Slovenija

Študenti spet v boj za cenejše sobe

Ljubljana, 11. 07. 2012 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študenti se lahko od torka na spletnem portalu eVŠ prijavijo na razpis za sprejem ali podaljšanje bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih. Študenti opozarjajo, da naj bi se znižala višina subvencije pri zasebnikih, a na ministrstvu odgovarjajo, da višina subvencije še ni določena.

Študentka
Študentka FOTO: Thinkstock

Študenti se lahko od torka na spletnem portalu eVŠ prijavijo na razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto. Ključna novost letošnjega razpisa je prav ta, da lahko vlogo za sprejem oziroma podaljšanje bivanja študenti oddajo tudi elektronsko. V tem primeru potrebujejo kvalificirano digitalno potrdilo z elektronskim podpisom, v nasprotnem primeru pa morajo vlogo natisniti, podpisati ter s potrebnimi prilogami priporočeno poslati na študentske domove. Novinci morajo vloge oddati do 10. avgusta, rok za vloge za podaljšanje bivanja pa je 20. avgust.

Letos je po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport za subvencioniranje bivanja študentov na voljo nekaj čez 3,2 milijona evrov. Subvencije za bivanje pri zasebnikih so sicer res najvišje, vendar pa so najvišje tudi najemnine. Te lahko znašajo najmanj 60 in največ 120 evrov. Na drugi strani je povprečna najemnina za bivanje v študentskih domovih v Ljubljani po podatkih zavoda Študentski domovi okoli 68 evrov.

V Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) medtem opozarjajo, da naj bi subvencija za bivanje študentov pri zasebnikih s koncesijo po njihovih podatkih letos znašala le 32 evrov namesto dosedanjih in predhodno dogovorjenih 40 evrov. Obenem na ŠOUP opozarjajo, da je postelj v študentskih domovih še vedno premalo, bivanje pri zasebnikih pa je zaradi manjše konkurence in velikega povpraševanja precej drago.

Študenti si sobo lahko poiščejo v študentskih domovih posameznih univerz, v zasebnih študentskih domovih ali pri zasebnikih. V Visokošolskem središču Ljubljana je na voljo skupno 10.527 ležišč, v Visokošolskem središču Maribor pa 3730 ležišč. Na Primorskem je skupno na voljo 955 ležišč, v Visokošolskem središču v Kranju pa Dijaški in študentski dom Kranj razpisuje 260 ležišč.

Na višine subvencij opozarjajo tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Kot so zapisali, od ministra Žiga Turka pričakujejo javno pojasnilo, zakaj so znižali subvencijo, če je minister na pogajanjih dal besedo, da se ta ne bo spremenila. Opozorili so, da so se predstavniki organizacije na pogajanjih z MIZKŠ o spremembah, ki jih prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ, dogovorili, da subvencije za bivanje pri zasebnikih ostanejo nespremenjene.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa odgovarjajo, da višina subvencij še ni določena. Kot so pojasnili, se subvencije vedno določajo tik pred začetkom študijskega leta, tako da o tem še ni bil sprejet noben sklep.

Vse študentske organizacije študentom pri iskanju bivališča pomagajo s posebnimi spletnimi stranmi. Ljubljanski študenti si sobo tako lahko poiščejo preko brezplačne posredovalnice sob m2, ki je dostopna na spletnih straneh www.svetovalnica.com. za mariborske študente deluje posredovalnica Kamrica.net, ŠOUP pa je pripravil spletno posvetovalnico mojcimer.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
12. 07. 2012 12.33
JE..BEŠ DRŽAVO,KI SOBA ZA ŠTUDENTA 3X 3 M 300 EVROV...V SOBI DVA SKUP..SKUPNA KUHINJA ITD...TA DRŽAVA NI VREDNA ENEGA GROŠA..