Slovenija

Zajedavci v študentskih sobah

Ljubljana, 28. 10. 2008 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V študentskih domovih za Bežigradom so se pojavile garje. Uprava doma je študentom vzela vse rjuhe, sobe pa so – tako pravijo študenti – pustili odklenjene. Garje, ki se prenašajo z dotikom, naj bi dobil tudi hišnik.

Opozorilo na steni
Opozorilo na steni FOTO: N.D.

V študentskih domovih za Bežigradom so se pojavile garje. Informacije je za 24ur.com potrdila tudi direktorica Študentskih domov v Ljubljani Ksenija Preželj. Na vrata domov so tako že razobesili obvestila, ki študente opozarjajo na nalezljivo bolezen. Informacije o tem, da se po študentskih domovih širijo garje, je uprava doma prejela v petek dopoldne, obvestili pa so jih zdravniki, ki so oskrbeli okužene študente. Teh je, po besedah Preželjeve, manj kot deset in še ti naj ne bi bili vsi prebivalci študentskih domov.

V študentski ambulanti na Aškerčevi so za 24ur.com povedali, da je k njim prišlo vsaj pet študentov z garjami, prišli pa so tudi drugi, ki so bili zaskrbljeni, vendar se je izkazalo, da je šlo za druge bolezni. Kot je povedala zdravnica Mateja Škrjanec, vodja službe za splošno medicino v študentski ambulanti na Aškerčevi, je upravo doma o zajedavcih obvestila njena kolegica. ''Ni pa to naša naloga, načeloma je to naloga tistega, ki prijavlja bolezni. Garje so namreč nalezljiva bolezen in so tako podvržene enemu zakonu, po katerem se te nalezljive bolezni prijavlja." Bolezen se prijavi na zavod za zdravstveno varstvo, kjer epidemiolog stvar razišče in glede na epidemiološko situacijo odredi ukrepe in celotno stvar tudi vodi. Škrjančeva je še povedala, da se garje prenašajo s posteljnino, brisačami oziroma predmeti, ki jih je uporabljal bolnik, in z dotikom bolne kože z zdravo, ki pa mora biti v stiku vsaj pol ure, saj se srbec prenaša zelo počasi.

Opozorilo
Opozorilo FOTO: N.D.

Kot so povedali nekateri stanovalci študentskega doma, med študenti vlada prava panika. Največ okuženih naj bi bilo v študenstkem domu D za Bežigradom, med študenti pa se že pojavljajo govorice, da so garje prinesli Erazmusovi študenti, torej tuji študenti, ki pri nas študirajo v okviru programa Erazmus. Neka študentka je povedala, da garje niso napadle le študente, temveč naj bi jih dobil tudi hišnik študentskega doma.

Zdravljenje garij

Označena posteljnina
Označena posteljnina FOTO: N.D.

In kako poteka zdravljenje? Najprej se okopamo z milom v topli vodi, nato se z brisačo dobro osušimo in zdrgnemo. Pet dni zapored se z mazilom, ki ga predpiše zdravnik, namažemo po vsem telesu, razen po glavi, in počakamo, da se mazilo na koži posuši. Vmes se nič ne umivamo, vsak dan pa oblečemo čisto perilo, oblačila in zamenjamo posteljnino. Po končanem zdravljenju se ponovno okopamo in zamenjamo perilo, oblačila in posteljnino, ki jih moramo vedno prekuhati, dodaja Škrjančeva.

Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča zajedavec. Kožne spremembe spremlja srbenje, ki je najmočnejše zvečer. Če so higienske razmere slabe, se bolezen hitro širi.

Ukrepov so se tako lotili tudi v domovih za Bežigradom. Takoj, ko so prejeli obvestilo, so začeli obveščati študente, zamenjali so posteljnino, očistili držala in kljuke, prav tako pa so vse študente opozorili na osebno higieno. Po mnenju Perželjeve preverjanje drugih študentskih domov ni potrebno. Je pa poudarila, da so, kot določa zakon, o bolezni obvestili tako stanovalce domov kot tudi Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Študenti z načinom obveščanja in ukrepi uprave doma niso bili preveč zadovoljni, saj naj bi čistilke v sobe vstopale nenapovedano, iz sob so vzele vse rjuhe – tiste, ki so last študentskega doma, pa tudi osebne rjuhe študentov –, nanje pa napisale številko sobe. Sobe so ob odhodu pustile odklenjene, na opozorila, da lahko iz njih kaj izgine, pa se niso ozirale.

Zdravila dovolj

Iz Lekarne Ljubljana so za 24ur.com povedali, da so v zadnjem času opazili povečano povpraševanje po zdravilih proti garjam, vendar imajo zalog dovolj, tako da bojazni, da bi zaloge pošle, ni. Tudi če bi do tega prišlo, pa so zatrdili, da lahko zdravilo takoj naročijo in ga v istem dnevu tudi dobijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivory
29. 10. 2008 14.31
medik_a OPROSTI, če sem te užalil. mogoče sem res pretiraval in uporabil malce pregrobe besede. a ko sem prebral tvoj komentar, sem se precej razjezil, saj me je spomnil na eno mojo sošolko s faksa, ki je enkrat predlagala ukrepe, kako zmanjšat črnsko populacijo.
Tonček Balonček
29. 10. 2008 11.53
Vsi vemo, da je ta Erazem oblika mednarodnega druženaj na državne stroške, žurka, mogoče napraviš sproti še kak izpiv, v bistvu gre pa za študentski turizem. Ampak to ni nič slabega, če se ne pretirava, od nekdaj so potekale izmenjave, pa s eje reklo temi prakjsa lai študij ali kako drugače, ampak ne sme s epa s tem pretiravati. Sam sem bil kot študent veliko v tujini, Jgoslavija je bila vpeta na vs ekonce in kraje, v Evropo, na Vzhod, Zahod, Afriko in ne marsikam, trajalo je pa po mesec ali dva, lahko tudi več, samo potem si izgubil stik z matičnim faksom! Garij pa ni bilo, predvsem pa ne Aidsa!
medik_a
29. 10. 2008 11.45
ivory, z največjim veseljem ti odstopim za kak teden sobo, pa bomo videli tvoj komentar potem, ko bi to doživel sam na lastni koži... ne govorim tega na pamet in nisem ksenofobka. Sem napisala da niso vsi enaki, tak da ne mi s takimi. Če maš pa ti dobre izkušnje pa - HVALA BOGU! Sem vesela zate!
ivory
29. 10. 2008 08.19
medik_a ti si pa res polna ksenofobije. imenoval te bom kar ksenofobka. verjamem, da težko shajaš s tujci in vsemi, ki niso belokožci, a takšno zmerjanje Erasmovcev že presega mejo dobrega okusa. Tvoje pisanje velik pove o tebi. Naj povem, da sem bil jaz v študentskem domu v Barceloni leto pa poli z enim Britancem in Čehom in da sta bila oba čist uredu (beri čista in spodobna). Pa velik stvari sem zvedel o obeh kulturah. Tebi verjetno vse kar presega tvoj nos in lase je že velik predaleč. Če imaš težave z nekom, ki je s tabo v sobi se pač odseli. Verjetno bi ti imela težave tako s slovenci kot s tujci.
Die einemaister
29. 10. 2008 00.12
pomoje bojo hmali u kakem izmed domov pred uhodom skafandre delili.
medik_a
28. 10. 2008 22.27
Sama sem stanujoča v enem od teh blokov in naj vam iz lastnih izkušenj povem, da so ti Erasmovci po večini navadni umazanci. Cele noči žurajo, pridejo domov zjutraj in se samo vržejo v posteljo, ker drugo itaq ne zmorejo, potem se za kosilo zbudijo, naparfumajo in grejo... Voda pa jih povoha 1-2x na teden.. Ne rečem, da so vsi isti, ampak slišala sem že za nešteto takih primerov. Zato se ni za čuditi, da se kaj takega dogaja...In potem seveda nastradamo mi Slovenci, samo zato, ker nam f****jo v sobo oz. apartma tujca, brez kakršnega koli vprašanja in potem moramo v takem živeti pol ali eno leto. Če se pa slučajno greš pritožit v Rožno dolino, pa ti rečejo, da če ti kaj ne paše, da se odseli ti ali pa da pojdi k psihiatru, ker očitno ne veš graditi odnosov z ljudmi. Mislim, tak način pa res ni normalen!!! Upam, da je to dalo vedeti tistim malo višjim tam v Rožni oz. kjerkoli že, da bodo začeli tuhtati o kakih preventivah. Naj en blok v celoti preselijo v druge in naj bo en samo za Erasmovce, pa naj ga žurajo, svinjajo ali karkoli že pač počnejo, skupaj! Pa naj imajo garje kolikor hočejo!!!!!!!! Sovražim jih!!!!!! Naj grejo, od koder so prišli!
Youcantstopme
28. 10. 2008 18.55
+1
Joj si neumen F10.... Na splošno je tko.. dej no! zarad ene par debilov k jih ne moti, da živijo sredi nesnage, še ne pomeni da smo vsi na kardeljevi kot eni klošarji! Eni mamo prav lepe in čiste apartmaje! Je pa menda razlika med Litostrojem in FDVjem ter temi 4 bloki... ti so iz leta 79, onadva sta pa nova! Pa ne bod neumen snob... nismo vsi iz dreka v ljubljano prilezli... sploh te pa noben ne sili da hodiš na kardeljevo če se ti toliko gnusi!
F10
28. 10. 2008 17.46
Flaka, najprej se mal predstavi, potem bom pa videl. Sicer pa ne vem, a nej po faksu zdej hodim v rokavicah al ne, v d dom pa ne vem, če me boš spravla kej kmal. Pa, sej sm napisu, da nimajo vsi obupa, ampak na splošno pa je tko. Vsaj, če primerjaš s fdv al pa litostrojcem. ?
Flaka
28. 10. 2008 17.29
F10....Lol. Mam pri sebi razčiščeno kaj je osebna higijena in tudi skrbim za njo, tak da se ne rabiš spuščat na tak nivo, kot da smo vsi nemarni in nevem kaj še vse. Te lepo vabim v naš apartma, kjer nimamo težav z higijeno (če si upaš seveda:P). In še to; nekateri živimo samo z enim staršem in zeno plačo 720€ si žal več skoraj ne moreš privoščit.
Tinn?ek
28. 10. 2008 16.55
.....aaaa polom ne mislm se več pelat z avtobusi, to use se gor najde....... =/
F10
28. 10. 2008 16.24
Flaka=), odvisno od osebnega nivoja higiene. A ne? Za nekatere je očitno v redu, za nekatere pač ne. Ampak, če nekdo že doma v podobnem živi, potem ga d blok in garje ne presenetijo.
dlna
28. 10. 2008 16.21
Najbolj svinjsko je pa to da so te osebe že nekaj dni vedele da imajo garje pa niso nikomur povedale, niti svojim cimrom. OBUP. Naj bi jih prinesli poljski študentje. Kje jim je kultura MDFK...........
xyzn
28. 10. 2008 16.17
Kaj ni zajedalec in ne zajedavec, če sklepam po tem je že naslov članka narobe napisan.
Kaplanos__
28. 10. 2008 16.13
To bi mogl uni pridt ka ščurke špricajo:)))
Kaplanos__
28. 10. 2008 16.12
Sem ze bil enkrat tam v teh vasih studenskih domih za bezigradom in reku bom sam to cista svinarija! ampak ne sam to! Clovk ni navajn tut praha pobrisat! Kaj seli gate zamenat! Mislm studenti! Lahko je sram tazga cloveka,...da gate na sred sobe pusti itd,....
Flaka
28. 10. 2008 16.09
F10: V a,b,c in d bloku je taka svinjarija, da se mi grauža jet notr h komu na obisk O moj bog. Ne rečem da je vse ok, ampak se ti ne zdi da malo pretiravaš. Povej mi prosim eno stvar, ki te je odvrnila do obiska svojih dragih prijateljev?!?Ker namreč živim v domu D in mi gre na smeh;ker res nevem o čem štrikaš ti.
Tonček Balonček
28. 10. 2008 16.06
Tudi telesnih tekočin si ne bomo izmenjevali s študentkami, je prenevarno, grem ta čas raje v Rožno dolino!!!
Tonček Balonček
28. 10. 2008 16.04
Nekja časa pač ne bom hodil po tistih sobah, saj bo minilo!
gorenc22
28. 10. 2008 15.51
verjetno pomannkanje higiene
F10
28. 10. 2008 15.43
Aja, pa da ne bo še o tem kakšnih dvomov. V domovih se šverca tudi kar neki ilegalcev. To vse pove o (kvalitetnem?) delu inšpekcije. Moja higiena je seveda normalna in si ne predstavlam, da bi zdržu v takem študencu, kot si tile štirje. Zdej, niso vsi nemarni, jih je pa kar nekaj. Potem pa to seveda meče slabo luč na celotno populacijo.