Slovenija

Študentsko delo bi ukinili leta 2011

Ljubljana, 12. 03. 2010 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek / B.S.
Komentarji
437

Na ministrstvu za delo so pripravili zakon o malem delu, ki bo ukinil študentsko delo. Malo delo bodo lahko opravljali vsi, največ bodo lahko plačani 8 evrov bruto na uro, na teden bodo lahko delali le 14 ur, kar znese 728 ur letno.

Po zakonu o malem delu bodo malo delo poleg študentov lahko opravljali tudi brezposelni in upokojenci.
Po zakonu o malem delu bodo malo delo poleg študentov lahko opravljali tudi brezposelni in upokojenci. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za delo so pripravili zakon o malem delu, ki bo uvedel novo obliko dela, s tem pa ukinil študentsko delo v obstoječi obliki. Na ministrstvu za delo so zakon napovedovali že nekaj časa – namen naj bi bil, da uredijo zlorabe na področju študentskega dela.

V Študentski organizaciji Slovenije taki ureditvi nasprotujejo, saj pravijo, da mnogi po novem ne bodo mogli delati toliko kot do sedaj, posledično pa si ne bodo mogli plačevati študija. Vlada odgovarja: Povečali bomo sklad za štipendije. To bi storili tako, da bi povečali krog upravičencev za prejamenje štipendij.

Študentje so se kljub temu odpravili pred vlado izrazit svoje nasprotovanje s predvidenimi spremembami. Zbralo se je nekaj deset predstavnikov študentov in študentov, ki jih je sprejel tudi premier Borut Pahor. Ob tem je dejal, da bodo na ulici rešili malo stvari, zato jih je pozval, naj predlagajo sestanek, na katerem bi se sestali njihovi predstavniki in predstavniki vlade.

Borut Pahor je pred vlado sprejel študente
Borut Pahor je pred vlado sprejel študente FOTO: 24ur.com

Tudi iz malega dela se bo denar stekal v pokojninsko blagajno – obdavčitev 30 odstotkov

Malo delo bo po novem zakonu lahko opravljal  vsak, ki je starejši od 15 let, je brezposeln, študent, dijak ali upokojenec. Malo delo lahko zaposleni opravlja največ 14 ur na teden in 728 ur na leto. Pri delodajalcu lahko dela največ 30 odstotkov zaposlenih za malo delo. Zaposleni pa ne smejo delati po zakonu o malem delu na sistematiziranih delovnih mestih.

Delavec bo lahko za malo delo prejel največ 8 evrov bruto na uro, najmanj pa 3,5 evra bruto. Študent bi mesečno tako lahko zaslužil največ okoli 340 evrov. Do sedaj je bilo študentsko delo obdavčeno 14 odstotkov, večina denarja pa se je stekla v študentske organizacije. Po novem pa bo malo delo skupno obdavčeno 29,5-odstotno, dajatve pa se bodo stekale v sklad za štipendije, pokojninsko blagajno (9,01 odstotka) in tudi zdravstveno blagajno (5,96 odstotka). Opravljene ure malega dela se bodo zato štele v delovno dobo – delovne ure se bodo preračunavale v delovne dni s polnim delovnim časom

Do sedaj so delo za študente posredovali študentski servisi.
Do sedaj so delo za študente posredovali študentski servisi. FOTO: POP TV

14 odstotkov bo šlo za študente

Preostalih 14 odstotkov davkov bodo dobile organizacije, ki posredujejo malo delo. 10 odstotkov bodo organizacije morale nameniti skladu za štipendije (šest odstotkov), skladu za izgradnjo študentskih domov (dva odstotka), 1,5 odstotka bodo lahko zadržale zase, ostalo (0,5 odstotka) pa bo šlo za vzdrževanje in vodenje evidence in v skladu za razvoj kadrov in štipendije za skupni rizični sklad.

Štiri odstotke za študentske organizacije – zakon počasi zmanjšuje njihovo vlogo

Štiri odstotke iz davkov si bodo iz naslova študentksega dela razdelile študentske organizacije, del pa bo šel za financiranje projektov obštudijskih dejavnosti dijakov in študentov. Leta 2011 bodo vse štiri odstotke prejeli na ŠOS, leta 2012 bo ŠOS prejel tri odstotke, 1 odstotek bo šel za financiranje projektov, od leta 2013 naprej pa bo ŠOS prejel le še dva odstotka, dva bosta šla za financiranje dejavnosti.

Iz naslova dela upokojencev bo ta znesek dobilo zveza društev upokojencev (dva odstotka) in financiranje projektov za dejavnosti za upokojence (dva odstotka). Iz naslova dela brezposlenih pa bo štiri odstotke dobilo ministrstvo za delo.

Malo delo ohranja sistem napotnic in posrednikov malega dela (do sedaj so bili to študentski servisi).

Po predlogu bi zakon začel veljati 1. januarja 2011.

Predsednica ŠOS Katja Šoba
Predsednica ŠOS Katja Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Študentske organizacije zakonu ostro nasprotujejo

Študentje nasprotujejo ukinitvi študentskega dela. Menijo, da bi bilo bolje to delo ohraniti, zlorabe pa bi lahko preprečili z boljšo kontrolo in uvedbo centralne evidence fakultet. Kot je že večkrat poudarila predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba, je študentsko delo "pomemben socialni korektiv“, ki več kot tretjini študentov omogoča študij. V zakonu o malem delu pa naj bi bilo preveč omejitev, tako da študentje samo s tem ne bi mogli preživeti. Študentje se bojijo, da na trgu dela zaradi višje obdavčitve ne bodo več dovolj konkurenčni in bodo tako težje dobili delo. Predlog po mnenju študentov nedvomno ukinja študentsko delo, čeprav je minister Ivan Svetlik večkrat poudaril, da ga zgolj ureja. Malo delo je dobro za upokojence, nikakor pa ne za študente, dijake in brezposelne, še menijo v ŠOS, in od predsednika vlade poleg razrešitve ministra Svetlika zahtevajo tudi obljubljen drugi sestanek med predstavniki študentov, predsednikom vlade in predsedniki parlamentarnih strank.

Do predloga so kritični tudi v Mladi Sloveniji, kjer pozivajo vlado, da umakne predlog zakona o malem delu v takšni obliki, kot ga je predstavil Svetlik. Menijo, da bo predlog zakona poslabšal socialni položaj slovenskih študentov, saj je mnogim študentsko delo edini vir prihodka in socialno razbremeni tudi starše.

Mlada generacija SLS: Študentje bi morali imeti poseben zakon

V Novi generaciji SLS se strinjajo, da je ureditev trenutnega koncepta študentskega dela nujno potrebna, saj je popolnoma izgubila svoj osnovni namen, kot ukrep v smislu pomoči študentom ob študiju. Vseeno pa so zaskrbljeni, da zadeve morda niso tako enostavne, kot si jih predstavlja vlada. Predsednik Nove geberacije Bor Zgonc je ob tem opozoril, da bo tudi to delo sedaj višje obdavčeno, kar se jim v času gospodarske krize ne zdi najbolje.

Hkrati pa so tudi skeptični do obljube vlade za višje štipendije, saj so se v prejšnjih mandatih izkazale za neizpolnjene. V Novi generaciji SLS zato menijo, da bi morala biti študentska problematika obravnavana ločeno, s posebnim zakonom, da bi dejansko dosegli učinek pomoči pri študiju.

Predlog zakona o malem delu
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razvojnica
23. 05. 2010 21.56
+1
Doštudirala sem eno leto nazaj. Z zaposlitvijo sem imela kar nekaj problemov, ker sem morala šefu dokazati, da sem vredna, da da zame več denarja (stroški delodajalca ob vseh davkih) kot za enega študenta. Ker nisem imela delovnih izkušenj. Nekaj sem jih imela, pa vendar se to itak ne šteje - študentsko delo. Sicer zame je vseeno - ker sem zaposlitev dobila. Vi pa sami sebi jamo kopljete. Kaj je 4 leta proti 40 letom, ki jih boste oddelali? In če ne boste dobili službe, ker bi namesto vas lahko delal en študent za manj dnarja? Vam je tako vseeno za lastno prihodnost? Spremembe so potrebne. Na pogajanja pa vabijo - zakaj nočete iti??? Imela sem štipendijo (zoisovo). Z dobrih 200 evrov na mesec sem si plačevala sobico v študentskem domu - in to najcenejšem ker si več nisem mogla privoščiti. Plačevala sem si hrano, obleke, vse. Lepih počitnic pa si nisem mogla privoščiti. Tudi ne avta in sem bila odvisna od gnilega javnega prometa. Tudi za žurke je zmanjkalo denarja. Saj tudi ne bi bilo časa, saj sem hotela redno dokončati zelo težak študij. Bilo je težko a sem se veliko naučila. Delala sem med počitnicami. Omejitev dela 700 ur na leto je za to pač dovolj. Na teden sem imela 40 ur predavanj in vaj. Kaj več ne bi mogla delati. Vem pa, da imajo nekateri manj obveznosti. Za moje pojme je zakon zelo dober - z eno napako. Namesto 14 ur na teden, bi lahko dali 24. To bi pomenilo, da lahko delaš 8 ur petek popoldne, nato pa soboto in nedeljo. Denarja pa bi bilo primerno. Vendar seveda se študentske organizacije nočejo pogajati in izboriti nekaj dobrega študentom, ker njih zanima samo tisti denar ki gre njim. In nič drugega
Abacus
15. 03. 2010 20.20
piklca poznam tako situacijo ,mnogo jih je na enakem ,upam da se ti bo izteklo vse dobro.
piklca12
15. 03. 2010 14.18
živim na vasi, oddaljena sem od ljubljane 40km, delam v ljubjani ker imam tam tudi študij. hodim izredno, ker je redni študij samo v portorožu in so stroški za moje starše večji kot pa da hodim v lj izrednovse. Nimam nobene štipendije. in kako naj si plačam vse to če ne bi delala po in si sama plačujem avto, bencin, malico, včasih kosilo, obleko ugl. večinoma 8 ur, namreč moja urna postavka je 3,5eur. Na mesec imam od 3-5 dni prostih dni zaradi faksa in imam narejene vse sprotne izpite. čeprav je naporno 2x tudi do 4x na teden iti od doma ob pol7 in priti domov ob pol10 zvečer mi je tak način življenja všeč, ker se veliko naučiš. ne govorim, da mi sedaj slabo gre, vendar bi mi šlo slabo po novem zakonu.
Gregor00
15. 03. 2010 08.43
kaj smo volili to mamo :(
Kai Cluster
14. 03. 2010 12.45
Ziga nimaš pojma o čem govoriš. Slovenija že dlje časa pobira od drugih držav le tiste reči katere koristijo vladi in samemu napredku, medtem ko se na posameznike ne ozira. Zanima me kako naj si študentje ki nimajo denarja sploh plačajo šolnino in bivanje prehrano in prevoz, pa tud drugi stroški so še zraven kateri predstavljajo nekemu povprečnemu študentu precej velik problem. Sama štipendija ne pokrije vsega. Na kratko - s tem bo vlada odvzela možnost študija kar nekaj študentom. Še en Slovenski uspeh =) Kar tako naprej. Še malo pa bo slovenija polna tujcev, medtem ko bojo slovenci sledili uspehu v tujino.
zigaVV
14. 03. 2010 12.00
@ nekdo: pišeš da imajo švabi minimalno 5€ na uro. Drži, imajo pa tudi omejitev 14 ur na teden - in to se jim zdi povsem logično. Pišeš, kdo bo najel študenta za 14 ur na teden - ja sej ravno to je smisel, ne more bit študent zaposlen kr po 8 ali 12 ur na dan. Potem mu pa mi vsi plačujemo študij, on ne more študirat in pavzira, ponavlja ipd. Zraven pa odžira delovno mesto. Pr nas mamo v firmi kr neki študentov, k redno hodijo na šiht - halllooo!! Ampak hodijo samo na šiht, od študija ni ne duha ne sluha. Pol so pa stari 30, 35 k zaključijo, skoz so delal, pa nimajo dneva delovne dobe. In sprašujem se, kako so lahko predstavniki študentov tako zaslepljeni in sebični, da na to ne pomislijo. In zaradi lastnih interesov nasprotujejo tako dobri zakonodajni rešitvi...
zigaVV
14. 03. 2010 11.54
No eden izmed redkih dobrih in pozitivnih ukrepov vlade... Bravo!!! Zadnji čas. Študentje naj študirajo, ne pa da so nelojalna konkurenca. Na smeh mi pa gre, k gledam študentske funkcionarje, kako se borijo za "pravice študentov". Gre jim pa samo za svoje položaje in bogato plačana delovna mesta. Je pa verjetno napočil tudi skrajni čas, da enkrat nekdo reče, da ne morejo kar vsi študirati, niti ne do 35 leta - ker enostavno trg toliko študiranega kadra ne rabi. Npr. mi imamo v službi tajnico z magisterijem znanosti. Zdej nej pa eden izračuna, koliko je država za to dala, zadostovala pa bi srednja šola.
franz1988
14. 03. 2010 11.01
Oropaj revnega, daj bogatemu! Superhik?
butnskalca
14. 03. 2010 10.54
uredništvo 24ur.com! a bi lahko prodim en novinarček napisal temu ubogemu narodu v čem je keč tega zakona-država in kapital bi nas radi naredili za sužnje - dobesedno! hvala
DodgeFan
14. 03. 2010 10.01
@petermeter: Se popolnoma strinjam s tabo. Predvsem podjetja znajo lepo izkoriščati študente. Sam na lastni koži sem kot študent doživel, da mi je delodajalec rekel, da zahtevajo minimum 120 ur na mesec, kar pomeni vsak dan 6 ur dela. Ja kje pa je potem tukaj čas za študij? Študente se izkorišča, ker trenutno zakon to dopušča. In prav je, da se tukaj nekaj spremeni. Vendar nisem še prepričan, ali so te reforme ravno prave...
bnam 2707
14. 03. 2010 09.53
Ne ukinitev študentskega dela,ampak ukinitev parazitskih študentskih organizacij,ki se gredo magnate na račun študentov....seveda so tega deležni samo nekateri.Šudentski servis deluje kot nekakšen ADECO in podobne parazitske družbe,ki službe,ki se pasejo na plečih zaposlenih.
petermeter
14. 03. 2010 09.17
trenutno sem prebral prvo stran komentarjev. Najprej se strinjam s komentarjem ivan.sbistrica. Edini, ki imajo kaj od Študentskega dela so Študentski servisi ( marsi kaj kupujejo ). Samo takrat se protestira, ko njim na prste stopijo. Ko smo šli pred parlament protestirat je bila polovica tam samo zaradi pijače in ko sem se pogovarjal z njimi niso vedeli o čem se dejansko gre. Ne vem no. Študent si 4 leta potem pa moreš it delat in tam nastopi težava. Za delodajalca si predrag ( samo na napotnico se kaj dobi ). Vsak, ki ni več študent to ve.
jj444
14. 03. 2010 08.32
aja, da ne omenjam da so marsikje po večjih evropskih mestih cenejsa stanovanja kot pa neka ljubljana
jj444
14. 03. 2010 08.30
hja in pol se sprašujete zakaj folk beži v tujino, ....ker je tu za en drek
nekdo...
13. 03. 2010 22.16
sicer pa tak ne... Najameš študenta za 14ur na teden po 4€ na uro. Sam jaz mu bom plačeval 8€ na uro on pa mi bo zato nardil 28ur na teden, pa je isti drek. In glede na to bo letno zaslužil 5824€. Kar znese 485€ na mesec in je že lepo plačilo.
nekdo...
13. 03. 2010 22.09
Aja pa še to... Švabi majo minimalno 5€ postavljeno mejo ne pa 3,5€. In še to. Kdo za vraga bo najel človeka za 14ur na teden!? Jaz že ne! Pol raje dam dvema delavcama par evrov v žep, da poflikata teh 14ur na teden! Marš pa taki zakoni.
Peter Kozel
13. 03. 2010 20.42
Tukaj bi studentom,ki delajo posteno za svoj denar ukinili studentsko delo, po drui strani pa s socialnimi podporami brez nasprotovanja podpirate Rome, ki si naredijo 6,7 otrok potem pana veliii nogi zivijo in se naokoli vozijo c raznih bmw-jih in mercedesih! Drzava pa taka!!!! Hlapci
Peter Kozel
13. 03. 2010 20.37
Tukaj bi studentom,ki delajo posteno za svoj denar ukinili studentsko delo, po drui strani pa s socialnimi podporami brez nasprotovanja podpirate Rome, ki si naredijo 6,7 otrok potem pana veliii nogi zivijo in se naokoli vozijo c raznih bmw-jih in mercedesih! Drzava pa taka!!!! Hlapci
butnskalca
13. 03. 2010 19.46
do konca leta 130000 brezposelnih in nov min.dohodek 270 evrov = zakon o malem delu.A so se trupla iz sindikata že kaj zjasnila o tem predlogu zakona??
marica50
13. 03. 2010 19.40
PLAČAJTE SI ŠTUDIJ S KREDITOM. PA BOMO VIDELI, KDO BO RESNO ŠTUDIRAL ŠE DO 30. LETA. DELAJ ALI PA SE UČI. SAMA SEM UNIVERZITETNO IZOBRAŽENA IN VEM, DA VSEGA LUKSUZA, KI GA IMAJO SEDAJ ŠTUDENTJE NI POTREBEN. POTEM NEKAJ LET VRAČAJ KREDIT, KO BOŠ ZAPOSLE IN ŠELE POTEM BOŠ ZNAL CENITI DELO, SVOJE ZNANJE IN VEDEL KAJ POMENI ŽIVLJENJE. POTEM SI USTVARI DRUŽINO IN TE VREDNOTE PRENAŠAJ NA SVOJE OTROKE, NE PA DA MU DAŠ VSE, KO JE STAR 18. LET. ŠTUDENT TEGA NE POTREBUJE! V TEM OBDOBJU POTREBUJE VELIKO ODREKANJA, DA BO ZNAL CENITI SVOJE ZNANJE IN DELO, KI GA BO OPRAVLJAL. AVTO POTREBUJE, KO BO MORAL SVOJE OPTROKE PREVAŽATI PO SLUŽBI NA VSE MOGOČE DEJAVNOSTI, PA NA RODITELJSKE SESTANKE, GOVORILNE URE, ROJSTNE DNEVE.... ŠTUDENT VSEH TEH OBVEZNOSTI NIMA, DOKLER JE SAM. RAZDAJAŠ SE POTEM, KO IMAŠ ZA SABO ENEGA, DVA , TRI ... OTROKE.