glede prihodnjih razmer v državi. Na ministrstvu so sicer že imeli pripravljen nastop na trgu, a so ga v luči trenutnih razmer zamrznili.

Vlada mora sicer sprejeti še program financiranja proračuna, ki je podlaga za zadolževanje. Tega prejšnji teden ni storila iz tehničnih razlogov, saj so v program dodali še sklep, da je pred vsako izdajo obveznic potrebno njeno soglasje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
26. 01. 2013 23.55
+1
"Šušteršiča še vedno mika finančno ministrstvo" -- Po njegovem pogledu bi človek bolj rekel, da ga mika državna kasa.
MICLA
26. 01. 2013 19.53
+0
pa bodi finančni minister pr tvojem izdajalskim virantu pa še pri žerjavu in rjavcu ki spadata v isto kategorijo
luciluk
26. 01. 2013 19.33
+1
Šušteršiča še vedno mika finančno ministrstvo......davka na sladke pijače, prihaja pa tudi davek na loterijske srečke. ......... pa kaj tale človek sanja? Po volitvah DL ne bo več v parlamentu. FinančniŠuštar ADIJO in upam da nova vlada znova uvede nazaj socialne transferje kot so bili!!!!!!
Buena Vita
26. 01. 2013 16.35
+2
HM,ŠUŠTERŠIČ JE PODLEGEL VIRANTU,CELO PEZDIR JE ZAVIT V MOLK,KAKO BO ŠUŠTRŠIČ PRŠU V KOPER NA UNIVERZO,POGODBE SO Z NOVIM LETOM V ODPOVEDI,ŠE ENEGA PREDAVANJA NISO ŠTUDENTI BILI DELEŽNI,NEVEM ALI ČAKAJO ZOREBNJE LIMON
c3c
26. 01. 2013 13.29
+2
pacient ..........................................................
kozlarija2
26. 01. 2013 10.51
+8
"Šušteršič je sicer kot enega od svojih največjih uspehov v svojem enoletnem službovanju izpostavil obrat na področju javnofinančnega primanjkljaja in zaustavitev trenda zadolževanja." Hecno uspeh je da številke mal obrneš in rečeš da smo se manj zadolževali, lansko leto smo se rekordno zadolžili ker pa v statistiki ni prodaje obveznic kar je dolg imamo manjše novo zadolževanje. Zadolževanje za slabo banko pa očitno še pride. "Slovenija sicer letos potrebuje okoli tri milijarde novega zadolževanja" Še en uspeh? Druga največja zadolžitev, polovica gre za slabo banko naslednjo leto pa še druga polovica. Torej naslednje leto rabimo 4-5 miljard. Ni težko opazit da je vsako leto zadolževanje države večje in na drugi strani varčevanje naroda(nekdo mora plačat), grčija je lep primer.
Thor-1st
27. 01. 2013 08.22
Terezinka
26. 01. 2013 09.57
+10
Šušteršič, če pustiš strokovnjakom, da brez tako izrazitega neoliberalizma dokončajo tvoje reforme bi bilo veliko bolje. Kar se tiče davkov pa, res je treba kaj spremenit in dobiti v proračun tudi prihodke. Zavedati pa se morate, da davčna politika ni to kar vam je trenutno v glavi. Davke je treba tudi malo dolgoročno urejati in ne vse na hou ruk
cypo25
26. 01. 2013 09.46
+7
Se kar strinjam z davkom na sladke pijače, morali bi dati še davek na čips! Glede na to da so svetovni koncerni, ki imajo proizvodnjo teh pijač in je liter coca-cole z vsemi stroški približno 10-20 centov imajo ogromen profit, tko da mislim, da bi glede na davek lahko potem tudi koorporacije spustile ceno, da bo približno enaka. Tak davek uvajajo v vseh državah ki imajo glavo na pravem mestu!
kvaternik
26. 01. 2013 09.41
+9
Ostani Prispevaj k zlomu tega za ubogi narod nesrečni komunizem, na 10 000če privilegirancev, ki so od druge sv. vojne privezani na jasli.
Jaka Planinc
26. 01. 2013 08.44
+1
Šušteršič,eden redkih ,ki ni ZA ANARHIJO,KAOS,RUŠENJE VLADE,MAŠČEVALNOST itd. in je ohraniil trezno glavo in tudi ražmišlja trezno v korist umirjanja strasti in nadaljevanje sprejtih reform v korist občanov Slovenije.
ToJeToZaZdaj
26. 01. 2013 09.38
+4
Edino koristno za Slovenijo je , da gre naprej brez politikov , ki ji sramoto dejajo ( beri Janša , Jankovič )
LubaGela
26. 01. 2013 17.53
pa županov, ministerstev ter poslancev. Če sam njih odžagamo, bomo lahko mi drugim dnar posojali.
cirenij
26. 01. 2013 08.04
+8
Vse davke, ki jih je nabil, so zmanjšali potrošnjo in osiromašili proračun. Tako bo tudi zdaj s sladkimi pijačami. Bomo pili kar vodo iz vodovoda. Bi moral imet 3 doktorate, da bi razumel te ekonomiste. Na žalost pa sploh ministre.
Terezinka
26. 01. 2013 10.08
+5
Ta davek bi moral direktno v zdravstveno blagajno in ne v politične manevre
lunatix28
26. 01. 2013 02.08
+15
naj uvede še poslanski davek... 30% od plače za popravljanje njihovih neumnosti...
Castro*
26. 01. 2013 04.56
+9
LubaGela
26. 01. 2013 17.45
kamen spotike
26. 01. 2013 01.03
+8
Sustersica cimdlje od financnega ministrstva! Njegovi rezultati: - vsakodnevne groznje v stilu: "bojo v EU hudi v kolikor ne bomo prodajali" - kleceplazenje za investicije - slaba obrestna mera - napoved totalne razprodaje nasega (drzavnega premozenja) ter s tem totalna privatizacija solstva in zdravstva Sam ni naredil prav nicesar, le deloval je po ukazih EU-ja na skodo socialne drzave! Cim dlje od financ je, tembolje za drzavo!
c3c
26. 01. 2013 13.28
+2
Castro*
26. 01. 2013 00.59
+11
če je pa ta zadolžen za kak 'uspeh' po sm pa js pecikl!
Jimi1
25. 01. 2013 23.41
+11
Ob povečevanju davvkov ne duha ne sluha o kakšni rasti proizvodnje. Tako davke dvigovati v višave bi znal vsak tep-ec, pa z njimi uničevati narod in konkurenčnost gospodarstva... Do kdaj bomo še to gledali ?
stajerc3
25. 01. 2013 23.36
+8
drgač pa nej obdavčjo drek so ga dost pridelal v slabem letu
Dabon
25. 01. 2013 23.14
+6
ŽELIM SI ČIMPREJ TVOJKO Z BRUSLJA, IN NAJ ŽE NAREDIJO RED LOPOVE ZAPRET IN VRNIT VSE KAR SO POKRADLII. TROJKAAAAA......
stajerc3
25. 01. 2013 23.32
+3
se strinjam ker sami očitno ne znamo pošlihtat so preveč zabredli v teh 20-ih letih
siupamoizvedetiresnico
25. 01. 2013 23.03
+7
Šušteršiča še vedno mika finančno ministrstvo Verjamem, tam se je dalo lepo krasti.
LubaGela
26. 01. 2013 17.47
nenasedaj
25. 01. 2013 22.26
+9
Tudi predšolske otroke v vrtcu določene igračke zanimajo vsak dan, ampak za razliko od Šušteršiča oni te igračke uporabljajo s pametjo!
amedeo
25. 01. 2013 21.50
+14
Takšen finančni minister,ki samo nabija nove davke ali zvišuje stare bi lahko bil vsak.
1940
25. 01. 2013 23.29
-5
od česa pa bi živeli,če ne bi bilo davkov