Slovenija

Ulice bo na 11 shodih po Sloveniji zavzelo več kot 40.000 šolnikov

Ljubljana, 13. 03. 2018 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.I./K.P./STA
Komentarji
1096

Na različnih lokacijah po Sloveniji bo jutri stavkalo še več zaposlenih v šolstvu kot februarja. Zahtevali bodo višje plače, ureditev plačila razredništva in višji regres, starše pa prosijo, naj v sredo otrok ne pošiljajo v vrtce in šole. Če ne bo dogovora, bodo 17. aprila stavko še zaoostrili. Ministrstvo za izobraževanje je šole in vrtce pozvalo, naj kljub stavki poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj bo stavka pomenila za starše in učitelje?
    02:11
    Iz SVETA: Kaj bo stavka pomenila za starše in učitelje?
  • Iz SVETA: Se je vlada pogajala s figo v žepu?
    02:51
    Iz SVETA: Se je vlada pogajala s figo v žepu?
  • Za ceno stavke in zaostritve bomo vztrajali, da vlada sprejme dogovor
    01:02
    Za ceno stavke in zaostritve bomo vztrajali, da vlada sprejme dogovor
  • Iz 24UR: Stavka bo!
    02:57
    Iz 24UR: Stavka bo!
  • Iz 24UR: Kam z otroki?
    02:11
    Iz 24UR: Kam z otroki?
  • Iz 24UR: Plačevanje v javnem sektorju
    01:42
    Iz 24UR: Plačevanje v javnem sektorju
  • Iz 24UR: Zaplet med pripravo čistopisa
    02:51
    Iz 24UR: Zaplet med pripravo čistopisa
Šolniki bodo na svoj položaj tokrat opozarjali v 11 mestih.
Šolniki bodo na svoj položaj tokrat opozarjali v 11 mestih. FOTO: Damjan Žibert

Jutrišnje stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se bo po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo več kot 40.000 zaposlenih iz več kot 90 odstotkov odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol. Ob 12. uri bodo posamezni območni odbori sindikata organizirali protestne shode na 11 lokacijah po državi, v Ljubljani bo shod potekal pred vlado. Večjih posebnosti v prometu se po podatkih Sviza zaradi stavke ne pričakuje.

Shodi na 11 lokacijah

Shodi, ki se jih bo po ocenah Sviza udeležilo po od 500 do 2500 stavkajočih, bodo izvedeni v Ljubljani (pred poslopjem vlade), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri Gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v b(na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine). Na nekaterih shodih bodo podporo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju izrazili tudi župani občin.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da bo jutri potekala tudi novinarska konferenca, na kateri bo Sviz obvestil javnost o številu stavkajočih. Na tiskovni konferenci bodo tudi razkrili, na kakšen način bo potekala stavka 17. aprila, ki bo pomenila zaostritev. 

Štrukelj je dodal, da bodo vlado k pogovorom povabili takoj, predvidoma v četrtek, in videli, kako bo ravnala. 

Po ocenah bo stavkalo bo še več šolnikov kot na shodu februarja.
Po ocenah bo stavkalo bo še več šolnikov kot na shodu februarja. FOTO: Damjan Žibert

Zahtevali bodo višje plače

Na shodih bodo po napovedih Sviza govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. Povprečna plača v Sloveniji se je namreč lani zvišala za 2,65 odstotka, v izobraževanju le za 1,69 odstotka, razloge za stavko utemeljujejo v Svizu.

Glede na današnjo napoved Branimirja Štruklja, da bodo vztrajali pri rešitvah, ki so se jih v ponedeljek dogovorili z vlado, a jih vlada nato ni parafirala. Po njem bi se neuradno plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem v šolah zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo bi se regres po dogovoru v povprečju zvišal za 200 evrov, in sicer na 1050 bruto.

Starše prosijo, naj v sredo otrok ne pošiljajo v vrtce in šole

Zaradi stavke v sredo v šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen. Na Svizu ob tem starše naprošajo, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zato vodstva vrtcev in šol pred sredino opozorilno stavko pozvalo, da poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Prav tako morajo vzgojno-izobraževalni zavodi pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa, so sporočili z ministrstva. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo v vrtcih in šolah organizirati delo.

Na Mestni občini Ljubljana so ljubljanske osnovne šole in vrtce pozvali, naj zagotovijo najmanj eno odprto enoto in delo organizirajo na način, ki bo omogočal varstvo za vse otroke, ki jih bodo starši tja pripeljali na dan stavke, vključno z organizacijo prehrane in prevoza.

Ker številni starši zaradi stavke v sredo ne bodo imeli varstva za otroka, so nekatera podjetja sama poskrbela za varstvo otrok svojih zaposlenih. Iz družbe SIJ Ravne System iz skupine SIJ so tako denimo že sporočili, da bodo sodelavci prostovoljci pomagali pri varstvu otrok, starih od šest do 12 let.

Branimir Štrukelj in Sviz za propad pogajanj krivita vlado.
Branimir Štrukelj in Sviz za propad pogajanj krivita vlado. FOTO: Damjan Žibert

Poskus dogovora, ki bi lahko preprečil stavko, je namreč padel v vodo. Pri Svizu za to krivijo vlado, glavna vladna pogajalka Lilijana Kozlovič pa na drugi strani pravi, da je vladna koalicija pripravila "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvira vezala na približevanje sindikatov.

"Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada danes od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila," je po seji dejal glavni tajnik.

Štrukelj je včerajšnje dogajanje in poznejše nepričakovane zaplete o parafiranju že dogovorjenega in usklajenega ter zavajajoče izjave glavne vladne pogajalke o tem, da se Sviz ni približal v pogajanjih, komentiral na tiskovni konferenci.

Najprej je zanikal, da s strani Sviza ni prišlo do približevanj: "To nikakor ne drži in je tudi v nasprotju s tistim, kar je po sestanki pri koalicijskih partnerjih povedala Kozlovičeva." Dejala je, da je odprtih le še nekaj malenkosti, je dejal Štrukelj. 

Prišli smo uskladitve vseh ključnih vprašanj, ki so bila izpostavljena v naših stavkovnih zahtevah, je pojasnil: "Zvišanje plač pomočnic vzgojiteljic, vzgojiteljev, knjižničarjev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Zahtevali smo posebno delovno mesto razrednika in se dogovorili, da se karierni vzpon za učitelje in druge strokovne delavce poviša za en plačni razred. Usklajen je bil tudi regres."

Lilijana Kozlovič se je s tem strinjala, je dejal Štrukelj. Tekst smo na Svizu uskladili in ga poslali na pogajanja k vladni pogajalki, kljub temu, da datuma izpolnitev teh pogojev nismo natančno dorekli. A ona je tekst, ki ga je prej potrdila, nato zavrnila. 

Stavka bo jutri zajela ogromno učiteljev, staršev. Vladni pogajalki pa se ni zdelo potrebno niti toliko, da bi ostala na pogajanjih, ki se bodo sedaj zaključila s stavko. Novih zahtev ne bomo dodajali, bomo pa vztrajali pri obstoječih zahtevah, je opozoril Štrukelj.

"Učitelj sem. Potrpežljivi smo, znamo kaj narediti za druge, ne da bi takoj izstavili račun. A ko na enkrat pokažete, da prezirate ta poklic, postanemo trmasti, odločni in bojeviti." Močno priporočam vladi, da nas ne preizkuša. "Mi smo ta trenutek najbolj ziritirana skupina v tej državi, skupina, ki se zaveda, kaj je na tehtnici. Če bomo šli do konca, bo račun velik."

"Iz nas se oblasti ne bodo norčevale, če bo treba, bomo stavkali do volitev," je še dejal Štrukelj na tiskovni konferenci. Pripravljeni smo se dogovoriti o odprtih treh stvareh, pri drugih pa ne bomo več popuščali, je večkrat ponovil. 

Ob vprašanju, ali podpirajo sindikate Jakoba Počivalška, je Štrukelj nemudoma pritrdil, čeprav . "Je pa nedopustno, da nekateri napredujejo dvakrat, delo drugih pa se hkrati razvrednoti. Sedaj bomo počakali do konca marca, vztrajali pri svojih zahtevah, potem bo nastopila nova, silovito zastavljena stavka, predvidoma 17. aprila.

"Odločitve Sviza so odločitve Sviza," pa je stavko skopo komentiral Počivavšek, ki je že blizu dogovora z vlado. Viri blizu njega so celo namignili, da so na Sviz sami krivi, da vlada dogovora z njimi ni parafirala.

Učitelji bodo stavko zaostrili 17. aprila.
Učitelji bodo stavko zaostrili 17. aprila. FOTO: Damjan Žibert

Kozlovičeva: Mandata za parafiranje dogovora s Svizom nisem imela

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je medtem danes povedala, da kot vladna pogajalka ni imela mandata za parafiranje dogovora s šolskim sindikatom Sviz. Koalicija je namreč svoj predlog ponudila "kot paket" in ker ga s sindikalno stranjo, s katere ni bilo približevanja, niso v celoti uskladili, te odgovornosti ni mogla prevzeti, je pojasnila.

Po njenih besedah je bila ponudba, ki so jo dali v ponedeljek, zelo resna in zelo konkretna, a je bila vezana na to, da je potrebno približevanje tudi z druge strani. Pri tem je med predlogi, kjer ni bilo približevanja, omenila vprašanje napredovanj, delovne uspešnosti in tudi same dinamike izplačil.

Po nekaterih informacijah naj bi bilo razlog, da do parafiranja dogovora s Svizom ni prišlo, nasprotovanje drugih sindikatov. Kozlovičeva se je namreč v ponedeljek po srečanju s predstavniki Sviza na pogajanjih dobila še s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Na vprašanje, ali so se s tem, kar je imel na mizi Sviz, v tej skupini sindikatov strinjali, danes konkretno ni odgovorila.

"Informacijo so prejeli, do nje so se opredelili, seveda pa ima vsak sindikat nek svoj razmislek o tem," je dejala. Je pa pojasnila, da gre njihov razmislek v smeri, da se posameznih skupin ne vrednoti drugače in da na točki, ko pride do parafiranja, seveda vsi sindikati želijo enak sistem. "In to je nedvomno tudi ovira, da pridemo potem do neke skupine rešitve," je dodala. Je pa potrdila, da so Počivavškovi sindikati zahtevali nekaj več, ko so videli, kaj ima na mizi Sviz.

Kozlovičeva je sicer poudarila, da si vlada ne želi stavke in se želi še naprej pogovarjati, seveda pa morajo ravnati odgovorno, tako da bo vse, kar bodo sindikatom ponudili in o čemer se bodo z njimi dogovorili, tudi vzdržno. Ob tem pa je Kozlovičeva poudarila, da bodo tudi sindikalne strani morale narediti razmislek o odgovornem ravnanju na njihovi strani.

Kot je napovedala, bo v četrtek na seji vlade podala celovito informacijo o zadnjem poteku pogajanj in sedanjem stanju. Po njeni oceni gredo zahteve prek okvirjev vzdržnosti, rezerv glede na zadnji mandat ni in težko verjame, da bi vlada mandat še lahko razširila. Je pa to odločitev vlade, je dodala.

Danes se je sicer na pogajanjih dobila s policijskima sindikatoma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1096)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zabar1000
14. 03. 2018 18.17
+1
Edini "srečni" so tukaj otroci ko bodo lahko nadomeščal te ure v soboto od te prijetne "štrajke"!!!
JurijLovsin
14. 03. 2018 17.46
+1
A ni cudno, da ob tako slabih placah najdejo denar za smucanje!?
JurijLovsin
14. 03. 2018 17.41
+1
Najvec uciteljev je danes stavkalo na Krvavcu na smucanju!
Vangra
14. 03. 2018 15.29
Žalostno je, da ti shodi ničesar ne bodo spremenili... denar se lahko povrne samo z manj kraje in pravilnimi odločitvami v vladi. Izberimo stranko s programom in stvar se bo uredila!
PredsednikPepe
15. 03. 2018 08.59
Tudi sindikati bi morali upoštevati dejansko finančno stanje, in misliti na vse, ne samo na svoje.
Vangra
14. 03. 2018 15.15
No če bo le ta stavka kaj premaknila... Vseeno mislim, da le drugačna vlada lahko kaj takega spremeni..
Frane Šajn
14. 03. 2018 12.24
+0
In kaj naj bi bilo to kar so vam vzeli? in nam niso vsem!?
prašek
14. 03. 2018 12.29
+0
Timy15
14. 03. 2018 10.08
+2
Pošteno bi bilo,da se jim nekaj odvzame in raje dodajo kuharicam,katere so prisiljene resnično delat za 780 €
mallonge
14. 03. 2018 08.42
+2
Serar je zagotovil propad vseh sistemov v Sloveniji.
PredsednikPepe
14. 03. 2018 11.18
-1
Glavna krivca za vse to sta dva. Ministrica Kolarjeva, ki je kompletno nesposobna za ta položaj, in je popustila zdravnikom. Pa Kuštrin, ki venomer poveličuje zdravnike in sitnari. Seveda ima pa tudi Štrukelj veliko masla na glavi. Sam je pa voluhar, ki ima visoke dohodke, ker je tudi na različnih položajih in funkcijah. Me prav zanima, koliko ima dohodkov in koliko dela.
prašek
14. 03. 2018 11.49
-1
Štrukelj si vsak € krvavo zasluži !!!!!
prašek
14. 03. 2018 11.51
-1
Najboljši sindikalist po osamosvojitvi !!!!!!
JurijLovsin
14. 03. 2018 17.42
maxsel
14. 03. 2018 21.45
Štrukel si zasluži nekaj v glavo pa ti tudi
ivo105
14. 03. 2018 08.42
+5
Sram naj vas bo!
Frane Šajn
14. 03. 2018 12.26
Kaj čakajo na vladi, da se ne naredi atest novo nabavljenega vodnega topa!?
Enmajstr
14. 03. 2018 08.22
+8
Danes bo pustna povorka
direstraits
14. 03. 2018 07.52
+9
Lenuhi ne morejo več iz svoje kože, za hobi štrajkajo vsak teden. No ja ,tudi jaz se bom navadil nove folklore ,dokler ne pride nova vlada ,ja takrat bo pa Borza odprla svoja vrata.
Marinček
14. 03. 2018 07.16
+14
Povejte nam kaj z temi svojimi šolami in z diplomami naučite naše otroke in brez zavajanja in flancabja? Kaj jih naučite da lahko v življenju uporabijo? Kaj od tega je vredno 1500€ ki jih dobite za svoje delo?
prašek
14. 03. 2018 07.29
-10
Imam občutek, da tebe niso nič naučili ! Pa ne zaradi neusposobljenosti učiteljev
prašek
14. 03. 2018 07.03
-13
Prav vesel sem, da hčerki danes ni treba v šolo !☺
prašek
14. 03. 2018 07.04
-9
Pa zelo dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
ajnajs
14. 03. 2018 08.13
+5
jaz pa ne, ker bi se morali učiti za žuvljenje, ne pa da doma sami afne guncajo
cilihotpeper
13. 03. 2018 22.59
+14
Upam, d ne bodo dobil še plače za štrajk!
Pikabalonca
13. 03. 2018 22.52
+7
Kaj ti nuca, Kulturno ministrstvo,diploma, magisterij doktorat...če na trgu dela ne zaslužiš niti za burek ali strgan COPAT..Za svojo plačo denar pa moraš mesarje, frizerke zidarje in malarje izsiljevat..
proofreader
13. 03. 2018 22.39
+20
Šolniki s tem otrokom samo pokažejo, da če si dovolj tečen in stalno nagajaš, boš pri starših dosegel vse.
Skullcrack
13. 03. 2018 22.41
+4
to jih žal že starši naučite pri malih nogah
Skullcrack
13. 03. 2018 22.41
-7
Skullcrack
13. 03. 2018 22.43
+2
pa ne samo to, da jih naučite, ampak tako vedenje tudi podpirate - v resnici ni nikoli kriv otrok, ampak je starš tisti, ki je zagrešil FAIL
Skullcrack
13. 03. 2018 22.45
-4
pa na spletni strani MJU lahko še pred spanjem preveriš 30. plačilni razred, eni gremo pa spat... jutri polno dela, lahko noč
proofreader
13. 03. 2018 22.49
+15
Lahko noč. Upam, da bo jutri dež in da dobro namoči te tečnobe.
waga7
13. 03. 2018 22.38
+4
Približno 320.000 vseh šolarjev in 40.000 šolnikov. 8 na 1. OMG! Pa si upajo tarnat !?
batom@pinkponk.com
13. 03. 2018 22.54
-3
Ce smo ze pri stevilkah, povej kolk gospodarstvenikov rabis, da nardijo 5 milijardno bancno luknjo?
?elo123
13. 03. 2018 22.33
-12
Faks je zastonj. Pejte za ucitelja vsi ki pravite, da je uciteljem tok fajn. Zakaj pa se vi niste ucitli???
batom@pinkponk.com
13. 03. 2018 22.38
-2
Ker so spekulirali, da lahk kot podjetnik lazje in vec zasluzis. Zdaj se jim pa ne izide.
Diškor
13. 03. 2018 22.27
+6
V Kamniku jim bomo dvignil, oni bodo pa mene volil.
Pikabalonca
13. 03. 2018 22.14
+15
40 000 jih je končno so se prešteli pa Kulturnikov več deset tisoč in ti naj bi bili servis naroda, delali za njih ??? pa so vključno z 260 vladnimi službami postali navadni izsiljevalci...servis posiljevanja, izsiljevanj in ropanja..nesposobnih da na trgu dela zaslužijo za BUREK..