Slovenija

Šušteršič pričakuje, da bodo šesti blok gradili naprej

Ljubljana, 06. 12. 2012 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je predlagala sklenitev poroštvene pogodbe za Teš 6 z EIB. Minister Šušteršič pričakuje, da bodo postopki zdaj stekli hitro. Pogodbo bo moral na koncu potrditi državni zbor, a minister težav ne pričakuje.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Vlada je predlagala sklenitev poroštvene pogodbe za Teš 6 z Evropsko investicijsko banko (EIB) za del kredita v višini 440 milijonov evrov. Minister za finance Janez Šušteršič pričakuje, da bodo postopki zdaj stekli hitro in da se bo šesti blok lahko gradil naprej. Pogodbo bo moral na koncu potrditi državni zbor.

Minister Šušteršič težav v zvezi s potrjevanjem poroštvene pogodbe za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) v DZ ne pričakuje, saj so poslanke in poslanci zakon o državnem poroštvu julija tudi sprejeli.

"V zadnjih mesecih smo veliko naporov vložili v to, da smo dosegli določene varovalke glede vrednosti projekta in odgovornosti pri njem. Tako smo zagotovili potek projekta v zakonsko določenem okviru in zmanjšali tveganja, ki bi lahko obstajala iz naslova poroštva," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Šušteršič.

Kaj ureja pogodba?

Pogodba o ureditvi razmerij v zvezi s projektom postavitve šestega bloka Teša ureja razmerja med ministrstvoma in Tešom v zvezi z izvedbo projekta oz. zahtevami, ki jih mora skladno z določbami zakona o poroštvu za izgradnjo Teša 6 izpolniti šoštanjska termoelektrarna kot investitor projekta.

S podpisom te pogodbe Teš zagotavlja, da bo skupna investicijska vrednost projekta nižja od končne vrednosti projekta, določene v noveliranem investicijskem programu (NIP) 4 in 5, ter da bo projekt dokončan v skladu s terminskim načrtom gradnje, in sicer najpozneje do 15. februarja 2016, ko mora biti pridobljeno uporabno dovoljenje.

S podpisom pogodbe se Teš zavezuje, da proizvodnja ogljikovega dioksida v obstoječih blokih in v šestem bloku ne bo presegla vrednosti za posamezna leta, določena v NIP 5. Pogodba določa tudi, da mora biti maksimalna cena dobave premoga taka, kot je določena v NIP 5.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Pogodba o urejanju razmerij vsebuje tudi sankcije kršitev pogodbenih obveznosti, kjer je med drugim predviden tudi odstop uprave Teša brez pravice do odpravnine.

Pogodba o načinu in pogojih zavarovanja poroštva pa podrobneje opredeljuje zavarovanje državnega poroštva. Teš je poroku, torej državi, dolžan v zavarovanje izpolnitve svojih obveznosti predložiti pet bianko menic, podpisanih s strani Teša, skupaj z nepreklicno izjavo Teša za njihovo izpolnitev (menično izjavo).

Za poroštvo bo Teš poroku plačeval premijo, primerljivo premijam na finančnih trgih, še predvideva pogodba o pogojih zavarovanja poroštva.

DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Ker poroštva doslej ni bilo, je prihajalo do težav s financiranjem projekta, zato je dobavitelj glavne tehnološke opreme, francosko podjetje Alstom, v začetku novembra napovedal zmanjšanje obsega dela. Že pred tremi tedni se je tako z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, do zdaj pa je Alstom število delavcev na gradbišču zmanjšal že za več kot polovico.

Dela na gradbišču se v tem tednu sicer opravljajo, vendar v precej zmanjšanem obsegu. Zato nastajajo dodatni stroški, ki jih v Tešu ocenjujejo na 30 milijonov evrov.

V Alstomu so po podpisu poroštvene pogodbe dejali, da do ratifikacije pogodbe ne bodo nadaljevali ustavljanje del na gradbišču. Niso pa pojasnili, ali bodo obseg del na gradbišču povečali.

Na projektu so sicer doslej opravili že približno 70 odstotkov vseh del. Teš je prejel za 843 milijonov evrov računov, od česar je 684 milijonov evrov že plačanih, večina Alstomu. Neplačanih računov je za približno 154 milijonov evrov Alstomu in preko 5,6 milijona evrov domačim izvajalcem.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

star1
06. 12. 2012 23.59
Nasedla investicija!!!
goveja juha
07. 12. 2012 09.28
povrsniste24kur
06. 12. 2012 14.55
+4
ta šušteršič ni vredn pol groša.
goveja juha
06. 12. 2012 14.16
+3
no...aleluja...kaj so pa prej počeli...... in spet se bo našel neki ptičar in s solatarjem pamet solil 100 % bo spet drkež vili klamfe *