Slovenija

FOTO in VIDEO: Študenti pred ministrstvom za delo: Dovolj je čakanja na štipendije!

Ljubljana, 10. 01. 2013 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve so se zbrali dijaki in študenti, ki imajo dovolj čakanja na odločbe za državno ali Zoisovo štipendijo. "210.000 evrov je 1600 štipendij" in "2,4 milijona je 18.000 štipendij" so sporočali Janši in Jankoviću.

Kot smo že poročali, mnogo študentov in dijakov še vedno ni prejelo odločb o Zoisovih štipendijah, mnogi pa so ostali brez dodatka za bivanje in prevoz. Pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve so se zato danes ob 12. uri zbrali dijaki in študenti, ki že dva meseca čakajo na odločbe za državno ali Zoisovo štipendijo. Kot pravijo, imajo dovolj čakanja na odločbe, nepopolnih informacij in neprofesionalnega odnosa s strani javnega sklada.

"Opozarjali smo takrat in še vedno, da je tako ravnanje nedopustno in v nasprotju s pravnim načelom predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu niti v pravilniku in niti v razpisu. Do danes žal še nismo našli skupnega jezika, ki bi razjasnil zaplet in upravičencem omogočil pridobitev dodatka," je ob protestih dejal predsednik ŠOS Mitja Urbanc. Za študente je nevzdržno in preveliko breme, da že tako dolgo čakajo na štipendije, zato poziva Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, da čim prej reši zamude z izplačili. 

Protesta so se poleg predstavnikov ŠOS udeležili tudi predstavniki Zveze študentskih klubov Slovenije, ki so že pred časom začeli zbirati pooblastila štipendistov za oddajo skupne pritožbe na urad varuha človekovih pravic.

Protest zaradi štipendij - 2
Protest zaradi štipendij - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Nejasnosti pri pridobivanju dodatkov pri štipendijah

Študenti, ki študirajo zunaj kraja bivanja in v kraju študija živijo, so upravičeni do dodatka pri štipendiji, ki mesečno znaša nekaj več kot 80 evrov. "To je za že tako prazno študentsko denarnico ogromno," nas je že pred nekaj časa opozorila naša bralka, ki je, čeprav ima začasno prebivališče urejeno v kraju študija, ostala brez tega dodatka, ker je začasno prebivališče prijavila 5. oktobra, in ne pred 1. oktobrom, ko se je začelo študijsko leto. Bralka nas je že tedaj opozorila, da v navodilih za izpolnjevanje vloge za štipendijo nikjer ni pisalo, da morajo prosilci priložiti potrdilo o začasnem prebivališču z upravne enote, ki velja z začetkom šolskega leta. To pomeni 1. september za dijake in 1. oktober za študente. Sama je sicer priložila omenjeno potrdilo o začasnem prebivališču, a ji je sklad dodatek k štipendiji zavrnil, saj je na njenem potrdilu datum 5. oktober. Bralka pojasnjuje, da se je pritožila ter pojasnila, da je pogodbo z najemodajalko podpisala v soboto, 29. septembra, na upravno enoto pa je šla takoj naslednji teden. Ker je bil 1. oktober že mimo, je sklad ocenil, da začasnega prebivališča ni imela urejenega ves čas od začetka študijskega leta, zato ji je dodatek zavrnil.

Protest zaradi štipendij - 3
Protest zaradi štipendij - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

V Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije naj bi sicer do konca prejšnjega leta obravnavali več kot 13.500 vlog, odločili pa naj bi v skoraj 11.300 primerih. Odobrenih naj bi bilo okoli 70 odstotkov vlog. Večina tistih, ki so prejeli odločbe, štipendijo že prejema, preostalim bo prva štipendija izplačana danes skupaj z vsemi zapadlimi zneski štipendij, sicer še pravijo pri skladu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nsoo
10. 01. 2013 21.06
+10
sama sem študentka na fakulteti za zdravstvo, kjer je že narava faxa takšna da ne smeš fušat na faxu saj bomo nekoč delali z pacienti in v neki meri bomo odgovorni za njihovo zdravje in življenje, zato tudi potrebujemo znanje z faxa in z prakse,urnik faxa je tudi zahteven praksa od 7 do 3, popoldne razni seminarji, vaje, zoisovo štipendijo mam od začetka 1. letnika in se mi za moj trud zdi čisto fer da si z dobrimi ocenami zasluzim taksno vrsto stipendije...če se že s sklada držijo tega pravila "od začetka študijskega leta" zakaj potem nimam štipendije že od oktobra naprej?če si ne bi od lanskega leta prihranila denar od stipendije, v zadnjjih 3 mesecih ne bi imela kaj jesti in si tudi s čim kupiti potrebne skripte za študij.
Simona Tomažin
10. 01. 2013 17.47
+2
..."preostalim bo prva štipendija izplačana danes skupaj z vsemi zapadlimi zneski štipendij, sicer še pravijo pri skladu." Jaz nimam še nič nakazano...
porka.malorka
10. 01. 2013 16.27
-21
Tako dosti je. Študentje pejte delat
Vanilimili
10. 01. 2013 16.43
+8
Flitko
10. 01. 2013 19.10
+1
JezekTekaTeka72
10. 01. 2013 16.17
-7
" V katerem žepu je moja štipendija" ... v tistem, ki si jo je bolj zaslužil, pa to ...
tao3
10. 01. 2013 15.52
+15
Lahko je Vizjakom, Majerjem, Mariničem in Kanglerjem, ki diplomirajo na privat šolah, katerih niti ne obiščejo. Plačaš ček in si magister! (če znaš plačati položnico) GOTOFI STE LOPOFI!
tao3
10. 01. 2013 15.49
+6
Ivan Janez Majer Janša: SPOKAJ! GOTOF SI! LOPOF!
osvajaucccc
10. 01. 2013 15.37
+1
a zdeej bodo šolnine za magisterijski študij?
tao3
10. 01. 2013 15.49
+8
Za tiste s članskimi izkaznicami SDS-a ne bodo.
osvajaucccc
10. 01. 2013 17.53
+2
resno vprašam.. ker eni mamo resne namene z izobrazbo. sam vprašanje če bojo finance dopuščale.. če ne pa tujina in tam tudi ostanem. žalostno kaj se dogaja z Slovenijo.
ajifos
10. 01. 2013 15.30
+16
Kako ste eni fouš! A če ste vi študirali brez štipendije to pomeni, da moramo tudi vsi ostali? Stvar je v tem, da preprosto ni fer, da takole zavlačujejo z izplačili! Brez štipendije smo že od oktobra, ravno od takrat, ko se je začelo novo študijsko leto in s tem povezani stroški (ne samo za bivanje, hrano in prevoz, ampak predvsem visoki stroški za študijsko literaturo - učbeniki za naš faks stanejo tudi 150 evrov ali več, v knjižnici pa jih ni dovolj za vse). Poleg tega pa nekateri res ne morete vedeti, koliko se je treba truditi, da obdržimo štipendijo, obiskujem enega izmed težjih faksov in večino svojega časa posvetim delu za faks - pogosto nimam časa za nič drugega, kaj šele, da bi imela čas kje delati! Če ne hodiš na kakšen hobi faks in še to malo polovičarsko, moraš pač zelo trdo delati, da se vse naučiš, pa ne zaradi dobrih ocen, ampak že zaradi svojega prihodnjega dela in teoretičnega in praktičnega znanja, ki ga tam potrebuješ.
alinka
10. 01. 2013 15.36
-18
no daj ne vleči ven svoje lenobe...nisem delala nekega polovičarskega ali po tvoje hobi faksa (ala FDV, FOV ali podobnih družboslovnih jajčk, ampak sem sedaj univerzitetni inženir), pa se vse da-in ne, nisem "fouš" nobenemu z štipendijo, le svoje izkušnje sem povedala, da se z vztrajnostjo in veliko truda da narediti faks brez štipendije.
legabi
10. 01. 2013 15.40
-10
Za delati nimajo casa, zaradi ucenja ali ni zabave brez njih.
sanotact
10. 01. 2013 15.45
+11
"da se z vztrajnostjo in veliko truda da narediti faks brez štipendije." VZTRAJNA SEM, TRUDIM SE PO MOJEM MNENJU TUDI VELIKO, AMPAK BREZ ŠTIPENDIJE PA LAHKO KAR ODMISLIM ŠTUDIJ.
ajifos
10. 01. 2013 15.53
+12
Se mi ni treba nič zagovarjat, ker stojim za tem, kar sem napisala, ampak v času svojega študija nisem bila niti na enem žuru, ker pač nisem tak tip. :) Pa poznam še veliko takih. Se mi zdi pa Zoisova štipendija super način za motivacijo študentov, da se res dobro naučijo, ker za 9 ali 10 (kot moraš dobiti za ohranitev štipendije), je treba znati odlično! Tako imamo vsaj kakšnega študenta več, ki pride iz faksa in dejansko nekaj zna.
Vanilimili
10. 01. 2013 16.46
+2
sanotact
10. 01. 2013 20.07
+4
kam pa jaz hodim? na kakšno športno aktivnost, na žuru pa še tudi v letu in pol nisem bila. ker enako, tudi jaz nisem tak tip. sem imela Zoisovo štipendijo ampak je sedaj zaradi malo prenizkega povprečja nimam več ker pač nisem s FDV ali z njej podobnih faksov, poleg tega še kar vse fakse med seboj enačijo..še z zasebnimi.
skodelica kave
10. 01. 2013 15.23
-20
Sem PROTI državnim štipendijam, ker se mi ne zdi pošteno, da en dijak dobi 2x večjo štipendijo od mene (imam Zoisovo) , le zato ker prihaja iz socialno šibkejše družine. Naj ima rajši subvencijo pri malici, prevozu, lazžji dostop do dela, itd...
realn
10. 01. 2013 15.39
+19
iz tebe bo nekoč zelo dober janša ali pa zoki nastal
gaška
10. 01. 2013 15.58
+10
msabc, a morda ti zagovarjaš študij samo za otroke bogatih staršev? Takoj zapusti fakulteto, kajti takih egoistov Slovenija ne potrebuje, jih ima že dovolj!
skodelica kave
10. 01. 2013 16.12
-3
Pravim, da se mi ne zdi pravično da sem s pridnim učenjem in odličnim uspehom v OŠ in gimnaziji vselej dobival manjše štipendije od dijakov ki so imeli državne štip. le zato, ker imajo njihovi starši manjše dohodke, sami pa nikoli niso pokazali kakšnega zanimanja za učenja ali pa, da bi poprijeli za delo..
illy2
10. 01. 2013 16.42
+9
msabc mislim, da si glede na napisano ne zaslužiš niti evra.............. pa se ti sploh zavedaš iz kakšnih družin nekateri prihajajo.... se ne..... predvidevam, da imaš svojo sobo za učenje, da tvoj foter ni kronični alkoholik, da bi te pretepal vred z mamo, da si deležna vseh sredstev, ki jih potrebuješ za normalno življenje....itd...... pa kje ti živiš !!!! poglej malo okoli sebe.... vsaki peti slovenec, se boji naslednjega dne...... glede na to, da se predstavljaš kot ena izmed razgledanih, intelektualnih osebnosti, bi ti priporočal, da se malo pozanimaš o čustveni inteligenci, ki je dosti pomembnejša od vseh drugih "stvari", ki jih imaš akumulirane v glavi....... nekateri starši so ostali brez služb, je kar dosti primerov, ki sta ostala brez služb oba.... in to ne po svoji krivdi........... punca pazi malo kaj pišeš, kajti s tem napisanim, si prizadela marsikaterega dijaka, študenta osnovnošolca..... sram te bodi..........
Samantha123456
10. 01. 2013 15.09
+19
Sem iz samohranilske družine z nizko plačo, pa že vsa leta odkar se šolam in študiram v tujem kraju pravijo da imamo dovolj in ne dobivam štipendije. Potem pa vidiš študente ki štipendijo porabljajo za dopuste, obleke in nov avto. hvala lepa za tako državo.
Samantha123456
10. 01. 2013 15.12
+8
Terezinka
10. 01. 2013 15.06
+4
Red v štipendiranju in red pri študiju. Poleg tega pa naj pristojni naredijo tudi neko pravo študijo o javnem šolstvu in nehajo financirat zasebne šole.
pupa_rock
10. 01. 2013 14.48
+18
prav smilite se mi eni,fauš drug drugemu da je joj... js tut nism nikol mela štipendije pa sem študirala v 150km oddaljenem kraju od doma in sem vse letnike redno naredila med vikendi pa delala preko študentskega servisa.. and so what... vse se da, se mi zdi pa neumno, da se nekateri puntate čez te študente, ki pač zahtevajo tisto kar jim pripada... sj se trudijo za te štipendije... nekaterim so tut ključnega pomena, da si sploh lahk privoščijo bivanje v lj itd... sploh pa, od nekaterih fax zahteva malo več kot le neki urc pristnosti na faxu na dan, al pa še tist ne... sama sem bla na faxu cele dneve in med tednom ni šans da bi lahk poleg kaj delala, sploh če hočeš vse lepo nardit v rokih... tko da, prosim ne govort, da se da poleg vsakega faxa delat še celo smeno nekje... na nekaterih ja, so pa tut faxi kjer ne, in ljudje božji ne enačit vseh faxov med sabo, ker se glede na zahtevnost ZELO razlikujejo, sm tolk... in js osebno podpiram nj protestrajo, sj zahtevajo tisto kar jim pripada!!! itak nam države vse hoče pobrat, mi jim nj pa pustimo in še mirno gledamo zravn rekoč ... sj lahk delam nekje prek študenta.. prosim vas lepo, djmo se postavt skup pa reč dost je!
Terezinka
10. 01. 2013 15.09
+3
Tudi jaz sem študirala izven kraja bivanja in imela štipendijo. Ni bila velika a je bila. Toda vsako 1/4 sem morala dostaviti ocene, da sem štipendijo ohranila. Pričakovat, da bi danes študirali brez štipendije tisti otroci, ki imajo starše z dohodki 500 ali pa tudi 1000 EUR pa so sanje. Zato draga Pupa ne govori ne umnosti.
pupa_rock
10. 01. 2013 15.24
+4
hm zgleda si mal narobe razumela al kaj... nevem a nism bla dost jasna, ampak sm napisala, da podpram da imajo štipendije... ker so nekateri v komentarjih nižje pisali, da pač ne potrebuješ štipendije da nardiš fax in da študenti sam jamrajo in da lahk vsak dan poleg delajo itd., eno je če imajo starši dovolj denarja in moji so ga hvala bogu takrat imeli dovolj da so mi lahko finančno pomagali, zdaj ne bi šlo več.. zato sm pa napisala da jih podpiram v protestih, dj prosim najprej še enkrat vredu preber pol pa ti ne piši več neumnosti oky?
sonassonas732@yahoo.co.uk
10. 01. 2013 14.47
-9
študij je potreben reforme! ali res rabimo 500 pravnikov na zavodu za zaposlovanje? ali res rabimo 800 ekonomistov na zavodu za zaposlovanje? ali res rabimo 1000 učiteljev na zavodu za zaposlovanje? ali rabimo...??? nekdo je plačal študij, štipendije, itd. tem študentom! najbolje bo, da dve univerzi zapremo! vzpodbujati je treba študij tistih ved, ki jih rabimo!!! ostalo pa zapirati!
Terezinka
10. 01. 2013 15.12
+3
Ni tako enostavno kot si misliš. Šole se ne zapira kar tako. O takih stvareh je potrebno naredit analizo in vedeti kaj misli država jutri in ne le danes. Problem je v tem, da naši politiki tudi tukaj nič ne mislijo. Ustanavljajo privat šole. Pa povej mi katera od teh je tehnična.
lmwo1282
10. 01. 2013 15.41
Po tvojem mnenju bi potem morali podpirati TRENUTNI trend zaposlovanja in po koncu, ko bi LE TA usahnil bi morali kar iz zraka potegniti izobražen kader z leti usposabljanja in prakse za NOV trend študija, da se potem lahko starega zapre. Saj bi le tako maksimalno izkoristili štipendije. Proti usmerjenemu izobraževanju se je borilo že prej, samo nekaterim je trenutno preveč lepo pa potem take vn prihajajo. Res pa ne vem ali sploh do konca premislite določeni ali se vam na sredi zatakne in napišete da ne izgubite misli, čeprav če pomisliš en korak naprej je nesmiselno.
sanotact
10. 01. 2013 15.49
+2
število prostih mest za študij ni odvisno od ponudb trga dela pri nas.. kar je močno narobe.. zato se pa izobražuje dosti nezaposljivega kadra.
Klara4.
10. 01. 2013 14.46
+7
Sramota, kaj dela ministrstvo za delo! Kar me najbolj razjezi, da so vse te stvari potekale tako prikrito (odvzem dodatka za bivanje), da študenti za to sploh nismo mogli zvedeti, prav tako tudi javni sklad ni imel pojma kaj se dogaja - navodila so sproti prihajala iz ministrstva. Podgane!
Miha 13
10. 01. 2013 14.46
+6
Gre za navadno zvlačevanje z izplačili, ki so jih dolžni! Naloga štipenditorja je, da preveri in pridobi potrebno dokumentacijo, ki je ni zahteval v razpisu. Se je pa inteligentno ministrstvo domislilo načina, kako pritisniti na študente - jim ne dajo štipendije za pol leta, pa naj se namesto študija raje posvetijo iskanju študentske zaposlitve. Bo država pobrala davek, pa še kredita za izplačevanje štipendij ne bo treba jemat! Poleg tega pa so se odločili zase zadržati tudi del pogače - namesto da bi izdali akt oz. dopolnilo k Zakonu o štipendiranju in Razpisu za Zoisove in državne štipendije (kar so po Zštip dolžni storiti), so se raje odločili da bodo dodatek ukinili brez pravne podlage. In ker smo pač v Sloveniji, za neizvrševanje delovnih obveznosti spet ne bo plačal tisti, ki je svoje delo zanemarjal, pač pa študenti, ki so v skladu z Navodili za izpolnjevanje vloge, Razpisom in tudi samo Vlogo za pridobitev štipendije vestno izpolnili in v predvidenem roku poslali na zahtevan naslov. Ministrstvo pa si je dovolilo še korak dalje. Na svoji spletni strani je objavilo, da višina štipendije ni del štipendijskega razmerja, pač pa gre zgolj za nekaj kar tako in se med letom ne bo spreminjala. Štipendist je namreč po 47. členu Zštip dolžan štipenditorju (Javnim skladom RS za razvoj kadrov in štipendije) dolžan v 8 dneh sporočiti vsakršno novost, ki vpliva na štipendijsko razmerje, ampak ko dodatek nezakonito ukinejo, je to pač njihova dokončna odločitev - zakaj bi pa vladne institucije spoštovale zakon?
velikiblek
10. 01. 2013 14.37
-17
pet mulcev štrajka in to je novica dneva za pop tv
bibcaaa
10. 01. 2013 18.35
še dobro da si bil med nami in veš dejansko število plus za kaj se je šlo
srcni.kralj
10. 01. 2013 14.21
+4
Za nazaj se ne da jest...
Netajkun
10. 01. 2013 14.29
-5
miki mishka 1
10. 01. 2013 14.16
+26
Skoraj ni segmenta družbe, ki ni proti tej vladi. Od upokojencev do študentov. Ampak vlada kar naprej prodaja nebuloze, da protestirajo priviligiranci. Če je kdo priviligiranec so to tisti, ki ne protestirajo in držijo skupaj z vlado. To so bogati sloji, oblastniki, direktorji, bančniki.
miki mishka 1
10. 01. 2013 14.16
+17
Cerkev, bogati sloji, finančiki, menedžerji, bančniki. To so sponzorji SDS, NSi in vlade.
miki mishka 1
10. 01. 2013 14.17
+16
Višek vsega pa je, da se ta vlada do ljudi vede arogantno in prepotentno, žali in se nam smeje.
zoobkozob
10. 01. 2013 14.06
-8
od 18.leta naprej imajo dijaki in študentje štipendije,seveda gre po dohodku,logično
MT2
10. 01. 2013 14.17
+5
laznivec
10. 01. 2013 14.22
+5
zoob, obljubili so ukinitev otroških zato da boveč in večjih štipendij. Lagali so! In ne! Ne upoštevajo dohodka oziroma z njimi grdo manipulirajo z namenom opehariti malega človeka. Očitno nobenega primera, zaradi katerih protestirajo študentje ne poznaš, zato ne komentiraj. Tudi jaz se v fuzbal ne razumem, zato ga ne komentiram...
zoobkozob
10. 01. 2013 15.11
-1
sem že prej napisal,zakaj niso šli pred ministrstvo takrat,ko je bil še svetlik,ki je to obljubljal,si pa napol pismen,oprosti
Terezinka
10. 01. 2013 15.13
+0
Od kje so Zoisove štipendije? Kdo jih deli?
MT2
10. 01. 2013 16.23
Terezinka, to so štipendije za nadarjene (za to se izvajajo posebni testi, upoštevajo se posebni dosežki npr. zlata priznanja iz tekmovanj itd.),
MT2
10. 01. 2013 17.11
Terezinka, to so štipendije za nadarjene (za to se izvajajo posebni testi, upoštevajo se posebni dosežki npr. zlata priznanja iz tekmovanj, nadpovprečni učni uspeh itd. - odvisno kdaj daš vlogo v osnovi, srednji šoli ali na faksu), več na http://sklad-kadri.si Na faksu je meja za pridobitev štipendije povprečje 9,75 od 10,00 (to pomeni da od vseh izpitov od celega letnika moraš imeti takšno povprečje). Prav tako pa moraš vsako leto dokazovati, da še vedno dosegaš potrebno povprečje za ohranitev le-te.
zoobkozob
10. 01. 2013 14.04
-16
študentje kje ste pa bili,ko vam je prejšna vlada vzela štipendije
dzo77
10. 01. 2013 14.52
+5
PRAV SEM POVEDO DAS SE TOTIM JANSEVCIMA ZELO MESA HHEHEHHEHEHE