Slovenija

Študenti zahtevajo štipendije

Ljubljana, 17. 01. 2012 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 50 članov študentskega gibanja Mi smo univerza in tujih študentov, ki študirajo pri nas, so organizirali protest, s katerim so želeli opozoriti na tuje študente, ki jim je država v okviru nove socialne zakonodaje ukinila državno štipendijo.

Na protestni shod študentov, ki so želeli opozoriti na tuje študente, ki jim je država ukinila državno štipendijo, se je odzval rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik. Okoli 50 protestnikom, zbranih pred Univerzo v Ljubljani, je dejal, da bodo omenjeni problem poskušali reševati v treh korakih. Kot je povedal, bo ljubljanska univerza organizirala poseben sklad, ki bo tistim tujim študentom, ki so z januarjem izgubili štipendije, na pomoč priskočil takoj. Dodal je, da bodo denar v skladu, v višini približno 150.000 evrov, dobili s pomočjo prispevkov slovenskih podjetij in posameznikov.

Tuji študenti so ostali brez štipendij.
Tuji študenti so ostali brez štipendij. FOTO: Thinkstock

Druga rešitev, ki jo je predstavil Pejovnik, je, da bo do konca meseca februarja Ad futura dobila sklad, ki bo omogočal internacionalizacijo slovenskih univerz in donacije tujim študentom. Po njegovih besedah naj bi bil razpis urejen v mesecu marcu. Trajna rešitev problema pa bi bila po Pejovnikovih besedah sprememba zakonodaje.

Kot je povedala ena izmed protestnic, so javno podporo pri protestiranju tujim študentom dali dekan ljubljanske Filozofske fakultete, dekanja ljubljanske Fakultete za socialno delo in dekan ljubljanske Ekonomske fakultete. Tuje študente pa podpirajo tudi različna gibanja in društva. Redni profesor na filozofski fakulteti v Ljubljani Rastko Močnik je na protestu dejal, da so razlogi za manifest študentov in ostalih mednarodna solidarnost, logika znanstvenih in izobraževalnih praks ter boj proti neokolonializmu.

Nova socialna zakonodaja ukinila štipendije za tuje študente

Z letošnjim letom se je začel izvajati zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS). Ena od novosti zakona, ki je bil sicer sprejet že sredi leta 2010 in bo za pridobitev transferjev odslej upošteval tako dohodke kot premoženje, je tudi, da bodo do državne štipendije po novem upravičeni le polnoletni dijaki in študentje, slovenski državljani. Državna štipendija je namreč izrazit socialni korektiv, namenjen možnosti izobraževanja socialno šibkim slovenskim državljanom, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Do uveljavitve zakona je državno štipendijo v povprečju letno prejemalo okoli 1000 tujih študentov, pretežno iz držav nekdanje Jugoslavije. Konec lanskega leta je državno štipendijo prejemalo 1762 tujih študentov in dijakov. V študijskem letu 2010/2011 je bilo za državne štipendije tujim študentom namenjenih nekaj manj kot dva in pol milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
19. 01. 2012 01.12
pa pjim pridejo z 500+ evri k nam, pa se delajo no rca, nasi studentje o tistih 200 pa ne duha ne sluha...
anzi_mahackala
19. 01. 2012 01.15
kaksni spanci ipd. sramota ziva...js pa cenzus za evro presegam pa mi ne DAJO....komu naj trkam na vrata ???
Triera
18. 01. 2012 14.05
+0
Sem slovenska državljanka in sem študentka že četrto leto (naj povem, da sem medtem diplomirala), pa ne dobim državne štipendije. Zdaj mi bodo pa še otroški dodatek stran utrgali, ker sem starejša od 18 let. Kolikor pa zaslužim preko študentskega servisa, pa mi država pobere ko moram dohodnino plačat. Pol se lahko vprašate, koliko mi ostane. In potem pravijo, kako nam je študentom lepo...
titovka
18. 01. 2012 12.38
zanimivo, moj otrok pa ni imel v tujini štipendije, sem bila sama plačnik????
Odisejada
17. 01. 2012 21.10
+14
Sramota je to da vsi slovenski študentje ne dobijo državnih štipendij, medtem pa se te delijo tujim državljanom! Poleg tega imajo celo brezplačen študij pri nas, država za enega študenta odšteje 6.000 evrov na leto, potem imajo še subvencionirano bivanje in prehrano. Vse skupaj na študenta znese 10.000 evrov in če je 1ooo študentov je to 10.000.000 (10 miljonov) evrov. Še huje je to da se poten tuji študenti drznejo protestirati proti naši velikodušni državi in se obnašajo kot da so tu na našo prošnjo. Edini razlog zakaj so tu je ker jim je lepo in ga serjejo. Medtem pa slovenski študentje ne dobijo štipendij ker ni denarja!!! TO JE SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!! Izsiljujejo našo državo. Vem ker sem sam študent.
hrast66
18. 01. 2012 08.57
+4
Te štipendije so nostalgija o yugo bratstvu in enotnosti. In kakšen je rezultat ? Ali študira kakšen slovenski študent po istem merilu na kakšnem faksu v bivši yugi? Posebni sklad bi omilil ta problem, mnogo obrtnikov z yuge, ki delajo pri nas bi lahko pomagalo svojim študentom.
lolipoly
18. 01. 2012 16.58
zakaj pa bi naj obrtniki pomagali studentom ? res obzurb,V Sloveniji se vedno vlada socializem in dokler bo tako , se ne more prav nic spremeniti....prevec je vse skupaj se Jugoslavija , hocete ali ne! Razen da menedzeji so 10x vec placani kot prej, drugo pa vse isto, sploh se ne znate osvoboditi in na demokratni sistem ziveti!
modrix
17. 01. 2012 20.09
+8
pravilno, nej grejo pa drugam če jim kle ni dobro....pa ne bojo šli..ker jim ni nč hudga , sam jambrajo
cirenij
18. 01. 2012 07.48
+5
Pa saj so baje pri nas samo izpod nivoja. Tisti najboljši in perspektivni grejo drugam. Naši pa delajo preko štud. napotnic, da se preživijo. Pa še to jim hočejo ukinit.
titovka
18. 01. 2012 12.40
lej modrix...tudi meni ni tukaj dober...a kam naj grem?...druge domovine nimam...nekoč sem z njo dihala...danes me pa ne sprašuj????
brunette18
17. 01. 2012 20.02
+18
pa kaj še bi radi... zakon je v veliki meri postavljen tako kot treba... mladoletni štipendije (večinoma) ne potrebujejo sicer pa se samo vprašajte kaj bi bilo če bi bil sistem tak kot je na primer v Angliji pa še kje - ne samo da ni nujno da bi štipendijo dobili še vračali bi jo po končanem šolanju... kar pa se tiče tujih študentov naj jim daje štipendijo njihova država tudi slovenski študenti ki študirajo v tujini dobivajo slovensko štipendijo tak da prosim lepo nehajte flancat
porka.malorka
17. 01. 2012 19.36
+27
Veš da. Zakaj bi pa plačeval tujce. Še za svoje nimamo
ggzz
17. 01. 2012 19.28
+13
Jaz pa bom zahteval, da mi njihove države malo dajo, takole štipendijo, da se bom fajn imel.
keramicar2
17. 01. 2012 19.20
+27
mislim da je prav da tuje študente štipendira njihova država, ker ona bo imela korist od njih ne slovenija.