Slovenija

FOTO: Ponekod ostali brez elektrike

Ljubljana, 01. 03. 2011 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./B.G./N.S./Š.Z./STA
Komentarji
159

Burja, ki že piha z več kot 100 kilometrov na uro, se bo še okrepila, povečano pa bo tudi valovanje morja. O nevarnosti visokih valov so obveščene vse ladje, ki bodo ostale v marinah. Zaradi močne burje, ki povzroča okvare na daljnovodih, so ponekod ostali brez električne energije.

Za jugozahod Slovenije velja rdeči alarm, ki pomeni stopnjo najvišje ogroženosti. V Gonjačah v občini Brda je močan veter poškodoval del strešne kritine na stanovanjski hiši. V Komnu pa je burja na piščančji farmi odkrila streho. Komenski gasilci so odkrivajočo streho obtežili z vrečami peska.

Tudi tokrat bo po pričakovanjih več škode v krajih, kjer na burjo niso navajeni, to je v krajih v osrednjem in spodnjem delu Vipavske doline. Zato bodo tudi v novogoriškem štabu CZ dežurali celo noč in pomagali občanom ob morebitnih težavah.

Ob cesti Plavje–Badiha v Kopru je močan veter poškodoval telekomunikacijski drog, malo kasneje pa se je na cesto Cepki–Rižana porušilo drevo. Nekaj po 15. uri pa je veter na glavni cesti proti Ankaranu odpihnil komunalni zabojnik. Le dobro uro kasneje pa se je na cesti Koper–Bertoki nevarno nagnila veja nad cestišče. Posredovali so delavci Cestnega podjetja Koper, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje. Nekaj po 17. uri pa je močan veter pričel dvigovati konstrukcijo garaže med Regentovo ulico in osnovno šolo v Ankaranu.

Ob 18.02 je veter razmetal plastično krožišče v Ankaranu, v Žganih pa so se močno nagnili električni vodniki. Ob 18.10 je prišlo do stika električnih vodnikov na daljnovodu proti mejnemu prehodu na Sočergi. Dežurne službe Elektra Primorske so na terenu in napako odpravljajo. Nekaj po 19. uri se je na Srebrničevo ulico v Ankaranu podrlo drevo. Posredovali so koprski gasilci, ki so drevo razžagali in odstranili.

Ob 21.40 je občanu na Vojščici v občini Miren-Kostanjevica začela burja odkrivati lopo. Po posvetu s poveljnikom civilne zaščite in poveljnikom PGD Kostanjevica na Krasu so se odločili, da reševanje odložijo, dokler se moč burje ne zmanjša.

Ponekod ostali brez elektrike

Nasproti avtokampa v Izoli je luč javne razsvetljave obvisela na vodnikih. O dogodku so obvestili delavce Elektra Primorske. Brez električne energije so ostali tudi prebivalci Kort in Malije.

Zaradi okvare na daljnovodu so v piranski občini brez električne energije ostali prebivalci Parecaga in Padne. Oskrba z električno energijo je motena tudi v večjem delu naselja Renče.

Tudi tokrat lahko nastanejo do štirimetrski valovi. Fotografija je sicer bila posneta ob lanskoletnem divjanju burje.
Tudi tokrat lahko nastanejo do štirimetrski valovi. Fotografija je sicer bila posneta ob lanskoletnem divjanju burje. FOTO: Katjuša Dolničar

Burja se bo še krepila

Sunki burje na Primorskem že presegajo hitrost 100 kilometrov na uro. Burja se še krepi in bo do jutri popoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrosti do okoli 160 kilometrov na uro, na Obali pa do okoli 120 kilometrov na uro. Oslabela bo v noči na četrtek. Kot je za 24UR povedal Brane Gregorčič, bodo največji sunki med 22. uro danes in 9. uro jutri zjutraj. Najbolj ogrožena pa bosta Kras in Vipavska dolina.

Več o vremenski napovedi ...

V pripravljenosti vsi zaposleni

Bojan Kuntarič iz Uprave RS za zaščito in reševanje je pojasnil, da so zaradi napovedane burje pripravili okrepitve na njihovi novogoriški izpostavi. Po njegovih besedah je povečano tudi dežurstvo. Vsi zaposleni na izpostavah na območjih, kjer je napovedana burja, morajo biti pripravljeni, da takoj pridejo v službo, če je to treba, je dejal.

Če imate fotografije ali video posnetke o posledicah divjanja burje, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas navedemo kot avtorja.

Na vsaki izpostavi je po njegovih navedbah zaposlenih okoli 17 ljudi, v prihodnjih dneh pa največ dela pričakujejo na koprski in novogoriški izpostavi. Prav tako so v pripravljenosti tudi v državnem skladišču uprave, da bodo lahko po potrebi pomagali izpostavam. Kot še pojasnjuje Kuntarič, lahko v takšnih primerih nudijo predvsem logistično podporo.

Burja ovira promet

Posebna pozornost bo namenjena varnosti v prometu. Ob močnejših sunkih burje, predvsem ko bo pihala preko 180 kilometrov na uro, bodo verjetno zaprli ceste za ves promet. Promet na hitri cesti pa so že to popoldne prepovedali za ves tovorni promet, za osebna vozila pa omejili na 40 kilometrov na uro.

Posledice burje lani v Novi Gorici
Posledice burje lani v Novi Gorici FOTO: Aljaž Božič in Martina Bizjak
Po besedah poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igorja Benka je bilo lani huje. "Lani sta se združila dva večja ciklona, kar je sicer redek naravni pojav, zato je bila tudi burja nekoliko močnejša od tokratne pričakovane," je dejal Benko. Najmočnejši izmerjeni sunek vetra je bil 208 kilometrov na uro, burja pa je ruvala drevesa in odkrivala strehe. Samo na Goriškem je povzročila za 2,5 milijona evrov škode.

Zaradi burje je na primorski avtocesti oviran promet in omejena hitrost vožnje med Koprom in razcepom Nanos, na cestah Ajševica–Tri Hiše–Selo in Tri Hiše–Volčja Draga pa je prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton, v Vipavski dolini pa je prepoved za kamp prikolice, za vsa vozila s ponjavami in hladilnike na hitri cesti med Šempetrom in Nanosom ter na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos.

Več o razmerah na cestah ...

V Piranu visoki valovi

V Piranu so že visoki valovi, o čemer so opozorili tudi na Agenciji za okolje (Arso). Danes in jutri bo namreč zaradi burje valovanje povišano, kar pomeni, da lahko zlasti ob plimi morje poplavi. Tako lahko poškoduje izpostavljene dele obale. "Valovi bodo lahko visoki tudi do štiri metre. Najvišji bodo danes ponoči in jutri zjutraj ter v času plime. Poplavilo bo piransko punto, zaradi silovitosti teh valov pa lahko pride tudi do poškodb obale,“ je dejal hidrolog Janez Polajnar. Rekord ob lanski burji je bil sicer 4,22 metra.

Kot so povedali na postaji pomorske policije v Kopru, so o nevarnostih zaradi visokih valov obveščene vse ladje. Prav tako nocoj ne bodo izplule niti ribiške ladje. Ladje v pristanišču in v marinah so varne, zagotavljajo, nekaj problemov utegnejo imeti le lastniki manjših plovil, ki so privezane ob bojah pred Ankaranom.

Iz Pristaniške kapitanije Koper so sporočili, da je koprsko pristanišče priprto zaradi vetra, ki piha s hitrostjo okoli 30 metrov na sekundo.

Posledice divjanja burje v Novi Gorici 10. marca lani
Posledice divjanja burje v Novi Gorici 10. marca lani FOTO: Marjan Božič

Na portoroškem letališču danes niso imeli problemov zaradi močnega vetra, saj ga po 16. uri zaprejo, dotlej pa burja še ni bila močna. Ali bo letališče zaradi močne burje v sredo zaprto, pa se bodo odločili šele v sredo zjutraj.

'Ostanite v zaprtem prostoru'

"Če se le da, ostanite v zaprtem prostoru,“ svetujejo na Arsu. "V naslednjih 24 urah je treba biti zelo previden. Pozno popoldne in vse do sredine jutrišnjega dne bo najhuje. Veter bo namreč v Vipavski dolini dosegal hitrosti do 160 kilometrov na uro, na obali pa do 120 kilometrov na uro. Gre za hitrosti, ki lahko prinesejo resne težave,“ je dejal vremenoslovec Brane Gregorčič.

Po podatkih Uprave RS za pomorstvo v Kopru dosega hitrost burje ob slovenski obali okrog 100 kilometrov na uro, na odprtem morju pa v sunkih okrog 50 vozlov oz. 92 kilometrov na uro. Nižje dele obale bi lahko ob plimi poplavilo morje, valovi pa so trenutno visoki do štiri metre.

Rdeči alarm sicer pomeni največjo stopnjo ogroženosti. V takšnih primerih je možno, da na širšem območju nastane gmotna škoda. Nesreče niso izključene, ogrožena pa so človeška življenja. Gregorčič je opozoril, da pri gibanju na prostem posamezniki lahko utrpijo poškodbe, voznikom pa svetoval, naj svojih vozil ne parkirajo pod ali v bližini dreves.

Vodja izpostave Nova Gorica pri Upravi za zaščito in reševanje Samuel Kosmač je za 24ur.com zatrdil, da so reševalne enote v pripravljenosti. Prebivalcem svetuje, naj se ne izpostavljajo in naj, če se le da, ostanejo doma. "Ker je to precej nevarna situacija," je dejal. Da opozorila niso odveč, kažejo tudi lanskoletne izkušnje. "Lani se sicer nič takega ni zgodilo, nobenih večjih poškodb, ampak nikoli ne veš,“ je poudaril.

Vsem svetuje, naj se ne zadržujejo v bližini objektov in dreves, predvsem zaradi padajočih strešnikov, druge kritine in vej. Prebivalcem tudi priporoča, da zaprejo oziroma ustrezno zavarujejo polkna in druge elemente na zgradbah, ki bi lahko ogrožali mimoidoče in promet.

Slovenijo bo zajelo tudi rahlo sneženje. Do četrtka zjutraj bo predvsem v južni polovici Slovenije zapadlo od 5 do 10 cm snega, drugod pa manj.

Jutri bodo vrtci in šole zaprti

Občinski štab civilne zaščite Ajdovščina se je odločil, da bodo jutri zaprti otroški vrtec v Ajdovščini, srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, osnovna šola Danila Lokarja v Ajdovščini in osnovni šoli v Štorjah in Dobravljah. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi so se tudi na Goriškem odločili, da vse osnovne šole in vrtci ostanejo jutri zaprti, vključno z Glasbeno šolo Nova Gorica. Tako so se odločili tudi na podlagi izkušenj iz preteklega leta, kljub vsemu pa bo v vseh vrtcih in osnovnih šolah organizirano dežurstvo za nujne primere.

Burja na Goriškem marca lani
Burja na Goriškem marca lani FOTO: A.N. in K.B. iz Ajdovščine

Zaradi burje bodo preventivno zaprti tudi otroški vrtec v Vipavi, Vrhpolju in Podnanosu, osnovna šola Drago Bajc Vipava s podružnicami Podnanos in Goče, Škofijska gimnazija Vipava ter Varstveno delovni center v Vipavi. Tamkajšnji župan Ivan Princes je za 24ur.com dejal, da so na njihovem koncu sicer navajeni na burjo, a sunki 160, 170 kilometrov na uro so precej močni. Aktivirali so civilno zaščito, gasilska društva so v pripravljenosti, precej pa bodo morali sodelovati tudi z Družbo za avtoceste (Dars) oziroma vzdrževalci cest in policisti. "Najbolj se bojimo nesreč v prometu," je dejal in dodal, da bodo s pristojnimi poskušali zagotoviti, da se bodo vsi držali navodil glede omejitev vožnje. Po besedah Gregorčiča so sicer najbolj problematični tuji vozniki, ki se ne zavedajo tega redkega fenomena.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlenkaNN
02. 03. 2011 11.30
a tud fotogalerije si ne morem ogledat brez, da me pred vsako sliko posi.ljujete z bedno reklamo...jao 24.kur
jamajaka
02. 03. 2011 10.30
kar me moti da so slike od lani čeprav na več člakov na 24 ur tudi sveži se bom sprijaznu
Ulikses
02. 03. 2011 10.10
mah, gospodična s prispevka še ni vidla burje v živo...če gledate kandelaber za njo je čisto pri miru...v kopru večkrat tako piha, da se vsi semaforji majejo ko bi bli s slame...večkrat so morali semaforje tudi ugasnit zaradi tega, pa se ni noben sekiral. lejte, burja je eksotičen fenomen za vse, ki ste s kontinenta...nam dol na primorskem ni to nič takega...pač, malo moraš pazit, ko potegne 150 in več, ma to je to. ostalo pa je to zelo zdrav veter, ki spuca pljuča, posuši pršute itd itd.
bkaval
02. 03. 2011 09.29
Podatki iz meteorološkega urada in vaše objave o hitrosti burje v Vipavski dolini, na Goriškem in na Obali se močno razlikujejo. Vi pišete, da je burja že presegla več kot 100km/h. Oni pa poročajo, da je največjo hitrost dosegla v področju Škocijanskih jam in to okoli 100km/. Vse povsod drugje je bila hitrost pod 80km/h. Zanima me tudi, zakaj se podaja hitrost burje ali vetra v km/h in ne v m/s kot je to precizirano v pravilniku o merskih enotah in njihovi uporabi. Oznako km/h je dovoljeno še naprej uporabljati v merilnikih hitrosti v avtomobilih in na znakih ob cestah,
Tine Premrl
02. 03. 2011 06.42
Ne razumem kako so lahko podatki z ARSO in sistema burja tako zelo različni. Te meritve so smešne. V Vitovljah so izmerili najvišjo hitrost v zadnjem dnevu, sedaj je mirno (dobesedno 0km/h). Sosednja merilna postaja Šmihel pa 120 km/h. :D
scipio
02. 03. 2011 06.41
kaj se toliko čudite. pride huda ura, pa mine.... na karibih jim vsake dve leti zravna kolibe v katerih prebivajo, do tal, pa so ljudje še vedno tam. še celo vedno več jih je, kupi si kapo in naušnike, roke potisni v žep in hodi sklonjen v veter, ali še bolje, ostani doma in grickaj kikiriki.
dejkometod
02. 03. 2011 05.52
Hudo.Ubogi ljudje! Še narava nam ne prizanaša! Tako radi zahajamo v te kraje.
pinkyy16
02. 03. 2011 05.29
Čist v redu smo preživel to noč, mal je smetnjake okol nosilo in to je to. Ponavadi se iz zlomljenih dreves dela celo tragedijo, kot da nas je cunami zadel. Tudi ob zelo močnih nevihtah strele poklatijo par dreves, pa ni rdečega alarma. Vožnja je mal bolj zoprna, ker namesto sto na uro voziš petdeset na uro in to je to. Vse se da in nič ni tako hudo, da ne bi moglo bit še hujše. MOrje je pa prav luštno razburkano.
androm
02. 03. 2011 00.59
Ma kaj, pol danes nomo nič leteli z Lijaka
loden
02. 03. 2011 00.49
Če imate fotografije ali video posnetke o posledicah divjanja burje, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas navedemo kot avtorja. Intuziastične najstnike vabite v nevsrnost..... PLAČAJTE SVOJE REPORTERJE, PA BO....
Diabolick
02. 03. 2011 00.01
Sicer pa tole debato naj administrator zaklene,ker razen svojega nisem tukaj videl nobenega pametnega komentarja.
orome
01. 03. 2011 23.33
Mah dejte no... Prvič gre za pretiravanje In drugič... lani je blo napovedana burja 200Km/h Letos je glih mal drugači....govori se od 160-180... Bol se gre za preventivno ukrepanja k je sicer dobro... sam pole obični folki pretiravajo z pisanjem po raznih forumih... Sam sm tud doma z Primorske(okolica Ajdovščine), in vem kaku je če tok dosti piha.Npr sunki do 150km/h....ne bojo nobenga nikamor nesli... edina nevarnost je da dobiš kej u glavo :)
Tine Premrl
01. 03. 2011 23.28
ma kako vam uspe povezati burjo in komunizem? katastrofa od človeka ju3 pa en lep sončen dan. lih za šetnjo s psm.
pupa_od_anbot
01. 03. 2011 23.18
@Ultra nismo mi te sreče, moram pa povedat, da tle gor na Škofijah prov fino vleče
Valentinah
01. 03. 2011 23.05
Vsem na Promorskem in tam ko divja burja.. želim kolikor se da mirno noč in brez hujših posledic.... Lahko noč Slovenija..
Barbara Romih 1
01. 03. 2011 23.02
piha...me prou zanima kak bo ta "orkan burje"...kakorkoli, jutri bodo šole zaprte (delam na šoli) :))jupiii
ubisoft
01. 03. 2011 23.01
Tukaj je en super posnetek od Vipavske burje. Zdaj si lahko cela Slovenija ogleda kako je če piha 200km/h. Pa če gledaš od 5 minute naprej je zanimivo. :D V youtube napiši to "Orkanska Burja Rebrnice in Vipavska dolina" in klikni prvi link.
loden
01. 03. 2011 22.50
Ko so bile poplave, ste tudi vabili ljudi, naj slikajo ina vam pošiljajo brezplačne fotke.... :):): Trerenskih novinarjev in fotografov ni treba plačat???? SRAMOTA!
lipec2
01. 03. 2011 22.49
ma za se smejat...sam kašno paniko delajo.....če se spomnimo kej j blu lani niso pol tolku pretiravali......čene pej take burje na vipavskem smo navajeni
jurijkr
01. 03. 2011 22.47
Sedaj so sunki do 120 km/h in nič več ,so pa sedaj najmočnejši danes,nikakor pa ne 160...170kot pravijo nekatiri in si kar nekaj izmišljujejo.