Slovenija

Študentje s peticijo proti zaprtju študentskega zdravstvenega doma. Grozijo tudi s protesti

Ljubljana, 27. 11. 2017 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentska organizacija je začela zbirati podpise pod peticijo za ohranitev Zdravstvenega doma za študente. Zaenkrat še ni znano, ali bo oskrba študentov v Ljubljani ostala na Aškerčevi, a obstaja možnost, da bodo študentski dom ukinili, zato so se v ŠOU Ljubljana odločili sprožiti peticijo.

Potem ko je odjeknila novica, da Zdravstveni dom za študente na Aškerčevi v Ljubljani najverjetneje ne bo več namenjen študentom, pač pa bodo ti lahko odslej zdravstveno oskrbo poiskali v kateremkoli zdravstvenem domu, so v Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani na vseh ljubljanskih fakultetah danes pričeli zbirati podpise za ohranitev Zdravstvenega doma za študente. Če to ne bo zadostovalo, ne izključujejo niti možnosti protestov, so zapisali v sporočilu za javnost. Podpise zbirajo do petka.

V ŠOU opozarjajo, da Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že vrsto let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju.

Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom veliko hitreje dostopne, opozarjajo na ŠOU. Z ukinitvijo se bo to po njihovem mnenju spremenilo. spremenilo.
Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom veliko hitreje dostopne, opozarjajo na ŠOU. Z ukinitvijo se bo to po njihovem mnenju spremenilo. spremenilo. FOTO: Damjan Žibert

Osebni zdravnik je nemalokrat predaleč za vse nujne študentske zdravstvene probleme, zato je študentski zdravstveni dom, ki deluje v kraju izobraževanja mnogih slovenskih študentov, nujno potreben, poudarjajo. Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom veliko hitreje dostopne, njihovo omejevanje pa pomeni povečanje zdravstvenega tveganja za ljubljanske študente, so prepričani.

V ŠOU opozarjajo, da bodo študentje na slabšem

ŠOU v Ljubljani, kot eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente, zagovarja ohranitev in odločno nasprotuje njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oziroma njegovi ukinitvi.

"Ukinitev nujnih zdravstvenih storitev z namenom ustanavljanja tržno naravnanih storitev, ni sprejemljiva, pomeni korak nazaj in sicer na škodo zdravja študentov," opozarjajo. Ob tem dodajajo, da ima zdravstveni dom za študente od vseh univerz le ljubljanska univerza, ki bi morala biti vzor za nadaljnje tovrstne prakse.

Tako ministrstvo za zdravje kot tudi Mestno občino Ljubljana so pozvali k najhitrejšemu odgovoru in pojasnitvi trenutnega stanja. Če bo do ukinitve, ali pripojitve zdravstvenega doma prišlo, ne izključujejo niti možnosti protestov. ŠOU v Ljubljani se vse od svoje ustanovitve odločno bori za pravice vseh ljubljanskih študentov in tovrstnih kratenj ne bodo dopustili, so zatrdili.

Na ministrstvu za zdravje vztrajajo, da ne glede na odločitev o statusu omenjenega zdravstvenega doma študentje ohranjajo svojega osebnega zdravnika in zdravstvene storitve tako kot doslej.
Na ministrstvu za zdravje vztrajajo, da ne glede na odločitev o statusu omenjenega zdravstvenega doma študentje ohranjajo svojega osebnega zdravnika in zdravstvene storitve tako kot doslej. FOTO: Damjan Žibert

Končnega odgovora še ni, do takrat pa zbiranje podpisov

Dokler pa še čakajo dokončen odgovor, so pričeli s peticijo za ohranitev zdravstvenega doma za študente. Podpise je moč oddati na vseh fakultetah do petka, 1. decembra.

Pred tednom dni smo poročali, da se na ministrstvu za zdravje in ljubljanski občini pogovarjajo o pripojitvi Zdravstvenega doma za študente k ZD Ljubljana. Na ministrstvu sicer trdijo, da dokončne odločitve o statusu omenjenega zdravstvenega doma še niso sprejeli, v Zdravstvenem domu Ljubljana pa zagotavljajo, da stavba na Aškerčevi ostaja zdravstveni dom še naprej. Pojasnili so, da se bo zdravstveno varstvo za študente najverjetneje izvajalo v okviru ZD Ljubljana, kot je praksa povsod po državi. To pomeni, da bi se študenti lahko sami odločali za izbiro zdravstvenega doma, s čimer se v ŠOU ne strinjajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
28. 11. 2017 09.00
-1
zdaj ko se da neomejeno študirat na naše stroške do smrti (zrihtal Kordiš z zadnjo spremembo zakona o visokem šolstvu). lahko hodijo v normalen ZD za odrasle. V čem se sploh razlikujejo od splošne odrasle populacije, da bi rabili posebej ZD?
niaAnww
28. 11. 2017 10.09
+2
Saj piše, da je za tiste študente, ki živijo stran od LJ, da jim ni potrebno hoditi v domači kraj.
kapljač1
27. 11. 2017 20.08
Tist ki grozi, tistemu ni do štrajka.
ONniON
27. 11. 2017 18.50
+1
pojdite k svojemu cerarju in z njim najdite rešitve ! jamrat pa ne
tron3
27. 11. 2017 18.49
+2
No študenterija na okope, pa malce borbe bo treba, v mojih cajtih kaj takega na ministrstvu jim niti na misel ni pršlo, kaj šele, da bi kaj tazga predlagal.
Bassettt
27. 11. 2017 18.06
+1
Naj ga nehajo sračkat! Kakšen zdravstveni dom za ŠTUDENTE neki ... Naj gredo v ZD za ODRASLE!
Cofar
27. 11. 2017 15.34
+0
storitve v zdravstvu so tako na nizkem nivoju, da tudi če zaprejo en obrat ne bo škode :)
macek_garfield
27. 11. 2017 14.35
+4
lepa stavba, bo zokic z najmenio, ko bo oddajal stavbo vec zasluzil, pa to, studenti pa tako ali tako imajo cas, pa naj grejo v kak drugi zdravstveni dom, recimo na metelkovo, pa se kaj nabavijo tam pa to, razvajenci, pa to, vodstvo sou pa naj raje pove kaksne imajo mesecne prejemke, lopovscina navadna
xyxyxyxyxyxyxy
27. 11. 2017 13.05
+1
V ta ZD, ki je bil nekdaj otroški dispanzer sem hodil od 1952 dalje
trgft
27. 11. 2017 12.27
+4
Bravo,še za kaj drugega bi moral na ceste,se vam starejši pridružimo!
Frane Šajn
27. 11. 2017 12.26
+9
Mladi na ceste in vrzite s piedistala to ničvredno vlado!
Frane Šajn
27. 11. 2017 12.27
+5
Mladina le kje je ta vaš večni upornik a je zaspal?
xyxyxyxyxyxyxy
27. 11. 2017 13.05
+7