Slovenija

Sum zlorabe bo preiskovala posebna skupina

Ljubljana, 21. 02. 2010 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbrani dokazi v zadevi Baričevič kažejo, da obstaja resen sum spolne zlorabe živali. Zato so oblikovali delovno skupino, ki naj bi temu prišla do dna.

Bulmastif-2 - SAMO PRIJAZNE NOVICE!
Bulmastif-2 - SAMO PRIJAZNE NOVICE! FOTO: Eva Vivod

Doslej zbrani rezultati analiz in dokazov v primeru psov Saša Baričeviča kažejo, da gre za resen sum spolne zlorabe živali. Zato so oblikovali delovno skupino, ki bo zbrala dodatne dokaze, s katerimi bi ta sum dokončno potrdili, je povedala direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Vida Čadonič Špelič. Poročilo o domnevni zlorabi psov bo sicer končano ta teden.

'Občutljiva tema'

Kot je še povedala Čadonič Špeličeva, se je delovna skupina sestala v petek. V njej so poleg veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki vodi ta primer, še kriminalisti, tožilci in predstavniki nacionalnega veterinarskega inštituta. Omenjene inštitucije bodo poskušale najti trdne dokaze o morebitni zlorabi psov, zato je sodelovanje nujno, je poudarila. Preiskave naj bi sicer vodilo tožilstvo.

Gre za občutljivo temo, saj gre za prvo resno preiskovanje domnevne spolne zlorabe živali, zato je nujno zbrati vsa dejstva, je še pojasnila direktorica Vursa. Spomnila je, da spolna zloraba živali v Sloveniji ni nekaj nemogočega, saj so dobili že nekaj prijav, a predvsem pri rejnih živalih. Sumov niso mogli preveriti, ker so lastniki te živali – šlo je za ovce in svinjo – ubili, je dejala.

Spomnimo

Bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili lastnika Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Vsi trije psi so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v kasnejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Hkrati pa so se začela tudi ugibanja o morebitni spolni zlorabi psov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 02. 2010 07.03
TO OBLAST JE POSTAVILA MAFIJA--IN TA OBLAST NI NAŠA
rasorblade
23. 02. 2010 00.29
hehehe stajerc, good1
laufer
22. 02. 2010 14.00
Tožilci, bolje je, da se spravite na Vegrad in pogledate, kam je šel denar večih bank, za iste naložbe. Goljfija vpije v nebo. Sledite denarju! Metanja peska v oči pa imamo dovolj!
29350
22. 02. 2010 13.46
V tej zadevi gre prvo za zlorabo psov drugic pa za zlorabo pravne drzave.. Ta tragicen dogodek je prvic (ker se ni dalo skriti) odkril nam navadnim drzavljanom kako z nami manipulira nasa oblast. Z takimi manipulacijami so unicili industrijo, nas pahnili v strasne dolgove in se im ni dosti. Kot pravi Povojcek mi kot davkoplacevalci imamo pravico izvedeti kaj je resnica, prepovedati g. Kresalovi zapravljati nas denar ustaviti zdravnike krasti iz nasih zepov itd.
BUN8
22. 02. 2010 13.44
spet posebna komisija ,ki bo na koncu ugotovila ,da je vse bilo v skladu z zakonom spet bomo plačevali
populus
22. 02. 2010 13.25
VLADA LJUDJE IMAMO PRAVICO IZVEDETI ZA VSE AKTERJE TE UMAZANIJE !ČE JE KJE KAJ PRAVICE ALI PA IMAMO NESPOSOBNE PREISKOVALCE ,NAJEMIMO DRUGE NEODVISNE!samo problem je kar bi odkrili vse lovke bi šle v sam politični vrh slovenije! fuj z tako vlado!!
rogerrabbit
22. 02. 2010 12.48
Ponavadi je z ustanovitvijo posebne skupine preiskovalcev konec vseh možnosti, da bi prišli resnici do dna. Že to, da potrebujejo toliko ćasa za nekaj testov pomeni, da hočejo na vsak način stvar prikriti...čeprav so jih polna usta zagotovil, da se tu nič ne skriva. Še vedno pa vsi govorijo le o sumu zlorabe. ALI ZLORABA JE...ALI PA JE NI? preprosto ali ne???
laufer
22. 02. 2010 12.39
Ko gre državi slabo, si izmislijo afero. Kruha iger in vina. Kot v starem Rimu. Treba je zamegliti trezno presojo o dejanskih zlorabah otrok, žena, delavcev, ostarelih, upokojencev in vseh poštenih ljudeh, ki komaj držijo glavo nad vodo.Zloraba tropa divjih psov, ki so že okusili človeško kri, je preprosto nemogoča. Zelo lahko pa je prikriti zločin in linčati nedolžne. Dost mam. Naj tisti, ki jih bogato plačujemo, že enkrat začnejo delati in nehajo zlorabljati tragedijo za svojo politično prevlado!
tistatam
22. 02. 2010 12.38
ma dej dej...kaj bomo naslednji teden brali? Interpol in CIA ponudila svoje usluge,da razresi navadnim -smrtnikom -ocitni primer??? In to novo skupino ljudi financira......????
Morbidje
22. 02. 2010 12.05
Omenjene inštitucije bodo poskušale najti trdne dokaze o morebitni zlorabi psov, ..." Hecno, jaz sem pa mislil, da jih že imajo.
larifari1
22. 02. 2010 11.55
Če ne bi bilo ljudi, ki jim ni vseeno kaj se dogaja v tej naši Sloveniji, bi bila zadeva že zdavnaj zaključena. -Nevarni psi so ogrizli lastnika do smrti, treba je prepovedat nevarne pasme psov. Tako pa so ljudje vse lepo poslikali in posneli in sedaj je treba zavlačevat, ustnavljat preiskovalne komisije itd. Vlada nam Udbomafija.
petdan
22. 02. 2010 11.34
Za vsako zadevo, ki se zgodi v "visokih krogih" se ustanavljajo posebne skupine, pri navadnih državljanih pa gre vse nenavadno hitro, ko je potrebno ugotavljati njihovo krivdo. Naj še kdo poreče, da nismo razredna družba.
wsharky
22. 02. 2010 11.21
... in sedaj so imenovali 'skupino' - do danasnjega dne so vse 'delovne skupine' bile imenovane samo zato, da se vse skupaj zavlece in zamegli... ce bo pa skupino imenovala vida, potem pa je itak jasno, da rezultati se lep cas ne bodo prisli v javnost...
botjabotja
22. 02. 2010 10.49
Ja Cvikel , prav imaš! Za vsem stoji SDS. Janša je v tem primeru uporabil vse svoje veze in poznanstva(Kresalova, Pogačnik, Zalar,...), da je speljal to zadevo. Človek , ti si potreben strokovne pomoči.
roxie
22. 02. 2010 10.40
moje mnenje je da jih ni spolno zlorabljal le on ampak še nekaj izprijencev. in sedaj bolj kot to mešajo bolj smrdi! imam šolanega psa ki je zunaj vedno na povodcu ampak se naju vsi na veliko izogibajo in naju gledajo kot bi moj pes nekoga ubil. verjetno se to dogaja tudi drugim lastnikom večjih psov in to samo zaradi medijev in slovenske nesposobne politike! čudo je, da se vsi kar na enkrat psov bojijo :-) .. mislim fuj!
ksenak2
22. 02. 2010 10.32
Zelo nenavadno se mi zdi, da bi pri takih velikih psih sploh lahko prišlo do tako agresivnih penetracij, ki bi povzročile kronične poškodbe, tega ti psi ne bi prenesli niti od gospodarja, kaj šele od kakšne orgiastične druščine, to so vendar veliki in močni psi, pa še dokazano nevarni. Ne verjamem, da je bil kdo tako korajžen, da bi se jim upal po vsej tej njihovi zgodovini približat na tak način. Ključno vprašanje za dokaz občevanja z njimi bi bila prisotnost dovolj velike količine omamnih substanc vsaj pri enem od njih. Če je bilo tako, pa se mi spet poraja vprašanje, kako so lahko tako divje napadli svojega gospodarja, če so bili omamljeni. Pravzaprav, zakaj pa morajo dokazat, da so bili psi zlorabljeni? Koga bodo pa kaznovali? Uboge pse so policaji pobili, osumljenega ni več, neznan je pa še zmeraj neznan.
Milan Hišan
22. 02. 2010 09.33
Kaj delajo STRAH in PRITISKI !!!! Nihče si ne upa potrditi, da so bili DOLGO in POGOSTO zlorabljeni !!! Kam smo prišli. Joj , Joj
nelika123
22. 02. 2010 09.17
Majko rabjo dolg časa, da naredijo te teste. Pa to ni normalno. Naj jih odpustijo iz službe.
1piki
22. 02. 2010 09.10
Bodo povedali kaj je bilo ali ne? V takšnem času bi že jaz raziskal brez kakršnihkoli komisj in drugih neumnosti. Vse je samo eno prekrivanje, da se čim prej skrije pod preprogo. LOPOVI!!!!!!!!
kales
22. 02. 2010 09.10
In kdo bo plačal komisijo?????