Slovenija

FOTO: Študent naj bo: na Dramsko igro za 12 prostih mest vpisanih 142 kandidatov

Ljubljana, 02. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Začelo se je novo študijsko leto. Letos je bilo razpisanih 18.147 prostih mest, prijavljenih pa je bilo 14.864 študentov. Študentom lahko študijsko življenje olajšajo nekateri ukrepi, kot so štipendije, subvencinirana prehrana in prevoz. Letos so na Ministrstvu za izobraževanje opazili povečanje števila tujih študentov pri nas, zabeležili so tudi nekatere zlorabe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovenske fakultete in visoke šole ponujajo 914 različnih programov
    02:16
    Iz SVETA: Slovenske fakultete in visoke šole ponujajo 914 različnih programov
  • Iz 24UR: Začetek študijskega leta
    02:08
    Iz 24UR: Začetek študijskega leta

Število vseh študentov višješolskega in visokošolskega izobraževanja je vsako študijsko leto nižje, kažejo podatki Statističnega urada RS. V študijskem letu 2016/17 se jih je v vse letnike skupaj vpisalo nekaj manj kot 80.000.

Na visokošolskih zavodih je bilo sicer za 1. letnik razpisanih 18.147 prostih mest (okrog 400 manj kot lani), prijavljenih pa 14.864 študentov. Največ zasedenih mest je na Univerzi v Ljubljani, sledijo ji mariborska, primorska in novogoriška univerza, na samostojnih zavodih se odstotek zasedenosti giblje okrog 34. 

Tudi letos dobrodošlica brucem na Kongresnem trgu

Letošnja generacija brucev ljubljanske univerze je s tradicionalnim dogodkom Pozdrav brucem na Kongresnem trgu pred stavbo univerze tudi uradno vstopila v novo študijsko leto. Dobrodošlico jim je ob začetku novega obdobja izreklo vodstvo univerze in ljubljanski župan Zoran Janković. Novo študijsko leto pa je slavnostno odprl novi rektor Igor Papič.                      

Rektor ljubljanske univerze Papič je bruckam in brucem dejal, da ga izredno veseli, da so si za svoj študij izbrali vrhunsko izobraževalno in znanstvenoraziskovalno institucijo, "ljubljansko univerzo, v najlepšem mestu na svetu".

"To je šele prvi korak do vašega končnega cilja," je dejal Papič, ki je prepričan, da bodo tisti, ki bodo z marljivostjo in vztrajnostjo prišli do konca, torej do diplome, dobili svojo poklicno izobrazbo. Zaželel jim je uspešen začetek študijskega leta. Novi rektor ljubljanske univerze je dobrodošlico izrekel tudi tujim študentom, ki študirajo na univerzi.

"Brucke in bruci dobrodošli v Ljubljani, dekanje in dekani vas komaj čakajo na fakultetah," je bruce pozdravil župan Janković in jim zaželel same odlične ocene.

Novopečene študente je pozdravil in jim zaželel uspešno študijsko leto tudi predsednik upravnega odbora univerze Borut Božič. Predsednik študentskega sveta ljubljanske univerze Matej Drobnič pa jim je svetoval, naj izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja univerza tako na študijskem kot obštudijskem področju, in naj bo to obdobje čim bolj aktivno in kreativno.

V novo študijsko leto je vkorakalo tudi okoli 3600 bruck in brucev mariborske univerze. Fakultete so jim pripravile uvajalne dneve in pozdrave dobrodošlice. V petek so tudi na medicinski fakulteti pripravili sprejem za bodoče študente medicine. Ob tej priložnosti sta bruce pozdravila in nagovorila rektor univerze Igor Tičar in dekan fakultete Ivan Krajnc. Danes je bil sprejem tudi za tuje študente, ki študirajo na mariborski univerzi.

Tudi na primorski univerzi so bruci in ostali študenti danes veselo vstopili v novo študijsko leto. Univerza je namreč skupaj s številnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodošlico novopečenim študentkam in študentom, ki so za svoj nadaljnji študij izbrali eno od šestih fakultet te univerze. Nagovorili so jih med drugim rektor Dragan Marušič, koprski župan Boris Popovič ter predsednik študentskega sveta univerze Gregor Gulič.

Rekorderka AGRFT - na Dramsko igro prijavljenih 142 kandidatov za 12 prostih mest

Portal Dijaski.net je pripravil primerjalno analizo o tem, kateri študijski programi so bili v letošnjem študijskem letu najbolj oblegani oziroma priljubljeni.

Na področju družboslovja vlada največ zanimanja za program Specialna in rehabilitacijska pedagogika na Pedagoški fakulteti UL, kjer je bilo razpisanih 40 mest, prijav pa je bilo 96, kar je kar 140 odstotkov preveč. Priljubljen je tudi študij psihologije, saj je tako na ljubljanski kot na mariborski filozofski fakulteti prijav za okrog 100 odstotkov več od razpisanih mest. 

Pri naravoslovju so v ospredju zanimanja Kineziologija, kjer je "povpraševanje" za 360 odstotkov večje od "ponudbe", sledita ji Športno treniranje in Športna vzgoja, nato pa smeri s področja zobozdravstva, medicine in veterine.

Umetniki po duši so se najbolj množično vpisali na program Dramska igra na ljubljanski AGRFT. Na voljo je bilo le 12 prostih mest, prijavljenih pa je bilo kar 142 kandidatov, s čimer je vpis presegel razpoložljivost za 1080 odstotkov. Na koncu so bili izbrani le tisti, ki so poleg izpolnitve formalnih pogojev za vpis na preizkusu pokazali največjo umetniško nadarjenost.

Na tehničnih in tehnološko naravnanih študijskih smereh je bilo v primerjavi z naravoslovnimi nekoliko manj gneče, pišejo na Dijaški.net. Po številu vpisov sicer prednjači Multimedija FE UL, za njo sta program Računalništvo in informatika na FRI UL in FERI UM ter Družboslovna informatika na FDV. 

Letos je bilo okrog 400 prostih mest na vpisu manj kot lani.
Letos je bilo okrog 400 prostih mest na vpisu manj kot lani. FOTO: iStock

Na ministrstvu za izobraževanje priznavajo nekatere zlorabe pri vpisih na visokošolske zavode

Podatki Ministrstva za izobraževanje kažejo, da se povečuje število tujih študentov pri nas. V študijskem letu 2015/2016 jih je bilo 3800, v študijskem letu 2016/2017 pa 4430.

Na ministrstvo hkrati priznavajo, da je pri vpisovanju mladih iz Nepala, Indije, Pakistana in Bangladeša na slovenske visoke šole prihajalo do zlorab. Zato, kot navajajo, z namenom preprečevanja tovrstnih zlorab stalno sodelujejo s policijo ter ministrstvoma za notranje in zunanje zadeve.

Okoli 150 mladih iz Indije, Nepala in Bangladeša je z vpisom na študij v Sloveniji želelo pridobiti dovoljenje za prebivanje, ki bi jim omogočilo nadaljnjo pot na Zahod. Zasebni visoki šoli sta v njihovi nameri prepoznali priložnost za zaslužek. Povezali sta se z agencijo iz Indije, ki študentom v zameno za plačilo uredi dokumente.

Tovrstni problematiki na ministrstvu posvečajo posebno pozornost, so zapisali.

Lani podeljenih več kot 18.000 štipendij za študente 

Slovenskim študentom je na voljo več vrst finančnih ugodnosti. Med popularnejšimi so subvencije za prehrano, lani jih je povprečno koristilo okoli 47.500 uporabnikov na mesec. Študentom je bilo lani podeljenih več kot 18.000 različnih štipendij, subvencija za bivanje v javnih študentskih in dijaških domovih pa se bo v novem študijskem letu nekoliko dvignila.

Med štipendijami za študente so najbolj pogoste državne štipendije. Lani so jih podelili 15.823, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Njihova višina je odvisna od povprečnega dohodka v študentovi družini in za študente znaša od 70 do 190 evrov mesečno. Štipendistu pa ob tem pripadajo tudi dodatek za bivanje v višini 80 evrov, dodatek za uspeh v višini od 17 do 40 evrov in 50 evrov dodatka za štipendiste s posebnimi potrebami.

Za najuspešnejše študente, ki so se izkazali s šolskim uspehom ali so dosegli izjemne dosežke, so na voljo Zoisove štipendije. Lani so jih študentom podelili 2288. Zoisova štipendija za študente znaša 140 evrov, za izobraževanje v tujini pa 280 evrov. K štipendiji se lahko dodelita tudi dodatek za bivanje v višini 80 evrov in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami v višini 50 evrov.

Kadrovske štipendije, ki jih upravičencem dodeljujejo delodajalci, sofinancira pa jih država, pa so namenjene za pomoč študentom, da pridejo do ustrezne izobrazbe, ki omogoča njihovo večjo zaposljivost. Njihova višina ni fiksno določena, ne smejo pa biti nižje od državnih štipendij, so pojasnili na spletnih straneh ministrstva za delo. Po njihovih podatkih so lani podelili 267 kadrovskih štipendij. 

Na ministrstvu za izobraževanje priznavajo nekatere zlorabe pri vpisih na visokošolske zavode.
Na ministrstvu za izobraževanje priznavajo nekatere zlorabe pri vpisih na visokošolske zavode. FOTO: iStock

Za subvencionirano študentsko prehrano lani več kot 12,5 milijona evrov

Ministrstvo za delo je lani namenilo tudi več kot 12,5 milijona evrov za subvencionirano študentsko prehrano, leta 2015 nekaj manj kot 13 milijonov evrov, letos v prvih šestih mesecih pa nekaj več kot sedem milijonov evrov. Povprečno mesečno število koristnikov študentske prehrane se giblje pri okrog 50.000, lani okoli 47.500, leta 2015 pa 51.000.

Letos bodo študentom Fakultete za družbene vede kot na prvi fakulteti ljubljanske univerze odprli nov portal elektronskih gradiv. Študentom bo tako olajšan dostop do večine študijskih gradiv, s čimer želijo še dodatno spodbuditi branje gradiv oz. bralno kulturo.

Ena od oblik državnega sofinanciranja študija so tudi subvencije za bivanje v javnih študentskih in dijaških domovih. Mesečna subvencija je doslej znašala 19,50 evra za bivanje v javnih študentskih in dijaških domovih in 32 evrov za bivanje v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih.

S študijskim letom 2017/18 pa se subvencija za bivanje v javnih študentskih in dijaških domovih dviguje na 21,50 evra. Se pa subvencija za bivanje izključuje z dodatkom za bivanje k štipendijam. 

Poleg tega imajo študenti tudi možnosti subvencioniranih prevozov, na voljo jim je enotna subvencionirana vozovnica integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), ki jo lahko uporabljajo za prevoz z vlakom, medkrajevnim avtobusom in mestnim avtobusom. Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, je denimo marca letos enotno vozovnico uporabljajo 34.321 študentov.

Nekaterim študentom bo olajšan dostop do večine študijskih gradiv, s čimer želijo še dodatno spodbuditi bralno kulturo.
Nekaterim študentom bo olajšan dostop do večine študijskih gradiv, s čimer želijo še dodatno spodbuditi bralno kulturo. FOTO: iStock

'Študijska leta med najbolj vznemirljivimi obdobji v življenju'

Študentom je ob novem študijskem letu srečo zaželel tudi ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič, ki je ob tem dejala, da so študentska leta ena najbolj vznemirljivih obdobij. "Ne le, da odraščamo osebnostno, vsako leto prinaša tudi veliko novih znanj, kar je odlična naložba za življenje, zato brez strahu in pogumno v nove zmage," je povedala. 

Naštela je nekaj izboljšav, ki so jih na ministrstvu pripravili ob novem šolskem letu. "Poskrbeli smo za boljšo socialno varnost študentov v obdobju prehoda iz prve na drugo bolonjsko stopnjo. Diplomanti bodo lahko obdržali status študenta vse do konca študijskega leta, v katerem bodo diplomirali, ne glede na čas diplomiranja.

Da bi zagotovili boljši nadzor nad zdravstvenim stanjem vseh študentov, je sistematski pregled odslej obvezen za vse študente prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov," je dodala Makovec Brenčičeva. 

Nekaj novosti uvajajo tudi pri mladih družinah. "Študenti, ki bodo med študijskim letom postali starši, imajo možnost izrednega podaljšanja statusa študenta, kar velja tako za mamice študentke kot tudi za očete študente."

Ministrica predvsem brucem na srce polaga, da naj ta "posebna leta uživajo z dobrim, kakovostnim življenjem, pa tudi s kakšno zabavo." A naj pri tem uporabijo pamet. Ob koncu še dodaja, da se je za uspeh treba potruditi in pri tem pogleduje tudi k zaposlenim v višjem in visokem šolstvu, ki nosijo precejšen del odgovornosti za (ne)uspeh vseh, ki so se odločili po znanje zaiti na slovenske univerze. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
02. 10. 2017 21.21
+2
pol pa direkt v hollywood z uničeno percepcijo - direkt tja de vas mal poflodrajo pa pošlejo nazaj
paradoxal
02. 10. 2017 21.37
Uporabnik113089
02. 10. 2017 20.36
+11
Na zavodu za zaposlovanje so vsi enaki.... Platinasti maturanti in sirski emigranti...
ferencz 1
02. 10. 2017 20.24
+5
Sramota od tega šolskega sistema, 60 % slovenčkov študira in smo prvi na svetu po številu bebčkov, ki jih ta izobraževalni sistem vrže ven. Ustvarili so vzporeden socialni sistem, kjer študentek misli, da bo bo bonih za hrano za 1,5 evra postal čez 6 let direktor podjetja.
nogutsnoglorry
02. 10. 2017 13.59
+0
Danes, ko nismo več v socializmu, kapitalizem nam pa ne diši preveč, je treba pač uživati v delu, ker ima vsak možnost izbirat kaj bo počel, poleg tega pa je treba tudi se razvijat, da sploh lahko prideš do spodobne plače. Včasih si pač dobil tisto delo kamor te je življenje nekako pripeljalo, plača je pač bila taka kot je bila in vsi so bili zadovoljni. Danes so stvari malo bolj zakomplicirane, zato mladim nalagam, da se malo bolj poglobijo v delo ki ga opravljajo, saj ko nekaj res dobro znaš lahko v tem tudi uživaš. Raznim mojstrom, ki pa ustvarjajo pripravnike, pa priporočam, da probajo svoj odnos do pripravnikov malo izboljšati in se res poglobiti v podajanju izkušenj brez prevelikega stresa raznih brainstorimingov... Jaz sem dolgo rabil, da sem začel res uživati v svojem delu, saj je bilo v naših časih še težko dobiti delo, če si ga pa že dobil, je pa firma šla kmalu v stečaj, razen če si bil priklopljen na državno siso, kjer si pa pač ratal zombi brez svoje volje. Danes je vse lažje, samo potruditi se je treba biti dober v tem kar delaš in najti si moraš ali pa ustvariti prave partnerje.
Principat
02. 10. 2017 14.59
+1
++ delno bi se strinjal ,, prebral sem članek ,, moderator linka ne dopusti ,, kako je pred dvema letoma se v Berlinu zaposlil na kliniki mladi medicinski tehnik in kakšno plačo ima napram domačinu ,, zapomnil sem si le , da vsak dan pozabi uro in več , nič mobitela , malca se odbije ali je tudi nima , in neto mu je 1700€ a domačini pa 2700 in še dodatki , primopredaja se ne šteje , vodi ponoči lekarno in od 11 ur nočnega mu se beleži le 9 ur ,, tako okvirno aja pa še sliši , ti si auslender , da ne pravi kako šikanirajo bosanke srbkinje in romunke ,, kar čez noč odpoved ,,
ArkaMast
02. 10. 2017 12.29
+0
Vsi bi bili PAHOR
Principat
02. 10. 2017 10.07
+12
prijatelj ima gradbeno podjetje , ima še nekaj slovencev pred upokojitvijo , mladih pa ni ,, da ne razlagam
THE ONLY ONE
02. 10. 2017 10.13
+15
Mladih se ne zaposluje, če pa vsepovsod zahtevajo min 5 let izkušenj.
FPVSLO
02. 10. 2017 10.25
+9
Jaz sem zaposlil mladega. Pa ne takega, ki maha z diplomo - ampak da ima znanje iz področja.
nogutsnoglorry
02. 10. 2017 13.46
+11
vsi bi zaposlovali mlade, ki znajo delat ko oni z 35 let izkušenj, plačevali bi jih pa kot curakarje. Je treba včas tut kakega začetnika pripravnika kam pripeljat, če hočeš met kvalitetno delovno silo, če pa se ti celi čas samo kregaš z nekim mladincem, kao da nič ne zna, mu boš ubil voljo do dela to je normalno.
nogutsnoglorry
02. 10. 2017 13.47
+8
delam v gradbeništvu in dostikrat vidim kakšen je odnos do mladih, nekorekten pa jaz nisem več mlad da ne bo pomote
mufic
02. 10. 2017 17.49
+5
seveda so, za ta prav denar. Ne za 500 evrov na mesec
odkimasin
02. 10. 2017 08.19
+11
Vsi bi najrajš afne guncal, delat se naj spravjo!
THE ONLY ONE
02. 10. 2017 09.47
-6
Grem stavit, da si zafrustriran 40-letnik/ca, ki dela v neki zatohli tovarni. Čik pavze je konec, spravi se nazaj za tekoči trak.
Principat
02. 10. 2017 10.10
+10
TOO ,, da ti je tako fejst na rep stopil-a , eni ustvarjajo , drugi pa za nedelo žrejo , tipično obnašanje delomrznežev in JU
mufic
02. 10. 2017 17.50
+0