Slovenija

'Bogati starši ne smejo biti pogoj za študij'

Ljubljana, 04. 05. 2010 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada ostaja na enem bregu, študentje na drugem. Medtem ko prva zagovarja malo delo, ga drugi napadajo z vsemi sredstvi. In ker se jim nikakor ne uspe zediniti, zdaj napovedujejo demonstracije.

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije so po njihovih besedah zopet naleteli na 'gluha ušesa'.
Predstavniki Študentske organizacije Slovenije so po njihovih besedah zopet naleteli na 'gluha ušesa'. FOTO: Blaž Garbajs

Študentje in vlada oziroma njen predsednik Borut Pahor tudi po današnjem sestanku ostajajo na nasprotnih bregovih. Jabolko spora je zakon o malem delu. Medtem ko je vlada prepričana, da študentom z njim dela uslugo, slednji menijo, da zgolj medvedjo. Očitajo ji predvsem, da s tem resno ogroža njihovo socialno varnost. Ukinitvi študentskega dela zato odločno nasprotujejo in poudarjajo, da se borijo za pravice vseh, ne samo bogatih.

Če nam bo v roku 50 dni uspelo to, da bomo z zakonom o malem delu zadovoljni oboji, bomo iz napovedanih demonstracij naredili velik žur! Borut Pahor, premier
A odločna je tudi vlada. Od malega dela ne odstopa, so predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) izvedeli na sestanku s Pahorjem. Edino, kar so od njega dobili, je 50 dni časa za to, da dodajo svoje predloge. Nato bo zakon romal na vlado.

Ker na pogajanjih niso dosegli svojega, študentje zdaj napovedujejo demonstracije. Na ulice bodo odšli 19. maja. In Pahor? Dejal je, da se ne bo pustil ustrahovati na tak način. "Zaradi strahu ne bom spremenil odločitve vlade," je dejal.

Katja Šoba, predsednica ŠOS je po srečanju dejala, da lepotni popravki niso dovolj, saj to ne pomeni urejanje celostnega socialnega položaj študentov v posebnem zakonu. "Očitno je potrebna ulica, da nas vlada tudi vidi!," so odločni študenti.

Študentje bodo šli na ulice.
Študentje bodo šli na ulice. FOTO: Reuters

Svetlik: Pri malem delu nočejo sodelovati!

Minister Ivan Svetlik je izrazil razočaranje nad študenti, ki po njegovih besedah na zadnjih pogajanjih niso podali drugih pripomb in predlogov kot to, da se študentsko delo izvzame iz aktualnega predloga zakona o malem delu. "Če vas ne skrbi prihodnost socialnega varstva vas samih, mislim, da vaš pogled ni dober," je študentom dejal minister. Študenti odgovarjajo, da ravno zato, ker jih skrbi prihodnost, ne bodo dopustili, da država ukine edini korektiv, s katerim lahko tisti, ki nimajo bogatih staršev, študirajo.

Katja Šoba
Katja Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Po mnenju vlade je zakon dober, saj ureja vrsto pravic, kot so pravica do zavarovanja, štetje delovnih izkušenj ter priznavanje delovne dobe. Svetlik je ob tem omenil, da so v zakonu o upravičenosti iz javnih sredstev uredili državne štipendije tako, da lahko nekdo iz najnižjega socioekonomskega razreda prejme štipendijo v osnovni višini 190 evrov, z vsemi dodatki pa do 400 evrov. Te štipendije bodo po besedah Svetlika na voljo s 1. januarjem 2011. Z malim delom lahko nato študent še dodatno zasluži, je še pojasnil.

Na očitke študentov, da vlada ni opravila primernih analiz, ki bi pokazale, kakšne posledice bi zakon prinesel, minister odgovarja, da je analize opravila tako Univerza na Primorskem kot tudi ministrstvo. Prepričan je, da gredo v pravo smer, a hkrati poziva študente, da v naslednjih 50 dnevih vendarle podajo še zadnje predloge ter pripombe, ki bi pripomogle k boljši ureditvi študentskega dela.

Ne bi želel biti predsednik vlade v državi, v kateri morajo študentje delati za to, da lahko doštudirajo, je dejal Pahor.
Ne bi želel biti predsednik vlade v državi, v kateri morajo študentje delati za to, da lahko doštudirajo, je dejal Pahor. FOTO: Blaž Garbajs

"Študentje so danes žrtve neurejenega področja posredovanja študentskega dela in želimo jim omogočiti, da dosežejo svoj glavni cilj, to je da čim prej in čim bolje končajo šolanje in šele nato gredo z dobro izobrazbo na trg dela in dobro zaslužijo. Ne bi želel biti predsednik vlade v državi, v kateri morajo študentje delati za to, da lahko doštudirajo," je po sestanku dejal premier.

Sprašujemo se, kje je socialni čut Boruta Pahorja, ki ga je tako vneto poudarjal pred volitvami. Vlada je tokrat šla z glavo skozi zid. MSi

Kje je socialni čut Boruta Pahorja?

Na neomajnost vlade so se odzvali tudi v Mladi Sloveniji. Napoved študentskih demonstracij se jim zdi logična, saj lahko po njihovem mnenju samo še ulica prepriča predsednika vlade Boruta Pahorja, da iz zakona o malem delu odvzame študentsko delo. "Zakon o malem delu pomeni pravi socialni brodolom za študente in tudi za njihove starše. Zato v podmladku NSi odločno podpiramo študentske demonstracije," še dodajajo. Pahor je dokazal, da mu ni mar za tiste študente, ki prihajajo iz revnih družin, so prepričani. "Sprašujemo se, kje je socialni čut Boruta Pahorja, ki ga je tako vneto poudarjal pred volitvami. Vlada je tokrat šla z glavo skozi zid," še pravijo.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (784)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jedi_mind_trick
13. 05. 2010 20.33
@sonckasta 05.05.2010, 13:19 Ne razumem, kako si lahko mezdni delavec do pozne starosti. Preprosto doštudiraš, si najdeš redno zaposlitev pa je. Namen tega zakona je po mojem mnenju ravno to, da se prepreči to, da nekateri študentje delajo več kot pa študirajo ter se tako ponujajo kot poceni delovna sila za delodajalce, ki jim tako ni treba iskati redno zaposljenih, katerih dohodki so bistveno bolj obremenjeni in so na ta način nelojalna konkurenca iskalcem redne zaposlitve, doštudirajo pa pri 30 letih ali pa še kasneje.
nikajana
07. 05. 2010 11.22
oba z možem prejemama minimalne plače, pa sin študent ne dobi štipendije, ker presega cenzum. Imamo pa še šolo obvezno hčerko...zato........
blanla
05. 05. 2010 13.34
še malo pa bom imela abrahama moj mož že letos pa bi bila srečna če bi dobila kako delo selitve čiščenje uin tako naprej pozivat na ulice le kam se bodo skrili ti sindikalisti ( semolič rebolj in ostali ) pa seveda vodje študentov (ŠOBA in ostali) KO BO POČILO takrat nebo nobenga zelo dobro se spomnim kako nje bilo v mariboru ko so štrajkali v tamu takrat so ljudje držali skupaj zdaj pa delajo samo za svoj žep (DELNICE VPODJETJIH ¨(SINDIKATI) POČITNIŠKE HIŠICE (ŠTUDENTSKI SERVISI ) in še in še kaj pami in naši otroci kaj imamo od tega nič en velik NIIIIIIIČČČČČ
nelika123
05. 05. 2010 13.29
VSE odgovore na vprašanja bomo zahtevali 19. maja!
nelika123
05. 05. 2010 13.19
Malo delo se lahko opravlja do pozne starosti, kar pomeni da te delodajlcu niti ni potrebno zaposliti, ampak bomo lahko MEZDNI DELAVCI do pozne starosti - brez malice, regresa, bolniške, prevoza! Kje so tukaj varovalke?
Brabus
05. 05. 2010 13.02
pkorosec 05.05.2010, 12:52 1 sonckasta, prosim ce tudi ti odgovoris na vprasanja, ki sem jih naslovil na tiste, ki pozivajo na ulice. Pa še glede prikrite elitizacije visokega šolstva ... na visokem šolstvu elita ŽE OBSTAJA in reče se ji študentska politika ! Moji starsi tudi niso bili bogati, pa sem lahko studiral. Moja partnerica prihaja še iz bolj revnih razmer, nima štipendije in uspešno študira ... poleg razvajenih cmer, ki se priozujejo kak ni denarja, so pa na vsakem žuru in 2x dnevno na kofetkanju, potem pa na ustnih izpitih izsiljujejo, da nimajo časa študirat. Sramota! Včasih je pomenilo biti študent PONOS, avantgarda naprednih misli! Danes pa je to podn od podna. Bravo, bravo tako se govori, tisto Šobatko je pa treba nagnat, smrkla požrtna, še prave študente so zmešal za svojo korist.Tukaj pa podpiram Pahorjeve besede, naj energijo usmerijo v študij,ne pa na ulice, kjer so pa najrajši.Tudi sam vidim okoli filofaksa, da so lokali polni in se lepo pije in kadi, zato me ne morejo prepričat in naj si ogledajo študentsko življenje na zahodu, ampak, ne TV žajfnice.
pkorosec
05. 05. 2010 13.01
kimg, hehe sem trn v peti s svojimi vprasanji na vas, ki pozivate na ulice ne :) Namesto odgovorov se lotite diskreditacije ... ne, nisem v nikakrsni žlahti z bilokaterim politikom. Ne sprejemam niti centa od drzave. Veš kaj me žene? Da mi greste večni študenti in izkoriscevalci davkoplacevalcev fejst na kur.. Študenstki preseratorji pa ste seveda v luftu. Si pa super razlozil zakaj je predlagani zakon neumen in nima realne osnove :) Vsaka čast.
nelika123
05. 05. 2010 13.00
Revni študentje iz periferij, združimo se in ohranimo pravico do dela! Pokažimo LJ, kaj pomeni biti študent. Zbudite se iz kome indoktrinacije fakultet, kjer nas uvajajo v poslušnost kapitalističnega sistema. Se naši starši borijo proti tajkunom, izkoriščanju delodajalcev? NE!!!! So vdani v usodo, prilagojeni na sistem. Zbudimo se in se UPRIMO!
kimg
05. 05. 2010 12.56
pkorosec...prebral sem nekaj tvojih objav in niti ne rabiš bit dosti pameten da hitro ugotoviš da ti manjka kar nekaj koles v glavi...nekdo na vladi ti mora zelo dosti plačevat da tako zavzeto pišeš po forumu 24ur in braniš zakon o malem delu...da nisi kje kaka daljna žlahta od našega vrlega in sposobnega ministra Svetlika, ker drugače dvoimim da bi se zastonj takole trudil pisati in pisati...jst pa povem samo to, da je predlagani zakon neumen in nima realne osnove in upam, da nikoli ne bo sprejet!
pkorosec
05. 05. 2010 12.52
sonckasta, prosim ce tudi ti odgovoris na vprasanja, ki sem jih naslovil na tiste, ki pozivajo na ulice. Pa še glede prikrite elitizacije visokega šolstva ... na visokem šolstvu elita ŽE OBSTAJA in reče se ji študentska politika ! Moji starsi tudi niso bili bogati, pa sem lahko studiral. Moja partnerica prihaja še iz bolj revnih razmer, nima štipendije in uspešno študira ... poleg razvajenih cmer, ki se priozujejo kak ni denarja, so pa na vsakem žuru in 2x dnevno na kofetkanju, potem pa na ustnih izpitih izsiljujejo, da nimajo časa študirat. Sramota! Včasih je pomenilo biti študent PONOS, avantgarda naprednih misli! Danes pa je to podn od podna.
Brabus
05. 05. 2010 12.42
Naj že enkrat nehajo blebetati o bogatih starših.Če sem jest bogat z 1500€ na mesec,od tega je 600€ položnic, samo en ljudski avto, štirje člani in nikakršnih štipendij, potem sem pač bogat(kar se materijalnih sredstev tiče).Resnično sem pa bogat v razumevanju in plačevanju za dve hčeri(študentka in dijakinja), ker vem , da za njih NE sme zmanjkat, zato si tudi sam ne privoščim luksuza in slabih navad.
nelika123
05. 05. 2010 12.36
Gre za PRIKRITO ELITIZACIJO VISOKEGA ŠOLSTVA? Se bodo podjetja zaradi visokih stroškov, vrste omejitev in obsežne administracije RAJE odločale za druge oblike zaposlovanja (honorarne pogodbe, popoldanski s.p.?) oz. nelegalnih oblik? Je to načrtna ukinitev dela za študente? O TEM SE BOMO SPRAŠEVALI 19.maja. Zato na ulico!
pkorosec
05. 05. 2010 12.32
sonckasta, ne mešaj tu poleg sindikatov! Vloga sindikatov je branjenje pravic in interesov delovnih ljudi, ne pa privilegijev študentov. Delave mora tudi pri majhni plači državi dati davek, študentski funkcionarji pa lahko nemoteno perejo denar. Študentsko delo je tudi nelojalna konkurenca rednemu delavcu, saj mu znižuje urno postavko. Kak bi se radi priskledili upravičenemu boju sindikalistov :) Res ste zviti :)
harryca
05. 05. 2010 12.32
Tepck ... ko bo malo delo, študentje ne bodo mogli tolk delat, če bodo sploh lahko ... ker bodo jemali ljudi z "izkušnjami" ... delali bodo brezposelni, ki bi itaq mogli delat na razpisu ... delali bodo penzionisti ... za študente tukaj ne bo prostora. Nekateri nimajo štipendije ... ker za 30 centov presegajo socialni status, ko še lahko dobiš štipendijo ... kako bodo preživeli ti? Ah, s takimi maujmuni, kot so tule nekateri komentatorji, se ne da ubadat ... gonite svoje ... ponavadi se najbl bunijo tule tisti, ki nimajo nobene veze s tem.
Sharkln
05. 05. 2010 12.20
Vlada ...pravilno !!! Studentje pa pojdite namesto na ulice raje študirat
nelika123
05. 05. 2010 12.19
Vlada je povečala kazni za kršitve, VENDAR NE UVAJA večjega nadzora nad kršitelji študentskega dela! Vlada prizna delovno dobo študenta, vendar v 4 letih študija to pomeni 1 leto zavarovalne dobe za pokoj. A po drugi strani dviguje upokojitveno starost. Bomo na ko0ncu delali do 75 leta? Všlačujejo se prispevki za zdravstveno zavarovanje, a nimamo iz tega nobenih pravic. Zavarovani smo že s svojim statusom, katerih prispevki ne grejo v pokojninsko osnovo. GRE LE ZA REŠEVANJE prazne blagajne na račun socialno ranljivih skupin???? GREMO NA ULICE S SINDIKATI!
tepck
05. 05. 2010 12.10
ej še zmer lhk delaš na leto več kot pet mesecev in zaslužiš 6000 evrov. če pa lahko ob tem še doštudiraš pol pa svaka ti čast! in firme bodo še zmer rable sezonske delavce.
harryca
05. 05. 2010 12.03
Pa vem, kaj delajo te organizacije ... ampajk vseeno bolje, kot potem, ko ne bomo mogli čisto nič dobit.
nelika123
05. 05. 2010 12.01
Malo delo se NE SME opravljati na sistematiziranih delovnih mestih oz. na delovnih mestih, kjer se delo trajno opravlja v obsegu več kot 14 ur/teden. SE VLADA SPRENEVEDA? JE TO DOKONČNA UKINITEV DELA ZA ŠTUDENTE? KAKA DELA JE VLADA NAMENILA ŠTUDENTOM? Selitve, skladiščna, proizvodna? Zato na ulice!!!!
tony_abcde@yahoo.com
05. 05. 2010 11.53
Študentski glasovi so bili vedno poceni, sendvič in alkohol pa je zadeva urejena. Tega se študentski funkcionarji zelo dobro zavedajo tako, da bo to za njih pravi drobiž. Se spomnim še iz časov, ko sem študiral, ampak že takrat nam je nekaterim bilo kristalno jasno za kaj se gre in se nismo udeleževali volitev kjer bi bil ponovno izvoljen 33 letni absolvent in študentski funkcionar.