Slovenija

Pozitivna Slovenija obstruirala sejo. NSi: 'To je anarhistično dejanje'

Ljubljana, 17. 04. 2012 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so po hitrem postopku sprejeli novele treh zakonov. A brez Pozitivne Slovenije, ki je sejo obstruirala, saj meni, da vlada zahteva prehitro sprejemanje sprememb. V NSi jim odgovarjajo, da gre za spremembe, ki jih je mogoče preučiti v eni uri.

Janez Šušteršič pravi, da je sprejetje zakona nujno.
Janez Šušteršič pravi, da je sprejetje zakona nujno. FOTO: Aljoša Kravanja
V državnem zboru so bile po hitrem postopku sprejete tri novele zakonov. Novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih, ki so jo danes sprejeli poslanci, predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju in omejuje regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države. Poslanci so potrdili tudi predlog novele zakona o dohodnini in novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Na seji ni bilo poslancev Pozitivne Slovenije, ki so se odločili za obstrukcijo, saj se niso strinjali z obravnavo zakonodaje po nujnem postopku.

Po besedah vodja poslancev PS Janija Möderndorferja se pod takšnim časovnim pritiskom ne morejo razviti "normalne diskusije, je nemogoče, da bi razpravljali o tem, kaj je prav in kaj ne". V PS zato menijo, da se obravnava treh davčnih zakonov prav danes ni zgodila naključno, ob čemer se Möderndorfer sprašuje, zakaj so se ti zakoni pojavili v DZ prav dan pred stavko v javnem sektorju.

Dejstvo je, pravi vodja poslancev PS, da po "tekočem traku sprejemamo nekaj, na kar socialni partnerji sploh niso imeli možnosti vplivati", sploh pa po njegovem mnenju ne poslanci. Obstrukcija obravnave in sprejemanja zakonov je tako po njegovih besedah "samo eden od načinov, kako opozoriš vlado, ki hoče brez parlamentarne demokracije uveljavljati svoj prav".

"Spremembe bi lahko prebrali v eni uri"

Na obstrukcijo PS so se odzvali tudi v koalicijskih strankah. Poslanec SDS Marko Pogačnik je dejal, da v SDS menijo, da bodo vsi trije zakoni prispevali k večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in k boljšemu poslovnemu okolju.
"Imamo občutek, da se nekateri ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati, v kakšno resno situacijo je zašlo slovensko gospodarstvo in da bo treba nekatere zakone sprejeti tudi po nujnem postopku," je dejal Pogačnik. Ob tem v SDS ocenjujejo, da bosta učinka teh treh zakonov približno en odstotek rasti BDP in zmanjšanje brezposelnosti za 0,5 odstotka.

Glede dviga DDV menijo, da je to skrajni ukrep in da bi bilo smiselno prej sprejeti druge ukrepe. Po njihovem mnenju ima namreč dvig DDV nekaj negativnih posledic. Ob tem je Pogačnik izpostavil, da bi se davek neenakomerno razporedil med tiste z višjimi in tiste z nižjimi dohodki ter da bi bolj prizadel tiste z nižjimi dohodki, dvig DDV pa bi povzročil tudi nekonkurenčnost.

Jožef Horvat iz Nove Slovenije pa je zanikal, da vlada »histerično hiti« in dodal, da je obstrukcija treh točk seje državnega zbora neodgovorno, celo anarhistično dejanje. Prav tako je po njegovem šlo le za spremembo nekaj členov zakonov in "vsak, ki ima voljo preučiti takšne predloge zakonov, ima dovolj eno uro dela". Z danes sprejetimi zakoni pa, tako Horvat, dajejo gospodarstvu možnosti za razvoj.

Horvat je še spomnil, da je Pozitivna Slovenija zaradi izkušenj v gospodarstvu med drugim ponosna na svojega predsednika Zorana Jankovića, zato v NSi ne morejo razumeti, da poslanci te stranke niso bili prisotni pri sprejemanju zakonov, ki dajejo zagon gospodarstvu.

Kaj prinašajo sprejete novele?

Novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 ne glede na veljavne kolektivne pogodbe predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Prav tako naj regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bi smel preseči minimalne plače oziroma 763 evrov bruto ali 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne preseže 2,5 odstotka.

Finančni minister Janez Šušteršič je poudaril, da je sprejetje zakona nujno že zato, ker bi s tem pridobili dodaten čas za nadaljevanje pogajanj s sindikati o ukrepih za uravnoteženje proračuna. Omejitev regresa v podjetjih v državni lasti pa po njegovih besedah predstavlja tudi neko pogajalsko izhodišče, ki ga bodo sindikati večinoma sprejeli pozitivno.

Zakonu so nasprotovali v SD, kjer so opozarjali, da zakon ni usklajen s socialnimi partnerji.

Poslanci se niso strinjali s predlogom SD, da se še bolj obdavči bogatejše.
Poslanci se niso strinjali s predlogom SD, da se še bolj obdavči bogatejše. FOTO: Thinkstock

Za razbremenitev gospodarstva in zagon gospodarske rasti

V nadaljevanju seje je DZ s 50 glasovi za in sedmimi glasovi proti potrdil tudi predlog novele zakona o dohodnini. Sprva je predlog predvideval spremembo trenutno zelo progresivne dohodninske lestvice v Sloveniji, in sicer tako, da bi se povišala davčna osnova za odmero dohodnine po najvišji, 41-odstotni davčni stopnji. A je matični odbor za finance in monetarno politiko v ponedeljek ta predlog z dopolnilom črtal iz zakona.

Poslanci niso podprli dopolnila SD, v katerem je zapisan predlog dodatnega dohodninskega razreda na ravni 60.000 evrov bruto letno. Predlog je šel v smeri, da se bolj obdavči bogatejše, posledično pa naj bi se v državni proračun letno steklo 40 milijonov evrov.

Šušteršič je pojasnil, da gre pri zakonu o dohodnini za poviševanje dveh olajšav, ki jih uveljavljajo osebe, ki opravljajo dejavnost oz. samostojni podjetniki.

Olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj se analogno s spremembami zakona o dohodku pravnih oseb povišuje na 100 odstotkov, olajšava za investicije pa se povišuje s sedanjih 30 na 40 odstotkov.

Za olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj

Brez težav so poslanci podprli tudi novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Šušteršič pravi, da gre tudi pri tej noveli za olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj, ki se povišuje na 100 odstotkov, in za olajšavo za investicije, ki se povišuje na 40 odstotkov, obenem pa se odpravlja omejitev zneska priznane olajšave.

Tretji ukrep pa je postopno zniževanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb, in sicer letos z 20 na 18 odstotkov in potem vsako nadaljnje leto za eno odstotno točko navzdol, dokler se 2015 ne pride do 15-odstotne stopnje.

Matevž Frangež iz SD pa je izpostavil, da bo v celotnem obdobju do leta 2015 zaradi spremembe pri obdavčitvi za 266 milijonov evrov manj javnofinančnih prihodkov, s čimer se bo izrazito povečal tudi strukturni primanjkljaj. Poudaril je, da bo imel predlog novele minimalne učinke na vse elemente BDP.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 04. 2012 21.00
-10
POKAŽITE TE BOGATE PROSIMJANKOVIČ KI JE POKRADEL MERKATOR IN OGOLJUFAL MEŠETARJE Z ZEMLJIŠČI IMA ŽVENKLJNE NA CIPRU,TO SO TISTI KI SO BOGATILI PRI KORITU DRŽAVE TAKI KI SO SAMI V PROIZVODNJI TAKI ALI DRHAČNI,TAKI ŽE PREVEČ PLAČUJEJO,SAJ IMAMO ENORMNO VISOKE DAJATVE,ČE SE ZVIŠAŠE DAVEK,POTEM GRE VSE K HUDIČU,SPOKALI SE BODO DRGAM KOGA BOSTE POTEM RDEČEKOŽCI SKUBLI, POBERITE SVOJIM TAJKUNOM,JATO PA SE PODPIŠEM IN GREM NAREFERENDUM,VSI TAJKUNI SO TA REDEČI
CtrlDelete
18. 04. 2012 21.09
+2
a si kdaj pomislila, da te muči daltonizem? Ne ločiš rdeče od bele?
jnsfsf
17. 04. 2012 19.41
+17
a vam je zdaj jasno tistim na desni?! vidite, bogatih nočejo obdavčit! delajo po navodilih bankirjev, cerkve in bruslja! še na desni se morajo ljudje zbudit, si priznat, da pač jih desnica ne zastopa, temveč zastopa kapital...in potem je konec z njimi!
Balki30
17. 04. 2012 20.11
+6
Polovica kapitala je šla v davčne oaze, druga polovica bi pa zbežala ob višjih davkih.
titovka
17. 04. 2012 19.18
+11
vendar ena pametna poteza pozitivne slovenije...ne morem verjet, da so začeli migati!!!!!
Bostjan Strnad
17. 04. 2012 22.01
-1
titovka
17. 04. 2012 19.11
+13
hahahahah kdo se oglaša, največji klersko vatikanski anarhisti iz nsi!!!!
MERDE-AVE-MERDE
17. 04. 2012 18.48
+19
ZAKAJ ZAVRAČAMO VARČEVALNE UKREPE? Varčevalni ukrepi so nepravični: Z njimi bomo krizo plačali tisti, ki je nismo povzročili. So sredstvo razlaščanja revne večine in bogatenja bogate manjšine. Varčevalni ukrepi so antisocialni: So uvod v privatizacijo javnih storitev, kot so šolstvo, zdravstvo, socialna varnost. Vodijo k temu, da bodo izobrazba, zdravje in socialna varnost postale tržne storitve, katerih kvaliteta bo odvisna od materialnega položaja posameznika. Z njimi skušajo iz družbe dokončno izriniti solidarnost in konsolidirati desetletja trajajočo privatizacijo in razlastitev množic. So drastičen napad na obstoječe pravice iz dela in socialne pravice ter onemogočajo definiranje novih socialnih pravic, ki jih zahteva prekerna generacija. Razgrajujejo družbo blaginje (welfare) in generalizirajo družbo dolga (debtfare). Zadolžujemo se, da bi prišli do stanovanj, da bi lahko sploh delali, da plačujemo račune in zadovoljujemo temeljne potrebe. Uvedba varčevalnih ukrepov pomeni, da se bomo zadolževali za plačilo šolnin, zdravstvenih storitev, socialne varnosti. Varčevalni ukrepi so antidemokratični: Niso v interesu ljudi, zato jih lahko uvedejo samo s suspenzom demokracije. Vladajoči nas prepričujejo, da je varčevanje edina možnost. Ko ni izbire ni demokracije, je vladavina strahu in nevednosti.
Balki30
17. 04. 2012 19.00
+4
Meni so ata rekli.Ni važno kaj počneš, važno je da si u tem najboljši.Kaj bi zdaj menjali ceh ko smo pa tak dobri hlapci. Resda hlapci ampak u tem smo najboljši.Držimo se tega kar znamo.Niso zdj cajti za eksperimentiranje pa to.
Buena Vita
17. 04. 2012 21.05
-3
EJ NI TREBATE VARČEVATI, KOLIKOR JAZ VIDIM V KOPRU,VSI KI SO NA SOCIALI KUPUJEJO MALBORO,NOSIJO DOMOV NAJDRAŽJE PIJAČE,POVSOD JIH VIDIŠ KAKO LEPO SEDIJO IN CUZLAJO KAVICO, POLOVICO MIZ ZASEDEJO V KOPRU SOCIALCI,OPOLOVICO PA SINDIKALISTI,VSAKI DAN,VSAKO JUTRO IMAJO TEKMOVANJE V KAJENJU IN OPPITJU KAVE KJE SO DREČAVE NOVINARKE DA TEGA ŽLUBODRANJA NE POSNAMEJO
Bostjan Strnad
17. 04. 2012 22.23
-1
Ko boste dojeli da je državni budget skoraj na nuli in se ne bo začelo varčevati, ne jamrajte v JU če konec leta sploh ne bo denarja za karkoli. Slovenija je še zmeraj zelo socialna država in ukrepi varčevanja so začasni, da se stabilizira finance države. V JU je nujno treba uvesti tržne principe delovanja, pa naj potem z konkurenčnim bojem nastavijo svojo ceno, ki je sedaj absolutno previsoka glede na učinkovitost delovanja. Ukrepi za tiste ki nikoli niste občutili sprememb se zdijo kot da se svet podira, tistim k smo v gospodarstvu pa si z takimi načini prilagajanj, zniževanju stroškovm, konkurenčnim bojem dnevno ustvarjamo svoj kruh. Sami procenti nižanja plač in pravic v JU še zdaleč niso pretirani in tudi začnite dejansko razumeti situacijo, ne pa vsakemu trobilu, ki dela paniko verjeti, ker se populizira problem.
MERDE-AVE-MERDE
17. 04. 2012 18.48
+23
KDO SO TO NSi? To so oni z 4 in nekaj % na volitvah ?
MERDE-AVE-MERDE
17. 04. 2012 18.45
+23
Pozivamo vse, da v četrtek, 19. aprila, preplavimo ljubljanske trge in ulice in še množičneje kot lanskega 15. oktobra zavrnemo namen politikov, bankirjev in tajkunov, da nam izstavijo račun za krizo, ki je nismo povzročili.
populus
17. 04. 2012 19.56
+3
ampak morali bi vsi to naredit!!počasi je vsem jasno kaj hočejo dosečt!!tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju!!!!toliko o tem
Balki30
17. 04. 2012 18.32
-8
hhahah če se u parlamentu samo govori o davčni zakonodaji se JAnko in company izognejo na dolgo in široko.
srebrnibreg
17. 04. 2012 18.42
+21
V parlamentu so na pobudo SD hoteli razpravljati o dvigu davka bogatunom pa so desni nasprotovali. Rajši bodo jemali navadnim delavcem z minimalnimi plačami.
Balki30
17. 04. 2012 18.48
+3
Če ne bi bila polovica parlamenta prazna bi mogoče bilo drugače.
SimonaHamer
17. 04. 2012 18.18
+3
Melanholične misli Skoz gozd je šel, skozi temen gozd - v srcu žalost in bridkost. Vprašal je drevo zelenečih vej: „imaš-li drugóv, povej!“ Reklo je drevo: „Imam, imam jih, kot je listov zélenih. Če se veselim, veselijo se, z mano žalostijo se!“ In dejal je: „Glej, jaz pa sam s seboj … Bodi ti prijatelj moj!“ Zašumelo je in se znižalo in se mu približalo … Vzelo k sebi ga, in nič več ni dam … Zdaj vidi na veji tam. Dragotin Kette
MsPikapiki
17. 04. 2012 18.35
+3
Vseeno kam Le kam naj grem v deževni dan le kam po poti čisto sam nihče ne čaka me zvečer nobene luči ni nikjer. Glej s poti noga je zašla ta pot nikamor ne pelja ta pot ne vodi v tisti kraj ki sanjal sem o njem nekdaj ta pot ne vodi me do nje do nje zgrešil sem vse steze. Le kam naj grem v deževni dan od praga zadnjega pregnan vseeno kam mrači se že v temi enake so steze. Dane Zajc
TRUMPP
17. 04. 2012 18.10
+0
Ljuda Mila. Zako.........l.
Odpri..Oci
17. 04. 2012 18.05
-6
hahahaha... . Goljuf je že od prvega dne "zatrjeval", da "njegove oprode" pa ne bodo počeli tega... in oni ne bo nikoli vložil pobude za referendum... in oni bodo vedno "konstruktivna" opozicija....... . Niti 100 dni še ni minilo.... pa je dokazano prekršil že dve "obljubi"..... No ja... saj so mu tako-ali-tako verjeli samo ******
srebrnibreg
17. 04. 2012 18.23
+11
Seveda konstruktivna opozicija. Nekdo pa mora Janši vračati za storjeno v času njegove opozicije,saj Pahor ne upa.
alterego
17. 04. 2012 18.39
+3
elephantus
17. 04. 2012 17.46
+8
Kako zanimivo.Tistih udarnih desničarčkov na tem forumu sploh ni.Verjetno ne vedo dobro kaj naj bi sploh napisali ob tem kar se dogaja.
Balki30
17. 04. 2012 18.33
-5
Seveda vemo.Ne preseneča nas da se utajevalska pozitivna slovenija in Janković izogibajo česarkoli povezanega z davčno zakonodajo.
Vik Klas
17. 04. 2012 20.22
-7
O Jankovičevi stranki dezerterjev škoda izgubljati besed
hanoveranec
17. 04. 2012 23.31
A je Meršol že izstopil iz parlamenta... a ni on ovaduh... al kaj že... a ni on iz PS.... a mam prou? lol
CtrlDelete
17. 04. 2012 16.17
+34
"Poslanci se niso strinjali s predlogom SD, da se še bolj obdavči bogatejše. " No, vidite....zato bom tudi jaz jutri na štrajku!
Spetsnaz
17. 04. 2012 17.41
-6
srebrnibreg
17. 04. 2012 17.49
+4
Štrajkal bo, da bodo po desničarsko jemali siromakom in dajali bogatim.
SealCad
17. 04. 2012 15.53
+38
Poslanci niso podprli dopolnila SD, v katerem je zapisan predlog dodatnega dohodninskega razreda na ravni 60.000 evrov bruto letno. Predlog je šel v smeri, da se bolj obdavči bogatejše, posledično pa naj bi se v državni proračun letno steklo 40 milijonov evrov. IN ZAKAJ, LEPO PROSIM, NE??? Ker gospodje, ki iz skled zajemajo z VELIKO žlico, sami sebe seveda ne bodo najvišje obdavčili. SRAM VAS NAJ BO!
GAJA-GAL
17. 04. 2012 16.05
+15
Točno tto Seal Cad ne bodo oni pljuvali v svojo skledo.. SRAM NAJ JIH BO VSSE PO VRSTI.. sem jih gleda po tv... 1/4 posllancev je sprejemalo zakone.. Kako pa to lahko počnejo? Ali jim zakon ne veleva da morajo sedeti na stočkih ker so plačani za svoje delo? MISLIM, DA SI MI TO DOVOLIMO GLDATI IN PUTISTI....
zulj001
17. 04. 2012 15.50
+8
Iz komentarjev je razvidno,da smo zelo bebavo volilno telo in ni nič čudnega,če je država pred bankrotom....Vedno bolj sem prepričan,da bodo prišli prisilni upravitelji iz Bruslja in to bo tudi hitri tečaj za nas volilce,marsikdo bo šele takrat ugotovil kako se stvari streže.....
poetess
17. 04. 2012 15.46
-4
Me zanima, če kdo od šolnikov pomisli na upokojence, vse življenje so delali, zato, da bodo danes podpirali \"bleferje\"... in na stara leta životarili, sram je lahko vse po vrsti!
sumarum
17. 04. 2012 15.40
+26
In ti ljudje nam danes govorijo, kako moramo varčevati, pa so bili proti obdavčenju najbogatejših. Če bi se dalo ugotoviti, kdo je glasoval proti takemu predlogu SD, tistim bi se morala plača znižati za 50 %.
kadulja
17. 04. 2012 16.08
+7
vsekakor se da: kdo pa ima danes večino v parlamentu in ta večina-koalicija je s 50 glasovi za izglasovala ta zakon.
GAJA-GAL
17. 04. 2012 16.08
+6
sem jih glledala po TV.. več ko polDZ praznega... SRAM ME JE DA SEM SLOVENKA !!!
ljx
17. 04. 2012 15.19
+15
Ljudje ki so nam uničili firme in izropali banke,nas bi sedaj popeljali iz krize tako,da mi pas zategujemo in se odrekamo,oni bodo pa krmarili. Ko voli,nek izvoli,jaz se reje odselim drugam!
T_one
17. 04. 2012 15.26
+17
Gibanje 15o poziva na demonstracijo proti varčevalnim ukrepom, tiraniji dolga in krizni diktaturi, za skupno blaginjo »ABSOLUTNO ZAVRAČAMO«, ki bo v četrtek, 19. aprila 2012 z začetkom ob 18:00 v Miklošičevem parku, ter k podpori splošne stavke v javnem sektorju 18. aprila. ZAKAJ ZAVRAČAMO VARČEVALNE UKREPE? Varčevalni ukrepi so nepravični: Z njimi bomo krizo plačali tisti, ki je nismo povzročili. So sredstvo razlaščanja revne večine in bogatenja bogate manjšine. Varčevalni ukrepi so antisocialni: So uvod v privatizacijo javnih storitev, kot so šolstvo, zdravstvo, socialna varnost. Vodijo k temu, da bodo izobrazba, zdravje in socialna varnost postale tržne storitve, katerih kvaliteta bo odvisna od materialnega položaja posameznika. Z njimi skušajo iz družbe dokončno izriniti solidarnost in konsolidirati desetletja trajajočo privatizacijo in razlastitev množic. So drastičen napad na obstoječe pravice iz dela in socialne pravice ter onemogočajo definiranje novih socialnih pravic, ki jih zahteva prekerna generacija. Razgrajujejo družbo blaginje (welfare) in generalizirajo družbo dolga (debtfare). Zadolžujemo se, da bi prišli do stanovanj, da bi lahko sploh delali, da plačujemo račune in zadovoljujemo temeljne potrebe. Uvedba varčevalnih ukrepov pomeni, da se bomo zadolževali za plačilo šolnin, zdravstvenih storitev, socialne varnosti. Varčevalni ukrepi so antidemokratični: Niso v interesu ljudi, zato jih lahko uvedejo samo s suspenzom demokracije. Vladajoči nas prepričujejo, da je varčevanje edina možnost. Ko ni izbire ni demokracije, je vladavina strahu in nevednosti. O NUJNOSTI VARČEVANJA Vladajoči nas prepričujejo, da je varčevanje edina alternativa in edini izhod iz krize. To ni res! Kriza ni nastala zaradi pretiranega trošenja. Nastala je zaradi prevelike revščine. Plače zadnjih trideset let na svetovni ravni ne rastejo, raste le dolg. Finančna kriza se je v ZDA začela zaradi slabih terjatev. Edini način, da ljudje pridejo do stanovanja, izobrazbe ali zdravstvene oskrbe je kredit. Revnejši lahko odplačujejo kredit le določen čas, nato so izključeni, razlaščeni in postanejo sužnji dolga. Na ta način reveži subvencionirajo bogate. Banke so trgovale s temi slabimi terjatvami, ki pa zaradi množične plačilne nezmožnosti ljudi niso več imele pokritja. Kriza ni nastala zato, ker živimo onkraj svojih zmožnosti, ampak zaradi sistematičnega razlaščanja revnejših in koncentracije skupno proizvedenega bogastva v rokah peščice. Edini odgovor na krizo je torej drugačna, enakostna distribucija družbenega bogastva, kar zahteva drugačne načine upravljanja z njim. Z družbenim bogastvom ne more upravljati pohlep bank in finančnih trgov, z njim moramo upravljati demokratično. Reakcija finančnih trgov in bank na krizo vladavine financ so špekulativni napadi na dolg nacionalnih držav. Ker finančne oligarhije popolnoma obvladajo politične elite na državni in evropski ravni, je postalo varčevanje oziroma politika zategovanja pasov nova dogma.
T_one
17. 04. 2012 15.26
+11
Varčevanje je potegavščina, s katero želijo omogočiti privatizacijo v prvi vrsti javnih storitev. V času t.i. reševanja krize v EU in evro območju finančna akumulacija raste, obenem pa se finančna sredstva ne usmerjajo v ekonomijo in financiranje družbene porabe. Poceni krediti ECB bankam z 1% obrestno mero za obdobje treh let so v veliki meri deponirani. Obenem vsiljujejo varčevalne ukrepe, ki samo povečujejo dolg in še poglabljajo krizo. Finančni trgi ne bodo pomirjeni, dokler jim ne bo omogočena privatizacija javne blaginje. Dilema okrog varčevalnih ukrepov je torej dilema o načinu upravljanja s skupnim bogastvom. Finančni trgi so se izkazali za slabe upravljavce, zato je čas za alternativo na transnacionalni in evropski ravni, ki je demokratično upravljanje s skupnim bogastvom. Če popustimo izsiljevanju financ, se bo kriza kot razlaščanje večine in kraja naše prihodnosti samo še stopnjevala. Če želimo zaustaviti razlaščanje in izboriti prihodnost za vse, moramo absolutno zavrniti varčevalne ukrepe. Zavrnitev pa ni dovolj. Istočasno moramo zgraditi skupno blaginjo, ki sloni na naslednjih stebrih: odpis dolgov zagotovljen dohodek stanovanje kot brezpogojna pravica zaščita skupnega (znanje, zdravje, okolje, naravne dobrine, socialna varnost, mobilnost, komunikacija...) pred privatizacijo in demokratično upravljanje z njim. Podprimo splošno stavko v javnem sektorju 18. aprila! Udeležimo se demonstracije ABSOLUTNO ZAVRAČAMO, ki bo 19. aprila ob 18.00, zbor v Miklošičevem parku! Absolutno zavrnimo varčevalne ukrepe, tiranijo dolga in krizno diktaturo! Zgradimo skupno blaginjo in izborimo prihodnost za vse! Če hočejo zategovati pasove, jih naj okrog svojih vratov!
Spetsnaz
17. 04. 2012 17.35
+5
T_one Kot zaprisezen desnicar se moram zal strinjat Z NAPISANIM ! Torej gremo v ponoven proces kakor so nam ga uredili leta 1934 ?
Spetsnaz
17. 04. 2012 17.43
+4
No saj vojna prinese nekaterim celo dobicek..
srebrnibreg
17. 04. 2012 18.44
+6
Smo opazili že leta 91-93, da so vojno nekateri izrabili za svoj dobiček.
lombroso
17. 04. 2012 15.18
+23
Virant in kompanija so 2008 reformirali plače v javnem sektorju. Sedaj so pogruntali, da te reforme niso bile uspešne. Sedaj so zopet uvajajo neke reforme. Čez štiri leta bodo zopet pogruntali, da reforme niso bile uspešne. DOST MAM. Do kdaj mislijo imeti ljudi za poskusne zajčke in kdaj bo nekdo pri nas odgovarjal za svoje napačne odločitve.
tigerbalm
17. 04. 2012 15.12
+30
...bo treba orožje nabavit - v Bosni je poceni in še dovolj ga je,....žalostno je to , da bom verjetno kupil tisto , ki ga je naš diler z orožjem JJ tja prodal,....
ljx
17. 04. 2012 15.20
+13
Ne bo šlo,je JJ pokupil že vse zaloge in ga namerava mastno prešvercat azaj!
Spetsnaz
17. 04. 2012 17.33
+2