Slovenija

'Študentsko delo dražje za več kot deset odstotkov'

Ljubljana, 01. 06. 2012 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zvišala se je koncesijska dajatev od študentskega dela. Kaj to pomeni za delodajalce? Strošek študentskega dela se bo zvišal, kar bo vplivalo na odločitev, ali najeti tovrstne delavce. Kako pa bodo spremembe čutili študenti?

V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ se z današnjim dnem zvišuje koncesijska dajatev od študentskega dela. Kot so preračunali v Združenju delodajalcev Slovenije, se bo s tem študentsko delo za delodajalca podražilo za več kot deset odstotkov.

Določene nejasnosti

Ob prehodu na višjo koncesijsko dajatev so se v javnosti pojavile nekatere nejasnosti, kako ravnati v primeru, ko gre za t. i. stare napotnice, torej napotnice za delo, ki je bilo opravljeno pred junijem.

Na e-Študentskem Servisu so dejali, da do četrtka tudi sami niso točno vedeli, kako bo z obračunavanjem. V četrtek pozno zvečer pa so jim z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve potrdili, da morajo biti od danes vsi računi obračunani s 25-odstotno koncesijsko dajatvijo.

V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ se namreč koncesijska dajatev, ki jo posredniki študentskega dela obračunavajo od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov, zvišuje z 12 na 23 odstotkov. Dodatna koncesijska dajatev, ki je namenjena predvsem izgradnji študentskih domov, pa ostaja v višini dveh odstotkov.

Kot so zapisali na ministrstvu za delo, so tako koncesionarji od danes dolžni obračunati koncesijsko dajatev v višini 23 odstotkov, dvoodstotno dodatno koncesijsko dajatev ter DDV na koncesijsko dajatev (20-odstotni DDV od 25-odstotne koncesijske dajatve). "Datum obračuna je na dan opravljene storitve koncesionarja, ne glede na to, kdaj je bilo delo opravljeno in kdaj je bila izdana napotnica," so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da mora biti torej na fakturi, ki bo za opravljeno storitev izdana od danes, obračunana nova, višja koncesijska dajatev.

Vse podrobnosti bodo določili v aneksih k pogodbam med ministrstvom in koncesionarji, ki morajo biti, kot določa zakon, sklenjeni v 30 dneh od uveljavitve zakona.

Mladi in splet
Mladi in splet FOTO: Reuters

Kaj to pomeni za delodajalce?

Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Mitja Urbanc pravi, da dodatna obdavčitev neposredno na študenta ne vpliva, saj jo plača delodajalec. So pa tudi oni v poteku pogajanj ministrstvo opozarjali, da obstaja možnost, da bi delodajalci na račun tega nižali višino urnih postavk. Pri čemer je dodal, da si želijo, da delodajalci tega ne bi izvajali, saj so nekateri študenti za svoje delo že tako premalo plačani glede na specifiko dela, ki ga opravljajo.

Po oceni Združenja delodajalcev Slovenije se bo strošek študentskega dela za delodajalce posledično dvignil za 10,8 odstotka. "To pa ni zanemarljivo in bo vplivalo na odločanje tudi pri najemanju študentskega dela," ocenjuje generalni sekretar združenja Jože Smole. A obenem dodaja, da "pri rigidnosti slovenskega trga dela delodajalci ne morejo izbirati še med vrsto drugih fleksibilnih oblik dela". Na vprašanje, ali bi lahko povišanje koncesijske dajatve kakor koli vplivalo na višino plačila, ki ga za opravljeno delo dobijo študenti, pa Smole odgovarja, da delodajalci študente navadno najamejo, ko so v časovni stiski, ko je treba hitro izpolniti nepričakovano velika naročila in podobno. "Temu ustrezna je tudi cena študentskega dela. Tako da bo ta strošek v veliki meri nosil delodajalec sam," pravi Smole.

Kako bodo spremembe čutili študenti?

Kot so na svoji spletni strani zapisali v enem od študentskih servisov, Agenciji M servis, se njihovim članom povišana stopnja koncesijske dajatve naj ne bi neposredno poznala. "Lahko pa se zgodi, da bodo delodajalci del novih dajatev prevalili na neto urne postavke z zmanjševanjem le-teh. V tem primeru je smiselno, da poskušate uskladiti svoje želje s ciljem, ki ga ima delodajalec. Mogoča rešitev, zanimiva za obe strani, je lahko tudi povečana produktivnost oziroma prevzemanje dodatnih obveznosti ob enaki urni postavki," so še navedli v pojasnilu svojim članom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariposa1
04. 06. 2012 11.29
+3
kolkor vem druge države take oblike dela nimajo. Vse delo je enakovredno in vse enako obdavčeno, pa tudi vse se enako šteje za penzijo... Študentsko delo, kot ga poznamo mi, bi morali že zdavnaj ukinit. Ne rečem da je to glavni krivec za brezposelnost, ampak prispeva k rešitvam pa prav gotovo ne.
gospakatja
02. 06. 2012 07.27
+4
a kdo pozna še kakšno državo, ki ima študentsko delo (ne bosna, hrvaška, srbija, črna gora, ki ga, najbrž imajo še kot mi, pač, dediščina pokojne juge)? država naj ponudi kako drugo možnost preživetja tistim študentom, ki z rezultati dokažejo, da si to zaslužijo (posojila, štipendije,kadrovske bonuse, .... ), ne pa, da se zaposljujejo študentje namesto delavcev!
Thor-1st
02. 06. 2012 07.31
+6
Točno to. Naloga dijaka, študenta je da se šola! Dejansko pa je "ceneno" delo študentov odjedalo delo brezposlenim. Podjetja so se seveda odločala za cenejšo delovno silo t.j. študente, kar je logično. Študentom in dijakom pa je potrebno dati štipendije, da bodo študirali in ne delali za preživetje.
odprioci
03. 06. 2012 14.06
+0
Praktične iskušnje so zlata vredne v šoli jih pa ne dobiš. V Avstriji tega nimajo majo pa tako da dijaki delajo v podjetju za prakso in dobivajo plačo ter delovna doba jim teče.
OFronta
01. 06. 2012 23.31
+5
Tale Majer je pa res car in kot kaže bo še dolgo vladal. Po komentarjih sodeč je skregal čisto vse med sabo, vsi so jezni na vse, bravo Majer, dokler se bodo oni med sabo kregali za drobtinice boš ti počel kar boš hotel. Nekaj dejstev: 1. študentsko delo po dostopnih podatkih predstavlja 3% trga dela (in to naj bi bil ful problem) 2. študentska organizacija je skorumpirana, saj se je pustila podkupiti vladi, ker ve da se bo obseg dela zmanjšal, ve da bo to šlo na škodo študentov (deal je, da jim bomo vsi dali iz proračuna 80% njihovega izpada) 3. Medtem, ko Majer obdavčuje študente s 14% na 25%, znižuje davek od dobička na 18% (adijo pamet), včasih ne tako dolgo nazaj so bile kmečke vstaje zaradi desetine 4. Z neprestanimi ukrepi je v minulih letih zaprlo vrata že več kot pol študentskih servisov (predvsem na periferiji), Majer spodbija regionalni razvoj 5. Študentski servisi, si lahko zaračunajo 4,5% od neto opravljenega dela, zato opravijo posredovanje, razne prijave ZZZS in ZPIZ (tudi plačajo iz teh sredstev) in zelo pogosto tudi financirajo zalaganje zaslužkov, medtem ko banke samo postavijo POS terminale v vsako trgovino, gostilno, z njimi upravljajo najemniki in banke si zaračunajo provizijo 2,5 - 5%, ob tem pa še pridelajo izgube s krediti, katerim porok je Majer in zdaj se sanacija njegovih zapufanih prijateljev imenuje "varčevanje" vseh ostalih. To Majer, da si se spravil na mlade, dijake, študente, otroške dodatke, malice, prehrano študentov, mlade družine, vse to mi daje upanje, da bomo že enkrat nehali jesti tvoja sranja. Mladi nimajo več kaj izgubit in pridejo pote, kmalu.
Thor-1st
02. 06. 2012 07.33
+3
Ne vem, kje si ti dobil 3%, jaz v praksi v nekaterih panogah vidim 30% (trgovine, bifeji etc.)!
Snoopydogi
01. 06. 2012 20.22
-1
Nas "pametne" delodajalce je zakon pripeljal do tega, da bomo (smo) del novih dajatev prevalili na neto urne postavke z zmanjšanjem za kar precej ob tem pa jim z povečano produktivnost oziroma prevzemanjem dodatnih obveznosti omogočili stimulativno nagrado, ki pomeni sicer vseeno nižjo osnovno urno postavko z možnostjo zaslužiti celo več. Tako bo lahko od samega študenta odvisno koliko želi zaslužiti! Se pa strinjam, da bi morali stroške na zaposlenega približati študentskemu delu in ne obratno!
Gavrane20
01. 06. 2012 19.11
+6
Kokr sm ze napisal tale k se je zdj sprejel je se slabse od malega dela ker gre use na studente in dobesedno nic na studentske servise ker je tako seveda noben ne bo organiziral prostestov zakaj pa bi studentski servisom bo useeno kapljal denar kje mate zdj kocke k ste jih metal v parlament priporocam vam da uzamete eno pa .. nocm da me zbrise admin heh
Gavrane20
01. 06. 2012 19.15
+2
Drgac mi je vsec da se je to zgodil samo pac da vidte kaksne ovcke so sele studentje use kar razmislja je pit jest nc ucit no ne usi seveda ne usi da ne bom vseh metu v isti kos :) ampak vecina ap je tko
samo88hl
01. 06. 2012 18.18
-2
kaj to pomeni da bodo študenski servisi še bolj služili kod do sedaj, pa to ne morš vrjet
Gavrane20
01. 06. 2012 19.16
+3
ne ne bojo se vec zasluzil bojo pa skor isto dobival kokr so do sedaj pr njih se bo sparalo tocno PISI 0,02€ .. se enkrat 0,02€ ... ali 2 CENTA !!! haha
Audy
01. 06. 2012 16.27
+2
Stroške dela bo treba znižat na konkurenčno raven. Potem je pa na državi da s pobranimi davki operira učinkovito. Če se pa tričetrt denarja pokrade, pa tudi 100% ali 200% obdavčitev dela ne pomaga.
povrsniste24kur
01. 06. 2012 16.12
+15
naj izkoriščevalci presneti začnejo zaposlovat redno in pogodbeno z dopusti, potnimi stroški, malco in zavarovanjem, ne pa da se izkorišča šolarje, dobesedno izkorišča zarad manjših stroškov delodajalca, brezposelnost pa višavah
atlantic26
01. 06. 2012 16.08
+11
Jaz se strinjam s tem. Izkoriščanje študentov, ker delodajalci ne plačajejo skoraj nič dajatev, malice, prevoza... Rednim študentom naj da država še kakšno štipendijo več pa bo uredu.
Kunar
01. 06. 2012 17.50
+3
ko bi nam le dali samo eno bi bil srečen tistih 200 evrov...imam povprečje 9,6 in sem med top 5% v razredu...in nimam niti državne štipendije
hejhoha
01. 06. 2012 15.56
+18
za vse ki tako kritizirate študente in študentsko delo: ko sem sama študirala, sem ostala brez štipendije, ker smo za kakih 30 evrov imeli preveč dohodkov. itak da mi starši niso mogli kriti vseh stroškov študija in edini način, da sem lahko študirala je bil, da poprimem za kako delo. Tako sem delala nočne izmene v proizvodnji, da sem lahko podnevi šla na predavanje in vaje. tko da ne govorte, da študenti itak delajo samo, da lahko pol živijo na visoki nogi in podobne stvari, ker je veliko takih, ki delajo, da lahko preživijo, vsaj js sem bla med njimi. seveda je tudi veliko takih, ki imajo status zato, da lahko delajo preko servisa, vendar se moramo spet vprašat zakaj je temu tako, mogoče zato, ker ne dobijo redne zapolitve?
sicop
01. 06. 2012 15.40
+16
Dejansko se s tem meče vse v en koš. Nekateri delamo vse redno, vse izpite in obveznosti + delamo zraven. Drugi pa na žalost vlečejo status, da lahko delajo. Žal.
mc2
01. 06. 2012 15.59
-1
Če si na kateremkoli malo bolj resnem faksu, ne moreš delati redno zraven.
Levji
01. 06. 2012 15.20
+9
Ste skenclal zakon o malem delu, ki je bil dober za študente. 3xne, se še spomnite.
choco_muffin
01. 06. 2012 15.12
+11
V tej državi vsi samo razmišljate, kako bi komu mogli kaj vzeti. Čas je, da se zaveste, da NI razvoja brez investicije. Naj mi nekdo pove, kam investirati, če ne v znanje? Znanje je edina 'stvar', ki nam je nihče razen udarca v glavo ne more odvzeti.
Špela Šipelj
01. 06. 2012 14.43
+22
No jst bi pa edino izpostavila problem, ki se pojavlja vsesplošno ..in sicer po končanju študija je zelo težko dobiti zaposlitev!!! ZAKAJ? Ker povsod iščejo nekoga z izkušnjami in zelo dobrimi vezami. Torej če študentje med samim študijem ne delajo nekje kjer bi lahko pridobili delovne izkušnje je potem ves študij vreden NIČ! Kaj ti bo diploma če potem ne dobiš dela. Torej vsaj en plus študentskega dela pridobiti delovne navade in izkušnje..tako ima študent vsaj nekaj kar bi lahko napisal v svojem CV, Drugače pa se bo začel ozr, se je že začel beg možganov v tujino, kjer vsaj cenijo nekatere talente in marljivost.
Kunar
01. 06. 2012 17.52
+3
ja jaz sem ugotovil da je moja edina rešitev postati asistent na fakulteti in študirati dalje...ker kot kaže kljub perspektivnemu poklicu nebom prišel na trg dela ker pač nimam vez
choco_muffin
01. 06. 2012 14.42
+40
Z vsemi, ki pravite, da naj študentje samo študiramo, se strinjam. Problem je, da nam država ne zagotovi dovolj sredstev, da bi lahko preživeli(vsi se ne pišemo Bavčar) in financirali svoj študij. A vi dejansko mislite, da mi delamo zato, ker imamo preveč časa? Delam zato, da lahko živim, jasno? Ko bo država zagotovila dovolj študentskih domov, dovolj štipendij itd., potem se bomo študentje z veseljem odrekli delu in to energijo vložili v študij.
MYSH
01. 06. 2012 14.47
+6
sicop
01. 06. 2012 15.41
+4
deadcool
01. 06. 2012 14.41
+3
lol, po komentarjih sodeč, bi večina rada vidla, da se vrnemo 200let nazaj in smo vsi neumni, nešolani, zmanipulirani, da delamo zastonj, pa da se bodo šolal lahko le bogati, vsa čast vam butalcem!
choco_muffin
01. 06. 2012 14.42
+6
Dobrodošel/-a v demokratično republiko Kongo!
alterego
01. 06. 2012 14.14
+8
to študentsko delo je brez veze, služi samo za izogibanju plačila prispevkov! če želimo imet kakršno koli socialno državo, bodo morali delodajalci od vsakega opravljenega dela plačat tud prispevke! a naj samo redno zaposleni preživljajo dedke in babice študentov?
graver
01. 06. 2012 14.58
+8
usi plačujemo use, samo da je sistem naštiman tako, da so krivi študenti...pousod plačujemo davke in take neumnosti in iz tega dnarja gre za pokojnine...ste morda pomislili, da je država (naša ljuba vlada) totalno oropala slovenijo in so morda oni krivi, da ni dnarja in ne študenti???če oni tega nebi nardili, tudi, redno zaposleni, penzionisti in invalidi nebi bli u taki situaciji...hočem samo povedat, da je problem drugje in ne v študentskem delu...
pikova_dama
01. 06. 2012 15.00
+3
redno zaposleni preživljajo dedki in babice zaposlenih, ki sohkrati STARŠI zaposlenih. tako bomo tudi študentje kasneje preživljali SVOJE STARŠE.. študentje potrebujemo študentsko delo, kako nej se drugače izobražujemo, kako naj študent s državno štipendijo plača dom ali najemnino če ne študira v svojem domačem kraju?
NightWishFan
01. 06. 2012 14.12
+4
Kdor se šola se naj šola, preveč je študentov ki delajo...... Jaz bi jim samo dopustil, da lahko delajo samo med počitnicami ne pa skozi celo leto. Greš mimo študentskih domov pa vidiš vozni park....
Matevž Verhovnik
01. 06. 2012 14.19
+14
kaj ti misliš da imamo vsi tako bogate starše da nam lahko krijejo vse stroške študija.. štipendija ni dovolj.. !
NightWishFan
01. 06. 2012 14.22
+13
Kaj ti misliš da sem jaz imel bogate starše? Ko sem študiral nisem imel svojega avta, sem se lepo vozil z vlakom, potem pa na avtobus... preveč ste razvajeni!!!
MYSH
01. 06. 2012 14.24
+22
ne mečite nas vse v isti koš! sama trenutno delam magisterij, vse sem opravila v prvo, tudi eno leto nisem pavzirala in pri 23h letih bom magistrirala! kljub temu delam 4-5x na teden, zakaj?! zato da preživim iz meseca v mesec.. eni nimamo ne bogatih staršev, ne štipendij.. in potem ne preostane drugega kot da gre človek delat... se pa strinjam glede tistih, ki študij izkoriščajo samo za delo, ga vlečejo do 26ega leta in še dlje in nas ostale rinejo v drek!
sristov1
01. 06. 2012 14.26
+6
Se strinjam s tabo samo poli pa zakaj so ukinli otroške dodatke ? zakaj so dijakom ukinli štipendije ? Nažalost se ti ne šolaš da bi ugotovil kako je življenje študentov oz dijakov !
zez
01. 06. 2012 14.47
+2
studij ni za vsakogar, ne more 3/4 srednjesolcev it na fax...skregano z logiko, potem pa vidis dipl. ing, dela za 850eur, jaz z srednjesolsko izobrazbo pa za 1150eur....nauk zgodbe je, ce si dipl. ing. z zgoraj navedeno neto placo, si vrgel 3/4 svojega zivljenja stran, ker si hotel studirat ampak se ne znajdes
zez
01. 06. 2012 14.49
+0
podpiram to odlocitev vlade, tudi studentje naj prispevajo v drzavno blagajno......
zez
01. 06. 2012 14.54
+1
pa kaj bo dijaku stipendija???? tudi pri nas doma nismo imeli gore denarja, pa nikoli nisem prejemal stipendije. Med poletnimi pocitnicami sem delal 1 mesec in basta. Sploh pa kaj naj najstnik pocne z malo vecjo kolicino denarja, a rabi za pijaci in drogo?
Ooooook
01. 06. 2012 15.06
+6
@NightWishFan: hinavci kot si ti mi gredo že pošteno na živce. po eni strani nas študente kritizirate, kako smo leni, kako se nam nič ne da, kako samo zapravljamo čas in vlečemo študij v nedogled. po drugi strani pa tiste, ki poleg faksa (ki ga redno opravljamo) delamo tudi v službi, kritizirate, kako smo grozni, ker brezposelnim "odžiramo" delovna mesta.
Ooooook
01. 06. 2012 15.06
+11
nismo Mi krivi, da po študiju ne dobimo takoj zaposlitve. zakaj mislite, da ljudje zavlačujejo z redno zaposlitvijo? ker je trenutno NI! verjetno bi vi, poštenjaki in pravičneži, šli sebi škodo delat in se takoj pahnili v prepad brezposelnosti. v to res trdno "verjamem". nismo MI krivi, da je kriza v državi in je zaradi tega brezposelnost v porastu. če je kdo kriv za to, je to vaša, starejša generacija, ki je tako "pridno" težila k "takojšnjem in sprotnem" opravljanju izpitov in k pridobitvi zaposlitve (verjetno v času Jugoslavije, kjer je bila zaposlitev, če si dokončal srednjo šolo, kaj šele faks, TAKOJŠNJA in ZAGOTOVLJENA!) in popeljala državo v trenutno življenjsko izobilje.
Ooooook
01. 06. 2012 15.06
+6
nismo MI krivi, da so nekateri ljudje brez izobrazbe/nekvalificirana delovna sila in delajo v tovarnah, ki se sedaj množično zapirajo. struktura, kakor tudi zahteve delovnega trga, sta se spremenili. za "dobro plačano službo" ni več dovolj samo osemletka, ali poklicna šola, kakor tudi za dobro pokojnino ni več dovolj dokončana primarna izobrazba. ljudje s terciarno izobrazbo ne najdejo zaposlitve in vi si drznete kriviti študente za kakršno koli krizo? Iznajdljivi ljudje tudi z osnovno šolo naredijo "biznis", večina pa tega ne zmore. Zato so tudi razlike med nami, ker ljudje si nismo in si nikoli ne bomo enaki in NISMO mi krivi, da ste nekateri svoje življenje zavozili!!!
Ooooook
01. 06. 2012 15.06
+7
In kot zadnje; nismo MI krivi, da si vi v vaši mladosti niste mogli privoščit novih telefonov in avtomobilov. Če nek študent poleg faksa dela, da si zasluži za VSE te dobrine brez obremenjevanja staršev, pa ni pomembno, ali so le-ti bogati ali ne, je to lahko le POHVALNO, saj ima delovno vnemo, zagon in vizijo in bo nekoč s svojim elanom celo nekaj doprinesel v dobrobit državi,medtem ko boste takšni stari prdci kot si ti, samo jamrali in se smilili sami sebi, kako je zunaj hudo in kako so DRUGI krivi, da VAM gre slabo. Sram vas bodi!
graver
01. 06. 2012 15.06
+4
za hrano, ker so se izdelki v trgovini malo podražali...za prevoz, ker se je cena prevoznih storitev malo podražala...za knjige, zvezke, šolske potrebščine usaj 4X (če je 4.letna šola)...če bi dijak/študent rad razvil svoj talent ali se ukvarjal z nekim hobijem se ne more, ker je use predrago...edino da začne znamke zbirat...stroškov je več kot si mislite...
graver
01. 06. 2012 15.10
+1
klemen_markelj bravo, to bi mogu povedat za 24ur ob sedmih!!to bi mogli usi slišat, upam da jih bo dosti to preblalo!!
choco_muffin
01. 06. 2012 15.30
+4
Klemen Dobro napisano, vendar dvomim, da bo naš butalski narod to razumel.
BlueChelsea
01. 06. 2012 14.08
+11
Koncno! Zdaj imajo tudi brezposelni moznost dobiti zaposlitev! Sicer pa socialno je treba urediti studentsko delo. Revnejsi in socialno ogrozeni studenti ter dijaki lahko delajo, bogataši pa pač ne!
NightWishFan
01. 06. 2012 14.03
+13
Študent naj študira in delo prepusti tistim, ki so končali šolanje. Če pogledaš imajo študentje dobre avte, mobitele.....še celo v vrstah čakajo ko je kakšen nov model. Ko sem še bil jaz študent smo hoteli čimprej vse izpite naredit in se zaposlit....ne kot zdaj da večina vleče zaradi privilegijev.
NightWishFan
01. 06. 2012 14.08
+5
Dajte mi minuse....večni študentje, mogoče pa boste dobili diplomo fdv tam nekje pri 30-40 letih :)
BlueChelsea
01. 06. 2012 14.12
+14
Odlično povedano! Imam končano izobrazbo, dela pa nikjer in to sem vedno dobil odgovor "ker iščemo študente na žalost". Zato na socialni moramo viset, ter komaj shajati cez mesec, medtem pa tako kot si rekel, veliko oziroma vsi moji prijatelji vozijo nesramno drage avte ter se vsak dan oblecejo v nova oblacila priznanih znamk pa se bi lahko nasteval... Potem pa je brezposelnost visoka? A res?
MYSH
01. 06. 2012 14.28
+5
študent ima dober avtomobil, telefon in ostalo ker si ga je zaslužil... delam skoraj vsak dan, študiram redno in od 15ga leta odkar delam, sm si lahko hvala bogu privarčevala toliko denarja da sem lahko kupila avto in tegd denarja torej nism porabla za pijančevanje in žuranje.. torej.. prosim, vzdržite se določenih komentarjev.. hvala bogu da lahko študentje delamo in da nismo na plečih staršev!
BlueChelsea
01. 06. 2012 14.31
+3
Tudi ljudje ki se ne solajo vec in so brezposelni bi si ga radi zasluzili pa ne dobijo priloznosti zaradi studentov, pozam veliko takih ljudi. Tako da prosim bolje premisli preden komentiras. Sicer pa imam veliko proti da se student ki je od mene 5 let mlajsi okoli vozi z avtomobili v vrednosti 5 tisoc evrov in vec.
graver
01. 06. 2012 14.47
+1
samo res...če hoče študent preživet, more delat, ker nimajo usi mamic in tatic, da bi jim lahko plačali samo najemnino, šolnino, prevoz do šole in najbolj pomembno HRANO...od štipendije gre usaj 100€ na mesec za hrano,
graver
01. 06. 2012 14.52
-2
60€ je poun tank bencina, ker danes avto RABIŠ (so minili tisti časi...) in ti na koncu ostane 20€,ki lahko z njimi kupim šopek rožic za svojo drago...
zez
01. 06. 2012 15.15
+2
ja naj delajo studentje se strinjam, ampak naj tudi placujejo prispevke v blagajno, kot mi vsi ostali.....po nepotrebnem se tule studentje razburjate-kaj mislite, da ste boljsi od ostalih in boste imeli vse zastonj in vec pravic in nic dolznosti???
graver
01. 06. 2012 15.25
+4
z usakim eurom, ki ga dam od sebe plačujem u blagajno...na usakem ovinku me obirajo, ne govori mi da ne plačujem prispevkov...plačujem nekaj, kar so visoki zakrivili in vi se spravljate na študente, namesto bi se vsi skupaj spravili na njih...žalostno da slovenija tega ne pogrunta...ker nas je preveč za peščico neumnih...zakaj ne težiste politikom, ker majo oni še bolj poceni kosilo kot študentje?zakaj jim ne težite ker nič ne delajo in vlečejo usaj 3x večje plače kot cela familija skupaj, z dvemi redno zaposlenimi in dvemi študenti??tam je problem, ne pri študentih...