Slovenija

Superreferendumski dan? O čem vse bi odločali volivci?

Ljubljana, 14. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Kaja Kobetič
Komentarji
30

Superreferendumski dan ali več posamičnih referendumov? O kako pomembnih stvareh bomo sploh odločali na njih? Pobude za svetovalne referendume v zadnjih dneh kar dežujejo – tako iz koalicije kot iz opozicije. Pri vprašanju izgradnje drugega bloka nuklearne elektrarne Krško so se, z izjemo Levice, celo poenotili in predlog za referendum vložili. O tem sta v oddaji 24UR ZVEČER govorila predsednik Nove Slovenije Matej Tonin in poslanka Gibanja Svoboda Tereza Novak.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom in Terezo Novak
    08:07
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom in Terezo Novak
  • Iz 24UR ZVEČER: Kolikokrat se bomo odpravili na volišča?
    04:11
    Iz 24UR ZVEČER: Kolikokrat se bomo odpravili na volišča?

Predsednik vlade Robert Golob se je z vprašanji o aktualnem dogajanju v sredo oglasil v poslanski skupini. Kjer se je v zadnjih dneh omenjala celo menjava na samem vrhu. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic ob tem zagotavlja, da njegov položaj ni "častne narave" ter niti "ministrsko plačana funkcija s šoferjem". "Moj položaj je povezovanje ljudi," je po sestanku dejal Sajovic, ki je indice, da se bo po obsežnih menjavah premier poslovil tudi od njega, označil za izmišljotine.

Zagotavlja tudi, da je poslanska skupina enotna. Čeprav očitno vendarle ne povsem – pri pobudi za posvetovalni referendum o izgradnji drugega bloka krške nuklearke, ki so ga z izjemo Levice vložile vse parlamentarne stranke, je svoj podpis podpore namreč umaknil poslanec Svobode Miroslav Gregorič, sicer strokovnjak za jedrsko varnost. Zakaj? "Pobuda je predvsem v obrazložitvi navijaška do jedrske možnosti," pravi.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: NEK

Predvsem pa zato, ker ključnih informacij o izgradnji drugega bloka ni, dodaja. "Ni znana moč jedrske elektrarne, ni znana investicijska cena, ni znana cena električne energije. V državnem zboru bomo lahko, upam, ta dokument dopolnili tako, da bo bolj nevtralen. Da ne bo to samo referendum za telebane oziroma za ovce." S tem se je pridružil koalicijski Levici, ki referendumskega predloga ne podpira iz enakih razlogov.

Je pa koalicija enotna pri drugem predlogu posvetovalnega referenduma, ki ga je že vložila pred tednom dni – glede vprašanja prostovoljnega končanja življenja. Strokovno, etično in predvsem tudi ideološko vprašanje, ki bi, če bi o njem, kot se ugiba, odločali na dan evropskih volitev, na volišča bržkone pripeljalo tudi za evropske volitve manj zainteresirane volivce.

Tonin: Združitev referendumov bi bila racionalna in praktična

Da bi bila mobilizacija verjetno zelo močna, ocenjuje SDS-ova Alenka Helbl. Matej Arčon (Svoboda) pa ob tem pravi, da je tu najpomembnejši faktor strošek. "Nismo debatirali, kaj bi bilo boljše za nas. Pomembno je, ker se to vprašanje zadeva za vseh nas. Ker pa so volitve že tu blizu, bi jih lahko izkoristili." Helblova sicer meni, da tako pomembne teme zahtevajo svoj čas in ne odločanje o njih že čez tri mesece.

Zato Nova Slovenija predlaga, da bi novembra, ko je načrtovan referendum o drugem bloku krške nuklearke, izpeljali kar superreferendumski dan in poleg vprašanja o končanju življenja odločali tudi o predlogu energetskega zakona in uresničevanju kulturnih pravic narodov nekdanje SFRJ.

Predsednik NSi Matej Tonin je v oddaji 24UR ZVEČER ocenil, da bi bila takšna združitev racionalna in praktična. "Gre za pomembne vsebine za Slovenijo, gre za čas, ko bi se lahko poglobili v te teme in se nanje tudi ustrezno pripravili," meni.

S čimer se delno strinja tudi poslanka Gibanja Svoboda Tereza Novak. "Združitev je res smiselna s strani stroškov in tudi s stališča tega, da ljudi ne vabimo na volišča večkrat," je dejala, a ob tem dodala, da je treba gledati tudi na aktualnost nekaterih vprašanj. "Morda je zato smiselno, da se o tem povpraša prej in se ne čaka na nek datum, ki bo šele prišel."

Tereza Novak in Matej Tonin
Tereza Novak in Matej Tonin FOTO: POP TV

Vendar pa ob tem poudarja, da zaenkrat podpirajo samo dve pobudi, in sicer pomoč pri prostovoljnem končanju življenja in JEK2, o katerem so se odločili skupaj z drugimi strankami. Se pa še pogovarjajo o tem, kdaj bi to izvedli.

Tonin je sicer dodal, da pride do referendumov največkrat zaradi dveh razlogov: "Ko vladajoča koalicija ne upa prevzeti odgovornosti in zato želi del bremena prenesti na volivce ali pa ko to ostane kot edino orodje opozicije, da popravi napačne politike in katastrofalne predloge." Kot primera je navedel energetski zakon in zakon za pravice nekdanjih narodov SFRJ. 

Tudi vprašanje o marihuani in o spremembi volilne zakonodaje?

Novakova meni, da imajo na eni strani dva referenduma, ki terjata širšo razpravo – pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, "ki ne more biti zgolj politična odločitev",  ter vprašanje o jedrski energiji. "Če pa govorimo o vprašanjih, ki jih je postavila NSi, bi pa govorili o nekih tehničnih vprašanjih, pri katerih bi resnično prenesli neko odgovornost oz. da o manjšinski skupnosti nekdanjih narodov SFRJ, torej o manjšini, odloča večina," meni. Tonin se sicer z njo ni strinjal, saj meni, da gre pri tem za strateško pomembna vprašanja.

Poslanka Svobode je še dodala, da se zaenkrat še niso odločili, ali bo referendum o prostovoljnem končanju življenja na isti dan kot evropske volitve. Pogovarjajo pa se tudi, da bi k referendumu priključili morda tudi katera druga za družbo pomembna vprašanja. Na vprašanje, ali je med njimi tudi posvetovalni referendum glede legalizacije marihuane ter sprememba volilne zakonodaje, kjer bi ugotavljali naklonjenost uvedbi preferenčnega glasu in obveznega potrdila o nekaznovanosti za voljene funkcionarje, pa je dejala, da so se veliko pogovarjali o temah, o katerih bi bilo smiselno povprašati ljudi, da pa točnih vprašanj še niso postavili. Odločitev bo po njenih besedah padla v nekaj dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
18. 03. 2024 12.22
+1
Vključite v vsebine referendumskega dne, tudi vprašanje ilegalnih migracij.!!! To je naš prioritetni problem in tudi EU.
Razumnež
14. 03. 2024 20.15
+1
Meni je vseeno, ali bo moj sin homič ali pa če bo jedel mamila.... Samo da ne bo politik. Takrat ga zame ni več !!!
mare2405
14. 03. 2024 19.03
+2
Kar sami hodite politiki na vaše super referendume. Dost je blo. Za norca pa koga drugega imejte. Modeli...
MladInPerspektiven
14. 03. 2024 18.27
+5
No bomo videli ali se bo izvedelo za koliko bo potem cenejša elek. energija, kam z odpadki, koliko bo stala RAZGRADNJA in kdo bo prevzel vse odpadke, ali se bo politika distancirala od ... itn... vse to je potrebno razjasniti
Cupko
14. 03. 2024 17.23
-1
Najbolje bi bilo po njihovem, da za vsako zadevo razpošejo referendum, ker očitno nimajo jajc, da odločijo sami. Sploh ne vem zakaj dobivajo plačo tako vlada, kot državni zbor, državni svet je pa tako ali tako odveč in bi ga bilo potrebno ukiniti. Pa tudi zato nimajo jajc
Jon Bacek
14. 03. 2024 15.57
+0
Nika Kovač, predsednica strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora in nevladnica (hahaha, zdi se mi bolj vladnica) spoštuje delo vlade, saj je tudi ona del te plenilske tolpe, bo zagnala kampanjo, da je vlada poštena in da mora ostati na oblasti.
mali.mato
14. 03. 2024 14.42
+7
Dajte še glasovanje o odpoklicu te vlade. Udeležba na referendumu bo zgodovinska!
mackon08
14. 03. 2024 12.57
+5
Do zdaj sem hodil ba vsake volitve in referendume od zdsj naprej pa več ne grem. Vse dosedanje vlade katera koli je bila so zapravljale Slovenijo tsto so volitve brez veze, ker se nič ne spremeni, samo menjava lopovov na oblasti in to je vse.
Alfaa
14. 03. 2024 12.37
+8
Pa še volitve dodajte bo najbolj koristno.
BomberIzNordstrima
14. 03. 2024 10.30
+5
za naše vlade je znano že...da rade ser?jejo z denarjem okrog...ki ga seveda sami niso zaslužili.
duhccc
14. 03. 2024 10.23
+5
ta vlada je itak nesposobna ...
optimist11
14. 03. 2024 13.00
-1
Zakaj? Ker je odprla teme, ki so bile 30 let tabu?
Pajo_36
14. 03. 2024 10.11
+0
Predlagatelj naj plača referendum, če je to Svoboda, naj stranka Svoboda da 5 miljonov, če je Toninko naj NSi da 5 miljonov, pa basta. Referendum se upošteva, če glasuje vsaj 80% volilnih upravičencev in takrat se strankam povrne denar, ker je zgleda interes.
SAKOSAKO
14. 03. 2024 09.56
+6
Zakaj pa za vse stvari, ki se tičejo državljane ne vprašajo nas, ampak o tem odločajo posamezniki, ki se jim sladko j...be!!!
oježeš
14. 03. 2024 17.09
To vprašanju postavi Toninu, ker upa, da bo lahko le on odrejal, kaj bodo državljani delali in kako bomo živeli. Pravilno je, da o vprašanjih glede našega življenja odločamo državljani, ne dva ali trije iz politike, ki imajo polne žepe denarja in ne razumejo, kako je težko preživeti mesec z minimalno plačo in visokimi stroški.
User300173
14. 03. 2024 09.34
+13
Za vse referendume naj se določi en dan v letu in mir. Pa naj vlagajo pobude po mili volji.
zoran pušenjak
14. 03. 2024 09.32
+13
In še referendum za odpoklic neslovenske vlade
Bolfenk2
14. 03. 2024 09.27
+15
Obvezno tudi referendum o gradnji migrantskih centrov za ilegalce, da se ne bo vsaka vas posebej borila proti ilegalcem ampak na demokratičen način odločimo, da ilegalcev v Sloveniji ne bo. Celotna Slovenija bi morala biti enotna in danes bi morali vsi protestirati v Središču proti naselitvi kriminalcev iz Afrike in Azije, katere želi tja naseliti izdajalska vlada. To ni ksenofobija ampak borba za preživetje. Mali Slovenci smo tisočletja preživeli kot narod le zato, ker smo bili sovražni do tujcev na naši zemlji.
enapi
14. 03. 2024 09.11
+10
Normalno, da na isti dan. Tudi več ljudi bi se ga udeležilo.
St. Gallen
14. 03. 2024 08.36
-1
slovencki, razmislajte kot svicarji. cerkveni davek tudi...
oježeš
14. 03. 2024 17.13
+2
Cerkveni davek naj plačujejo tisti, ki hodijo v cerkev in so njihovi privrženci. Nimam nič proti njim, ampak če bo treba plačevati davek naj ga oni. Glede kulture tujcev, naj pa za kulturo in stroške povezane s tem, preskrbijo tiste države iz katere se izvajajo kulture, kar je edino pošteno. Enako kot bi moral Vatikan skrbeti za svoje zaposlene duhovnike, ne pa za njihove stroške bremeniti državo v kateri delujejo. Vsak naj nosi svoje breme in bo vse v redu.
natmat
14. 03. 2024 08.30
-6
Marsikateri referendum bi morali že zdavnaj izvesti posebno kar se tiče RKC...pa kar se tega tiče se očitno ne sme govoriti...
kivzfccz
14. 03. 2024 08.54
+1
Našo cerkev in Jansizem je treba uničiti bi rekel pernati. Moramo narediti prostor za druge vere. So pa te de druge vere slabega zdravja saj kljub vročini tavajo hudo oblečeni in zamaskirani.
bohinj je zakon
14. 03. 2024 08.30
+0
Čakamo kaj boste storili..............Pa bomo videli.