Slovenija

Janša vladi: Niti črke o ukinitvi privilegijev v javnem sektorju. Zgolj davki

Ljubljana, 09. 05. 2013 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je predstavila nabor ukrepov, ki naj bi oživili gospodarstvo, državo pa rešili pred morebitno prošnjo za mednarodno pomoč. Začasna odpoved kriznemu davku je naletela na odobravanje, manj je veselja ob višjem DDV.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Vladni ukrepi, ki naj bi oživili gospodarstvo in izboljšali naš ugled v očeh mednarodnih finančnih trgov, so znani.

Med najbolj očitnimi je dvig DDV, večina pa je zadovoljna, ker vsaj zaenkrat napovedanega kriznega davka ne bo.

Sindikalist javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je bilo najprej "zelo poučno videti, kako se vsake pol leta počutijo javni uslužbenci, ko jim poberejo tri, štiri ali pet odstotkov". Odziv državljanov je bil po njegovem mnenju očiten, v javnem sektorju pa to prenašajo že kar nekaj časa, zato bo morda zdaj bolj razumljivo, zakaj se upirajo tako, kot se, je dodal. Kot je še poudaril, ne sprejemajo logike, da se bo zdaj, ko je ljudstvo povedalo, da zavrača krizni davek, toliko več obesilo na javne uslužbence. "Vlada gre lahko po denar, kar se nas tiče, na sončno upravo," je še povedal.

Takšen "izlet" ni preveč verjeten. Če varčevalna pogajanja ne bodo uspešna, je Bratuškova že napovedala vrnitev kriznega davka.

Vsaj začasni umik kriznega davka je pozdravil tudi sindikalist Dušan Semolič.

V skladu s prakso iz zadnjih dni je prvak SDS Janša oceno podal prek Twitterja. "Niti črke o ukinitvi ali vsaj zmanjšanju privilegijev in preštevilčne administracije v javnem sektorju. Zgolj davki," je zapisal.
Zvišanje DDV pa bo po njegovih besedah prizadelo standard ljudi, "in sicer zlasti tistih, ki imajo podpovprečne plače in pretežni del prejemkov porabijo za preživetje iz meseca v mesec".

Poleg tega bo imel višji DDV tudi negativne posledice na povpraševanje, meni Semolič. Dodal je, da bodo nižje povpraševanje čutili tudi v podjetjih, zlasti v živilsko-predelovalni industriji in delu trgovine, ki se ukvarja s prodajo prehrambnih izdelkov.

Po njegovem mnenju bi bilo treba, če že, bolj obremeniti luksuzno blago, saj se da lepo živeti tudi brez njega.

Vizjak: Dvig DDV je napačna odločitev

Na odločitev vlade, da s 1. julijem zviša davek na dodano vrednost (DDV), pa se je odzval poslanec SDS Andrej Vizjak, ki pravi, da je takšna odločitev napačna. Dvig DDV bo po njegovih besedah prizadel gospodarstvo, ki se v teh kriznih časih že tako ali tako bori za preživetje, prav tako pa omenjeni ukrep ne bo dosegel želenih finančnih učinkov.

"Tudi izkušnje iz drugih držav kažejo, da tak ukrep vodi v spiralo zmanjševanja gospodarske aktivnosti, potrošnje ter posledično zniževanja prihodkov v državni proračun," je na spletni strani SDS zapisal Vizjak in dodal: "Ker je takšna odločitev najslabša možna odločitev, ji v teh razmerah ostro nasprotujemo".

Kot je dodal, Slovenija danes potrebuje predvsem ukrepe za oživitev gospodarstva in racionalizacijo delovanja države, zato bi bilo treba najprej na teh dveh področjih storiti vse, kar je mogoče.

"Poudarjamo tudi, da tovrstni ukrepi ne vodijo iz krize, na žalost bodo zgolj poglobili recesijo in tako ne bodo dosegli želenih učinkov glede finančne konsolidacije. Dvomimo tudi, da bo Evropska komisija naklonjena takšnemu pristopu vlade," je še poudaril Vizjak.

nakupovanje
nakupovanje FOTO: Thinkstock

Trgovinska zbornica zaskrbljena

Glede posledic dviga DDV za slovensko gospodarstvo je zaskrbljena tudi trgovinska zbornica, pri kateri pravijo, da uvedba višjega davka že s 1. julijem gospodarstvu niti ne dopušča dovolj časa za pripravo vseh ustreznih ukrepov, ki bi morda lahko ublažili posledice. "Prav tako smo še posebej ogorčeni nad odločitvijo za dvig DDV po včerajšnjih zaključkih seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri je vlada poudarila, da bo DDV le morebitni skrajni ukrep, ki naj bi stopil v veljavo s 1. 1. 2014," so zapisali.

V zbornici še ponavljajo, da rešitev javnofinančne situacije ni dvig davkov, temveč so to ukrepi za rast gospodarstva, izboljšanje poslovnega okolja podjetij, zmanjšanje sive ekonomije, preprečevanje davčnih utaj in predvsem tudi za pospeševanje potrošnje.

"Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je v marcu 2013 glede na primerjalno obdobje predhodnega leta znižal za okrog 10 odstotkov, v nekaterih segmentih tudi za 40 odstotkov. Ukrep je torej napačen, saj bo zaradi nižje potrošnje namreč zbranega manj DDV, prilivi v proračun pa ne bodo dosegli pričakovanih. Ob novih davkih deluje tudi psihologija kupcev, ki zavre nakupe," so še zapisali.

Vladi tudi sporočajo, da v vladnem gradivu o programu stabilnosti 2013–2014 pogrešajo konkretne projekcije o vplivu dviga DDV na zasebno potrošnjo. Prav tako ni prav nobenih projekcij, na osnovi katerih bi vlada pojasnila, kako bo tak ukrep ublažil krizo in nadaljnje pešanje slovenskega gospodarstva.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Miro Majcen

NSi: Dogovor s to vlado ne drži niti en dan

Čeprav Alenka Bratušek pravi, da bo sveženj ukrepov, ki so jih pripravili, prepričal Evropsko komisijo, drugače menijo v opozicijskem NSi.

Vodja poslancev stranke Matej Tonin se sprašuje, kako naj tej vladi zaupajo, ko pa dogovor z njo ne drži niti en dan. Spomnil je na sredina pojasnila, da je krizni davek dejstvo, DDV pa skrajni ukrep.

NSi ocenjuje, da z dvigovanjem davkov ne moremo odpraviti krize ali ublažiti njenih posledic. "To je približno tako, kot da bi se želeli v avtomobilu peljati hitreje, obenem pa pritiskate na zavoro," je ponazoril Tonin. Po njegovih besedah z dvigovanjem davkov prizadenemo realni sektor, ki danes še edini ustvarja proračunske prilive. Če pa bomo "še tega stisnili", Tonin ne ve, od česa bo Slovenija še živela.

Sicer pa v NSi pozdravljajo namero privatizacije. Politika se mora umakniti iz gospodarstva, zunanjim vlagateljem moramo dati sporočilo, da smo odprti navzven, meni Tonin.

Predlagajo še krčenje javnega sektorja, saj da se z zniževanjem plač le prelaga težava.

Države, ki so šle v to smer, so se po besedah Tonina nekako "izvile" iz težav, tiste, ki so poskušale z zviševanjem davkov, pa ne. "Zakaj bi odkrivali toplo vodo, če so jo odkrile že druge države," se Tonin sprašuje ob dvigu DDV.

Spomnil je še, da ima Slovenija realno težavo s kredibilnostjo, saj da smo v poročilih, ki smo jih pošiljali v tujino, že marsikaj navajali, ne pa tudi izpolnili.

SLS preseneča "horuk" sistem izbiranja podjetij

Odpoved kriznemu davku so pozdravili tudi v SLS, po njihovem pa zdaj ni še niti čas za uvedbo višjega DDV.

Jih je pa presenetil seznam podjetij za prodajo. Menijo, da je vlada z napovedanih dveh podjetij čez noč prišla na številko 15, brez znanih učinkov prodaje in brez neke srednjeročne strategije. "Očitno imajo v koaliciji velike težave v dogovarjanju, kako bodo upravljali celotno državno premoženje, kajti na vidiku še vedno ni klasifikacije, ki bi omogočila zagon Slovenskega državnega holdinga. Ob pomanjkanju dolgoročne vizije za upravljanje državnega premoženja lahko le opozarjamo, da naj bodo prodaje izvedene, kolikor je le mogoče transparentno, in osredotočene na dolgoročno strategijo novih kupcev," so zapisali v SLS.

Na splošno v SLS ocenjujejo, da je vladni program stabilnosti premalo odločen, in se bojijo, da Evropske komisije ne bo prepričal. "Temelji namreč zgolj na ukrepih, ki smo jih uveljavili že v prejšnji vladi, večinoma skozi Zakon o uravnoteženju javnih financ, edini dodatni ukrep je višji DDV," pravijo in dodajajo, da ukrepov ne potrebujemo zaradi Bruslja, temveč zaradi ohranitve finančne suverenosti naše države.

Vlada se je danes odločila, da s 1. julijem zviša DDV, za zdaj pa še ne bo uvedla kriznega davka. Splošna stopnja DDV se bo zvišala z 20 na 22 odstotkov, znižana pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala predsednica vlade Alenka Bratušek, se vlada zaveda, da noben dvig davka ne vpliva pozitivno na gospodarstvo. "Izbrali smo takšnega, ki najmanj negativno vpliva na gospodarsko rast," je pojasnila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (856)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
10. 05. 2013 12.06
+0
Pred stoletji se je nekdo zelo potrudil, ko je zapisal. Ne laži. Ne podtikaj. Ne kradi. Ne sprenevedaj se. itd. Danes bi vse to lahko zapisal zelo na kratko. Ne janšuj.
wolfterier
10. 05. 2013 15.57
+3
290ktober
10. 05. 2013 11.43
-1
Posredujem v razmislek! NORCI BREZ RAZUMA............... HMUROVEC V razmislek vsem smrkavcem , ki tu pametujejo o TITOIZMU in strahotah socializma. 1945 v Sloveniji kot še kje ni bilo NIČ, še sam kmet je imel komaj zase krompir in kakšno shujšano kuro. Mularija presita vedite, da takrat ni bilo : 3/4 države oskrbe z EL, ni bilo telefonov razen par glavnih linij in telefoni z pogonom na ročico kot bi mlel kavo. O traktorjih, avtomobilih in kmetijskih strojih si še 1955 - 60 bolj čital v časopisu kot jih videl pa tudi ne samo tu v Jugoslaviji. Vse to se je s trdim delom Vaši staršev zgradilo, delali so združeno vsi črni-zeleni - rdeči in ustvarili vse kar ste in še imate Vi leni nesposobni preživeti brez dedkov in babic katerim Vaš " Bog Janša " ko je vse zapravil 2004-2008 sedaj jemlje še drobtine. Bili so tudi komunisti, bili so povzpetniški lopovi in bile so želje ki jih je Tito moral in jih je z nekaj kaznjenci na Golem otoku zatrl, nekaj se jih je tam znšlo po krivici kot vedno zaradi krivičnih ovadb ( stara praksa maščevalnih izdajalcev velja tudi danes ). Zavedati se morate, da je bil Tito - govorim o njem in njegovi idei ne o mrhovinarjih, ki jih je z leti vedno težje obvladoval- za enotnost, spoštovanje dela in delavca in pošteno delitev tudi dobičkov iz dela. Ta ideja je bila in je vedno kapitalistom najbolj osovražena v bran je bilo ustanovljeno gibanje neuvrščenih ki ga je vodil in je postalo močna proti utež obema blokoma. Če bi imel Tito 1980 recimo 40-45 let bi mi imeli danes državo , ki bi bila resnični zgled svetu in neuvrščeni bi preprečili precej primerov morije USA v imenu širjenja demokracije ( iskanja zastonj nafte in rudnin ter vzrokov za obstoj vojne industrije, ki je motor tega svetovnega policaja ). So se pa že po 1975 začele zbirat hijene v podobi raznih bodočih resničnih samodržcev, vsi bi vladali a nihče v dobro vseh, vsi bi kradli ( in to se je tudi zgodilo ) nihče ne bi pošteno skrbel za delavski razred. Ja dragi mladiči , požrešni narcisi in lopovski kvazi menadžeri, poštenjaki, ki ste izropali delo svojih staršev, jim sedaj ropate zadnje cente, ne iščite krivce okrog, krivci ste Vi razni povzpetniški Janše, Tuđmani, Miloševiči ITD, vse isti interes, iste želje in isti značiji, Vi ste uničili Slovenijo , Jugoslavijo in poštene delavce lastne starše pognali v bedo . Ubogi požrešni lenuhi in norci. Od gobcanja in propagande RKCja ne boste ob Božji milosti Rodetov in Vatikana , Janše in Petrleta, raznih Omanov in Demšarjev preživeli niti desetletje, kajti pokradli ste vse, delat ne znate in stari, ki vas vzdržujejo bodo pomrli in za njimi Vi , norci brez razuma.
dostojevski II
10. 05. 2013 11.02
-2
Tonin ne ve, od česa bo Slovenija še živela. POD JANŠO PA JE VEDELA !! Da Slovenija lahko živi od kraje regresov, pokojnin, preimenovanja vojašnic, rušenja cestninskih postaj, kadrovanja...
dostojevski II
10. 05. 2013 11.04
+0
Sodišče je že odločilo, da se morajo ukradene pokojnine vrniti, da se mora lanski ukradeni regres izplačati z zamudnimi obrestmi v enem mesecu.
wolfterier
10. 05. 2013 15.59
+3
Lanski regres štrukljevcem bodo plačali upokojenci,bravo,dostojevski...
dostojevski II
10. 05. 2013 18.55
Zakaj meni - bravo. Jaz nisem sodišče. Če bi jaz razsojal, bi tistega, ki je ukradel regres in pokojnine poslal na Dob za vsaj 5 let.
silberblack
10. 05. 2013 10.27
+1
Še vedno pa kljub zadnjim iskušnjam vsi iščemo kako spet početi isto kot prej in biti bogati nepremičninarji, trgovci, ....ekonomske panoge. Kot, da se nismo še naučili, da je kriza in koliko lahko odkupimo je stvar dejstva koliko nas je, koliko porabimo stvar dejstva koliko imamo, fiat denar je le utvara vlad in bank. Ljudje bom spet padli vdepresijo in recesijo in morali se bomo sprijazniti, da denar ni vse, da denar pokvari ljudi, da obstaja še kaj več kot prestiž zlata Dimičeve in izdelkov s pretirano vrednostjo. Ekonomisti so sami sebi namen in nam škoda. Vedno znajo povedati za nazaj in nikoli nič prav zares za naprej.
silberblack
10. 05. 2013 10.23
+0
Tonin utihni, a ti plačuješ te oglase??? Samo nakladaš! (V skladu s prakso iz zadnjih dni je prvak SDS Janša oceno podal prek Twitterja. "Niti črke o ukinitvi ali vsaj zmanjšanju privilegijev in preštevilčne administracije v javnem sektorju. Zgolj davki," je zapisal.) Če bi kaj takega naredili bi Janša prvi padel ker tako jasno zagovarja kler-klientizem in vse privilegije, ki si jih privošči. Davek bi morali znižati, da bi porasla potrošnja in odkup blaga s tem pa proizvodnja in tako bi šlo lahko navzgor, pa stanovanja bankam vzeti in jih ugodno prodati, da bi spet zaživel trg nepremičnin. Ustaviti spremembe, ki jih ministrstva delajo vsako leto zato, da pokažejo, da nekaj delajo in so sama sebi namen. Ukiniti odvečna telesa v vladnih službah in ustanoviti konzorcij poslovnežev, ki bi pogruntali nove niše gospodarske proizvodnje v SLo in naredili nekaj novih tovarn, kot so to naredili npr.severnjaki z Nokio telefoni ipd. Postajamo smetišče in vse bližje smo oboroženim spopadom v Sloveniji.
wolfterier
10. 05. 2013 16.01
+2
Tonin je faca,Kučanu je zrihtal 1500E dodatka...
skembo
10. 05. 2013 10.17
+4
A pošte iz sodišča pa še sedaj ne upa dvigniti?Zato najbrž ne dvigne niti pošte iz KPK? Česa se pa bojiš janezek?
sandi101
10. 05. 2013 09.28
+6
Tokrat ima Janezek prav, a ker imamo Alenčico, ki ji drugi odzadi dirigira npr. kak Jankovič, Slovenija ne bo speljala in ne more speljati s toliko administracijo, ki jo je zaposlil in povečal kdo drug kot naši predsednik Borut. Res smo banana država, žal!!!!!!!!!!
daf3
10. 05. 2013 09.05
+4
Konj ima sedlo da se ga jaha in ta konj smo mi ko se bomo naveličali jahanja potem pa bomo zopet vsi složni za kake par dni in zopet nas bodo jahaji do nezavesti hvala vsem politikom za kvalitetno ježo
aaaaaa122121
10. 05. 2013 09.05
+8
KJE SI BIL i.... ko so se talali v NLB krediti na lepe oči- GOla......
macek_garfield
10. 05. 2013 09.25
+2
... bil je v pisarni z srotom in bavcarjem ... ko so se zmenili za prodajo mercatorja ...
macek_garfield
10. 05. 2013 09.03
+0
...danes je veliki kongres najbolj demokraticne stranke na svetu ... ... prisotnih bo 100 delegatov ... ... pravilno izpolnjenih glasovnic bo 105 ... ... dosmrtni predsednik najbolj demokraticne stranke na svetu bo prejel 105% podporo ...
moat
10. 05. 2013 09.01
+3
Janša, saj imaš celo prav! In da, dvig davka še niso reforme! Toda, kaj si pa ti storil, ko ste bili na oblasti? V katere privilegije državne in javne uprave ter lokalne samouprave, si ti zarezal? Poglej, isti ste, tako levi kot desni in vsi ste mrhovinarji. Vsem je samo za oblast in svoje koristi, za ljudi in državo pa vam je malo mar!
daf3
10. 05. 2013 09.07
+4
zarezal je priviligirancem kokr se jaz spomnimkateri bodo sedaj dobili za nazaj na račun nas delavcev in posledično revežev
ante-fante
10. 05. 2013 09.00
-6
Po komentarjih in minusih (ki jih bo verjetno deležen tudi ta zapis), vidim, da je SDS-podmladek dobil ukaz za obrambo do zadnjega moža, da bi zavaroval lik in delo svojega velikega vodje. Če je JJ style res najbolje, kar premorete, se lahko normalen svet res lahko drži za glavo.:)
290ktober
10. 05. 2013 08.57
+3
Odgovor na tonečo se ladjo Slovenija!! Veliki firer JJ ima zelo uspešno metodo , potrebno je izvrtati še večjo luknjo ,da ladja potone potem na novih predčasnih volitvah , ki jih je napovedal 4.12 .2011 bo veliki obramboslovni ekonomist rešil našo in svetovno fiskalno politiko , naše in svetovno gospodarstvo, našo in svetovno socialno politiko, ukinil kapitalizem ,socializem in komunizem in ustanovil novo ureditev Janšizem.Za zaščito svoje ureditve bo organiziral Janšistične križarje jih oborožil z vsemogočnim ponarejevalnim orožjem z enotami za barvanje in zaslepljevanje in pri tem mu bodo pomagali najbolj preizkušeni verski križarji z 2000 letnimi izkušnjami zaslepljevanja vseh ver, Katoliški,pravoslavni ,muslimanski ...Aleluja ...Slovenija bo voditelj sveta!! Tako preprosto je to ....veliki firer že ve...
daf3
10. 05. 2013 09.02
+1
misli da si sami vrtamo luknjo ker neznamo ali nezmoremo misliti z svojo glavo oni pa izkoriščajo pamet zlatih ribic
krtaksn
10. 05. 2013 08.56
+9
Vsi politiki na minimalca - za nedelo je že to preveč!
Raspunin777
10. 05. 2013 08.46
+8
Slovencelni pripravite denarnice:
tao3
10. 05. 2013 09.00
-2
Kaj spet Janša kje krade ali dobiva provizije? Ne morem verjet, tip nima mej!
Milan Koleznik
10. 05. 2013 08.37
+1
dobiti,sredstva,kateri,popravki.
Tonček Balonček
10. 05. 2013 08.36
+4
Janša je v svojem mandatu ukinil večino privilegijev, tako da Bratuškovi ni treba na tem področju ničesar spreminjati. Mogoče bo le znižala penzije duhovnikom, na to je Janša čisto pozabil.
Klemen Zec
10. 05. 2013 08.46
-6
Janša naj se odpove svojim privilegijem, naj vrne protipravno pridobljeno, pa ne bo treba nobenih rezov v ..
wolfterier
10. 05. 2013 09.07
+4
Milan Koleznik
10. 05. 2013 08.36
+12
ne živijo v realnem svetu,samo za oblast in pristiž jim je,ne vedo kaj pomeni 10 ali sto evrov,ne znajo ceniti malega denarja,oziroma sploh ne vedo koliko zanj dobiš,vse davke je kot mandatar napovedoval že Jankovič,a mu ni uspelo sestaviti vlade,sedaj je mandatar v ozadju in Bratuškova sledi njegovim planom,hočejo še vse po....ampak prej moajo dibiti iz Evrope sedstva,pa še to koruptivnost za njih pozitivno slovenijo ne pomeni problem,to pa zato ker v njej vladajo sami koruptivni ljudje,kar katei izusti vemo da laže in še k...
22722
10. 05. 2013 08.28
+21
Predsednica vlade ga.Bratuškova je včeraj na tiskovni konferenci rekla, da stroški za hrano za povprečno slovensko družino znašajo 260 € in da se bo ob uvedbi višje stopnje DDV, to poznalo v denarnici za 2,63€. Ne vem, ali so tak izračun pripravili veleumni ekonomisti, ki še nikoli niso bili v trgovini in o kuhanju nimajo pojma, očitno pa je tako tudi z gospo premierko, da ne kupuje hrane in ne kuha, sicer bi tak neumen izračun pri priči zavrnila. Več kot očitno je, da si delajo norca iz nas vseh. Po njihovih izračunih, bi moral nekdo, ki zasluži neto minimalno plačo 570,00€ Če jo sploh ima) imeti na koncu meseca še kakih 200€ prihrankov, pri dveh ali treh šoloobveznih otrocih in vseh drugih stroških. Vlado vodijo ljudje, ki vse življenje živijo na račun drugih in nimajo pojma, kako je živeti v realnem svetu in ne na luni, kot je zapisal Stanislav Kovač v Financah.
Tonček Balonček
10. 05. 2013 08.39
-14
Ta izračun so delali še v Peterletovi vladi, v času 40 dnevnega posta pred veliko nočjo.
macek_garfield
10. 05. 2013 08.28
-13
.... desetarcek Ivan, tako kot je njemu v obicaju ... nima casa, ne za sodisca, ne za srecanje vrha politike ... najde pa cas za tvitanje ... kaj pa ce so ga hospitalitizali in mu pustili telefon, da lahko tvita? ... upam, da je to res ...