Slovenija

VIDEO: Zaradi nasilja pridržali 30 ljudi

Ljubljana, 19. 05. 2010 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študentske demonstracije so iz mirnega protesta prerasle v nasilje in skrunitev državnega zbora. Policija je pridržala 30 ljudi. Organizatorji za nasilje ne prevzemajo odgovornosti. Poškodovanih je bilo najmanj devet policistov.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba je povedala, da so študente pozvali, naj gredo domov in se mirno umaknejo, saj so demonstracije končane.

Študente in dijake je na ulice spravil predvsem predlog Zakona o malem delu, kritični pa so tudi do sprememb pri štipendiranju in do ukinitve brezplačne malice za dijake. Po ocenah organizatorjev je protestiralo okoli 15.000 ljudi, ki so se sprva zbrali na Prešernovem trgu, kjer je bilo mirno in brez posebnosti.

S Prešernovega trga so se demonstranti preselili pred državni zbor, kjer so protesti organizatorjem ušli z vajeti. Nekateri udeleženci – bilo naj bi jih več sto, po pričevanjih celo 2000 – so namreč v stavbo državnega zbora začeli metati jajca, kamenje, granitne kocke, steklenice in palice. V državni zbor so vrgli celo dimno bombo, zato je zagorelo grmovje pred stavbo. Na pomoč so poklicali gasilce, ogenj je že pogašen. Na državnem zboru je razbitih vsaj 50 oken, po pričevanjih očividcev naj bi bil državni zbor zelo poškodovan.

Protest pred državnim zborom - 7
Protest pred državnim zborom - 7 FOTO: Aljoša Kravanja

Na prizorišču tudi specialci

Policisti so okoli parlamentarne stavbe naredili živi zid, nasilnežem so odgovorili tudi s solzivcem, ker so vanje metali kamenje in podirali varnostno ograjo okoli državnega zbora. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti, med njimi tudi specialci, skrbeli za varnost tako udeležencev shoda kot tudi ostalih državljanov in premoženja. Pridržali so 30 nasilnih udeležencev demonstracij. Med njimi je bilo tudi nekaj mladoletnikov, ki so jih predali staršem. Kmalu po prireditvi so bili izpuščeni vsi, razen enega, ki je javni red in mir kršil pijan. Zaradi kršitev določil o varstvu javnega reda in miru bo kršiteljem izdan plačilni nalog, zoper mladoletnike pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Policisti zbirajo obvestila tudi v zvezi kaznivih dejanj. Po večini gre za povzročitev škode na tuji lastnini. Nastala škoda bo ocenjena naknadno.

Kresalova: Policija delovala taktno in strpno

Notranja ministrica Katarina Kresal pa je zapisala, da je policija ob današnjih dogodkih ravnala taktno in strpno in tako preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi.

Dodala je, da je pri tem prišlo tudi do poškodb policistov. Sicer pa so s PU Ljubljana sporočili, do je po do zdaj znanih podatkih zdravniško pomoč potrebovalo devet policistov.

Vhod v Državni zbor ...
Vhod v Državni zbor ... FOTO: Alesh Maatko

ŠOS obsoja nasilje

Pri varovanju shoda so sodelovali tudi specialci, prometniki, policisti konjeniki in vodniki policijskih psov.

V Študentski organizaciji Slovenije nasilje ostro obsojajo in obžalujejo dogodke pred državnim zborom. "To ni sporočilo shoda," je kmalu po izbruhu nasilja za 24ur.com povedal Miha Lobnik iz ŠOS. Gre za skupino posameznikov, ki je izkoristila mirne proteste, je dodal. Razgreteži se niso umirili kljub pozivom organizatorjev, naj prenehajo in se zberejo na parkirišču na Trgu republike. Prav tako so pozivali varnostnike in policiste, naj umirijo položaj. Zatem so prizorišče kmalu zapustili.

Policisti so kljub provokacijam ostali hladni.
Policisti so kljub provokacijam ostali hladni. FOTO: Reuters
Poškodovani vhod v Državni zbor. Stekla na vseh vhodnih vratih so razbita, vstop v stavbo DZ ni mogoč.
Poškodovani vhod v Državni zbor. Stekla na vseh vhodnih vratih so razbita, vstop v stavbo DZ ni mogoč. FOTO: Alesh Maatko

Predsednica ŠOS Katja Šoba je na izredni novinarski konferenci po protestih obljubila vso pomoč pri pregonu kršiteljev. Dodala je, da nastale škode ne bodo krili, ker se zanjo ne čutijo odgovorne. Pokrili bodo zgolj stroške organiziranja študentskih demonstracij. Poudarila je, da so načrtovali mirne proteste, nikakor pa niso pričakovali, da se bodo sprevrgli v nasilje. Izpostavila je še, da so študente in dijake vseskozi pozivali, naj se vzdržijo alkohola. V oddaji 24UR ZVEČER je Šoba dejala, da se je prireditev zaključila ob 15. uri, zato odgovornosti za dejanja, ki so se zgodila po tem njena organizacija ne prevzema.

Že prej sta v skupni izjavi za javnost sta ŠOS in Dijaška organizacija Slovenije zapisali, da sta današnje demonstracije organizirali v skladu z veljavnimi predpisi in zanje pridobili vsa potrebna dovoljenja. "Pristojni organi so bili s predpripravami na demonstracije in stanjem na prizorišču demonstracij ves čas seznanjeni, vendar niso uspeli zagotoviti varnosti reda in miru," so še dodali. Dodali so, da so kot organizatorji pred in med demonstracijami ves čas pozivali dijake in študente k mirnim in dostojnim demonstracijam ter da naj pred in med demonstracijami ne uživajo alkohola. "Zato kot organizator za dogodke, ki so očitno odraz slabega stanja v družbi in državi, ne moremo prevzeti odgovornosti,"  so zaključili.

Protest pred državnim zborom - 5
Protest pred državnim zborom - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Sicer je nasilje med demonstracijami obsodila tudi večina udeležencev protestov, v spletni skupnosti Facebook pa je že ustanovljena skupina 19. maj 2010: Sram me je, da sem študent. Zelo ostro so se odzvali tudi politiki, ki organizatorje pozivajo, da prevzamejo odgovornost.

Zapora cest med študentskimi demonstracijami
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3939)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregson123
06. 01. 2011 21.55
+1
kar so študentje naredili res ni prav samo si bo mogu pahor enkrat dopovedat da nima zmeri prov to je moje mnenje
bokyto
30. 08. 2010 21.26
Spoštovani zakreditiranci in zakreditiranke, saj niste ljudje in nikoli ne boste, če se strinjate s tem da hvala bogu da maste plačo, da lahko kredite plačujete, če vam pa kaj ostane pa vam ostane pred vami ostaja 30 mladih ljudi, ki jih bodo kaznovali in posledično zaznamovali za celo življenje, ker to je naš euro ghulagh katerega smo si tako želeli niste več niti ljudje ampak ste številke no praštevilke. Želeli smo si eu dobili smo samo represivne EU zakone, kje so EU plače življenski standard in ostale benificije aja sej res te so za une v parlamentu ne za vas oz. nas, da se bolje izrazim, če je to izraz nezadovoljstva iz mojega sporočila potem naj bo. Če bi imel možnost oditi iz tega zapora bi odšel, ker se ne počutim niti živ niti mrtev živim oz. preživljam se od 15 do 15 ne vem kako in ne vem kje nimam plače hvala bogu nimam kredita imam limit katerega ne morem vrniti imam čudovitega otroka enega še dobim in prekrasno ženo skratka lahko bi se reklo mam vsaj nekaj od življenja. Vse ostalo me daje v smrt, saj razen otroka, ki ga imam in ki ga še dobim mi ne daje veselja do življenja. Poskušam celo iti na svoje odpreti svoje podjetje nekaj naresti iz sebe a sem že pri samem začetku postavljanju podjetja dobil obisk inšpektorja in plačal kazen. Pa sva oba z ženo brezposelna. Na zavodu pritiskajo, da si napelješ posle predno začneš z samozaposlitvijo po drugi te pa tržna inšpekcija lovi, kdo je tu normalen??? Sprašujem se je le kje je mala Švica moja Slovenija? Kje so zakoni za ljudi in ne za lopove? Terjajo in kriminalizirajo vse od medijev do interneta?
mateja_5
21. 05. 2010 12.28
@ Vikipeda: hahahaha, ne zgledam tok dobr, da bi bla šefova lubica. delamo 4 študenti, si prilagajamo urnike, si pomagamo,...eni so tik pred diplomo, majo čas, delajo ko mam js izpite, js delam ko oni hočjo na partyje, ... vse se da uskladit, če je tim ok! :D in šef nima tu kej, samo preverja če je vse ql, naročuje kaj je treba naredit in daje plačo... :D
djnik
21. 05. 2010 08.09
use bi zapru samo ne za 5 let za 25let!!!!!
61810
21. 05. 2010 07.43
ZAKAJ SE NIHČE NE VPRAŠA OD KOD, ŠEFOV ŠTUD. SERVISOV TOLIKO NEPREMEČNIM, SAMO V LJUBLJANI IMAJO KAR PRECEJ KUPLJENIH STANOVANJ. TO SA ZA MENE MLADI TAJKUNI. PRI KOM SO TO VIDELI, NE PRI VLADI NE PRI POLITIKI AMPAK PRI SVOJIH STARŠIH.ŠTUDENTE, KI PRIDNO ŠTUDIRAJO BI JIH JE TREBA NAGRADITI, SLABI ŠTUDENTJE NE ŠTUDIRAJO IN TUDI NE DELAJO SAMO POSOJAJO ŠTUDENSKA POTRDILA VSE POVPREK OD 10-20% PA SI ZADRŽIJO ZA NE DELO. KO PA SLIŠIM, DA PREKO NAPOTNICE NA LETO VELIKO VEČ ZASLUŽIJO, KOT DELAVCI, NIMAM BESED.
red_bull
21. 05. 2010 00.53
Policija in varnostna služba (ki sta imeli narejen načrt varovanja in stopnjo tveganja) bi morali preprečiti škodo. Tko da kriva je lahko le policija oz. varnostna služba.
Cuti 89
21. 05. 2010 00.41
+1
bajta jim ni nic kriva res se mi zdi da so jo po nepotrebnem razbil. zih je ksna druga pot za nerviranje politikou, ker oni bojo ta vandelizem uzel seb v prid.
Zekic
20. 05. 2010 22.50
Julija83 Ni vazn kera stranka je na oblasti ker usi skup drzijo. Pa sam neki se kao kregajo. Teater. Pa itak so ze skp stopil, da nam lahk v miru kradejo.
emt8000
20. 05. 2010 21.11
mateja_5,hm,ta tvoj šef je tvoj ljubček slučajno,he,he?
emt8000
20. 05. 2010 21.09
bibaurska,se strinjam. Če je ta mladina naša prihodnost,se bojim še kako naše prihodnosti. Že sedanjost je težka,ali s tako mladino bo še hujša.
angrygrandpa
20. 05. 2010 20.50
ja studetje mi delavci smo za upor z vami samo sprijaznite se z malim delom to v primerjavi z drugimi hudimi problemi ni nc tko pac je
infa
20. 05. 2010 20.40
Policija občutno preblizu parlamenta. kje je strategija varovanja objekta. Grški policist stojijo 100 metrov pred parlamentom. Vlada vas je zlorabila in policija vam je dala možnost, da se stori kar se je storilo. Vseeno bi pričakoval več pametnejših argumentov. Samo pogomno;
johnny6330
20. 05. 2010 20.00
+1
sej na je na vseh plakatih pisal, da bo pizdarija pa niso vrjel.... To so bli sam študentje in dijaki, kaj ko pridejo še delavci, kmetje... upajmo na najboljše
angrygrandpa
20. 05. 2010 19.53
sottozero 20.05.2010, 13:48 vse to kar si napisu je strinjam glede hudih problemov zdj te pa jzt sprasujem zakaj se ne uprete tajkunskim funkcionarjem v studenskih organizacijah k so isti k nasa vlada al pa tajkuni v gospodarstvu obojim je pomemben samo denar pac dobicek in izkoriscevanje sori ampak vi ki jih podpirate ste isti k oni
Tonček Balonček
20. 05. 2010 18.49
Spet zapirajo komuniste in anarhiste, kot nekoč nacisti!
Yanz
20. 05. 2010 18.38
Mobius....jaz pa mislim, da vse to dogajanje ni ''maslo'' te vlade, ampak bi bila situacija enaka, če bi bila na oblasti bilo katera stranka....so pač ti na oblasti v najbolj neugodnem času, v času recesije... Žalostno pri vsem tem je, da namesto, da bi v teh časih vse stranke ''stopile'' skupaj in poskušale najdit najbolj ugodno rešitev za vse nas....pa si samo mečejo polena pod noge in se ukvarjajo samo z nepomembnimi zadevami.... Priznati je treba, da s tem dijaki in študentje še zdaleč niso pokazali odgvornosti in zrelosti...ampak so si izkopali samo še večjo luknjo.... 0601.....res je, da direktorji spravijo družbe v stečaj, poberejo odpravnine, na koncu pa dobijo direktorsko mesto nekje drugje,......bi jih najrajše nagnala za eno mašino delat, pa da vidijo kak je to......ampak ''bravo študentje'' za to kar so včeraj nardili pa tudi ne....ker se s takim načinom še nikoli ni nikamor prišlo......
angrygrandpa
20. 05. 2010 18.32
lolek3d 20.05.2010, 00:29 to kar ste demostriral je navadna neumnost polom sej niste kej boljsi k pa tajkuni ki izkoriscajo pa kradejo vi pa kradete delovna mesta mastno sluzite ni vam treba davkov placevat pa prispevkov ni treb aza vas placevat pa cist fajn vam je to treba mocno omejit !!!
Nina Zorman
20. 05. 2010 18.19
politik70 mal zračuni kok dejansko lahko zaslužmo z malim delom... govoriš o mal prevelikih številkah ... in ne govort kako drugi ne poznajo zakona če ga sami tud ne
pixar
20. 05. 2010 17.57
bravo študenje.... zdaj pa še delavci podkurit zapravljilcem!! to še je edino kaj jih bo streznilo!?
majabrezovsek
20. 05. 2010 17.52
jst bi prosila da odgovornost prevzamejo tisti zaradi katerih so se protesti dejansko začeli... mislem politika naša je za bruhat kr slabo mi je k widim ko se peljejo v bmwjih pa audijih medtem k polovica slovenije strada na njihov račun...svinjarija totalna